Skocz do zawartości
GRZECHHH

Darmowy, przyjazny program do edycji wsadów EDC15P

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli co preferujesz?

Zgrać swoje mapy paliwowe,ściągnąć z neta orginalne do mojego silnika i porównywać tak?

Tak samo zrobić z doładowaniem?

A jeśli pokrywałyby się a wiem, że coś nie tak jest w moim to pompki do regeneracji wtedy.

A co np jesli pozmieniałbym tylko watrości w turbo i mapach dał większą dawke paliwa?

Paliłby jak smok wawelski?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ściągasz to przede wszystkim całość map, nie pojedyncze mapy, potem odpalasz sobie program powyższy i masz tam opcje COMPARE FILES klikasz, otwierasz sobie normalnie swój soft, a do "compare" otwierasz sobie soft z takiego kompa/samochodu jak Twój i wyświetla Ci które mapy się różnią, aczkolwiek czasem sie myli, no i czasem w zależności od rocznika też zdarzają się różnice, ale to nieznaczne, więc po takiej "operacji" bedziesz miał czarno na białym, które mapy były, o ile były, ruszane....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a da sie ten 038 906 018 fb wymienic na jakis inny bez wiekszych problemow ??

Można tylko trzeba zmienić wtyki które sa podłączane do komputera.

a powie ktos cos wiecej, u mnie jest troche pekniety plastik na wtyczce i myslalem ze moze tanio dorwe drugie ECU do zabawy, najlepiej jakby cos pasowalo P&P, czy musi by dokladnie ten sam numer, ewentulanie by niewielkimi przerobkami przerobic go na taki programowalny juz przez kabel..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli założysz komuter o takich samych oznaczeniach, to wszystko będzie działało od razu po podłączeniu kompa. A jak chcesz programowac go po kablu to musisz załozyć komputer z końcówką 012. Oczywiście trzeba przerobić wtyczki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ewentulanie by niewielkimi przerobkami przerobic go na taki programowalny juz przez kabel..

tu masz opis http://chomikuj.pl/misman82/Motoryzacja/Zmiana+018+na+012+w,3231211147.doc ;-) niewielkie jak niewielkie.. ale...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciężko ten temat ogarnąć :) Póki co próbuję temat rozpracować co z czym jeść. Mam pytanie czy zmieniając jedną mapę zmieniam wszystkie 3? Mam Paska w automacie a tam jest mapa druga (nr 1 bo 0 to podstawowa) ?

Ten sofcik Madzi wygląda obiecująco i nie wiem czy na próbę sobie go nie wrzucę by zobaczyć jak to lata w praktyce i też ciekaw jestem czy mapa automatu jest zmieniona czy jest oryginalna i nie odczuję różnicy? No i czy sof w ATJ (taki mam) jest taki sam ja w AJM. Marnie byłoby na dzień dobry zabić Paska :)

Edytowane przez sansai

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Soft jest inny(Nm się różnie i czasami wtrysków) a i zmienia się tylko jedną podkategorię map... automat robi się osobno, no i passata nie zabijesz ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jeśli użyję softu Madzi, przy swoim kodowaniu (automat) to będę jechał jak na serii?? A co jak zmienię kodowanie na 0 na manual? Auto się zbuntuje??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moj soft byl robiony na kodowaniu 3 czyli syncro. Wiec jak bedziesz chcial jezdzic na "mocy" bedziesz musial zmienic kodowanie na 3. Ale jezeli masz automata to nie polecam ze wzgledu na mocniejszy dol, co nie bedzie sprzyjac twojej skrzyni:) Jezeli robisz program i chcesz zmieniac automatycznie wszystkie mapy, wtedy trzeba to zaznaczyc w opcjach programu. Ty masz w koncu skrzynie automat czy manual?

Nie polecam wrzucac bezposrednio mojego pliku, ze wzgledu na to ze mozesz miec inne SW i auta nie uruchomisz, albo bedzie nieprawidlowo dzialac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety automat :( Zasmuciłaś mnie, już myślałem te tak gładko pójdzie, a tu jednak trza się w temat mocniej wgryźć :) No nic trza będzie czytać i sprawdzać w praktyce co i jak działa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"trza" czytać i "trza" próbować ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a mógłym naprzykład zmienić parametry turbiny, żeby szybciej zaczęła pompować? Bo u mnie brak mocy z dolnych obrotów, dopiero przy 1.8 obrotow zaczyna ciągnąć, a jak mam 800 i wcisnie pedał gazu to troszke musi minąć zanim wskazówka zacznie sie unosić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jest prawidłowo... W AWX jest cienka ośka ale generalnie power powinien pojawiać się już przy 1500...ale pełny boost(prawie pełny jest oko 1750rpm) możesz próbować... zam AWXa co lata na 1,6 i nic mu sie nie dzieje ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak, ale sprawa wygląda tak, brat w golfie ma mniej Nm i o 30 koni mniej.

On wciskając na pedał gazu jego obroty rosną potężnie, a mnie muł, u mnie jak zaślepiłem egr-a to troszkę się poleszyło. Ale ten błąd mi wyskakiwał, znowu w logach wszystko wyglądało dobrze, przeływka dobra, a jak wężyki podmieniali z n75, zeby go wykluczyć jako popsutego, to wszystko było oki.

Znowu żeby sprawdzić jak to wygląda dokładnie. To jechałem na 4 biegu pod górkę i zaczełęm logować od 800rmp i chłopaki znający ocenę logów stwierdzili, że za mało pompuje turbo z niskich obrotów, ale potem już jest oki.

Wiec nie wiem, gdzie mam szukać przyczyny, a chciałbym żeby ciągnął jak tylko wcisne pedał gazu, bo ruszając ze skrzyżowania, żeby zrobić to płynnie, muszę trzymać pedał gazu i mieć te 1000-1100 obrotów.

Brat ma te same koła i jego na mokrym asfalcie na 3- biegu załącza się esp a u mnie ma problemy na 2 ;/

Jakby udało mi się przyspieszyć turbo chociaż o 200rmp to by dużo pomogło, bo by z niższysz miał lepsze doładowanie.

też pojechałbym na trial-a re-mapa ale po kupieniu tego kabelka korci mnie żeby samemu to zrobić.

Jak sprawdzić tym programem te przybliżone NM i konie jakie auto persperuje...

Dzieki za info :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie dziś nawiedził mnie passat z mazowsza po małej diagnostyce postanowiłem ściągnąć softa z niego i co myślicie o tym wsadzie?

atj po tuningu 141km.rar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
co myślicie o tym wsadzie?

że ktoś zafantazjował... na stocku nie osiągnie zadanych wartości... jest na ok 160-170KM i ok 360Nm... a nawet jak osiągnie to się sypnie w miarę szybko...szczególnie że mapa turbo trochę dziwna :D limitery na 1,42 a ciśnienia zadane na 1,3 a SVBL na 1,4... nie wpada mu to w tryb serwisowy?Paliwo lajtowe... Ja bym tego nie wgrywał ;-) to znaczy.. jakbyś poprawił mapę turbo i troszkę torque, to może by to latało :) na ATJ można spokojnie dać 150-155KM i śmigać bezstresowo z niższym spalaniem ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie a jak ja mam to podłaczyć ten kabel, żebym mógł zgrać ten mapy?

Bo kupiłem kabel taki jaki pisaliście, ale chyba coś nie tak ;/

Kabel mam taki:

http://www.ebay.co.uk/itm/Galletto-1260-OBDII-EOBD-Chip-Tuning-Tool-ECU-Remapper-With-Tested-Remap-Files-/271262937570?pt=UK_Diagnostic_Tools_Equipment&hash=item3f2887f1e2

Mam podpiąć normalnie bez tej wiązki dodatkowej tak jak bym podpinał Vaga?

---------- Dodano o 02:08 ---------- Poprzednia wiadomość o 01:58 ----------

Jeszcze jedno pytanko.

Chciałbym jutro koniecznie zgrać te mapy.

Posiadacie polską wersje tego programiku? Bo ja mam wszystko po angielsku a po polsku byłoby dużo łatwiej.

Przepraszam za zamieszanie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez tytułu12.jpg

Takie coś mi się wyświetla jak wejdę w program

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
że ktoś zafantazjował... na stocku nie osiągnie zadanych wartości... jest na ok 160-170KM i ok 360Nm... a nawet jak osiągnie to się sypnie w miarę szybko...szczególnie że mapa turbo trochę dziwna :D limitery na 1,42 a ciśnienia zadane na 1,3 a SVBL na 1,4... nie wpada mu to w tryb serwisowy?Paliwo lajtowe... Ja bym tego nie wgrywał ;-) to znaczy.. jakbyś poprawił mapę turbo i troszkę torque, to może by to latało :) na ATJ można spokojnie dać 150-155KM i śmigać bezstresowo z niższym spalaniem ;-)

auto lata na tym programie dwa lata ze wskazań komputera po tarsie spalanie 4,9l

program zrobiła jakaś firma z wawy a auto zchamowane było w kreatorze mocy i wyszło 141km i 354nm

tyle dowiedziałem sie od właściciela

auto trafiło do mnie z drogi bo straciło sie doładowanie, przetarł sie wężyk z podciśnienia

po naprawie przejechałem sie autem z podłączonym kompem i doładowanie trzyma równo nie ma żadnych przeładowań

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panowie a jak ja mam to podłaczyć ten kabel, żebym mógł zgrać ten mapy?

Bo kupiłem kabel taki jaki pisaliście, ale chyba coś nie tak ;/

szukaj na chomiku programu galetto 1260 i tym zgrywaj, potem dopiero wczytaj zgrany plik do programu EDC i obrabiaj mapy.

Kabel podpinasz normalnie pod złącze diagnostyczne jak vaga

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi