Skocz do zawartości
Carrey

Czy taki rozmiar felg będzie pasował ?

Rekomendowane odpowiedzi

Siema wszystkim planuje zmianę felg do swojego B5fl (kombi) rozglądałem sie za takimi felgami powiedzcie mi będą pasowały ? z tego co widze dość szerokie są 2 bodajże szersze nie będzie nigdzie obcierać ? i jakie szerokie opony do nich nie chce przesadzać wysokość opony na jakiej mi zależy 45mm i kombinować

http://moto.allegro.pl/rh-top-model-alu-felgi-oryginalne-germany-promocja-i1742109965.html

http://moto.allegro.pl/alufelgi-18-5x112-rh-mercedes-vw-olsztyn-i1742913063.html

prosze o pomoc z góry dzięki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słaby wzór, według mnie słabo ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaco możesz coś podać przykładowo właśnie nie potrafię sobie wyobrazić odpowiedniego wzoru ,ale wydaje mi sie że coś masywniejszego by sie przydało

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jaco możesz coś podać przykładowo właśnie nie potrafię sobie wyobrazić odpowiedniego wzoru ,ale wydaje mi sie że coś masywniejszego by sie przydało

Wystraczy wejść na "zdjęcia pasków po lekkim tuningu" i zobaczyć co Ci się rzuca w oczy.

Przykładowo mi się widzą felgi z drugiego i trzeciego zdjęcia z tąd:

http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?p=1417493#post1417493

Możesz też dać oklepane, ale za to bardzo ładne felgi od RS4 bądź od S8. No ale chyba to musi się podobać Tobie a nie nam :D i tak w ogóle to temat raczej nie ten, bo tutaj pytamy o rozmiar a nie model :)

Pozdrawiam

Edytowane przez Naxus
edytowany link

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nexus dzięki za linki , co do rozmiaru też tutaj pytanie mam jaki max odnośnie 18calówek został bym właśnie przy tym rozmiarze bo wole większe koło i -30 na sprężynkach dlatego nie chciał bym później znów zmieniać felg więc na co powinienem zwrócić uwagę słyszałem że najszersze fele do paska to 9cali i oponka nie szersza niż 225 co do wysokości przy 18calach 45 się zmieści ?

ps : właśnie w tym momęcie znalazłem felgi które widziałem na jednym ze zdjęć i tutaj dodatkowe pytanie koło 18" 225/40 i uwaga ET 30 wejdą ?

Edytowane przez TuRbO4Fun

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na 18" najlepiej dać 40 profil bo lepiej wyglada. Jesli chodzi o rozmiar, to w FLu np przy 8J i ET 35 z opona 225/40 kolo sie ładnie mieści, mozna obniżać ile chcesz. Jak dasz cos szerszego lub z mniejszym ET (tj bardziej wysuniete) to moze zaczac sie problem. No ale jesli chcesz dać tylko -30 to raczej nie bedzie problemu z nadkolami. Z drugiej strony jak dasz cos z większym ET czyli bardziej schowanym kołem i szersza fela to moze ci obcierac od drugiej strony. Z tym jednak nie ma problemu, regulujesz jak chcesz dystansem i tyle. Najgorzej jest wlasnie jak trze o nadkole, ja tak miałem u siebie i musiałem poszerzać nadkola. Efekt - juz nie obciera ale lakier popekal.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czyli nie pakować sie w et mniejsze niż 35 ? i szersze niż 8cali ? znalazłem takie

http://allegro.pl/felgi-brock-5x112-audi-vw-mercedes-i1748475672.html

bardzo mi sie podobają ale no właśnie to ALE przecież gdyby było za fajnie to było by za łatwo ;p jest tam oponka 35mm i 255 jak bym ją na tył wrzucił ? nie za szeroko ?

Edytowane przez TuRbO4Fun

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak, ja mam przedlift, wiec mam centymetr na stronę weższe nadkole niz Ty. Mam felge 8" ET35 do tego opona 225/40 i mi obieralo. Poszerzylem około 8mm na stronę, wiec mam teoretycznie 2mm mniej niz ty na stronę. Niby teraz nie obciera (a mam duzo glebę, tył na gwincie MTS na max, przód na tyle co tył, ale jeżdżę tak drugi dzien wiec pewności nie mam.

Podsumowując, jak chcesz tylko -30 to pakuj takie, jak moze w przyszłości bedziesz chcial wiecej to lepiej kup 8 czy 8.5 cala felge ale z ET pod 50 czy 60 i reguluj dystansem. Moze i dystanse kosztuja, ale uwierz ze obocieranie o nadkola nie jest fajne, poszerzanie ich tym bardziej. Mi np tak opone oskubalo na rogu przez 2 miesiace ze nie wiem czy mi na 2 sezony starczy - a były nowe. Z dystansem masz najwieksza pewność ze sobie ustawisz jak chcesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
bo rozumie, że to płci pięknej zakupiłeś?

No takie było założenie ale teraz nie chce mi paska oddać:dolamam

polecam 14’ sam mam takie założone (185/55 R14) i jest ok., 15’ też bez problemu podejdą…

A jeszcze pytanko jakie parametry powinna mieć auminiowa fela?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A jeszcze pytanko jakie parametry powinna mieć auminiowa fela?

Mam tylko taką informacje na temat swoich: alloy wheels 6J X 14 "Kylami" offset 43

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość TEDEI

ja mam tez passka przed liftem zakupilem fele 17" et35 8j oponki 225/45 powiedzcie czy na ori zawieszeniu tez musze dystanse zakladac jak tak to jakie? a i takie pytanko o sruby czy moge uzyc tych samych co na stalowych?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

8x17 z et 35 na ori spokojnie wchodzi 235/45/17.

Śruby od stalówek pasują tylko do ori alusów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
ja mam tez passka przed liftem zakupilem fele 17" et35 8j oponki 225/45 powiedzcie czy na ori zawieszeniu tez musze dystanse zakladac jak tak to jakie?

Hmm dystanse? Jak byś przeczytał posty wyżej to byś wiedział :lol dokładnie o tym pisałem. Zresztą na ori zawieszce rzadko kiedy obciera, chyba że masz ET większe niż 55 albo i jeszcze więcej, wtedy trzeba dystans wstawiać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość TEDEI

a jakie tam trzeba zapodac? gdzie to wyczytac jakiej dlugosci te sruby

edit:

Naxus wiem czytalem twoja wypowiedz ale niebylem pewny jakz ori zawiecha.

a kupilem taki felunek Atura Wheels

to stronka firmy https://www.rod-wheels.de/

dscf0759-23540.jpg

Edytowane przez TEDEI

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Śruby muszą wejść na jakieś 7-8 obrotów.

No i musi być jeszcze odpowiedni kształt łba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, mam pytanko odnośnie parametrów jakie musi posiadać felga 20" by weszła do paska b5 przed liftem

mam jeden komplecik upatrzony tylko czekam aż koleś poda mi parametry, czy ktos z was wie jakie musi być et i jaka szer. feli wejdzie (opony będę jak najwęższe dawał czyli 225 co graniczy z cudem, a najprawdopodobniej 235 i jak najniższy profil czyli prawdopodobnie 35)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiedzcie mi upatrzyłem sobie już felgi mam je odebrać jednak postawiłem na wzór RH bardzo podobają mi sie w 18calach ale wszystko musze dokładnie rozpatrzeć i przemyśleć gościu miał założone te felgi w audi bez dystansów ale troche mi tutaj coś nie pasuje audi A4 felgi mają ET prawdopodobnie 56 dokładnie poda jutro , są na oponkach 225/40 i pierwsze pytanie : profil 40 troche mnie odstrasza ;/ na nasze warunki ale jeżdżę ostrożnie da sie przeżyć na takim kapciu ?

pytanie drugie : jaki dystans tak by na przyszłość ewentualnie przy glebie -30mm nie mieć problemu

pytanie trzecie : czy w ogóle wejdą ?

tutaj jak wyglądało na jego samochodzie

1720704250

1720704250_1

1720704250_2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mają ET prawdopodobnie 56 dokładnie poda jutro , są na oponkach 225/40

Według mnie dajesz do tego dystans 20mm (co daje ET 36) i jest idealnie. Oczywiście jesli mowa tutaj o twoim poliftowym pasku. A co do profilu 40 to tak naprawde to jest jedyny słuszny, 45 wyglada jak SUV czy cuś :P

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość TEDEI
a jakie tam trzeba zapodac? gdzie to wyczytac jakiej dlugosci te sruby

edit:

Naxus wiem czytalem twoja wypowiedz ale niebylem pewny jakz ori zawiecha.

a kupilem taki felunek Atura Wheels

to stronka firmy https://www.rod-wheels.de/

Miniaturka załącznika (kliknij aby powiększyć)

Click image for larger version Name: dscf0759-23540.jpg Views: 11 Size: 73.2 KB ID: 57737

dowiedzialem sie od producenta ze do Paska potrzeba taki rozmiar srub M14x1,5 27

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam, mam pytanko odnośnie parametrów jakie musi posiadać felga 20" by weszła do paska b5 przed liftem

mam jeden komplecik upatrzony tylko czekam aż koleś poda mi parametry, czy ktos z was wie jakie musi być et i jaka szer. feli wejdzie (opony będę jak najwęższe dawał czyli 225 co graniczy z cudem, a najprawdopodobniej 235 i jak najniższy profil czyli prawdopodobnie 35)[/szerokość i ET takie jak przy 18'' czy 19'', jeśli chodzi o profil to 235/30/20

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi