Skocz do zawartości
Jacekp14_2005

Uszczelnienie cieknącej pompy wtryskowej

Rekomendowane odpowiedzi

Podstawowy i bardzo uciązliwy objaw to zapowietzanie sie pompy i długie kręcenie rozrusznikiem np. po nocy, lub długim kilkugodzinnym postoju. Póki mrozy nie były tak dotkliwe jakos z tym jeździłem teraz jest znacznie gorzej. Wyciek podejrzewałem od dawna po niewielkiej plamce pod silnikiem i zapachu ON, tylko był problem z lokalizacją.... wczoraj (być może ze względu na mróz - kurczliwość materiałów) wypatrzyłem ten wyciek z okolicy gdzie wkręcane są przewody wysokiego cisnienia do pompy, tylko jakby nieco poniżej. Po rozgrzaniu silnika wyciek jakby ustepował, lub robi się mniejszy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Fachowiec od pomp który mi uszczelniał powiedział, że mam szczęście (w nieszczęściu) bo tylko te uszczelnienia w nastawniku można wymienić bez demontażu pompy.

za wymianę uszczelek pod nastawnikiem i deklem wraz z regulacja dawki dałem 250PLN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś kupiłem swojego pierwszego pasiorka. Też ubywa mi troche ON z mniejszą częstotliwościa przy rozgrzanym silniku. Njaprawdopodniej trzeba będzie wyciągnać pompe i ją uszczelnić w Słupsku z tego co wiem dobry pompiarz zrobi to za 150 ,ale zobaczymy jakie beda efekty mam nadzieje ,ze bedzie latał nie zostawiajac zadnych sladow na postoju.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość alex3p
Witam, mógłbyś mi dać namiar na tego dobrego pompiarza w Słupsku bo mam ten sam problem w moim AFN'ie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

alex sorry za moj zaplon troche mnie tu nie bylo jezeli jeszcze potrzebujesz to na żelaznej pytaj o Kolodynskiego , ale slyszalem ze jest jeszcze lepsza i tansza opcja moze byc tak ze nie trzeba wyciagac pompy tylko trzeba wymienic oringi wtedy w Boleslawicach jest facet ktory robi to ponoc dobrze za 50 zł i poltora litra w kieszeni mnie to juz obli strasznie jak mu wstawiam i pompa dostaje cisnienia to wypieprza mi tyle co bmw 2.0 w beznynie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Zna ktoś zaufanego pompiarza w słupsku lub okolicach??U mnie w trzebielinie jest jeden,ale nie wiem jak z czasem,bo ciągle jest zajęty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poczytaj wyżej

---------- Post added at 15:02 ---------- Previous post was at 15:01 ----------

ewentualnie masz jeszcze diesel service w boleslawicach gdzie za uszczelnienie calej pompy zaplcisz 550 zł :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trochę odświeżę ten temat.

Jestem posiadaczem PASSATA 1.9 TDI 90km 99r.

Dziś byłem u mechanika w TORUNIU - p. Wysocki

wycieka mi paliwo z pompy wtryskowej co wiąże się z problemem podczas odpalania po dłuższym postoju.

Mechanik dostrzegł wyciek i mi nawet pokazał co i jak, kazał zostawić samochód i kazał czekać na telefon.

Po około 8 godzinach telefon że trzeba uszczelinić całą pompę

a koszt roboty to ok 600 złotych.

Tak sobie czytałem forum i stwierdziłem że to jest drogo.

Proszę o polecenie jakiś mechaników od pomp co by się tym dobrze zajęli i trochę taniej bo te 600 zł to aż mnie zgięło!

Najlepiej TORUŃ i OKOLICE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem gdzie maja za 120 zl zestaw do regeneracji pompy, a sama regeneracja jest latwa, rozbierasz, czyscisz skladasz, dziekuje i jedziesz na probe po piwko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wiem gdzie maja za 120 zl zestaw do regeneracji pompy, a sama regeneracja jest latwa, rozbierasz, czyscisz skladasz, dziekuje i jedziesz na probe po piwko.

Ja też wiem - w sieci FOTA oryginalny zestaw naprawczy firmy BOSCH, to koszt 38PLN :)

Prosta jest regeneracja nastawnika pompy (jak się posiada VAG) i wymiana dwóch uszczelek z nim związanych - wymiana pozostałych części z zestawu naprawczego generuje znacznie większe koszty, bo wiąże się z wyjęciem pompy na stół.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja też wiem - w sieci FOTA oryginalny zestaw naprawczy firmy BOSCH, to koszt 38PLN :)

Prosta jest regeneracja nastawnika pompy (jak się posiada VAG) i wymiana dwóch uszczelek z nim związanych - wymiana pozostałych części z zestawu naprawczego generuje znacznie większe koszty, bo wiąże się z wyjęciem pompy na stół.

to my chyba nie o tych samych pompach mowimy;) ja mowie o conajmniej 4 uszczelkach srobkach i symeringach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość kca18

Ja taką pompę mogę uszczelnić za 2 stówki już z ustawieniem dawki i zapłonu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich, pozwólcie że przyłączę się do tematu cieknącej pompy. Dzisiaj zauważyłem wyciek paliwa spod pompy wtryskowej (Passat 94r, tdi 90 KM 1Z). Paliwo kapie dużymi kroplami podczas pracy silnika. Umieszczam zapożyczone zdjęcie w celu wskazania miejsca wycieku.

5be3295115f63b0b.html5be3295115f63b0b.htmlhttp://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5be3295115f63b0b.html

W związku z tym mam trzy pytania:

1. Czy wyciek może być spowodowany uszkodzeniem jakiejś uszczelki pod tą jasną kostką?

2. Czy ewentualne odkręcenie tej kostki nie będzie wiązało się z regulacją pompy?

3. Czy może od razu szukać dobrego pompiarza(jeśli tak to może jakieś namiary w okolicach Krasnystaw-Zamość woj. lubelskie).

Pozdrawiam.

---------- Post added at 21:23 ---------- Previous post was at 21:20 ----------

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam wszystkich, pozwólcie że przyłączę się do tematu cieknącej pompy. Dzisiaj zauważyłem wyciek paliwa spod pompy wtryskowej (Passat 94r, tdi 90 KM 1Z). Paliwo kapie dużymi kroplami podczas pracy silnika. Umieszczam zapożyczone zdjęcie w celu wskazania miejsca wycieku.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...115f63b0b.html

W związku z tym mam trzy pytania:

1. Czy wyciek może być spowodowany uszkodzeniem jakiejś uszczelki pod tą jasną kostką?

2. Czy ewentualne odkręcenie tej kostki nie będzie wiązało się z regulacją pompy?

3. Czy może od razu szukać dobrego pompiarza(jeśli tak to może jakieś namiary w okolicach Krasnystaw-Zamość woj. lubelskie).

Pozdrawiam.

Na 99% masz uszkodzony oring pod głowiczką.Jednak proponuję wymienic resztę uszczelek na pompie po i tak w krótkim czasie będzie wyciek w innym miejscu.

Uszczelki (38zł - 46zł).

Jeżeli nie bardzo czujesz się na siłach to lepiej poszukaj pompiarza.

Edytowane przez autozibi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zbyszku - dzięki za szybką odpowiedź, rzeczywiście chyba przyda się uszczelnienie całej pompy tylko gdzie i za ile, bo jak widać w postach powyżej rozbieżność cenowa jest duża. Ponawiam pytanie o specjalistę od pomp w moim regionie.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie znam twojego regionu.Szkoda ze mamy tak daleko do siebie bo bym ci ją uszczelnił.Sam nie wiem dlaczego takie wysokie ceny liczą sobie pompiarze za takie proste uszczelnienie pompy.Według mnie 250 zeta to najwyzsza cena jaką można zapłacić za tą robotę.W moich okolicach niektórzy krzyczą sobie nawet 500 zeta. Szok !!!!!!!!!!!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Ostatnio byłem u kolegi, spryskaliśmy całą pompę jakimś płynem czyszczącym/odtłuszczającym i usuneliśmy wszystko sprężonym powietrzem, po czym odpaliłem silnik i zaczęły się tworzyć bąbelki w tym miejscu, gdzie jest zaznaczone na zdjęciu.

Byłem też ponownie u pompiarzy, za uszczelnienie "góry" zawołali 250zł i nie dają gwarancji że gdzie indziej nie zacznie puszczać, za pełne uszczelnienie 850zł, w porównaniu do tego co Wy mówicie, to ceny w Gorzowie są z kosmosu.

Wy mówicie że można to robić samemu - a jest gdzieś jakiś manual? A może znacie kogoś w okolicy kto by to zrobił? Już sam nie wiem co robić, a pompa wciąż cieknie, raz zostawiam mega plamę pod silnikiem, a raz kompletnie sucho. Oczywiście problemy z odpalaniem po dłuższym postoju - ale też raz odpala na od razu, a raz na trzy razy trzeba kręcić.

Pomóżcie!!! :help:respect

PS. zdjęcie zapożyczone od wujka google :taksobie

1465926529.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam!

Ostatnio byłem u kolegi, spryskaliśmy całą pompę jakimś płynem czyszczącym/odtłuszczającym i usuneliśmy wszystko sprężonym powietrzem, po czym odpaliłem silnik i zaczęły się tworzyć bąbelki w tym miejscu, gdzie jest zaznaczone na zdjęciu.

Byłem też ponownie u pompiarzy, za uszczelnienie "góry" zawołali 250zł i nie dają gwarancji że gdzie indziej nie zacznie puszczać, za pełne uszczelnienie 850zł, w porównaniu do tego co Wy mówicie, to ceny w Gorzowie są z kosmosu.

Wy mówicie że można to robić samemu - a jest gdzieś jakiś manual? A może znacie kogoś w okolicy kto by to zrobił? Już sam nie wiem co robić, a pompa wciąż cieknie, raz zostawiam mega plamę pod silnikiem, a raz kompletnie sucho. Oczywiście problemy z odpalaniem po dłuższym postoju - ale też raz odpala na od razu, a raz na trzy razy trzeba kręcić.

Pomóżcie!!! :help:respect

PS. zdjęcie zapożyczone od wujka google :taksobie

myślę że [ATTACH]47787[/ATTACH] jest przyczyną

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mi się wydaję że bardziej cieknie, tam gdzie zaznaczyłem. ale głowy nie daje sobie uciąć. ;)

pompa.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi