danieldyla Zgłoś #441 Napisano 3 Lutego 2012 mam malo olejunic tylko uzupełnić tym samym olejem jaki jest w silniku, to raczej nie ma wpływu na odpalanie bo bez oleju też odpali a co do odpalanie to było już dużo trzeba poczytać na początek świece do sprawdzenia, bo to że kontrolka świeci to o niczym nie świadczy, filtr paliwa następny, słaby aku itd... albo (nie wiem jakie tam macie mrozy ja dziś u siebie -31 ) po prostu zamarzło paliwo nasze cudowne rada ?? ciepły garaż i do dzieła powodzenie ---------- Dodano o 18:10 ---------- Poprzednia wiadomość o 18:08 ---------- termostat nie grzeje mi do 90stopni to też nie ma wpływu na odpalanie, jedynie co to autko Ci się nie zagrzeje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Dawid0311 Zgłoś #442 Napisano 3 Lutego 2012 eheh no wlasnie.. u nas napewno -20 ;p akumulator wlasnie raz rozladowal mi sie i go naladowalem .. i nastepnego dnia juz odpalic nie chcial.. a krecil rozrusznik... wiec nie wiem.. paliwo czy jak? hehe odnosnie ttuaj co czytalem .. denaturat dodac do ropy? czy przeczekac to lepiej..? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartez1211 Zgłoś #443 Napisano 4 Lutego 2012 Na stronie wczesniej opisalem moj problem. Pojechałem do znajomego mechanika zapytal sie ile mam litrow w baku powiedzialem ze połowe kazał mi dolac 4-5 litrów benzyny do baku ponieważ przy takich mrozach w ropie wytrąca sie parafina i okleiła pompe paliwa. Problem rozwiazany, znow moge sie cieszyc swistem turbiny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtek1987 Zgłoś #444 Napisano 4 Lutego 2012 Pojechałem do znajomego mechanika zapytal sie ile mam litrow w baku powiedzialem ze połowe kazał mi dolac 4-5 litrów benzyny do baku ponieważ przy takich mrozach w ropie wytrąca sie parafina i okleiła pompe paliwa. Problem rozwiazany, znow moge sie cieszyc swistem turbiny [/QUOT A czy benzynka nie zaszkodzi pd? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
bartez1211 Zgłoś #445 Napisano 4 Lutego 2012 Taka Ilosc nie powinna zaszkodzic. Mi sie wydaje ze lepsza jest benzyna niz denaturat. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Syrop Zgłoś #446 Napisano 4 Lutego 2012 Prośba o pomoc dla brata . Akumulator naładowany. Przekręca kluczyk kontrolki się zapalają , świece żarowe grzeją (gaśnie kontrolka) i odpala . Jedyne co słychać t cykniecię i nić więcej. Nie kręci nawet rozrusznik. Rozrusznik padnięty ? czy coś innego ? Przerabiałem to samo tydzień temu. Rozrusznik padł na 100% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
arq Zgłoś #447 Napisano 4 Lutego 2012 Prośba o pomoc dla brata . Akumulator naładowany. Przekręca kluczyk kontrolki się zapalają , świece żarowe grzeją (gaśnie kontrolka) i odpala . Jedyne co słychać t cykniecię i nić więcej. Nie kręci nawet rozrusznik. Rozrusznik padnięty ? czy coś innego ? kolego miałem podobny problem jeszcze przy audi b4 1z, wymiana rozrusznika dopiero pomogła Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Poochini Zgłoś #448 Napisano 4 Lutego 2012 Witam Dziś poległ przy odpalaniu Przy drugiej próbie odpalenia wyskoczył "Oil Stop" i panel od climatronika zaczął migać. Bardziej się przejmuje tym błędem Oil. Może to mieć wpływ, że aku był za słaby? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kler_b Zgłoś #449 Napisano 4 Lutego 2012 Podpinam sie pod temat, u mnie mróz prawie zaden bo jak wczoraj zaczal sie problem to bylo raptem -3C, zapalil od razu i chodzil tak okolo 10 minut nie slyszalem jak chodzi bo odszedlem od auta ale jak wrocilem i chcialem odjechac to bylo wyraznie slychac ze chodzi tak jakby nie palil na wszystkie gary, kiedy zrobilem mu lekka przygazówke to zgasl i do tej pory nie odpalil, rozrusznik kreci ale wogóle nie odpala, wymienilem dzis filtr paliwa i dalej to samo, po kilkukrotnej probie odpalenia zapalila sie kontrolka oleju i napis STOP i przy przekreceniu kluczyka nie slychac charakterystycznego dzwieku przeplywu, poradzcie co nastepnego mozna by sprawdzic??? z góry dzieki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciekRP Zgłoś #450 Napisano 4 Lutego 2012 Podpinam sie pod temat, u mnie mróz prawie zaden bo jak wczoraj zaczal sie problem to bylo raptem -3C, zapalil od razu i chodzil tak okolo 10 minut nie slyszalem jak chodzi bo odszedlem od auta ale jak wrocilem i chcialem odjechac to bylo wyraznie slychac ze chodzi tak jakby nie palil na wszystkie gary, kiedy zrobilem mu lekka przygazówke to zgasl i do tej pory nie odpalil, rozrusznik kreci ale wogóle nie odpala, wymienilem dzis filtr paliwa i dalej to samo, po kilkukrotnej probie odpalenia zapalila sie kontrolka oleju i napis STOP i przy przekreceniu kluczyka nie slychac charakterystycznego dzwieku przeplywu, poradzcie co nastepnego mozna by sprawdzic??? z góry dzieki. Nie wiem czy Ci pomogę, ale sprawdź świece żarowe. U mnie co prawda do -14 st. odpalał, niechętnie i trochę nim trzęsło, przy -18 st. miał dokładnie takie same objawy, jak opisujesz i w końcu odmówił współpracy i niestety został mi tylko autostart (szczerze odradzam). Jeszcze tego samego dnia (czyli wczoraj) sprawdziłem świece i okazało się, że żadna nie chce działać. Dziś mam już założone nowe i czekam co będzie jutro rano. Pozdrawiam, Maciek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
chudy333 Zgłoś #451 Napisano 4 Lutego 2012 Witam, mam bardzo podobny problem jak "cyklonit" do -10 wszystko było elegancko, palił od strzała, delikatnie zadymił ale to normalka. Przy -15 było ju trochę gorzej ale jak go chwilę pokręciłem to zawsze złapał, trochę bardziej zakopcił i czuć było jak by spalony olej ale w tedy pomyślałem ze go podusiłem trochę to może z tąd te objawy tym bardziej ze jak już zapalił to wszystko było w porządku, żadnych złych objawów. Dzisiaj było -23 bateria nie padła, czuć ze jest mocna ale kręciłem go 2-3 min i nie złapał za chwile zaświeciła się kontrolka oleju i wyskoczyło "stop" podczas kręcenia chmura śmierdzącego spalonego oleju. Wyciągam bagnet a tam faktycznie na minimum. Zastanawiam się gdzie i jak podczas kręcenia wciągnęło litr oleju?? Dodam ze od wymiany do wymiany średnio co 15 tys brał góra 0,6 L (Mobil pełny syntetyk 505.01) przy dynamicznej jeździe, wszystkie filtry wymienione 8 tys. temu. Nie było wcześniejszej żadnych złych objawów typu brak mocy, nie równa praca, ubytki płynu chłodzącego, wtryski czy jakieś problemy z turbiną. Jedyne co mi chodzi po głowie to do wymiany świece żarowe, to by wyjaśniało ciężki zapłon no ale gdzie ten olej wciągnęło i przez co?? Jak ktoś miał podobne problemy bardzo proszę o pomoc bo jak pomyśle ze muszę jeździć po tych magikach w mojej okolicy to mi się słabo robi. Mam te same objawy tak jak pisałem wyżej, więc dzisiaj zaholowałem Passka do mechanika. Dzisiaj sprawdził świece, były wszystkie dobre ale firmy Iskra a że miałem już kupione nowe Beru więc założył przy okazji Beru. I nic dalej to samo. Więc sprawdza wtryskiwacze pojedynczo, każdy działa. Czy układ nie jest zapowietrzony, wszystko ok. Popatrzał nic nie widział i stwierdził że sobota godzina 15 więc auto w warsztacie ogrzewanym może w poniedziałek puści coś a jak nie to będzie działał od rana na kompie porobi pomiary i mam zadzwonić kolo 16 czy jest zrobiony. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rosa Zgłoś #452 Napisano 4 Lutego 2012 Przerabiałem to samo tydzień temu.Rozrusznik padł na 100% kolego miałem podobny problem jeszcze przy audi b4 1z, wymiana rozrusznika dopiero pomogła grzanie dmuchawą w garażu samochodu pomogło , odpalił. Więc to chyba nie rozrusznik ?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kler_b Zgłoś #453 Napisano 4 Lutego 2012 Nie wiem czy Ci pomogę, ale sprawdź świece żarowe.U mnie co prawda do -14 st. odpalał, niechętnie i trochę nim trzęsło, przy -18 st. miał dokładnie takie same objawy, jak opisujesz i w końcu odmówił współpracy i niestety został mi tylko autostart (szczerze odradzam). Jeszcze tego samego dnia (czyli wczoraj) sprawdziłem świece i okazało się, że żadna nie chce działać. Dziś mam już założone nowe i czekam co będzie jutro rano. Pozdrawiam, Maciek. A wiec tak, filtr zmieniony i zapodalem nowe swiece (stare wygladaly okropnie swoja droga) pare razy pokrecilem i wkoncu zagadal, pochodzil troche odjechalem kawalek i zgasl, sytuacja wyglada jak na samym poczatku, rozrusznik kreci ale nie odpala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Poochini Zgłoś #454 Napisano 4 Lutego 2012 To co, przejmować się tym komunikatem o oleju? Olej na bagnecie jest bez zmian. Co do klimatronika, to jutro odczytam jaki złapał błąd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Pablom86 Zgłoś #455 Napisano 4 Lutego 2012 witam proszę o pomoc...możliwe, że taki wątek był już gdzieś wcześniej poruszany ale niestety nie udało mi się go znaleźć..po przekręceniu kluczyka świecą mi się wszystkie kontrolki i jest wszystko ok natomiast przy próbie rozruchu słyszę jak łapie przekaźnik ale rozrusznik nie kręci...nie wiem co to może być czy to już rozrusznik padł czy to może być coś jeszcze? Jak do tej pory nie miałem problemu z odpalaniem auta chociaż mam diesla 1.9 tdi z 2000r 90km to po zagrzaniu świec żarowych odpalał za pierwszym razem nawet przy -20C Bardzo proszę o jak najszybszą odpowiedź... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciekRP Zgłoś #456 Napisano 4 Lutego 2012 A wiec tak, filtr zmieniony i zapodalem nowe swiece (stare wygladaly okropnie swoja droga) pare razy pokrecilem i wkoncu zagadal, pochodzil troche odjechalem kawalek i zgasl, sytuacja wyglada jak na samym poczatku, rozrusznik kreci ale nie odpala. Paliwo? Skoro odpalił, to świece (sprawdzone?) zadziałały. Dostał paliwo, dopóki dochodziło to działał, może trzeba sprawdzić, czy wychodzi (dochodzi) z (do filtra)? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Rosa Zgłoś #457 Napisano 4 Lutego 2012 witam proszę o pomoc...możliwe, że taki wątek był już gdzieś wcześniej poruszany ale niestety nie udało mi się go znaleźć..po przekręceniu kluczyka świecą mi się wszystkie kontrolki i jest wszystko ok natomiast przy próbie rozruchu słyszę jak łapie przekaźnik ale rozrusznik nie kręci...nie wiem co to może być czy to już rozrusznik padł czy to może być coś jeszcze? Jak do tej pory nie miałem problemu z odpalaniem auta chociaż mam diesla 1.9 tdi z 2000r 90km to po zagrzaniu świec żarowych odpalał za pierwszym razem nawet przy -20C Bardzo proszę o jak najszybszą odpowiedź... kilka postów wyżej opisałem problem brata , który jest - był tak sam jak Twój. Dostałem odp że padł rozrusznik, a suma sumarum brat ogrzał samochód dmuchawą postał w ciepłym parę godzin i odpalił bez problemu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kler_b Zgłoś #458 Napisano 4 Lutego 2012 Paliwo? Skoro odpalił, to świece (sprawdzone?) zadziałały. Dostał paliwo, dopóki dochodziło to działał, może trzeba sprawdzić, czy wychodzi (dochodzi) z (do filtra)? Zapewne masz na mysli pompe paliwa, tylko ktora? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MaciekRP Zgłoś #459 Napisano 5 Lutego 2012 (edytowane) Zapewne masz na mysli pompe paliwa, tylko ktora? Jeżeli sprawdzisz przed filtrem, to masz pewność, że pompa paliwa pompuje ze zbiornika w instalację paliwową. Gdy tak będzie, sprawdzisz za filtrem, czy jest drożny. Te dwa punkty można najprościej i przy niewielkiej pomocy drugiej osoby zdiagnozować. Gdy testy wykażą, że paliwo jest pompowane i przechodzi przez filtr, zastanowiłbym się nad jego jakością. Może coś w nim jest, może w zbiorniku jest jakiś syf, który przy niskim stanie paliwa jest zasysany? Wczoraj wymieniłem świece, samochód od popołudnia stał. Dziś rano termometr pokazał -15 st. Zapalił od pierwszego "strzału", żadnego rzucania silnikiem, brak obłoku dymu za samochodem. Kontrolka świec paliła się około 20s, po uruchomieniu lekko podwyższone obroty, które po chwili wracają do normy. Edytowane 5 Lutego 2012 przez MaciekRP Opis po wymianie świec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kler_b Zgłoś #460 Napisano 5 Lutego 2012 Jeżeli sprawdzisz przed filtrem, to masz pewność, że pompa paliwa pompuje ze zbiornika w instalację paliwową.Gdy tak będzie, sprawdzisz za filtrem, czy jest drożny. Te dwa punkty można najprościej i przy niewielkiej pomocy drugiej osoby zdiagnozować. Gdy testy wykażą, że paliwo jest pompowane i przechodzi przez filtr, zastanowiłbym się nad jego jakością. Może coś w nim jest, może w zbiorniku jest jakiś syf, który przy niskim stanie paliwa jest zasysany? Wczoraj wymieniłem świece, samochód od popołudnia stał. Dziś rano termometr pokazał -15 st. Zapalił od pierwszego "strzału", żadnego rzucania silnikiem, brak obłoku dymu za samochodem. Kontrolka świec paliła się około 20s, po uruchomieniu lekko podwyższone obroty, które po chwili wracają do normy. Aktualnie mam prawie pól baku paliwa ale caly czas mam na uwadze ze moze wlasnie bena jest kiepska, i co teraz..dolewac wiecej czegos lepszego, czy co? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach