Skocz do zawartości
vwiater

Interfejs OBDII jaki wybrac

Rekomendowane odpowiedzi

Do tego się nada ale lepszy byłby VCDS ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Posiadam kabel który używałem do passata b5 99' i audi a3 97' - nada się do w/w modelu ?

Zapewne KKL. Jeśli tak to spokojnie obsłuży B5 FL do 2005r.

Do tego się nada ale lepszy byłby VCDS

Weź się człowieku doucz i nie wyskakuj jak "filip z konopi"....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dzięki grucha. Słyszałem ,że fl obsłuży więcej niż vcde-lite / vag com 311 , w co się zaopatrzyć ?

Kolega w signum chwalił się programem na android'a i module bluetooth do auta, do passata też jest coś takiego ? Zdaje to egzamin czy zwykły bajer ?

Co rozumiesz przez to, że FL obsłuży więcej??

Między Paskiem B5, a B5 FL nic się nie zmieniło zarówno w jednym jak i drugim pełna diagnostyka po linii K.

Możesz kupić ELM na bluetootha i większość aut się połączy, ale co z tego jak to zabawka do odczytu błędów na poziomie przedszkola. Dla laików to jak najbardziej pocieszne urządzenie bo kilka parametrów widać w telefonie i odczyt jakichś tam błędów, ale jak przyjdzie coś konkretnego zrobić jak logi czy kodowanie to nie da rady. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Źle to interpretujesz. VAG COM 311 czy VCDS Lite z kablem KKL obsłuży wszystkie auta gdzie diagnostyka odbywa sie tylko po linii K np. wszystkie Passaty B5.

Nowszy vag jak to nazywasz to jest np. VCDS http://www.vcds.pl , który ma możliwość diagnostyki aut zarówno po linii K jak i po CAN (oczywiscie z odpowiednim kablem). Jeśli chodzi o starsze auta to nie ma znaczenia te same rzeczy zrobisz i jednym i drugim. Jesli chodzi o nowsze gdzie diagnostyka jest po CAN (VW od 2005r.) to wtedy tylko ten nowszy. To jest ciagle ten sam program. Produkują coraz to nowsze auta co raz to inne rozwiazania i programy diagnostyczne są aktualizowane. Im nowszy program tym wiekszy zakres możliwości, im starszy tym mniejszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy potrzebuje interface do świeżo zakupionej B6. Mozecie polecić jakis sprawdzony? Nie ukrywam, że dobrze gdyby był w jezyku polskim.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego Mar4co w poście nad twoim masz wyjaśnione dokładnie jakiego kabla POTRZEBUJESZ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak ale te kable są drogie koszmar 1.5 klocka za kabel to lepiej telewizor kupić:noniebardzo także szukam kabelka ale nie za takie pieniądze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rafał są do kupienia kable za 150zł i poszukaj kilka str wstecz podawałem link do firmy która je sprzedaje. Sprzedawców zapytaj o wersję z polskim VCDS-em

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kolego Mar4co w poście nad twoim masz wyjaśnione dokładnie jakiego kabla POTRZEBUJESZ

Na własny użytek szukam coś tanszego. :)

A ten link co podawałeś wczesniej to oni mają cos po polsku?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na własny użytek szukam coś tanszego. :)

A ten link co podawałeś wczesniej to oni mają cos po polsku?

Powinni mieć ale głowy nie daje

Zapytać zawsze można ;)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Więc ostatecznie w jaki program się zaopatrzyć ? Pamiętam ,że z vcds lite i vag com 311 miałem różne problemy na windows 7...

Zależy jakie to problemy i jaka "winda" na 64bit VCDS Lite działał mi bez problemów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Więc ostatecznie w jaki program się zaopatrzyć ?

VCDS Lite 1.2 wystarczy i odpowiednie stery... ( program działa praktycznie na każdym systemie XP, Vista, 7, 8, 8.1 zarówno 32 jak i 64).

Wszelkie problemy na jakimkolwiek z tych systemów to niewiedza ludzka tzn. jak i jakie zainstalować stery i ustawienia portów COM oraz ich opcji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zastanawiam się czym różnią się kable VAG 002 od VAG 004 zasadniczo wydaje się że niczym cena 150 zł ale nie nie jest wyszczególnione co można zrobić tym kabelkiem od cofanie tłoczków hamulcowych czy korekty liczników po kodowanie sterowników więc mało danych więc aby rozwiać wszystkie wątpliwości pozostaje kont.tel .ze sprzedającym

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Różnią się wersją oprogramowania i materiałami z których są składane (tyle wiem od jednego z kolegów który jakiś czas temu pisał do nich właśnie w tej sprawie, poza tym sprzedawca polecał ten nowszy 004 ponoć ma automatyczną aktualizację VCDS ale na to bym nie liczył)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
automatyczną aktualizację VCDS

:haha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

:)

:)

Edytowane przez goliat1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tyle wiem od jednego z kolegów który jakiś czas temu pisał do nich właśnie w tej sprawie, poza tym sprzedawca polecał ten nowszy 004 ponoć ma automatyczną aktualizację VCDS ale na to bym nie liczył)

Szkoda, że mu nie dopowiedzieli, że VAG 004 to straszna kiszka i kto by tego nie miał to narzekał. ;)

Edytowane przez Mar4co

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szanowni koledzy. Starałem się przeczytać maksymalnie dużo o VAGach dla mojego paska. Bazując na zdobytej wiedzy znalazłem trzy Vagi o opinię których bardzo Was proszę - po prostu doradźcie.

http://allegro.pl/vag-commander-hex-eeprom-k-can-diagnoza-licznik-i4792765442.html

http://allegro.pl/interfejs-obd2-vag-k-can-3-6-full-audi-skoda-vw-i4794637091.html

http://allegro.pl/vw-audi-skoda-seat-legalny-polski-vag-2-5-usb-i4798319444.html

Do czego chcę wykorzystać interface ?

- diagnostyka webasto (posiadam pełne ogrzewanie), reset webasto

- nie interesuje mnie zabawa z licznikami, crashdata itp.

- interesuje mnie możliwość zdiagnozowania potencjalnych przyczyn dużego spalania, odczyt błędów.

Najlepiej gdyby to działało z programem Polski VAG (język nie ma znaczenia, chodzi o program którym tutaj często się posługujecie w instrukcjach).

Będę wdzięczny za pomoc i opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
o opinię których bardzo Was proszę - po prostu doradźcie.

Żaden z tych nie nadaje się to Twojego auta, jeśli oczywiście mowa o aucie takim jak w profilu.

Najlepiej gdyby to działało z programem Polski VAG

Polski VAG to był wynalazek pod starsze auta nie do końca udany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak mówimy o aucie z profilu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz nasz Warunki użytkowania oraz Polityka prywatności