Skocz do zawartości
cooler

[B5] Jakie tarcze hamulcowe i jakie klocki?

Rekomendowane odpowiedzi

witam ja dziś zamówiłem tarcze na przód BOSCH, http://www.allegro.pl/show_item.php?item=796681429 , bo moje oryginalne ATE sa już do wymiany,cena jest w miare okazyjna i słyszałem dobre opinie o nich,jeszcze sie zastanawiam nad klockami....

Coffin, u mnie miałbyś 10 zł taniej... na sztuce ;)

jeśli już kupiłeś te tarcze Boscha które do spokojnej jazdy stykną, pomyśl o klockach do tego z Boscha. Z tarczami będą fajnie hulac choc to nie ATE.

Pozdrawiam i spokojnej eksploatacji

Witam.

Szykuje sie do dalekiego wyjazdu i chce przygotować mego paska do niego, za tem chce wymienić tarcze bo juz sa na maksymalnie zjechane. Ale nie wiem jaki wymiar tarczy powinienem zakupić, zmierzyłem obecną i jakos wymiar mi sie nie zgadza z katalogami bo wyszło mi około 265mm co sie znie zgadza z katalogami. Pomoże ktoś coś dobrać, może źle zmierzyłem albo w moim aucie coś nie teges?

nr vin WVWZZZ3BZXP089901

280mm masz z przodu, jakbyś chciał dostac na nie korzystną cenę - zapraszam na PW.

ja sobie smigam tarcze mikoda GT i klocki ATE i sprawuje sie to bardzo dobrze

napewno jest to lepsze rozwiazanie niz caly kpl. ATE i do tego tansze po zdarciu tych klockow zaloze cos twardszego i zobaczymy wtedy.

ciekawe połączenie choc te tarcze mnie nie przekonują, napisz ile km już na tym zestawie przelatałeś.

Pozdrowionka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Nalatalem w tym zestawie jakies 8 tys. i naprawde narazie mile zaskakuja

ale co najciekawsze przesiadlem sie z ATE Power Disk na Mikode GT, pozostajac przy tych samych klockach i czuje lepsza skutecznosc mikody.

ATE mialy taka chwile zawachania , lapaly jakby za chwile a w mikodzie tego niema reakcja jest natychmiastowa, przez to mialbym juz kilka aut w bagazniku zamin zmienilem nawyki, nie wiem jak beda sie sprawowaly z klockami twardszymi ale ta konfiguracja przy moim (gwaltownym) stylu jazdy jest OK.

Dosc dlugo sie ukladaly bo okolo 2 tys. , wydawaly straszny pisk przy lekkim hamowaniu jak w starym "poldku" ale teraz juz ok zero piskow.

Podsumowujac Mikoda GT sa to tarcze klasy ATE Power Disk lub lepszej , sa robione w polsce a nie w chinach no i cena powala :)... ale to moje zdanie po 8 tys.

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość pchelka175

witam ma taki mały problem a nie chciałem zaczynać nowego tematu od jakiegoś czasu przy dużej prędkości gdy zacznę hamowanie to drży mi kierownica i trochę jak by samochód bylem dzisiaj wyważyć kola ale jednak to nie pomogło myślicie ze tarcze mogą już być do kitu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Do tych tarcz tzn ?? Bo nie napisałeś jakie ty masz albo ja ślepy jestem.

Pisałem ciut wyżej:)

...do tarcz Mikoda "gładkie" nie wiercone nie nacinane:cool:

Edytowane przez Jack0211

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Zaczęło mi bić w kierownice przy hamowaniu, więc trzeba by się rozglądać za nowymi tarczami :/ Zdecydowałem się na tarcze ATE PD, na allegro znalazłem zestawy z klockami za ok 500zł, w zestawie klocki wychodzą taniej, a klocki na pewno też się kiedyś skończą :) Tylko czym się różnią tarcze ATE nacinane z aukcji

http://moto.allegro.pl/item840553375_ate_pd_tarcze_hamulcowe_klocki_passat_audi_a6_a4.html

od tych na tej aukcji (tylko tarcze)

http://moto.allegro.pl/item821136183_tarcze_vw_passat_b5_b5fl_b6_ate_powerdisc_nacinane.html???

Te pierwsze wyglądają na jakieś proszkowane czy coś takiego. Czy są one lepsze od tych zwykłych "świecących"?

Waham się jeszcze pomiędzy

http://www.allegro.pl/item809850782_ate_tarcze_hamulcowe_power_disc_klocki_vw_passat.html

a tymi zwykłymi

http://moto.allegro.pl/item822539054_ate_tarcze_hamulcowe_klocki_passat_audi_a6_a4.html

podobno na nacinanych się szybciej klocki zużywają, czy to prawda? Nacinane są 44zł droższe, nie wiem czy te 44zł odbije się później na ilości wytartych klocków. Jeździ ktoś na tych zwykłych nie-nacinanych? Jak one się sprawują?

W ostateczności zostaną tylko te zwykłe świecące

http://moto.allegro.pl/item808471919_tarcze_audi_100_a4_a6_c5_passat_b5_b6_superb_ate.html

Warto je kupować wogóle?

Dzięki za wypowiedzi!

Edytowane przez SeM@PassatB5

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest dużo opini na temat klocków i tarcz firmy ATE, Zimmerman. A moje pytanie co sądzicie na temat Tarcz brembo i klocków ferodo ?? Cena ich jest przystępna, a jak z jakością ?

I jaka średnica do mojego paska ? 280mm ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam klocki i tarcze TRW dobra jakość za rozsądne pieniądze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, w tym temacie widziałem, że już ktoś zadał takie pytanie, lecz nie doszukałem się odpowiedzi... Wg strony ate do mojego samochodu tarcze PD mają oznaczenie 24.0325-0171.1, natomiast oferowane w sklepie mi są 24.03325-0105.1.Chciałem zapytać czy różnica średnicy wewnętrznej 135 zamiast 137 mm ma duże znaczenie i czy można zamienić te tarcze?

Edytowane przez simekdg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.Mam pytanko? Jeżeli założe klocki hamulcowe ATE do mojego Pasacika to ile orientacyjnie zrobie tysięcy kilometrów?Słyszałem że to sa miękkie klocki.A co powiecie o Brembo , Ferodo i Bosch??? Mam zamiar wymienić teraz w mym autku klocki i sam już niewiem jakie kupić , bo opini max tu na forum.Doradzcie .:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
to ile orientacyjnie zrobie tysięcy

Zależy jak masz styl jazdy. Ja pierwsze słyszę że to są miękkie klocki. Jeśli jeździsz normalnie to myślę że spokojnie 50-60 tys.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Styl jazdy normalny .Obecnie mam klocki Brembo , które już sa na wykończeniu.Co do nich nie mam zastrzezeń.......Nie wiem jak się hamuje na klockach ATE , ale te co na nich teraz jezdze , sa bez porównania lepsze niz TRW.TRW mam w Golfie i "masakra".Dlatego zapytałem z prośbą o porade .......ale widze że dużo osób chwali ATE , mniej Boscha i Ferodo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ferodo

No DS to zajrzyj do działu sportowe hamulce to zobaczysz ile pozytywnych opinii. Ale do normalnego stylu spokojnie weź ate.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki.Dzięki moderatorze.U mnie w hurtowni ATE kosztują 178 zł , więc jeszcze spoko.Ferodo droższe , 195 zł.Pozdrawiam cieplutko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba ferodo premier,bo ds performace sa dwa razy droższe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dwa

Prawie 3 ;) Co do ate popytaj forumowych sprzedawców w dziale sprzedam. Może coś taniej wyrwiesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie pytanie Passat B5 3B AJM, jakie ma rozmiary tarcz z przodu i tyłu? Nosze się z zamiarem kupna i wymiany tarcz a nawet nie mam pojęcie jakie kupować? Ni wiem czy seryjnie 256 czy 280 na przód a z tyłu to już w ogóle pojęcia nie mam.

Edytowane przez Guteq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panowie pytanie Passat B5 3B AJM, jakie ma rozmiary tarcz z przodu i tyłu? Nosze się z zamiarem kupna i wymiany tarcz a nawet nie mam pojęcie jakie kupować? Ni wiem czy seryjnie 256 czy 280 na przód a z tyłu to już w ogóle pojęcia nie mam.

Przód -288/25

Tył -245/10:)

Edytowane przez riccardoa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

riccardoa dzięki a te 25 na przodzie i 10 na tyle co oznacza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
riccardoa dzięki a te 25 na przodzie i 10 na tyle co oznacza?

Grubość tarczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grubość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi