Skocz do zawartości
margorz

Turbina - czyszczenie kierownic

Czyścić czy regenerowac tą turbine?  

903 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czyścić czy regenerowac tą turbine?

Rekomendowane odpowiedzi

Trzeba ruszyć silnikiem aby pompa oleju podała ciśnienie do węży turbiny, a jednocześnie silnik jeszcze nie zapalił. Możesz też zrobić to szybciej odpinając kabelek z zaworu stop pompy wtryskowej. W głowicy tłokorozdzielacza masz wkręcony zwór i do niego przykręcony jeden kabelek. Jeśli ten kabelek odepniesz pompa nie poda paliwa na wtryski i silnik nie zaskoczy. Kilka obrotów silnika pozwoli podać olej do smarowania turbiny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Trzeba ruszyć silnikiem aby pompa oleju podała ciśnienie do węży turbiny, a jednocześnie silnik jeszcze nie zapalił.

A to ciekawe.

I tak będziemy sobie ruszać silnikiem w nie skończoność?

Wystarczy zalać kruciec połączeniowy doprowadzenia oleju do turbiny.

Przymocować przewód i odpalić silnik niech sobie trochę pochodzi na wolnych obrotach i to wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie bardzo wiem gdzie ten zaworek znajduje się wolałbym ten sposób ponieważ raz że jest szybszy a dwa że będe robił to pod domem a osłonę pod silnikiem ma założoną na patęcie i mając auto na lewarku jest mi ją ciężko ściągnąć żeby podać plus na rozrusznik,dlatego twój pomysł zdaje się rozsądniejszy.Wpadłem też właśnie na inny pomysł mam w aucie zamontowane takie urządzenie przeciw kradzieżowe i jak je uruchomię to auto kręci i nie odpala,więc to chyba na to samo wyjdzie

---------- Dodano o 11:53 ---------- Poprzednia wiadomość o 11:49 ----------

dopiero przeczytałem posta kolegi abes to jak w końcu zrobić bo już zgupiałem

Edytowane przez wojtyna51

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wystarczy zalać kruciec połączeniowy doprowadzenia oleju do turbiny.

Przymocować przewód i odpalić silnik niech sobie trochę pochodzi na wolnych obrotach i to wszystko.

Tak' date=' wiem, ale kolega bardzo widać dokładny, dociekliwy i pełen obaw więc podałem prostą metodę na "odcięcie" zapłonu silnika. Po co to zdanie
A to ciekawe.

I tak będziemy sobie ruszać silnikiem w nie skończoność?

przecież nie zanegowałem zalania turbiny olejem. Sam o tym wcześniej pisałem. No ale jak ktoś chce się uczepić to powód zawsze znajdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wojtyna51 zapytał... to odpowiedziałem.

Tak dokładnie.

Nie czepiam się' date=' ale po tej wypowiedzi nabrał niepewności.

zakręcasz dolny , wstrzykniesz oleju górnym ile wejdzie- zakręcasz górny, obrócisz wirnikiem parę razy i teraz jak masz vag w razie by błędy wykasować to odłączasz wtryski ( kostkę ) i kręcisz rozrusznikiem chwile. Jak vag nie masz to zapłon na off i kablem z aku + na rozrusznik podać napięcie. Pompa oleju przesmaruje to sama i zapalasz auto

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dajcie spokój :P Nie ma o co "kotów" drzeć.Sam wcale się nie dziwię że kolega wojtyna51 pyta się o rzeczy,które są dla innych JUŻoczywiste.Sam czyściłem turbo 2-3-y razy (nie pamiętam :P) i za pierwszym razem obchodziłem się z turbawką jak bym miał jajko faberge :P garaż miałem sterylny jak laboratorium :D Olejem zalewałem turbo od góry,a ostatnim razem był pośpiech zapomniałem zalać i nic się nie stało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sl@wek dobrze gada, dać mu wódki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sam czyściłem turbo 2-3-y razy (nie pamiętam ) i za pierwszym razem obchodziłem się z turbawką jak bym miał jajko faberge garaż miałem sterylny jak laboratorium Olejem zalewałem turbo od góry,a ostatnim razem był pośpiech zapomniałem zalać i nic się nie stało.

Dokładnie tak samo podchodziłem do czyszczenia turbo, ale nikt mi nie proponował opcji żebym obracał silnik na samym rozruszniku co i tak jest zbędne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koniec ubijania piany !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobra koledzy ,zaleje tylko strzykawką i zakręcę ten przewód,dzięki koledzy za cenne wskazówki,jak tylko zrobi się cieplej to działam z tematem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak zrób, powodzenia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Trzeba ruszyć silnikiem aby pompa oleju podała ciśnienie do węży turbiny, a jednocześnie silnik jeszcze nie zapalił.

To na zakończenie napisz skąd masz takie informacje, bo już podobne wypowiedzi czytałem na różnych forach przed zabraniem się za czyszczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po prostu chciałem koledze podać metodę aby węże wypełniły się olejem, zwłaszcza zasilający. A gdyby coś poszło nie tak to silnik i tak nie będzie pracował bo ma odcięte paliwo. Kilka obrotów silnikiem przy pomocy rozrusznika uruchomi pompe oleju i już. Czy to tak ciężko zrozumieć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wystarczy przed uruchomieniem poskręcać wszystko i już.

Przecież rozrządu chyba nie będzie wymieniał?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Koniec ubijania piany !!!
- ponawiam i chyba już wszystko wyjaśniłem koledze Abe's Czy coś jeszcze? Co do wymiany lub rozbiórki rozrządu, to i tak nie proponowałbym kręcenia rozrusznikiem. Tylko i wyłącznie kluczem !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co do wymiany lub rozbiórki rozrządu, to i tak nie proponowałbym kręcenia rozrusznikiem. Tylko i wyłącznie kluczem !!!

Tak zgadza się zły przykład podałem.

Chodziło mi ogólnie o grzebanie przy silniku.

Z mojej strony szacunek dla osób, które wymieniają się spostrzeżeniami na tym forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie czepiam się' date=' ale po tej wypowiedzi nabrał niepewności.

Cytat Zamieszczone przez dev14 Zobacz posta

zakręcasz dolny , wstrzykniesz oleju górnym ile wejdzie- zakręcasz górny, obrócisz wirnikiem parę razy i teraz jak masz vag w razie by błędy wykasować to odłączasz wtryski ( kostkę ) i kręcisz rozrusznikiem chwile. Jak vag nie masz to zapłon na off i kablem z aku + na rozrusznik podać napięcie. Pompa oleju przesmaruje to sama i zapalasz auto[/quote']

a potem jest płacz że turbo siada po czasie , niech każdy robi jak chce jego auta jego problem , ale prawidłowy montaż tak wygląda jak robisz inaczej to rób tylko dobrego sposobu i właściwego nie musisz publicznie negować, zapomniałeś chyba już że olej z przewodów odpiętych może zejść i co wtedy - taka przerwa w smarowaniu wg. Ciebie jest właściwa ? ( Nie musisz odp. bo odpowiedź jest każdemu co to czyta znana ... )

I tyle w temacie jak już zostałem do tablicy wywołany- bez ubijania kolejnej piany proponuje zakończyć w tym momencie by nie doszło potem do dziwnych wymian w zdaniach luka.gif, ma podane 2 sposoby, zrobi jak uważa ( jak napisał ma odcinkę zrobioną przed złodziejem zatem bez odpinania czegokolwiek może pokręcić), jak by nie miał wyżej ma napisane który kabelek odpiąć , a w PD to wtyczka z głowicy odłączyć z PD i tyle 10 sek. roboty nie zaszkodzi niczemu...

Edytowane przez dev14

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to się porobiło,zrobię tak że włączę te zabezpieczenie i pokrece kilka obrotów żeby olej doszedł,zresztą i tak bym tak zrobił bo jak wiadomo profilaktyki nigdy za wiele,zaszkodzić nie zaszkodzi a i ja będę spokojniejszy.

---------- Dodano o 16:23 ---------- Poprzednia wiadomość o 16:21 ----------

a tak swoją drogą koledzy gdzie u mnie znajduje się ta wtyczka którą należałoby wyciągnąć?to tak z ciekawości na przyszłość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a tak swoją drogą koledzy gdzie u mnie znajduje się ta wtyczka którą należałoby wyciągnąć?to tak z ciekawości na przyszłość
Pojedynczy kabelek podłączony do zaworu STOP w głowicy tłokorozdzielacza. Podanie na niego 12V otwiera dopływ paliwa. Jest to pojedynczy kabelek zakończony oczkiem i przykręcony nakrętką pod klucz nr 8. Znajdziesz to na pewno.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zyggy dla mnie jako laika twoje nazewnictwo jest nie zrozumiałe(nie zrozum tego oczywiście źle)nie wiem gdzie jest ten zawór stop pewnie przy samej pompie gdzieś może uda mi się go zlokalizować jak będę przy samochodzie bo tak z pamięci to nie bardzo,ale dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi