pikopiko Zgłoś #101 Napisano 18 Października 2012 Wymiana to pikuś, gorzej z podłączeniem, o czym mowa wyżej... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbasz Zgłoś #102 Napisano 18 Października 2012 Wymiana to pikuś, gorzej z podłączeniem, o czym mowa wyżej... Piotrek już nie przesadzaj że gorzej z podłączeniem, to nie bixenon raptem parę kabelków i gotowe. Z tym aby to wszystko działało niezbędna jest grzana szyba. Sam panel nic nie da Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
komanch Zgłoś #103 Napisano 18 Października 2012 Z tym aby to wszystko działało niezbędna jest grzana szyba. Sam panel nic nie da Wiadoma sprawa, z tym, że prawdę mówiąc jak porównuję cenę takiej grzanej szyby z używką webasto to ta druga wychodzi sporo taniej. Czy nie lepiej jednak wybrać takie webasto? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbasz Zgłoś #104 Napisano 18 Października 2012 Wiadoma sprawa, z tym, że prawdę mówiąc jak porównuję cenę takiej grzanej szyby z używką webasto to ta druga wychodzi sporo taniej. Czy nie lepiej jednak wybrać takie webasto? można webasto, jak kto woli, a najlepiej mieć grzaną szybę i webasto każdy z tych systemów spełnia całkowicie inną funkcje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
komanch Zgłoś #105 Napisano 19 Października 2012 (edytowane) każdy z tych systemów spełnia całkowicie inną funkcje mówisz, że webasto nie poradzi sobie z zamarzniętą przednią szybą? oraz przy okazji z pozostałymi szybami i to w dodatku przed wejściem do auta Edytowane 19 Października 2012 przez komanch Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mario05 Zgłoś #106 Napisano 21 Października 2012 kolega w poście 102 tłumaczy, że parę kabelków i już. -NIEPRAWDA ! w serwisie mnie uświadomiono, że moduł sterujący podgrzewaniem w takiej szybie posiada impulsator który podaje prąd w sekwencjach jeżeli wstawimy od tak zwykłą czasówkę to podczas pierwszego uruchomienia przepalimy matę grzewczą (druciki) i "po ptokach" jeżeli ktoś ma pomysł co zastosować i gdzie kupić to niech napisze. ja mam trenda z climatic i nie mam zamiaru kupować wersji z przyciskiem bo dobiorę coś w zaślepkę przy lewarku od biegów poza tym po co zaraz programować coś w kompie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pikopiko Zgłoś #107 Napisano 21 Października 2012 kolega w poście 102 tłumaczy, że parę kabelków i już.-NIEPRAWDA ! Może kolega z postu 102 nie zna się... :hmm :haha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
komanch Zgłoś #108 Napisano 21 Października 2012 jak porównuję cenę takiej grzanej szyby z używką webasto to ta druga wychodzi sporo taniej Jednak nie jest tak pięknie, po dodaniu wszystkiego co potrzebne w webasto - wychodzi kwota powyżej 2200zł. Czuję, że dam sobie spokój zarówno z tym jak i z szybą ogrzewaną Chyba, że da się jakoś prosto taką szybę podłączyć, tak jak mówi kolega w poście wyżej, pod jakiś wolny przycisk przy lewarku biegów? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misiek510 Zgłoś #109 Napisano 21 Października 2012 Montowałem taką szybę i koszty oprócz nie to był przekaźnik montowany na podszybiu, bezpiecznik w skrzynce w komorze silnika, do załączania wykorzystałem przycisk z rolety( w kombi raczej rolety się nie montuje ) i oczywiście układzik do odliczania czasu ustawiony na około 4 min w oryginale chyba dochodzi do 5 minut. Podłączenie zajmuje trochę czasu żeby to jakoś ładnie wyglądało i działało poprawnie ale satysfakcja że zimą nie trzeba skrobać szyby bezcenna. Szkoda tylko że nie ma oryginalnego przycisku przy lewarku do przedniej szyby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbasz Zgłoś #110 Napisano 22 Października 2012 kolega w poście 102 tłumaczy, że parę kabelków i już.-NIEPRAWDA ! chyba kolega przenośni nie zrozumiał a czytałeś stronę wcześniej co opisywałem, tutaj partyzantki się nie robi, jak już montować grzaną szybę to tylko tak jak w fabryce A jak chcesz u siebie montować szybę tak jak opisałeś to jak najbardziej możesz, przecież to twój bolid Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
komanch Zgłoś #111 Napisano 22 Października 2012 Podsumujmy więc, podłączenie nie jest proste, zgodnie z opisem kolegi Bimbasz'a, wygląda to tak jak poniżej. Czy jeśli w climatroniku mam panel bez przycisku ogrzewania przedniej szyby, to cokolwiek z tego opisu mogę w ogóle podłączyć? Dlaczego pytam .... powiedzmy, że mam nadającą się do wymiany (w ramach AC) przednią szybę (z tym że nieogrzewaną), jeśli pojadę do warsztatu i będę chciał żeby mi ją wymienili na szybę ogrzewaną (z dopłatą), czy podłączą mi ją jeśli nie będę posiadał właściwego panela climatronika? Przycisk z climatronika podłączamy pod CAN,PIN 6 climatronik - do wtyczki G w Bortnez pod PIN 7 (CAN LOW) PIN 5 climatronik - do wtyczki G w Bortnez pod PIN 8 (CAN HIGH) a znajdują się one w wtyczce 20 PINowej climatronika + z szyby do przekaźnika który znajduje się na podszybiu od strony komory silnika koło komputera auta - z szyby do masy np na środku dachu koło lampek + z przekaźnika (PIN 3) do skrzynki bezpieczników SB27 lub SB52 a bezpiecznik 60A duuuuuzy + z przekaźnika (PIN 5) wyjście na szybę sterowanie przekaźnika (PIN 2) pod złącze B (PIN 2) w Bortnez PIN 1 z przekaźnika na masę ścianę grodziową Kodowanie: w centralnej elektryce 09 zaznaczyć Bit 2 w Bajcie 17 - zainstalowana ogrzewana przednia szyba Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bimbasz Zgłoś #112 Napisano 22 Października 2012 Wszystko w zależności jaki wariant podłączenia wybierzesz tak jak w fabryce czy tak jak się da najprościej. Np tak jak ma podłączone Misiek510. Jak chcesz łączyć wg schematu co opisałem musisz wymienić panel climatronika na taki co obsługuje grzana przednią szybę. Najważniejsze aby ten co będzie podlaczal miał pojęcie o tym co robi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
komanch Zgłoś #113 Napisano 22 Października 2012 Rozumiem, powiedzmy że wybieram wariant tani (bez panela). Nie wiem jakie wiązki, wtyczki wychodzą od samej szyby, pytanie czy jeden zakład specjalizujący się tylko w szybach może mi tą szybę wymienić i nic nie podłączać, ewentualnie podłączyć jeśli się cokolwiek da, natomiast już jakiś inny spec podłączy mi samą instalację? jak to można zrobić? i pytanie dodatkowe, do włączania ogrzewania chciałbym wykorzystać wolną zaślepkę przy lewarku (górną prawą), czy mogę do tego zastosować np taki przycisk? przycisk-cisnienia-opon-3c-i2680525583.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
misiek510 Zgłoś #114 Napisano 22 Października 2012 Można zastosować taki przełącznik tylko układ który będzie sterował załączeniem szyby musi być zrobiony albo na mikrokontrolerze albo na połączonych ze sobą układu zliczającego naciśnięcie przycisku i odmierzenie czasu, gdyż ten przycisk tylko podaje sygnał przy naciśnięciu i powraca do stanu pierwotnego resztę załatwia elektronika. Mam nadzieję że w miarę jasno to opisałem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
morfeo11 Zgłoś #115 Napisano 30 Października 2012 A ja mam trochę inne pytanie. Mam grzaną szybę ale bez sensora. W przypadku wymiany na grzaną z sensorem dużo jest roboty aby to podłączyć. Tapicerkę mam już chyba przygotowaną ( jest tam otwór na łapę od lusterka). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Blop Zgłoś #116 Napisano 31 Października 2012 Bardzo proste podłączenie Przycisk z climatronika podłączamy pod CAN, PIN 6 climatronik - do wtyczki G w Bortnez pod PIN 7 (CAN LOW) PIN 5 climatronik - do wtyczki G w Bortnez pod PIN 8 (CAN HIGH) a znajdują się one w wtyczce 20 PINowej climatronika + z szyby do przekaźnika który znajduje się na podszybiu od strony komory silnika koło komputera auta - z szyby do masy np na środku dachu koło lampek + z przekaźnika (PIN 3) do skrzynki bezpieczników SB27 lub SB52 a bezpiecznik 60A duuuuuzy + z przekaźnika (PIN 5) wyjście na szybę sterowanie przekaźnika (PIN 2) pod złącze B (PIN 2) w Bortnez PIN 1 z przekaźnika na masę ścianę grodziową Kodowanie: w centralnej elektryce 09 zaznaczyć Bit 2 w Bajcie 17 - zainstalowana ogrzewana przednia szyba + z szyby do przekaźnika który znajduje się na podszybiu od strony komory silnika koło komputera auta + z przekaźnika (PIN 5) wyjście na szybę to,to samo przecież :hmm do przekaźnika który znajduje się na podszybiu nr przekaźnika może podaj Marcin i nr. wtyczek--zrobimy łaaaadny manual i do działu warsztat :kumple Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
myszatorek Zgłoś #117 Napisano 25 Stycznia 2013 Wiem że post jest o innej szybie ale innego nie znalazłem mój "problem" zaczął się wczoraj Passek stał 2 tyg w garażu bo mnie nie było wczoraj jak nim wyjechałem lampka na przycisku ogrzewania tylnej szyby zaczęła migać, później się uspokoiło ale dziś rano znów było to samo pomigała kilka minut i ustało o co z tym chodzi? ogrzewanie tylnej szyby działa Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Nuttie Zgłoś #118 Napisano 26 Stycznia 2013 obstawiam ze aku slabe i auto odlacza odbiorniki pradu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
myszatorek Zgłoś #119 Napisano 26 Stycznia 2013 obstawiam ze aku slabe i auto odlacza odbiorniki pradu. Akumulator dobry kręci odrazu a obiaw był tylko na ogrzewaniu szyby tylnej a reszta ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
symeks Zgłoś #120 Napisano 13 Lutego 2013 W zwiazku z tym ze i moja szyba kwalifikuje sie do wymiany potrzebuje numeru panela z webasto, grzanymi fotelami i podgrzewana przednia szyba w tym stylu numer tego to 5K0907044FN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach