Skocz do zawartości
Gość kromich

Samodzielna wymiana +ustawienie rozrządu.

Rekomendowane odpowiedzi

Może zastosuj troszkę chemii, jakiś penetrant / odrdzewiacz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie jestem w fazie zmiany rozrządu i muszę powiedzieć że jak na pierwszy raz narazie nie było tak źle, zamotałem się trochę ze zdjęciem osłon z koła pasowego i koła pasowego z wału korbowego i złamałem lewy ślizg zderzaka, ale akurat tam nic się nie przykręca do karoseri. Dziś wszystko rozebrałem i wyczyściłem, zajeło mi to 2,5 h wspólnie ze szwagrem, założyłem nowa pompę, jutro poskładanie wszystkiego do kupy, nowy płyn i podpięcie vaga. Mam pytanie czy napinacz paska od alternatora mogę zostawić stary, bo ten wydaje się ze jeszcze się pokręci bo pasek jest w b. dobrym stanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czy napinacz paska od alternatora mogę zostawić stary, bo ten wydaje się ze jeszcze się pokręci bo pasek jest w b. dobrym stanie.
z tym napinaczem to jest tak ze on zawsze kreci sie do konca,jego uszkodzenie polega na tym ze wyrabia sie w nim guma i tuleja ta w sprezynie napinacz staje bokiem i siepie pasek,stojac przodem do auta zerknij na rolke jak jest napieta i zobacz czy nie idzie juz bokiem jak jest prosto to zostaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy mam problem rozrząd złozony do kupy auto pochodziło ok 3 min i zgasło a teraz zapala na chwile i gaśnie. Pomóżcie... wyciagalem jeszcze wtyczke od wtrysku sterujacego i ten kabelek obok ale to chyba nie ma nic do rzeczy. Próbowałem odpalić na rexonę bo plaka nie miałem, nie zapalił a jak zapalił to tylko na kilka sekund, dziś rano przesunąłem pompę na max w lewo i dalej nic nie pali na rexonę, aku się rozładował, teraz się ładuje po południu spróbuję na plaka. Pozatym wszystko jest na swoim miejscu. Rozrząd się nie przestawił spr to z 10 razy.

Edytowane przez tppl1986

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Rozrząd się nie przestawił spr to z 10 razy.
W okienku na skrzyni biegow z tylu silnika na jaki znak masz ustwaione?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na I bo tak było na starym , juz doszedłem ze jednak jest przestawiony o 1 zabęk na wale korbowym.

Edytowane przez tppl1986

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzisz 10 razy spawdzales a trza bylo 11:lol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
na I bo tak bzo na starym , juz doszedłem ze jednak jest przestawiony o 1 zabęk na wale korbowym

jeżeli masz ORI koło zamachowe to jednak na 0 a nie na I, w zamiennikach nie ma 0 a jest tylko znak I.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasek założylem tak samo jak był stary, czy możliwe że stary był źle załozony- przejechałem na nim tylko 75 tkm. Ustawiłem tdi timing na 48-52 tak faluje. 4 grupa 3 pole na vagu też faluje 0-1, ale dawka paliwa jest na 4,6-5,0 natomiast na starym było 3,6-4,2. Jutro jak zapali to składam przód. Koło zamachowe mam od Golfa V

Edytowane przez tppl1986

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koło od poprzeczniaka weszło do wzdłużnego silnika ? Co tam było zrobione ?

Pasek założylem tak samo jak był stary, czy możliwe że stary był źle załozony

oczywiście, w końcu nie każdy mechanik zna się na swojej robocie - ja niedawno poprawiałem ustawienie rozrządu po koledze z forum.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jeżeli masz ORI koło zamachowe to jednak na 0 a nie na I, w zamiennikach nie ma 0 a jest tylko znak I.
Oj chyba w ori sie na kreske ustawia a nie na zero,ja zawsze robie na I nawet jak tlok nr 1 jest w gmp to wychodzi mi na I Sory pomylilem sie sprawdzilem u siebie i ustawilem zero,pomieszalo mi sie we lbie cos heheh Edytowane przez lisekexeter

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wymieniałem dwumasę i ona jest od golfa V tak mówił sprzedawca-właściciel warsztatu. Rano zapalił po ok 3 sekundach teraz znów nie chce zapalić idę jeszcze ust kat wtrysku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
koło od poprzeczniaka weszło do wzdłużnego silnika ? Co tam było zrobione ?

oczywiście, w końcu nie każdy mechanik zna się na swojej robocie - ja niedawno poprawiałem ustawienie rozrządu po koledze z forum.

Domyslam się że poprawiałeś po mnie ;-) tylko że ja zawsze ustawian na blokady dokładnie tak jak pisze w elsiewin.Trzeba było zadzwonić na dokonanie korekty.Wiem że czasami sa problemy żeby się ze mną dogadać ale jak sam dobrze wiesz mam dużo pracy.Jedyne co mogę zrobić to przeprosić jak coś było nie tak choć wątpie.A co do znaku na kole zamachowym ostatnio robiłem starego golfa na pompie i koło było zardzewiałe i tu był mały problem ze znalezieniem znaku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Trzeba było zadzwonić na dokonanie korekty
jakiej korekty skoro wszystko na blokady robisz? tylko nie mow ze bedac dokladnym blokadzista nie ustawiles kata wtrysku,bo tylko tego mogla w takim razie dotyczyc poprawka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jakiej korekty skoro wszystko na blokady robisz? tylko nie mow ze bedac dokladnym blokadzista nie ustawiles kata wtrysku,bo tylko tego mogla w takim razie dotyczyc poprawka.
Tak poprawienie kąta wtrysku choć szczeże niepamiętam jakie były w tedy wartości trochę czasu już mineło pamiętam że przy okazji był zakładany wałek z sdi wymiana simmeringów i uszczelka pokrywy zaworów.A co do ustawiania na blokadach to powinniśmy założyć nowy wątek.Posiadam już jakąś ilość blokad do grupy vw i innych marek.W razie czego obok mnie jest techwar i istnieje możliwośc wypożyczenia blokad ściągaczy itd.Tak jak już wczesniej pisałem jak było coś nie tak z kątem wtrysku to przepraszam kolegę Serka i następnym razem proszę zadzwonić. Edytowane przez martyna13

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzis po powrocie z pracy przykra niespodzianka ni chce zapalic , rano zapalił po ok 4 sekundach pochodził mchwile zgasiłem i poszedłem do pracy i teraz znów lipa już mi brakuje pomysłów...

Czy bedzie to może przyczyna tego ze nie zdjąłem koła rozrządu [przed napięciem paska?

Edytowane przez tppl1986

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

o jakie ci kolo chodzi ? chyba walka rozrzadu ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak źle napisałem koło wałka rozrządu, nie luzowałem jego gdyż było prawie idealnie w płaszczyżnie ale pewnie to wszystki zamieszanie przez to że nie poluzowałem jego do naciągnięcia paska

Edytowane przez tppl1986

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Prawie - robi wielką różnicę. Koło wałka rozrządu należy zawsze poluzować do wymiany i ustawienia rozrządu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko sprawdziłem założyłem i teraz nie pali jak przed wymiana, trzeba kręcić ok 7-8 sekund, dawka paliwa rosnie do od 16 mg i auto zgaśnie , potem znów zapali i już normalnie chodzi, już tak robiłem 2 razy więc jest jakiś związek, czyżby nastawnik pompy dziwnym zbiegiem okoliczności padł?

Dodam że kąt wtrysku ustawiony na 49-53, tak faluje...

Proszę o sugestie.

Dziś rano to samo odpalił po ok 3 sekundach pochodził 3 min i zgasł, dawka paliwa rosła do 16 mg, poczekałem chwile, nie chciał zapalic, po 20 minutach od razu zapalił, pracował 3 minuty i zgasł..

już mi brakuje pomysłów.

Edytowane przez tppl1986

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi