Skocz do zawartości
cris52

Jaki olej silnikowy?

Rekomendowane odpowiedzi

ja leje 10w40 więc tego bym nie brał no i nie wiem nadal jakie ma normy parametry

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy używał ktoś tego oleju?

W5 Engine Oil 15w/40 Multi-Purpose Engine Oil

Jeśli tak to proszę o opinie

Ja na nim jeżdżę od czerwca zeszłego roku i nie narzekam. Lałem lotosa to zawory klepały jak poj...ne i brał go z litr na 1000km. Na lidlowskim zrobiłem już przeszło 6000 i dolałem może 2 setki a zawory sobie poklepią (o wiele ciszęj niż na lotosie) chwilę na zimnym i później cisza także polecam olej z lidla za 50zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, dzięki;) nie wiem jakie ma parametry, bo w gazetce czegoś takiego nie podają...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja ostatnio zalałem olej 15W40 PETRO CANADA, płaciłem 16zł za litr, i powiem wam że nie ma różnicy jak lałałem castrola za 110 zł 4 litry..

to jest racja że się płaci za reklame firmy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ale jak został dopuszczony do sprzedaży to raczej musi spełniać odpowiednie normy....
Oranżada za 89gr/2l też jest dopuszczona do sprzedaży, a spróbuj ją wypić.

Mobil 5 litrów kosztuje 80-100 zł, raz na 10 tys km można dołożyć chyba te 30 zł do paska ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostro....ładne przebitki....

---------- Post added at 20:51 ---------- Previous post was at 20:51 ----------

na reklamę?:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale oranżada nie ma składu takiego samego jak pepsi :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co dobre dla smaku wcale nie dobre dla ciała:P tak samo może być z olejem:] Niby renomowanej firmy, a cena jego produkcji nie przekracza 20-30zł (albo i jeszcze mniej...), ale na półce musi być po 100-150zł (a mógłby być po 60zł, bo muszą zarobić...), bo inaczej straci renomę i nie będą go kupować....

Edytowane przez makumba50

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam a co myślicie total cłarc 5w/40w synteyk proszę o opinie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli chodzi o moje obecne doświadczeni olejowe to mam MOBIL1 10W40 i ...NIGDY WIĘCEJ.

Na mrozie zawory klepały jak nienormalne ok.18sekund ! Wynik gorszy niż dla dobrego minerala......na szczęście za pare KM wymiana i zawita Valvoline MAXLIFE 10W40

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
no ale oranżada nie ma składu takiego samego jak pepsi

Jaruś, wybór oleju do wymiany to nie powinna być loteria: gdzie taniej. Klasyfikacja 10W/40 lub 5W/40 oznaczenie, czy olej jest wielosezonowy, czy bardziej nadaje sie na zimę, czy w lato. A klasyfikacja API(American Petroleum Instytut) to rzeczywista lepkość. Oleje za parę złotych mogą się trafić dobre, a mogą złe. Nikt nie kontroluje ich parametrów w sposób ciągły. Swoją drogą, kupując drogi olej solidnej marki możesz się spotkać z podróbką - i później klniesz "w pień" , że taka marka, a olej do dupy. Wybieraj solidne marki od wiarygodnych dystrybutorów, a nie bedziesz miał problemów, że zawory klepią, a jeździsz na oleju "po blinach" wlanym do butelki po Lotosie czy innym.... :-D

witam a co myślicie total cłarc 5w/40w synteyk proszę o opinie

A na jakim jeździłeś do tej pory?

Edytowane przez woys

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myślę by przy następnej wymianie przesiąść się z Motula 10w40 na Motula 5w40. Co wy na to przy 310 tys na liczniku? Żadnych wycieków puki co...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nikt mi nie wmówi że np olej Castrol Magnatec 10W-40 mający api cf acea b3 jest lepszy od tańszego k2 texar który ma api cf acea b3/b4 wręcz przeciwnie teń tańszy jest lepszy bo można go stosować w bardziej wymagających silnikach ( w naszych starszch mniej wymagających oba się sprawdzą za to w nowoczesnych już nie do końca) olej OLEJ MOTUL 4100 10W40 a takie same jak castrol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obecnie mam mobil 1 10w/40w i zastanawiam się co będzie jak zmienie go na total bo mobil to półsyntetyk a total pełny syntetyk.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mobil to półsyntetyk

a mobil to nie mineralny, ani syntetyk?? mobil tylko półsyntetyki produkuje?? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Adams ja przeszedłem z 10W40 Castrola na 5W40 15 tysięcy km temu. W tej chwili ponownie zalewam 5W40. Przeciwnie do wielu moich znajomych mechaników, nie patrzę na licznik i nie doradzam komuś aby po przebiegu takim, czy innym przeszedł na mineralny bo silnik ma już sporo nalatane i należy zalać go olejem klasę niższym, czyli w tym wypadku mineralnym. Dla mnie liczy się kondycja silnika. Jak odpala, ile zużywa oleju, czy nie kopci i nie ma wycieków, czy ma kopa i jaki ma apetyt na paliwo. Dla mnie pojęcie przebiegu istnieje tylko po to, aby zliczać kilometry zrobione przeze mnie. Stan licznika w momencie kupna jest nieistotny, nieprawdziwy, niepotrzebny i prawie zawsze wprowadza w błąd. Powinien być zakaz pokazywania stanu licznika w ofertach kupna samochodów. Po dokładnym oglądnięciu samochodu przez co najmniej pół godziny( ja to robię zazwyczaj około godziny i po takim czasie sprzedający ma mnie dosyć, a ja zdobywam przez to nad nim przewagę z uwagi na jego wkoorwienie), sprawdzeniu w czasie jazdy, udajemy się na przegląd. Po zakończeniu tych czynności powinniśmy sami ocenić przebieg i dopiero wtedy odsłonić zaklejony karteczką licznik konfrontując cyferki z naszymi spostrzeżeniami.

Wtedy po odsłonięciu licznika możemy się już uśmiechnąć. Są dwa powody tego uśmiechu. Pierwszy, to fantazja i poczucie humoru handlarza, którym to się wykazał w czasie kręcenia licznika.

Drugi z kolei, to rzadziej spotykany, uśmiech zadowolenia, że mieliśmy szczęście spotkać egzemplarz dobrze zadbany i po odsłonięciu licznika, jego stan przystaje do faktycznej kondycji wozu i jego ceny.

Na koniec dodam, że 5W40 leję w tej chwili do 2 silników. Na szczęście nie sprawdziły się prognozy moich mechaników oraz niektórych forumowiczów, że silnik się wysra po przejściu na 5W40.

Cena oleju nie powinna odgrywać roli. Zalewamy przecież mniej więcej co rok, i nie podejmujmy ryzyka zakupu oleju z marketu. Można trafić na dobry lub zły, ale po co igrać z losem dla 30 zł. Więcej wydajemy miesięcznie na piwo i komórki. Jeżeli ktoś robi miliony kilometrów, to jego to nie dotyczy bo sam dobrze wie co mu się opłaca i ma na pewno wypracowaną politykę cenową. Czy wydać więcej na olej, czy szybciej zrobić remont silnika, bo się oszczędzało na oleju.

Edytowane przez brox

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość marewel
jeśli chodzi o moje obecne doświadczeni olejowe to mam MOBIL1 10W40 i ...NIGDY WIĘCEJ.

Jeżeli chodzi o mobil to się zgodzę ze zszedł na psy,valvo jest dużo lepszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za parę dni sprawdzę Valvoline MaxLife 10W40 zobaczymy co to jest warte

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
obecnie mam mobil 1 10w/40w i zastanawiam się co będzie jak zmienie go na total bo mobil to półsyntetyk a total pełny syntetyk.

Nie zaleca się przechodzenia z minerałów i półsyntetyków na syntetyki. Znajdź sobie jakiś półsyntetyk dobry i się go trzymaj.

Jeżeli chodzi o mobil to się zgodzę ze zszedł na psy

Może Mobil nie zszedł na psy, tylko go coraz bardziej rozcieńczają. :-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja zalałem teraz mobilem 10w40 i jestem zadowolony silnik chodzi wzorowo i mogę z czystym sumieniem polecić ten olej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi