Skocz do zawartości
Gość Polmozbyt

Ogrzewanie nie działa

Rekomendowane odpowiedzi

@Kermi ja też słyszałem że przelewanie się wody (bulgotanie) to norma, ale to gówno prawda.

Zrobiłem głowicę i uszczelkę pod głowicą i nie bulgocze... NIE MOŻLIWE ŻE PRZYPDEK.

Był przedmuch na 3 cylindrze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
@Kermi ja też słyszałem że przelewanie się wody (bulgotanie) to norma, ale to gówno prawda.

Zrobiłem głowicę i uszczelkę pod głowicą i nie bulgocze... NIE MOŻLIWE ŻE PRZYPDEK.

Był przedmuch na 3 cylindrze.

No i to jest najczęstsza odp uzytkowników ze poszła uszczelka a po wymianie bulgotanie znikło wiec niech mi to ktoś wytłumaczy czemu kazdy mechanik(równiez ci ASO) wciskaja nam taki kit???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy!

Problem ten sam. Słabe grzanie. Nie będę opisywał problemu jakoś bardzo wnikliwie, bo cóż... taki sam jak u Was. Ale zwrócę uwagę na jedną rzecz. Mam climatronic. Temperatura powiedzmy ustawiona na 26 a leci powietrze, które na pewno nie osiąga tej temperatury, a przeważnie po prostu leci zimne. W momencie gdy powietrze leci zimne (temp. silnika jest okej - 90), to nawiew przy automatycznym ustawieniu ma 1 lub 2 kreski mocy, gdy poleci ciepłe - max lub prawie max mocy wentylatorków. Nie rozumiem o co chodzi. Jak nie puszcza ciepłego to zmniejsza moc nawiewu. Jak akurat ciepłe puści - to wieje mocno. Czy to nie oznacza na przykład, że po prostu moduł climatronica ma jakieś "kuku" ? Czytałem, że niektórym wymiana panela pomogła. A jeśli tak...to czy ewentualnie ktoś z Krakowa byłby skory pojeździć sobie ze mną powiedzmy z 20 minut któregoś dnia (dostosuję się co do godziny) z podłączonym swoim panelem? Nie chce kupować jak nie mam pewności czy to na pewno w tym problem tylko wolałbym na chwilę podpiąć "czyjś" :)

pozdrawiam,

Miłosz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Koledzy!

Problem ten sam. Słabe grzanie. Nie będę opisywał problemu jakoś bardzo wnikliwie, bo cóż... taki sam jak u Was. Ale zwrócę uwagę na jedną rzecz. Mam climatronic. Temperatura powiedzmy ustawiona na 26 a leci powietrze, które na pewno nie osiąga tej temperatury, a przeważnie po prostu leci zimne. W momencie gdy powietrze leci zimne (temp. silnika jest okej - 90), to nawiew przy automatycznym ustawieniu ma 1 lub 2 kreski mocy, gdy poleci ciepłe - max lub prawie max mocy wentylatorków. Nie rozumiem o co chodzi. Jak nie puszcza ciepłego to zmniejsza moc nawiewu. Jak akurat ciepłe puści - to wieje mocno. Czy to nie oznacza na przykład, że po prostu moduł climatronica ma jakieś "kuku" ? Czytałem, że niektórym wymiana panela pomogła. A jeśli tak...to czy ewentualnie ktoś z Krakowa byłby skory pojeździć sobie ze mną powiedzmy z 20 minut któregoś dnia (dostosuję się co do godziny) z podłączonym swoim panelem? Nie chce kupować jak nie mam pewności czy to na pewno w tym problem tylko wolałbym na chwilę podpiąć "czyjś" :)

pozdrawiam,

Miłosz

a sprawdzałeś błędy na VAGu bo z tego co piszesz to czujniki są walnięte albo silniczek klapy ciepło/zimno

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a sprawdzałeś błędy na VAGu bo z tego co piszesz to czujniki są walnięte albo silniczek klapy ciepło/zimno

Sprawdzałem. Było coś z nastawami klap ale mi to mechanik zrobił. Błąd już nie wyskakuje. Raz się tylko pojawił błąd klapy spiętrzającej ale po skasowaniu już nie powraca.

Aha - dla ścisłości - próbowałem przytknąć rurkę od odkurzacza do tej krateczki z czujnikiem po lewej stronie od wyświetlacza - jakieś tam kłaczki wyleciały i kratka ogólnie zrobiła się bardziej "przejrzysta" ale nic to nie pomogło :( Ratujcie! Zamarznę w taką pogodę...

Pozdrawiam,

Miłosz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy nie jestem w temacie diesla ale poczytajcie ten wątek od postu 105

http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=16083&page=6

jest tam o świecach podgrzewających płyn w dieslach lektura na pewno się przyda.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przydać się przyda. Ale przykładowo mój problem nie dotyczy temperatury na blacie. Tam cały czas mam 90 (znaczy jak się nagrzeje). Chodzi mi o temperaturę w kabinie... dzisiaj, przy 24 stopniach poniżej zera to już przesada nie mieć ogrzewania... :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
dzisiaj, przy 24 stopniach poniżej zera to już przesada nie mieć ogrzewania...

Kolego na forum jest ten problem opisany tysiąckroć. Od zapowietrzonego układu ,termostatu,zapchanej nagrzewnicy,dziurawej chłodnicy itd. trzeba tylko poświęcić trochę czasu i poszukać.

U mnie na blacie też trzymał równe 90* a na klimatroniku było 73* po wymianie termostatu na blacie 90* na klimatroniku 93*.Wskaźnik na blacie będzie pokazywał 90* a w rzeczywistości ta temperatura może wynosić od 70*-110* tak on jest zrobiony.Podepnij się pod waga i on ci powie jaka jest temperatura silnika jak na blacie masz te przysłowiowe 90*

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kolego na forum jest ten problem opisany tysiąckroć. Od zapowietrzonego układu ,termostatu,zapchanej nagrzewnicy,dziurawej chłodnicy itd. trzeba tylko poświęcić trochę czasu i poszukać.

Tak, okej. Ale ja wyraźnie napisałem o co mi chodzi już wcześniej:

Czytałem, że niektórym wymiana panela pomogła. A jeśli tak...to czy ewentualnie ktoś z Krakowa byłby skory pojeździć sobie ze mną powiedzmy z 20 minut któregoś dnia (dostosuję się co do godziny) z podłączonym swoim panelem? Nie chce kupować jak nie mam pewności czy to na pewno w tym problem tylko wolałbym na chwilę podpiąć "czyjś"

Więc podtrzymuję moje pytanie, mając nadzieję, że jest ktoś z Krakowa, kto chciałby się na chwilę poświęcić...

Pozdrawiam,

Miłosz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
szefunio98 W tym przypadku pewnie uszczelka pod głowicą ma mały przedmuch . Będzie jeździł a ogrzewanie słabe, trzeba sprawdzić obecność spalin w układzie chłodzenia w dobrym warsztacie, oczywiście trzeba resztę dokładnie sprawdzić ;termostat, drożność nagrzewnicy i układu ,faktyczną temperaturę płynu nie wskaźnik tylko termometr w zbiorniczku + vag . Dalej szczelność klap obiegu powietrza ,odpowietrzenie układu chłodzenia ,poziom płynu , wydajność pompy wody bywa że jest za mała . Wszystko opisane na forum

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, w mojej B5 świerszczy (skrzypi) wiatrak od nawiewów powietrza, szczególnie na wolnych obrotach wiatraka i dopiero po ok 20 minutach jazdy.

Mieliście coś takiego ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witam, w mojej B5 świerszczy (skrzypi) wiatrak od nawiewów powietrza, szczególnie na wolnych obrotach wiatraka i dopiero po ok 20 minutach jazdy.

Mieliście coś takiego ?

Obecnie, przy tych temperaturach to chyba u większości się tak dzieje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie, czy w passatach z przed lifta występowały nagrzewnice elektryczne?

Jeśli tak to na jakiej zasadzie to działało?

Wystaje wiązka z wtyczką z nagrzewnicy gdzies jest podłaczona a jak ze sterowaniem ? climatronic sobie już tym steruje?

Jak to działa wszystko?

Prosze o jakieś informacje.

Pozdrawiam, Mateusz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czy jest ktoś w stanie sprawdzić u siebie - zakładamy ze ma sprawą i czystą nagrzewnice, z jaką temperaturą wieje z kratek np przy 2 stopniu dmuchawy i grzaniu ustawionym na maxa, a także temperaturze silnika 90' i odpowiadając ile było na zewnątrz

Te dane juz podalem wczesniej w tym albo w innym temacie z identyczna prosba ;)

---------- Post added at 17:02 ---------- Previous post was at 16:55 ----------

faktyczną temperaturę płynu nie wskaźnik tylko termometr w zbiorniczku + vag
Pomiar w zbiorniczku nic nie da, bo tam temp. zawsze jest duzo nizsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam problem mianowicie nie wiem co się dzieje z przodu w aucie jest ciepło w druga klasa czyli tył marznie może ktoś wie w czym tkwi problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiatm.

U mnie problem wygląda tak: Silnik trzyma 90 st. i grzeje sie ok. 10-15 min przy -20 st. na dworzu, węże gorące z dmuchawy leci troche ciepłe powietre. Mam B5 z klimą czy ma ktoś pomysł co to może być i jak dobrać sie do nagrzenicy, od której strony sie tam dostać.

Z góry dzięki za pomoc. Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Drodzy panowie. Po wymianie płynu ogrzewanie przestało działać. Pojechałem więc do warsztatu z reklamacją i tam mechanik stwierdził, że to klapa główna wlotu powietrza, tak odczytał z kompa. Nie dałem temu wiary i postanowiłem sam sprawdzić co się dzieje. Po pierwsze uzupełniłem płyn zgodnie z instrukcją i odpowietrzyłem, przyniosło to marny efekt. Po drugie postanowiłem przepłukać nagrzewnicę w przeciwnym kierunku do przepływu. Podczas płukania silnym strumieniem wody z nagrzewnicy wyleciała brązowa zawiesina. Po ponownym zalaniu płynem i odpowietrzeniu ogrzewanie działa i przy -25 stopniach mam ciepło w autku. Nie jest to jeszcze idealne ale nie muszę rozbierać połowy auta by przekonać się, że to nie klapa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pomiar w zbiorniczku nic nie da, bo tam temp. zawsze jest dużo nizsza.
Temperatura w zbiorniczku wyrównawczym jest max tylko ok 5 stopni niższa zazwyczaj 2-3 stopnie . To wszystko oczywiście wtedy gdy drożny jest przewód przelewowy ten cienki oraz sprawna pompa wody . Sprawdzone i dużo wyjaśnia sprawę faktycznej temperatury cieczy chłodzącej .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżam mojego posta...

Ponieważ nakrzyczano na mnie tu i ówdzie, że upieram się na próbę podpięcia innego panelu climatronica... dzisiaj wymieniłem termostat, nalałem płynu od nowa, odpowietrzyłem, bla bla bla...

Po zapłonie i osiągnięciu termperatury 90 st. grzało okej. Wydawać by się mogło, że jest idealnie. Po wyjechaniu z warsztatu i przejechaniu parudziesięciu metrów - lodowate powietrze zaczęło z powrotem lecieć z nawiewów. Po paru minutach ustało. Znowu leciało ciepłe ale nie trwało to dłużej jak minutę. Teraz znowu zimno i do kitu. Ja już nie wiem co dalej robić.

Może jednak znajdzie się ktoś, kto by wypożyczył ten panel climatronica? Może faktycznie w tym jest problem....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wiatm.

U mnie problem wygląda tak: Silnik trzyma 90 st. i grzeje sie ok. 10-15 min przy -20 st. na dworzu, węże gorące z dmuchawy leci troche ciepłe powietre. Mam B5 z klimą czy ma ktoś pomysł co to może być i jak dobrać sie do nagrzenicy, od której strony sie tam dostać.

Z góry dzięki za pomoc. Pozdro

Wszystko opisane na forum, gdzie niegdzie ze zdjeciami wlacznie.

---------- Post added at 17:28 ---------- Previous post was at 17:21 ----------

Temperatura w zbiorniczku wyrównawczym jest max tylko ok 5 stopni niższa zazwyczaj 2-3 stopnie . To wszystko oczywiście wtedy gdy drożny jest przewód przelewowy ten cienki oraz sprawna pompa wody . Sprawdzone i dużo wyjaśnia sprawę faktycznej temperatury cieczy chłodzącej .

Sprawdzalem tamtej zimy temp w zbiorniczku przy okazji wymiany termostatu. Temp. byla ok 20C nizsza niz na blacie. Droznosc tego cienkiego przewodu sprawdzilem tak, ze sciaskalem energicznie gruby waz (chyba ten idacy od silnika - nie pamietam dokladnie) i w tedy lecialo z cienkiego przewodu do zbiorniczka.

Hmmm. moze trzeba porzadnie zagrzac silnik i przejechac pare km zeby temp w zbiorniczku sie wyrownala. Pozniej sprawdze to jeszcze raz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi