kedzior28 Zgłoś #401 Napisano 2 Lutego 2012 WitamA ja mam następujący problem. Pisałem juz o tym w innym temacie, ale zostal usuniety i niestety nic sie nie dowiedzialem. Otoz moj passat (1.9 tdi 110 km, 1997 rok) nawet na sporym mrozie pali na dotyk (wymienilem swiece zarowe) i po chwili gasnie. Raz przy wiekszym mrozie zdarzylo mi sie, ze krecilem go bardzo dlugo i mi nie odpalil. jak juz sie uda odpalic, to silnik dostaje wibracji i nie pracuja wszystkie cylindry. pochodzi sobie troche na spokojnych obrotach i wszystko wraca do normy. zdarza sie, ze przy temperaturach w granicy 0 stopni, gdy go odpale i zaraz dodam wiecej gazu, tez wpada w wibracje i przez kilkanascie sekund musi popracowac na luzie, zeby wszystko wrocilo do normy. raz lub 2 taka sytuacja przydarzyla mi sie latem, gdy odpalilem auto i ruszylem dosyc gwaltownie. zupelnie nic sie nie dzieje gdy silnik jest cieply. wydaje mi sie, ze chodzi o to, iz silnik jakby nie dostawal paliwa (cos zamarza?) probowalem przeczyscic filter paliwa, zeby sprawdzic czy to cokolwiek pomoze, ale nic sie nie zmienilo. Witam Ja juz rozwiazalem swoj problem. Wymienilem filtr paliwa na nowy, wezyki przelewowe, bo stare ciekly, wymienilem podstawe filtra paliwa (btw. stara mam na sprzedaz) i nic. Podjechalem w koncu do dwoch mechanikow, przedstawilem problem i obydwaj od razu powiedzieli mi o co chodzi. Problemem byl jakis zawor przy pompie oleju. Prawdopodbonie nie otwieral sie, gdy olej gestnial. Oddalem paska do mechanika, spuscil olej, zdjal miske, odkrecil pompe, przeczyscil zawor-podobno byl bardzo zasyfiony, zalozyl pompe, nowa uszczelke, przykrecil miske, zalal olej i pasek dziala jak potrzeba. nie ma zadnych problemow po odpaleniu. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommy376 Zgłoś #402 Napisano 2 Lutego 2012 Koledzy mam podobny problem z odpaleniem silnika po dłuższym postoju,wymienię świeczki ale narazie małym nakładem chciałbym zamontować zaworek zwrotny,czy ktoś może mi powiedzieć gdzie mam go zamontować aby potem w razie czego można by było wrócić do starego ustawienia. Myślę o zamontowaniu gdzieś przy filtrze paliwa tylko widziałem że tam dużo przewodów od niego odchodzi.Dwa grubsze to domyślam się że to zasilanie i powrót a reszta to już czarna magia. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
neoarti Zgłoś #403 Napisano 2 Lutego 2012 Zaworek musisz zamontować na dolnym wężyku u góry ekranu a świece najpierw sprawdz po co niepotrzebnie wydawać kase Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommy376 Zgłoś #404 Napisano 2 Lutego 2012 Wiem że poprzedni właściciel przez 7 lat na pewno ich nie zmieniał a ja chciałbym już coś wykluczyć Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommy376 Zgłoś #405 Napisano 2 Lutego 2012 tam są trzy obok siebie od lewej zielony biały i niebieski . to na którym ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
neoarti Zgłoś #406 Napisano 2 Lutego 2012 (edytowane) moje mają 10 lat i działają jak nie chce ci się sprawdzić lub masz dużo kasy to wymień nie zaszkodzi u góry zdjęcia są 2 wężyki chodzi o ten dolny poniżej chłodniczki (nie niebieski) po co ci zaworek zapowietrza się ? pompa tandemowa ma swój zaworek zwrotny Edytowane 2 Lutego 2012 przez neoarti Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommy376 Zgłoś #407 Napisano 2 Lutego 2012 Wiesz lubię jak wszystko z autkiem jest w porządku,dziś stał pod chmurką przez 5 godzin w tem -17 i chyba za 4 razem odpalił i jak odpalał to tak jak ursus załapywał w końcu załapał Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
neoarti Zgłoś #408 Napisano 2 Lutego 2012 to mogą być świece ale nie muszą mój po takim czasie pali praktycznie bez grzania może warto jednak najpierw je sprawdzić ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kermit Zgłoś #409 Napisano 2 Lutego 2012 Wiesz lubię jak wszystko z autkiem jest w porządku,dziś stał pod chmurką przez 5 godzin w tem -17 i chyba za 4 razem odpalił i jak odpalał to tak jak ursus załapywał w końcu załapał ja tez lubie jak z autem jest ok ale koledzy maja racje sprawdz swiece moj tez lapal jak ursus i po wymianie swieczek na nowe dalej tak łapie czyli co innego wie ktos moze co to moze byc??????? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommy376 Zgłoś #410 Napisano 2 Lutego 2012 Ten przewód wychodzi w prawo w kierunku zbiornika płynu chłodniczego? po co ci zaworek zapowietrza się ? Chcę to wykluczyć ,dlatego wepnę się zaraz za filtrem i jeżeli będzie bez zmian to powrócę do poprzedniej opcji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
neoarti Zgłoś #411 Napisano 2 Lutego 2012 zaworek nie zaszkodzi możesz go zostawić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommy376 Zgłoś #412 Napisano 2 Lutego 2012 Jest dużo możliwości,komuś pomogła wymiana aku a innym razem wymiana uszczelek na pompo wtryskiwaczach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
neoarti Zgłoś #413 Napisano 2 Lutego 2012 głównym objawem uszkodzonych gniazd lub uszczelek pompek jest przedostawanie sie paliwa do oleju trzeba sprawdzić kont synchronizacji Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommy376 Zgłoś #414 Napisano 2 Lutego 2012 głównym objawem uszkodzonych gniazd lub uszczelek pompek jest przedostawanie sie paliwa do olejutrzeba sprawdzić kont synchronizacji A tym samym wzrost oleju silnikowego.U mnie olej ok,zaraz po uruchomieniu zgaszę i potem pali od razu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kermit Zgłoś #415 Napisano 2 Lutego 2012 a czy powodem slabego palenia moze byc walniety czujnik temperatury Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
neoarti Zgłoś #416 Napisano 2 Lutego 2012 oczywiście może ale u ciebie nic na to nie wskazuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kermit Zgłoś #417 Napisano 2 Lutego 2012 tak myslalem bo moj pasek słabo sie grzeje wiec myslalem ze czujnik pokazuje zla temp i swiece za krotko grzeje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
neoarti Zgłoś #418 Napisano 2 Lutego 2012 każdy tdi pd długo się nagrzewa co do świec to możesz zwiększyć czas ich grzania vagiem u mnie to pomogło Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kermit Zgłoś #419 Napisano 2 Lutego 2012 wiem ze dlugo ale moj to juz evenement i nic nie pomaga ale dzieki za podpowiedzi,gdzie na vagu to przedłuzyc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tommy376 Zgłoś #420 Napisano 2 Lutego 2012 Dlaczego trzeba czekać aż przekaźnik od świec pyknie? Ja chyba do tej pory jak pamiętam to nie czekałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach