Barth Zgłoś #1 Napisano 9 Marca 2010 (edytowane) Witam, Mam pytanie odnośnie twardości zawieszenia w Passacie B5 Variant. W tej chwili mam opony zimowe Goodyear UltraGrip 7+ 195/65/R15 i zawieszenie działa na prawdę komfortowo. Problem polega na tym, że po założeniu opon letnich 205/60/R15 Dunlop Sport FastResponse (alufelgi) samochód staje się odczuwalnie twardy. Nie wiem, może akurat te Dunlopy sportowe są jakieś twardsze... Chyba sprzedam letnie opony i kupię coś miększego. Macie jakieś propozycje odnośnie "komfortowych" letnich opon? Czy zmiana z 205/60/R15 na opony letnie w rozmiarze 195/65/R15 coś zmieni w komforcie? Może lżejsze koło będzie szybciej wybierać nierówności. Z góry dzięki za pomoc! Pozdrawiam - Bartek Edytowane 29 Kwietnia 2010 przez Barth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maniek77 Zgłoś #2 Napisano 9 Marca 2010 Zimówki mam takie same jak ty i jeździ sie wyśmienicie,na Dunlop 205/65/15 jeździłem przez jakieś 3 miesiące ale nie zauważyłem pogorszenia komfortu jazdy czy twardości zawieszenia.Teraz jeżdze na goodyear efficientgrip 195/65/15 i zbytniej różnicy nie zauważyłem.A może ci zawieszenie siada? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kasfalt Zgłoś #3 Napisano 9 Marca 2010 ogólnie guma letnia jest twardsza niż zimowa ale przecież w lato jeździsz na profilu 60 czyli balony jak siemano więc nie powinieneś odczuwać spadku komfotu w zimę jeżdżę na tych samych GOOdyerkach co Ty i jest miodzio ale w lato przesiadam się na 16 cali i jest mniej miło.jak nie miałem 16-stek to wsiadałem na 15 cali i różnicy nie było kolosalnej...sporo tez zalezy od ciśnienia w oponach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojta Zgłoś #4 Napisano 9 Marca 2010 ogolnie to zimowka a letnia maja podobna twardosc ale w roznych warunkach tz zimowka w zimie jest mieka a w lecie twarda dlatego szybciej w lecie sie zuzywa podobnie jest z letnia w lecie jest miekka a w zimie twarda dzieje sie tak zewzgledu na roznice mieszanki gumowej uzytej do produkcji opon dlaczego masz roznice w komforcie ? moze masz letnie juz stare lub poprostu zaduzo nabijasz w nie powietrza zobacz na klapke wlewu paliwa ile masz miec i sprawdz ile masz lub poprosu zobacz jak masz stare opony bo po latach guma zmienia swoje wlasciwosci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Buger Zgłoś #5 Napisano 9 Marca 2010 Te opony letnie są typu High Performance oraz zostały stworzone dla aut o dużej mocy, co za tym idzie muszą zapewniać stabilność nie tylko podczas szybkiej jazdy na wprost ale również przy skrętach. Żeby nie powstawał efekt uginania opony przy skręcie i co za tym idzie pływania auta (spóźnionego reagowania na zmianę kierunku) ścianki boczne muszą być twardsze. A ta przestrzeń opony odpowiada za komfort jazdy. Musisz pomyśleć o bardziej miękkich oponach przeznaczonych do spokojniejszej jazdy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barth Zgłoś #6 Napisano 9 Marca 2010 No to pora na odwiedzenie działu - sprzedam Robię fotki i oddam moje FastResponsy komuś o zacięciu sportowym A jakie opony polecacie zamiast tych DUNLOP? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojta Zgłoś #7 Napisano 9 Marca 2010 No to pora na odwiedzenie działu - sprzedam Robię fotki i oddam moje FastResponsy komuś o zacięciu sportowym A jakie opony polecacie zamiast tych DUNLOP? polecam cos o szerokosci 205 a profil tz wysokosc 60/ moze 65 a firma to zalezy jaki masz portfel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Buger Zgłoś #8 Napisano 9 Marca 2010 Na pewno miękkie są Micheminy, ale patrz na ich przeznaczenie !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barth Zgłoś #9 Napisano 9 Marca 2010 (edytowane) Myślicie, żeby dawać 205/60/R15 a nie 195/65/R15? Czy oprócz aspektów przyczepności i estetyki 205 będą również wygodniejsze od 195? Edytowane 9 Marca 2010 przez Barth Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maniek77 Zgłoś #10 Napisano 9 Marca 2010 ogolnie to zimowka a letnia maja podobna twardosc ale w roznych warunkach tz zimowka w zimie jest mieka a w lecie twarda dlatego szybciej w lecie sie zuzywa kolego wojta nie pomyliłeś aby czegoś? Zimówki zachowują swoją miękkość w ujemnych temperaturach a próbowałeś pojeździć na nich na plusowych temperaturach?One w lato nie twardnieją -robią się jeszcze miększe i dlatego szybciej się zużywają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Buger Zgłoś #11 Napisano 9 Marca 2010 Pamiętaj że im bardziej szeroka opona tym łapie więcej nierówności i do tego może cię nosić w koleinach. Jeżeli zależy ci na komforcie ja postawiłbym na 195. Ale to jest moje skromne zdanie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barth Zgłoś #12 Napisano 9 Marca 2010 Buger - właśnie ja myślę o 195/65/R15. 195 ma większy balon (o 3mm hehe), koło jest lżejsze no i wspomniane przez Ciebie - koleiny... Ja osobiście skłaniam się ku 195, ale chętnie poznam jeszcze Wasze opinie za i przeciw. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Buger Zgłoś #13 Napisano 9 Marca 2010 Moje "ZA" jest na zdjęciu w podpisie 225/45/17 !!! To jest komfort ... taczki, ale ... na zakrętach nikt mnie nie dogoni !!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barth Zgłoś #14 Napisano 9 Marca 2010 Myślę o tych oponach: Continental ContiPremiumContact II - 195/65R15 91 H Pytanie tylko czy one też nie są wzmacniane do lepszego trzymania w zakrętach... Jak tylko zrobi się cieplej to muszę przetestować te DUNLOP jeszcze dokładnie. Ale i tak liczę na Wasze opinie pod względem komfortu. Przesiadłem się z wygodniejszego auta do Passata i teraz szukam gdzie się da wygody Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
passatb5 Zgłoś #15 Napisano 10 Marca 2010 Z tego co wiem i sam przetestowałem na wielu autach większość Continentali ma gumę szybko się zużywającą ale za to dobrze się trzymającą drogi.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
TomexT1 Zgłoś #16 Napisano 10 Marca 2010 A tak wogóle to z jakim indeksem prędkości są te Dunlopy? Przypuszczam, że im wyższy indeks to i opona będzie twardsza. W Passacie chyba stosowny indeks to V. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Barth Zgłoś #17 Napisano 10 Marca 2010 Może Michelin Energy Saver? Z tym, że też może być problem ze ścieralnością tych opon.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
asik82 Zgłoś #18 Napisano 10 Marca 2010 Witam Moja teria odnosnie oponek..... Zima "15"goodyear Ultra grip komfort oki a nawet bardzo dobry Lato natomiast 17" 225/45/17 Nexen N3000 indeks V bardzo trwarde na sniegu nie ruszysz z miejsca ,ale lato perfekcja na cieplym asfalcie,ja przyklejone Komfort wiadomo niższy ale jest naprawde przyzwoicie porwnujac Vectre B na 15' lato jezdzilem to tlucze duzo gozej niz na mioch 17 astkach. Swoje robi patent VW czyli ukochane wielowachaczowe przednie zawieszenie ktore jest moze kosztowne w eksploatacji ale odwdziecza sie niebywalym komfortem nawet na Polskich drogach ---------- Post added at 21:44 ---------- Previous post was at 21:43 ---------- Dodam ze mam fabrycznie z czytajac z wlepy obnizone zawieszenie ok 200mm i wzmocnione sprezyny Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PaoloM86 Zgłoś #19 Napisano 11 Marca 2010 wracajac do tematu zastanawiam sie czy w obu przypadkach bylo te samo cisnienie w oponach, stad moze brac sie ta róznica Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
skniwasserball Zgłoś #20 Napisano 11 Marca 2010 U mnie jest podobna akcja jak u Bartka (u mnie amortki Bilstein B4 po 10 tyś km): - na zimówkach Continentalach 195/60/15 (ciśnienie 2.0) jest o wiele bardziej komfortowo niż letnie ContiContact2 205/55/16 (ciśnienie 2.0) - jeżeli łącznie 2-3 osoby + bagaż da się wyraźnie odczuć, że jest bardziej komfortowo?!?! Żadnych luzów, amortyzatory prawie nowe (założone przez doświadczonych mechaników), sprężyny oryginalne 1BA (standardowe zawieszenie) Co więcej porównując twardość mojego sedana do kombi przy podobnych oponach, takie same silniki AVF, u mnie czuć, że zawieszenie jest sztywniejsze... sam już nie wiem czy tak ma być?! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach