Skocz do zawartości
Nol

Elastyczny łącznik rury wydechowej...

Rekomendowane odpowiedzi

niby po co ? jak ktos sie zna na rzeczy a koles sie zna to nic nie uszkodzi

Traktowanie samochodu wysokim amperami zawsze jest niebezpieczne.... zwłaszcza, że nie masz pewności co do stanu swojej instalacji, jej kondycji. Żaden szanowany warsztat nie prowadzi prac spawalniczych (elektrycznych) na aucie o ile to możliwe. No ale Henio z szopy się zna i dobrze by było jakby przy okazji miał namiary na kolesi co handlują elektroniką do auta:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hello

Mam pytanie - zauważyłem, że plecionka w moim AVF jest już poszarpana, zrobila się dziura (od częsci katalizatora).

Rozumiem, że można wymienić samą plecionkę spawanie) bez koniecznosci wymiany katalizatora ?

Dokladnie moje pytanie brzmi - jaka dokladnie plecionka musi miec rozmiar do Passat 1.9 TDI FL 130KM, wyczytałem, że wymiar 200mm/55mm średnicę będzie ok - ale nie wiem czy w AVF również ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hello

Mam pytanie - zauważyłem, że plecionka w moim AVF jest już poszarpana, zrobila się dziura (od częsci katalizatora).

Rozumiem, że można wymienić samą plecionkę spawanie) bez koniecznosci wymiany katalizatora ?

Dokladnie moje pytanie brzmi - jaka dokladnie plecionka musi miec rozmiar do Passat 1.9 TDI FL 130KM, wyczytałem, że wymiar 200mm/55mm średnicę będzie ok - ale nie wiem czy w AVF również ?

Jeśli nie będziesz tego spawał sam, podjedź do fachmana który będzie to robił to CI powie dokładnie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, podjadę do fachmana - nie umiem spawać :)

Ale pytam bo dzwoniłem i woli, żębym sprawdził dokladne wymiary plecionki dlatego też Was się pytam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś mnie w warsztacie załamali - zleciłem im wymianę łącza elastycznego wydechu (2szt) , ale mi odmówili - powiedzieli że nie widzą sposobu na jej wymianę bez wyjęcia silnika. Powiedzieli że nie podejdą od góry, a wydechu nie da się odkręci ani opuścić.

Silnik: 2.8 V6 , wersja auta USA - wydech z tego co się orientuje inny niż w europejskim 2.8 4x4 - na początku jest podwójny, ale później się łączy i już z tyłu auta mam jedną końcówkę.

Chyba będę szukał innego warsztatu specjalizującego się tylko w wydechach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dziś mnie w warsztacie załamali - zleciłem im wymianę łącza elastycznego wydechu (2szt) , ale mi odmówili - powiedzieli że nie widzą sposobu na jej wymianę bez wyjęcia silnika. Powiedzieli że nie podejdą od góry, a wydechu nie da się odkręci ani opuścić.

Silnik: 2.8 V6 , wersja auta USA - wydech z tego co się orientuje inny niż w europejskim 2.8 4x4 - na początku jest podwójny, ale później się łączy i już z tyłu auta mam jedną końcówkę.

Chyba będę szukał innego warsztatu specjalizującego się tylko w wydechach.

Dobre :D

Mi kiedyś powiedzieli (zakład na całej długości ulicy reklamuje się jako najlepsi fachowcy od wydechów), że "sama część to grosze ale robota to jest panie na cały dzień i będzie kosztować ekstra bo to nie byle spawanie" Jeb...em :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Splawili cie bo dostep do srub jest straszny, czesto urywaja sie lub wykrecaja z gwintem. Ogolnie niby roboty malo ale jak cos sie upierniczy to roboty wiecej niz w pasku z czterema cylindrami. Jedz do warsztatu gdzie na prawde wiedza co robia,ewentualnie specjalizuja sie w ciezkich przypadkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi kiedyś powiedzieli (zakład na całej długości ulicy reklamuje się jako najlepsi fachowcy od wydechów), że "sama część to grosze ale robota to jest panie na cały dzień i będzie kosztować ekstra bo to nie byle spawanie" Jeb...em :D

bo taka jest prawda. czesc chyba 40zł. a roboty duzo i trzeba umiec by zrobic dobrze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a roboty duzo i trzeba umiec by zrobic dobrze

Zapomniałem dodać, że kazali mi samemu to wymontować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

DSC_0151.jpg

Panowie napisałem posta w Pytaniach nowych użytkowników ale pewnie pozostanie bez odpowiedzi więc zapytam tu i rozszerzę pytanie.

Ostatnio wydaje mi się że silnik głośniej pracuje, szczególnie przy przyśpieszaniu. Czy uszkodzenie widoczne na zdjęciu może to powodować? Jak widać nie jest "okopcone" tylko naderwane powierzchownie. I opiszę druga przypadłość: gdy temperatura spada tak w okolicę zera stopni na wolnych obrotach słychać wydech, tak jakby silnik miał za niskie obroty i rura zaczynała by drżeć i powodować hałas, gdy lekko dotkniemy pedał gazu i obroty podniosą się tak do 1000 to drżenie ustaje. Dzieje się tak tylko w zimie, w lecie nie słychać tego na wolnych obrotach. Moje pytanie, czy to wina uszkodzenia widocznego na zdjęciu czy gumek w zawieszeniu wydechu które w zimie stają się sztywne ?

Edytowane przez Lukeoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[ATTACH=CONFIG]123683[/ATTACH]

Panowie napisałem posta w Pytaniach nowych użytkowników ale pewnie pozostanie bez odpowiedzi więc zapytam tu i rozszerzę pytanie.

Ostatnio wydaje mi się że silnik głośniej pracuje, szczególnie przy przyśpieszaniu. Czy uszkodzenie widoczne na zdjęciu może to powodować? Jak widać nie jest "okopcone" tylko naderwane powierzchownie. I opiszę druga przypadłość: gdy temperatura spada tak w okolicę zera stopni na wolnych obrotach słychać wydech, tak jakby silnik miał za niskie obroty i rura zaczynała by drżeć i powodować hałas, gdy lekko dotkniemy pedał gazu i obroty podniosą się tak do 1000 to drżenie ustaje. Dzieje się tak tylko w zimie, w lecie nie słychać tego na wolnych obrotach. Moje pytanie, czy to wina uszkodzenia widocznego na zdjęciu czy gumek w zawieszeniu wydechu które w zimie stają się sztywne ?

Tak to wina uszkodzonego złącza elastycznego. Drgania będą coraz bardziej się nasilać jeśli niskie za to nie weźmiesz. Przez to cały układ wpada w rezonans i głośno pracować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

77Marek dziękuję za odpowiedź. Teraz tylko jak to rozwiązać niewysokim kosztem, gdyż na wiosnę planuję sprzedać samochód

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
77Marek dziękuję za odpowiedź. Teraz tylko jak to rozwiązać niewysokim kosztem, gdyż na wiosnę planuję sprzedać samochód

Do wiosny to Ci się złącza może całkiem rozlecieć. A tanio tego nie zrobisz. Ponieważ wymiana z robocizną to koszt od 300zł. i więcej. No chyba, że jesteś w stanie sam je wymienić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wstawić nowe, koszt złącza niewielki tylko że dochodzi spawanie i tu koszty rosną, chyba że sam pospawasz

- - - - - aktualizacja - - - - -

A tanio tego nie zrobisz. Ponieważ wymiana z robocizną to koszt od 300zł. i więcej.

Drogie te majstry. To niech kolega Lukeoon kupi złącze za około 50zł i przyjedzie do mnie:bezzebow

Wstawię złącze za darmo przy okazji usunę wsad z katalizatora na własny użytek i kolega będzie miał niskim kosztem naprawione i przy okazji będzie mógł delektować się nowym odgłosem turbo po usunięciu kata:lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie dzięki wielkie za odpowiedzi :) do Gniewina mam z 700km ale dziękuję bardzo za chęci :D Sprawa wygląda tak że ze wstawieniem sobie poradzę tylko teraz nie wiem gdzie najlepiej i jaki łącznik kupić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedyś w innym samochodzie naprawiłem taki łącznik szpachlą z siatką z włókna. Owiń dookoła i zalep, troche potrzyma

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolego, leć na stacje benzynową po aluminiową taśmę /bandaż do naprawy dziurawego tłumika. Owiń łącznik taśmą kilkanaście razy - wytrzyma miesiąc jazdy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmierz długość łącznik iśrednice rury (pewnie 55 mm) długość jak dobrze pamiętam 120mm, ale to do weryfikacje. Złączke kupisz za ok 40 zł:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miesiąc jazdy i potem od nowa robić to mija się z celem. No i robienie prowizorki to moim zdaniem bez sensu :D tylko że czytam o złączkach tu w temacie i niektórzy opisują że kupili "nieodpowiednią" i nic ona nie dała, że powinna być taka jak oryginał. Do rezonowania tłumnika na pewno to się przyczynia ale czy myślicie że przez to też głośniej pracuje? W aucie dawniej była cisza, teraz po prostu słychać jak auto pracuje :|

Edytowane przez Lukeoon

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Miesiąc jazdy i potem od nowa robić to mija się z celem. No i robienie prowizorki to moim zdaniem bez sensu :D tylko że czytam o złączkach tu w temacie i niektórzy opisują że kupili "nieodpowiednią" i nic ona nie dała, że powinna być taka jak oryginał. Do rezonowania tłumnika na pewno to się przyczynia ale czy myślicie że przez to też głośniej pracuje? W aucie dawniej była cisza, teraz po prostu słychać jak auto pracuje :|

Oczywiście, że jest głośniej. Za druciarstwem nigdy nie byłem. Zrobić raz a dobrze. Na Allegro są firmy, które sprzedają złączki do każdego wydechu także poszukaj. Zresztą warsztaty, które sprzedają tłumiki itp. mają takie złączki od ręki. Kup do tego nową uszczelkę i trzy nowe nakrętki do przykręcenia flanszy z turbiną.

Edytowane przez 77Marek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi