Vadero Zgłoś #381 Napisano 31 Stycznia 2012 Ruskie ogniska palą Chcesz to grzej, ale musiałbyś po bloku grzac, żeby nie przywędzić jakiegoś przewodu/węża. Pytanie - po co? Sprawny silnik zapali w każdych warunkach. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
neoarti Zgłoś #382 Napisano 31 Stycznia 2012 przedmuchać możesz ale to chyba nie wiele da musiał bys konkretnie podgrzać płyn chłodniczy lub miskę olejową aby przyniosło to efekt Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolf13 Zgłoś #383 Napisano 31 Stycznia 2012 Dużo czytałem na forum o problemie z odpalaniem, a dziś sprawdziłem świece i okazało się, że dwie były spalone. Mam nadzieje, że to był problem. Sprawdzę jutro po nocy jak odpala i dam znać. Wiem też, że mam słaby aku bo raz mnie zawiódł. I jeszcze pytanko czy z dwiema niesprawnymi świecami może spalać, bo jak na ten silnik to jakoś za dużo ostatnio mi wychodzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
neoarti Zgłoś #384 Napisano 31 Stycznia 2012 świece nie mają wpływu na spalanie tylko na rozruch silnika a tak z ciekawości ile ci pali ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolf13 Zgłoś #385 Napisano 31 Stycznia 2012 po mieście przeważnie cały czas jeżdżę to wychodzi około 10l spokojnie przyśpieszam ok 2-2,5obr/min. W wakacje wychodziło mi 6-7 miasto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommy376 Zgłoś #386 Napisano 31 Stycznia 2012 Witam koledzy mam problem z odpaleniem.Dziś sprawdzałem świece wykręciłem tylko jedną wcześniej podłączyłem miernik ustawiłem na 200 Ohm i wyskoczyło mi na 1 01.5 na kolejnych około 02.5 ohma tylko ostatniej nie sprawdziłem bo nie mogłem się do niej dostać.Auto długo kręci i jak odpali to jak by na 3 pracował a i jak się uruchamia to tak łapie jak traktor aż załapie.Mam wrażenie jak by paliwa nie dostawał. Czytałem że gdzieś jest zaworek zwrotny jak się do niego dostać ,można go czymś zastąpić, jak on wygląda.Ta wykręcona w miarę szybko się nagrzewała.Jaka firma ma za znaczek taką jak by koronę i numer 009 tylko to było na świecy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Vadero Zgłoś #387 Napisano 31 Stycznia 2012 wymień te świece, bo objawy masz typowe dla padniętych świec. Ja dzisiaj teściowi wymieniłem w 3BG Tylko taka rada - nie kupuj świec NGK - nie wiem co ta firma sobie myśli, ale jak ori świeca ma 97mm, to ma mieć 97mm, a NGK ma 99mm (ma dłuższy cycek na który wchodzi kapturek) - przez to mój klucz ledwo co był w stanie je dokręcić, bo ledwo co się śruby łapał. Nie polecam. Kup Beru i po sprawie (niestety, w hurtowni mieli tylko ngk na już) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kermit Zgłoś #388 Napisano 1 Lutego 2012 Moj pasek tez przy ostatnich mrozach zaczal ciezko palic tzn musial pare kilka razy krecic wreszcie powoli lapie ale nie do konca wreszcie jednak łapie ale tak jakby na 3 a potem dopiero 4 cylindry i dostaje strasznej delirki a potem juz dobrze pali nawet cieply i nawet jak postoji na mrozie,wymieniłem nowe swiece Bosh duraterm w piatek i wszystko bez zmian pali identycznie a nawet gorzej bo go musz dluzej krecic niz ostatnio na starych a dziwi mnie to bo 3lata temu gdy go kupilem przy rannym mrozie -27 po 3krotnym zagrzaniu swiec palil na strzala co o tym myslicie???? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gentelman Zgłoś #389 Napisano 1 Lutego 2012 przy ostatnich mrozach zaczal ciezko palic tzn musial pare kilka razy krecic wreszcie powoli lapie ale nie do konca wreszcie jednak łapie ale tak jakby na 3 a potem dopiero 4 cylindry i dostaje strasznej delirki a potem juz dobrze pali nawet cieply i nawet jak postoji na mrozie U mnie jest identyczna sytuacja... Ten sam silnik, te same objawy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kermit Zgłoś #390 Napisano 1 Lutego 2012 U mnie jest identyczna sytuacja... Ten sam silnik, te same objawy wymieniałes swiece zarowe???a kiey filtr paliwa???jesli nie to sprobuj a jak to nie pomoze a znalazl bys rozwiazanie aj znac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gość eltom Zgłoś #391 Napisano 1 Lutego 2012 (edytowane) a to widzę że problemy z odpalaniem AJM to już teraz standard... Proponuję grzać dwa razy świece... Mi bynajmniej to pomaga (choć trochę taki półśrodek), ale poza tym trzeba przyjrzeć się pompowtryskom, ewentualnie zmienić uszczelki na nich. Dodam tylko, że u mnie na vagu pokazuje już padnięte pompki (trzecia i czwarta), bo korekcje na nich są w granicach 1,5 zaraz po odpaleniu silnika, a trzecia nawet po rozgrzaniu pokazuje w granicach +1 Póki co grzeję świece dwa razy i pali idealnie, kiedyś trzeba będzie pomyśleć o pompkach Edytowane 1 Lutego 2012 przez eltom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wolf13 Zgłoś #392 Napisano 1 Lutego 2012 Ja na szczęście po wymianie 2 świec, pszczółka nie ma najmniejszych problemów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Gentelman Zgłoś #393 Napisano 1 Lutego 2012 wymieniałes swiece zarowe???a kiey filtr paliwa???jesli nie to sprobuj a jak to nie pomoze a znalazl bys rozwiazanie aj znac Filtr wymieniałem 4 miesiące temu, świec nie ruszałem, możliwe że są już do wymiany... Na VAG'u nie pokazuje nic... Był tylko jakiś błąd bodajże z przepływomierzem...albo coś temu podobnego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
neoarti Zgłoś #394 Napisano 2 Lutego 2012 a to widzę że problemy z odpalaniem AJM to już teraz standard... Proponuję grzać dwa razy świece... Mi bynajmniej to pomaga (choć trochę taki półśrodek), ale poza tym trzeba przyjrzeć się pompowtryskom, ewentualnie zmienić uszczelki na nich. Dodam tylko, że u mnie na vagu pokazuje już padnięte pompki (trzecia i czwarta), bo korekcje na nich są w granicach 1,5 zaraz po odpaleniu silnika, a trzecia nawet po rozgrzaniu pokazuje w granicach +1Póki co grzeję świece dwa razy i pali idealnie, kiedyś trzeba będzie pomyśleć o pompkach Takie korekcje to jeszcze nie walnięte pompki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bart_71 Zgłoś #395 Napisano 2 Lutego 2012 Witam! Zrobiłem dziś pomiar temperatury na zimnym silniku vagiem i takie wyszły wyniki na bloku 007 A na bloku 003 na zegarach -16 Czy czujnik jest padnięty?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
neoarti Zgłoś #396 Napisano 2 Lutego 2012 czujnik jest Ok takie różnice sa w normie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kosmos Zgłoś #397 Napisano 2 Lutego 2012 Mój też zagrzałem 2 razy i po zakręceniu zaklekotał na 3 sek. i potem chodził normalnie { - 20 st } Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pazur21 Zgłoś #398 Napisano 2 Lutego 2012 Witam Mam problem z odpaleniem!!! Nie ma żadnego problemu gdy temperatura otoczenia jest po wyżej -7 oC , jak spadnie poniżej tej temperatury to lipa nie kreci nawet rozrusznik. Ale znalazłem na to sposób, podgrzewam kabinę kierowcy i po około 5-10min (jak duży mróz), kreci i pali bez problemu. Ewentualna przyczyna jest kostka pod stacyjka? Proszę o pomoc!!! Serdeczne dzięki. POZDRAWIAM Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grinch Zgłoś #399 Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) a to widzę że problemy z odpalaniem AJM to już teraz standard... Proponuję grzać dwa razy świece... Mi bynajmniej to pomaga (choć trochę taki półśrodek), ale poza tym trzeba przyjrzeć się pompowtryskom, ewentualnie zmienić uszczelki na nich. Dodam tylko, że u mnie na vagu pokazuje już padnięte pompki (trzecia i czwarta), bo korekcje na nich są w granicach 1,5 zaraz po odpaleniu silnika, a trzecia nawet po rozgrzaniu pokazuje w granicach +1Póki co grzeję świece dwa razy i pali idealnie, kiedyś trzeba będzie pomyśleć o pompkach Dwukrotne grzanie świec szybciej je niszczy a dwa na VAG-u można przedłużyć czas grzania świec. Ale najlepiej kupić nowe świece i problem z głowy. A dwa kto sprawdza pompowtryski na zimnym silniku ? Logiczne że na zimnym będą słabe korekcję itp ! Pompowtryski sprawdza się na rozgrzanym silniku z wyłączoną klimą Chyba czas dłużej w książkach posiedzieć :plaza Edytowane 2 Lutego 2012 przez Grinch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bart_71 Zgłoś #400 Napisano 2 Lutego 2012 czujnik jest Ok takie różnice sa w normie To podpowiedzcie dlaczego po odpaleniu po dłuższym postoju np. po nocy obroty podskakują na moment do prawie 2tyś?? Świece sprawne, filtry wymienione i dalej to samo. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach