Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli masz HID'y z samopoziomowaniem to nic Ci nie zrobią,

jeżeli masz bez to na dzieńdobry mogą Ci zabrać dowód

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeżeli masz HID'y z samopoziomowaniem to nic Ci nie zrobią,

jeżeli masz bez to na dzieńdobry mogą Ci zabrać dowód

Zakładając hidy z mety masz dowód do zabrania. Kilkanaście dni temu w TVN Turbo widziałem akcje zabrania dowodu. Rozmowa była krótka, hid jest dowodu niet i 200 mandat. Policjant nie wnikał w poziomowanie itd sprawdził tylko oznaczenie na szkle i wszystko w temacie, resztą nie zawracając sobie głowy.

W całym temacie najzabawniejszy jest tekst sprzedający: "moje zestawy maja znaczek E i nie będzie miał pan problemów, z innymi bywa różnie."

Więc po tym wszystkim kupując hidy musicie mieć świadomość że prędzej czy później was odłowią. Jedyna pocieszająca sprawa iż passek b6 zalicza się do aut z mentalnej wyższej półki, przez co w domniemaniu powinien mieć xenony. A jak wcześniej wspomniałem różnica z zewnątrz jest niewielka i tylko wprawne oko gdy wie na co patrzeć rozpozna xenon czy oryginał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to wyjaśnij mi jaka jest podstawa prawna do zabrania dowodu

(poza brakiem systemu poziomowania)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
to wyjaśnij mi jaka jest podstawa prawna do zabrania dowodu

Wszelkie twoje wątpliwości powinna rozwiać analiza ustaw i przepisów wykonawczych w tym temacie, proponuje zacząć od:

• Obwieszczenie Marszałka Sejmu Rzeczypospolitej Polskiej, (Dz. U. Nr 108, poz. 908

z dnia 2 czerw ca 2005 r.) w sprawie ogłoszenia jednolitego tekstu ustawy – Prawo o ruchu drogowym,

• Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 24 października 2005 (Dz. U. Nr 238 z dnia 6 grudnia 2005 r. poz. 2010) – w sprawie homologacji typów pojazdów samochodowych i ich przyczep,

• Rozporządzenie Ministra Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. (Dz. U. Nr 32, poz. 262) w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia wraz z późniejszymi zmianami.

Jeżeli po analizie odpowiednich ustaw dalej będziesz przekonany, ie policjant zabierający dowód rejestracyjny to zwykły niedouczony burak. Proponuje jeszcze raz przeanalizować każde słowo ustawy.

A jeżeli spowodujesz jakąś kolizje a rzeczoznawca przy oględzinach wyczai że masz przetwornice zapomnij o wypłacie odszkodowania z polisy AC i to jest potwierdzone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zakładając hidy mam świadomość łamania prawa.Chyba Wy też:bleble

Nie używajmy argumentów za i przeciw,nie podpierajmy się ustawami!Osobiście wolę zapłacić mandat niż jadąc w nocy zabić jakiegoś człowieka tylko dlatego że koncern VW wyprodukował auto które tak naprawdę nie ma świateł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzięki za podanie podstawy prawnej,

teraz jest wszystko jasne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serwus,

Na dniach będę montował zestaw, już jest zakupiony 4300 z magistralą can bus.

Z postu wynika że jeżeli mam lamy Valeo to muszę zakupić adapter który umożliwi mi montaż palinka w lampie ( blaszki), natomiast jeżeli posiadam lampę hella nie muszę kupować adaptera (żarówka wciskana) .

Czy dobrze myślę ? Palniki mają podstawę plastikową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Serwus,

Na dniach będę montował zestaw, już jest zakupiony 4300 z magistralą can bus.

Z postu wynika że jeżeli mam lamy Valeo to muszę zakupić adapter który umożliwi mi montaż palinka w lampie ( blaszki), natomiast jeżeli posiadam lampę hella nie muszę kupować adaptera (żarówka wciskana) .

Czy dobrze myślę ? Palniki mają podstawę plastikową.

Dobrze kombinujesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za doplatą okolo 10 zł panowie dodają metalową !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reasumując palniki - podstawy mogą być plastikowe natomiast muszę dokupić adapter-mocowanie / docisk tak to rozumiem, które ułatwi mi życie w czasie montażu.

Koledzy powiedzcie mi jedno czy jeżeli je zamontuje razem z adapterem to czy w każdym momencie będę mógł przejść na standartowe oświetlenie tj. żarówka halogenowa H7.

Mam na myśli np awarię przetwornicy.

Edytowane przez ceroone

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Reasumując palniki - podstawy mogą być plastikowe natomiast muszę dokupić adapter-mocowanie / docisk tak to rozumiem, które ułatwi mi życie w czasie montażu.

Koledzy powiedzcie mi jedno czy jeżeli je zamontuje razem z adapterem to czy w każdym momencie będę mógł przejść na standartowe oświetlenie tj. żarówka halogenowa H7.

Mam na myśli np awarię przetwornicy.

Tak kiedy tylko zechcesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Czegos tu nie jaze,jezeli ustawy zabraniaja (w polsce) zakladac xenony HID do naszych samochodow ,to dlaczego tyle ich jezdzi i jakos nie slyszalem by jakis policjant sie tego czepial.

W B6 sa soczewko i jezeli zalozysz pozadny zestaw,a nie badziewie za kilka zlotych to swiatla swieca idealnie nie oslepiajac nikogo.

Tzeba tylko pamietac (tak mi sie wydaje)ze palniki powyzej 6000 to raczej daja szpan ,a nie lepsza widocznosc i o tym,ze nie majac spryskiwaczy musisz czescie przecierac lampy.

U mnie jest to na pozadku dziennym ,sporo ludzi zaklada HIDy ,ale dbaja o to by bylo wszystko w pozadku,palnik do 6000 i swiatla dobrze ustawione.Przechodza u nas takie auta co roku przeglad i nikt sie tego nie czepia.Zreszta widzialem kilka autek z orginalnymi xenonami bez spryskiwaczy.

Co do zakladania palnikow to ja osobiscie radze metalowe ,w chodza normalnie i sa na odpowiedniej glebokosci,nie trzeba zadnych podkladek.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serwusik

co do montażu zestawu sprzedawca nie spotkał się z tym typem mocowania żarówki, który u mnie występuje dlatego też nie mógł sprzedać mi adaptera pasującego do montażu ( blaszki )

poniżej przedstawiam fotkę mojego mocowania i mam pytanie czy ktoś już montował hida z takim mocowaniem - i jak najlepiej to rozpracować.

29082011(002).jpg

29082011(003).jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rozumiem co Ty tam masz ,troche zamazane te zdjecia.Masz takiego samego paska jak ja,ten sam rocznik.Ja mam HIDy i zarowki w oprawce metalowaej,bo plastki za plytko siedza ,daja zle swiatlo i czesto same wyskakuja z oprawki.Ja normalnie wciskam moje zarowki tak jak zwykle H7

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mam takiego samego passka posiadam lampy Valeo przekręcane żarówki ty natomiast posiadasz helle skoro masz metalowe oprawki - blaszki adapter jak zwał tak zwał są dostępne do tego producenta lamp od renki w salonie VW.

Niestety do valeo oprawka / adpter ma wycięcie które musi się wkręcić w 2 "łopatki" które znajduą sie w lampie...

No ale nie ważne w każdym razie zestaw HID który zamówiłem działa poprawnie efekt 4300 K jest zajbczasty :)

Zero problemu ze spaloną żarówką, stoboskopami itp.

Mogę polecić zestaw do B6 2007 r od użytkownika z allegro :

Tuning World Rybnik

A w gratiszz dostałem metalowe podstawki w palnikach :)

pozdarwiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mam jeszcze jedno pytanie dt. żarników czy występują w specyfikacji H7S do lamp soczewkowych, H7R do lustrzanych ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siema.Mam pytanie.Może głupie?Czy można na zapalonych światłach w sensie HIDACH odpalać auto?Chodzi mi o to czy podczas rozruchu występują spadki napięcia które mogły by uszkodzić palnik lub przetwornicę?Wiadomo zbliża się okres zimowy,mam ustawiony czujnik zmierzchu i tak się zastanawiam czy najpierw odpalać silnik i później włączać światła,czy nie zwracać na to uwagi?Co o tym myślicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Siema.Mam pytanie.Może głupie?Czy można na zapalonych światłach w sensie HIDACH odpalać auto?Chodzi mi o to czy podczas rozruchu występują spadki napięcia które mogły by uszkodzić palnik lub przetwornicę?Wiadomo zbliża się okres zimowy,mam ustawiony czujnik zmierzchu i tak się zastanawiam czy najpierw odpalać silnik i później włączać światła,czy nie zwracać na to uwagi?Co o tym myślicie?

Uruchamiaj auto na wyłączonych światłach. Po pierwsze-mniejsze obciążenie aku przy uruchomieniu, po drugie-xenon nie będzie przygasać, co w optymalny sposób wpłynie na żywotność palników xenonowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam tryb skandynawski i przy odpalaniu nic nie gasnie. Tak ustawione przez fabryke i tak ma byc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja mam tryb skandynawski i przy odpalaniu nic nie gasnie. Tak ustawione przez fabryke i tak ma byc

Zawsze możesz wyłączyć tryb skandynawski i na jego miejsce uruchomić tryb amerykański-wówczas będziesz odpalać autko na wyłączonych światłach-chyba, że przepisy w Norwegii nie zezwalają na jazdę na światłach tylko z przodu :?:

Tryb amerykański polega na tym, że świecą tylko przednie światła i tylko przy "opuszczonym" hamulcu ręcznym/postojowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi