Skocz do zawartości
Gość majkb

Problem z odpalaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Ruskie ogniska palą ;)

Chcesz to grzej, ale musiałbyś po bloku grzac, żeby nie przywędzić jakiegoś przewodu/węża. Pytanie - po co? Sprawny silnik zapali w każdych warunkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przedmuchać możesz ale to chyba nie wiele da musiał bys konkretnie podgrzać płyn chłodniczy lub miskę olejową aby przyniosło to efekt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dużo czytałem na forum o problemie z odpalaniem, a dziś sprawdziłem świece i okazało się, że dwie były spalone. Mam nadzieje, że to był problem. Sprawdzę jutro po nocy jak odpala i dam znać. Wiem też, że mam słaby aku bo raz mnie zawiódł. I jeszcze pytanko czy z dwiema niesprawnymi świecami może spalać, bo jak na ten silnik to jakoś za dużo ostatnio mi wychodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

świece nie mają wpływu na spalanie tylko na rozruch silnika a tak z ciekawości ile ci pali ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

po mieście przeważnie cały czas jeżdżę to wychodzi około 10l spokojnie przyśpieszam ok 2-2,5obr/min. W wakacje wychodziło mi 6-7 miasto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam koledzy mam problem z odpaleniem.Dziś sprawdzałem świece wykręciłem tylko jedną wcześniej podłączyłem miernik ustawiłem na 200 Ohm i wyskoczyło mi na 1 01.5 na kolejnych około 02.5 ohma tylko ostatniej nie sprawdziłem bo nie mogłem się do niej dostać.Auto długo kręci i jak odpali to jak by na 3 pracował a i jak się uruchamia to tak łapie jak traktor aż załapie.Mam wrażenie jak by paliwa nie dostawał. Czytałem że gdzieś jest zaworek zwrotny jak się do niego dostać ,można go czymś zastąpić, jak on wygląda.Ta wykręcona w miarę szybko się nagrzewała.Jaka firma ma za znaczek taką jak by koronę i numer 009 tylko to było na świecy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wymień te świece, bo objawy masz typowe dla padniętych świec.

Ja dzisiaj teściowi wymieniłem w 3BG :)

Tylko taka rada - nie kupuj świec NGK - nie wiem co ta firma sobie myśli, ale jak ori świeca ma 97mm, to ma mieć 97mm, a NGK ma 99mm (ma dłuższy cycek na który wchodzi kapturek) - przez to mój klucz ledwo co był w stanie je dokręcić, bo ledwo co się śruby łapał. Nie polecam. Kup Beru i po sprawie (niestety, w hurtowni mieli tylko ngk na już)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj pasek tez przy ostatnich mrozach zaczal ciezko palic tzn musial pare kilka razy krecic wreszcie powoli lapie ale nie do konca wreszcie jednak łapie ale tak jakby na 3 a potem dopiero 4 cylindry i dostaje strasznej delirki a potem juz dobrze pali nawet cieply i nawet jak postoji na mrozie,wymieniłem nowe swiece Bosh duraterm w piatek i wszystko bez zmian pali identycznie a nawet gorzej bo go musz dluzej krecic niz ostatnio na starych a dziwi mnie to bo 3lata temu gdy go kupilem przy rannym mrozie -27 po 3krotnym zagrzaniu swiec palil na strzala co o tym myslicie????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
przy ostatnich mrozach zaczal ciezko palic tzn musial pare kilka razy krecic wreszcie powoli lapie ale nie do konca wreszcie jednak łapie ale tak jakby na 3 a potem dopiero 4 cylindry i dostaje strasznej delirki a potem juz dobrze pali nawet cieply i nawet jak postoji na mrozie

U mnie jest identyczna sytuacja... Ten sam silnik, te same objawy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
U mnie jest identyczna sytuacja... Ten sam silnik, te same objawy

wymieniałes swiece zarowe???a kiey filtr paliwa???jesli nie to sprobuj a jak to nie pomoze a znalazl bys rozwiazanie aj znac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość eltom

a to widzę że problemy z odpalaniem AJM to już teraz standard... Proponuję grzać dwa razy świece... Mi bynajmniej to pomaga (choć trochę taki półśrodek), ale poza tym trzeba przyjrzeć się pompowtryskom, ewentualnie zmienić uszczelki na nich. Dodam tylko, że u mnie na vagu pokazuje już padnięte pompki (trzecia i czwarta), bo korekcje na nich są w granicach 1,5 zaraz po odpaleniu silnika, a trzecia nawet po rozgrzaniu pokazuje w granicach +1

Póki co grzeję świece dwa razy i pali idealnie, kiedyś trzeba będzie pomyśleć o pompkach ;)

Edytowane przez eltom

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja na szczęście po wymianie 2 świec, pszczółka nie ma najmniejszych problemów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
wymieniałes swiece zarowe???a kiey filtr paliwa???jesli nie to sprobuj a jak to nie pomoze a znalazl bys rozwiazanie aj znac

Filtr wymieniałem 4 miesiące temu, świec nie ruszałem, możliwe że są już do wymiany... Na VAG'u nie pokazuje nic... Był tylko jakiś błąd bodajże z przepływomierzem...albo coś temu podobnego...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a to widzę że problemy z odpalaniem AJM to już teraz standard... Proponuję grzać dwa razy świece... Mi bynajmniej to pomaga (choć trochę taki półśrodek), ale poza tym trzeba przyjrzeć się pompowtryskom, ewentualnie zmienić uszczelki na nich. Dodam tylko, że u mnie na vagu pokazuje już padnięte pompki (trzecia i czwarta), bo korekcje na nich są w granicach 1,5 zaraz po odpaleniu silnika, a trzecia nawet po rozgrzaniu pokazuje w granicach +1

Póki co grzeję świece dwa razy i pali idealnie, kiedyś trzeba będzie pomyśleć o pompkach ;)

Takie korekcje to jeszcze nie walnięte pompki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Zrobiłem dziś pomiar temperatury na zimnym silniku vagiem i takie wyszły wyniki na bloku 007

Bez tytułu.png

A na bloku 003 na zegarach -16

Czy czujnik jest padnięty??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czujnik jest Ok takie różnice sa w normie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój też zagrzałem 2 razy i po zakręceniu zaklekotał na 3 sek. i potem chodził normalnie { - 20 st }

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam problem z odpaleniem!!!

Nie ma żadnego problemu gdy temperatura otoczenia jest po wyżej -7 oC , jak spadnie poniżej tej temperatury to lipa nie kreci nawet rozrusznik. Ale znalazłem na to sposób, podgrzewam kabinę kierowcy i po około 5-10min (jak duży mróz), kreci i pali bez problemu.

Ewentualna przyczyna jest kostka pod stacyjka? Proszę o pomoc!!! Serdeczne dzięki. POZDRAWIAM

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Póki co grzeję świece dwa razy i pali idealnie, kiedyś trzeba będzie pomyśleć o pompkach

Dwukrotne grzanie świec szybciej je niszczy a dwa na VAG-u można przedłużyć czas grzania świec. Ale najlepiej kupić nowe świece i problem z głowy.

A dwa kto sprawdza pompowtryski na zimnym silniku ? Logiczne że na zimnym będą słabe korekcję itp !

Pompowtryski sprawdza się na rozgrzanym silniku z wyłączoną klimą :)

Chyba czas dłużej w książkach posiedzieć :plaza

Edytowane przez Grinch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czujnik jest Ok takie różnice sa w normie

To podpowiedzcie dlaczego po odpaleniu po dłuższym postoju np. po nocy obroty podskakują na moment do prawie 2tyś??

Świece sprawne, filtry wymienione i dalej to samo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi