Skocz do zawartości
13gruby

Ogrzewana przednia szyba

Rekomendowane odpowiedzi

Wymiana to pikuś, gorzej z podłączeniem, o czym mowa wyżej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wymiana to pikuś, gorzej z podłączeniem, o czym mowa wyżej...

Piotrek już nie przesadzaj że gorzej z podłączeniem, to nie bixenon :)

raptem parę kabelków i gotowe.

Z tym aby to wszystko działało niezbędna jest grzana szyba. Sam panel nic nie da

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Z tym aby to wszystko działało niezbędna jest grzana szyba. Sam panel nic nie da

Wiadoma sprawa, z tym, że prawdę mówiąc jak porównuję cenę takiej grzanej szyby z używką webasto to ta druga wychodzi sporo taniej. Czy nie lepiej jednak wybrać takie webasto?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wiadoma sprawa, z tym, że prawdę mówiąc jak porównuję cenę takiej grzanej szyby z używką webasto to ta druga wychodzi sporo taniej. Czy nie lepiej jednak wybrać takie webasto?

można webasto, jak kto woli, a najlepiej mieć grzaną szybę i webasto :)

każdy z tych systemów spełnia całkowicie inną funkcje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
każdy z tych systemów spełnia całkowicie inną funkcje

mówisz, że webasto nie poradzi sobie z zamarzniętą przednią szybą? oraz przy okazji z pozostałymi szybami i to w dodatku przed wejściem do auta

Edytowane przez komanch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolega w poście 102 tłumaczy, że parę kabelków i już.

-NIEPRAWDA !

w serwisie mnie uświadomiono, że moduł sterujący podgrzewaniem w takiej szybie posiada impulsator który podaje prąd w sekwencjach

jeżeli wstawimy od tak zwykłą czasówkę to podczas pierwszego uruchomienia przepalimy matę grzewczą (druciki) i "po ptokach"

jeżeli ktoś ma pomysł co zastosować i gdzie kupić to niech napisze.

ja mam trenda z climatic i nie mam zamiaru kupować wersji z przyciskiem bo dobiorę coś w zaślepkę przy lewarku od biegów poza tym po co zaraz programować coś w kompie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-NIEPRAWDA !

Może kolega z postu 102 nie zna się... :hmm :haha

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jak porównuję cenę takiej grzanej szyby z używką webasto to ta druga wychodzi sporo taniej

Jednak nie jest tak pięknie, po dodaniu wszystkiego co potrzebne w webasto - wychodzi kwota powyżej 2200zł.

Czuję, że dam sobie spokój zarówno z tym jak i z szybą ogrzewaną :(

Chyba, że da się jakoś prosto taką szybę podłączyć, tak jak mówi kolega w poście wyżej, pod jakiś wolny przycisk przy lewarku biegów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Montowałem taką szybę i koszty oprócz nie to był przekaźnik montowany na podszybiu, bezpiecznik w skrzynce w komorze silnika, do załączania wykorzystałem przycisk z rolety( w kombi raczej rolety się nie montuje :) ) i oczywiście układzik do odliczania czasu ustawiony na około 4 min w oryginale chyba dochodzi do 5 minut. Podłączenie zajmuje trochę czasu żeby to jakoś ładnie wyglądało i działało poprawnie ale satysfakcja że zimą nie trzeba skrobać szyby bezcenna. Szkoda tylko że nie ma oryginalnego przycisku przy lewarku do przedniej szyby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-NIEPRAWDA !

chyba kolega przenośni nie zrozumiał

a czytałeś stronę wcześniej co opisywałem, tutaj partyzantki się nie robi, jak już montować grzaną szybę to tylko tak jak w fabryce :)

A jak chcesz u siebie montować szybę tak jak opisałeś to jak najbardziej możesz, przecież to twój bolid ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podsumujmy więc, podłączenie nie jest proste, zgodnie z opisem kolegi Bimbasz'a, wygląda to tak jak poniżej. Czy jeśli w climatroniku mam panel bez przycisku ogrzewania przedniej szyby, to cokolwiek z tego opisu mogę w ogóle podłączyć? Dlaczego pytam .... powiedzmy, że mam nadającą się do wymiany (w ramach AC) przednią szybę (z tym że nieogrzewaną), jeśli pojadę do warsztatu i będę chciał żeby mi ją wymienili na szybę ogrzewaną (z dopłatą), czy podłączą mi ją jeśli nie będę posiadał właściwego panela climatronika?

Przycisk z climatronika podłączamy pod CAN,

PIN 6 climatronik --> do wtyczki G w Bortnez pod PIN 7 (CAN LOW)

PIN 5 climatronik --> do wtyczki G w Bortnez pod PIN 8 (CAN HIGH)

a znajdują się one w wtyczce 20 PINowej climatronika

+ z szyby do przekaźnika który znajduje się na podszybiu od strony komory silnika koło komputera auta

- z szyby do masy np na środku dachu koło lampek

+ z przekaźnika (PIN 3) do skrzynki bezpieczników SB27 lub SB52 a bezpiecznik 60A :) duuuuuzy :lol

+ z przekaźnika (PIN 5) wyjście na szybę

sterowanie przekaźnika (PIN 2) pod złącze B (PIN 2) w Bortnez

PIN 1 z przekaźnika na masę ścianę grodziową

Kodowanie:

w centralnej elektryce 09 zaznaczyć Bit 2 w Bajcie 17 - zainstalowana ogrzewana przednia szyba

grzanaszyba.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko w zależności jaki wariant podłączenia wybierzesz tak jak w fabryce czy tak jak się da najprościej. Np tak jak ma podłączone Misiek510. Jak chcesz łączyć wg schematu co opisałem musisz wymienić panel climatronika na taki co obsługuje grzana przednią szybę. Najważniejsze aby ten co będzie podlaczal miał pojęcie o tym co robi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozumiem, powiedzmy że wybieram wariant tani (bez panela). Nie wiem jakie wiązki, wtyczki wychodzą od samej szyby, pytanie czy jeden zakład specjalizujący się tylko w szybach może mi tą szybę wymienić i nic nie podłączać, ewentualnie podłączyć jeśli się cokolwiek da, natomiast już jakiś inny spec podłączy mi samą instalację? jak to można zrobić?

i pytanie dodatkowe, do włączania ogrzewania chciałbym wykorzystać wolną zaślepkę przy lewarku (górną prawą), czy mogę do tego zastosować np taki przycisk?

przycisk-cisnienia-opon-3c-i2680525583.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można zastosować taki przełącznik tylko układ który będzie sterował załączeniem szyby musi być zrobiony albo na mikrokontrolerze albo na połączonych ze sobą układu zliczającego naciśnięcie przycisku i odmierzenie czasu, gdyż ten przycisk tylko podaje sygnał przy naciśnięciu i powraca do stanu pierwotnego resztę załatwia elektronika. Mam nadzieję że w miarę jasno to opisałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam trochę inne pytanie. Mam grzaną szybę ale bez sensora. W przypadku wymiany na grzaną z sensorem dużo jest roboty aby to podłączyć. Tapicerkę mam już chyba przygotowaną ( jest tam otwór na łapę od lusterka).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Bardzo proste podłączenie

Przycisk z climatronika podłączamy pod CAN,

PIN 6 climatronik --> do wtyczki G w Bortnez pod PIN 7 (CAN LOW)

PIN 5 climatronik --> do wtyczki G w Bortnez pod PIN 8 (CAN HIGH)

a znajdują się one w wtyczce 20 PINowej climatronika

+ z szyby do przekaźnika który znajduje się na podszybiu od strony komory silnika koło komputera auta

- z szyby do masy np na środku dachu koło lampek

+ z przekaźnika (PIN 3) do skrzynki bezpieczników SB27 lub SB52 a bezpiecznik 60A duuuuuzy

sterowanie przekaźnika (PIN 2) pod złącze B (PIN 2) w Bortnez

PIN 1 z przekaźnika na masę ścianę grodziową

Kodowanie:

w centralnej elektryce 09 zaznaczyć Bit 2 w Bajcie 17 - zainstalowana ogrzewana przednia szyba

to,to samo przecież :hmm

do przekaźnika który znajduje się na podszybiu

nr przekaźnika może podaj Marcin i nr. wtyczek--zrobimy łaaaadny manual i do działu warsztat ;) :kumple

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że post jest o innej szybie ale innego nie znalazłem mój "problem" zaczął się wczoraj Passek stał 2 tyg w garażu bo mnie nie było wczoraj jak nim wyjechałem lampka na przycisku ogrzewania tylnej szyby zaczęła migać, później się uspokoiło ale dziś rano znów było to samo pomigała kilka minut i ustało o co z tym chodzi? ogrzewanie tylnej szyby działa :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

obstawiam ze aku slabe i auto odlacza odbiorniki pradu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
obstawiam ze aku slabe i auto odlacza odbiorniki pradu.

Akumulator dobry kręci odrazu a obiaw był tylko na ogrzewaniu szyby tylnej a reszta ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

20_max.jpgW zwiazku z tym ze i moja szyba kwalifikuje sie do wymiany potrzebuje numeru panela z webasto, grzanymi fotelami i podgrzewana przednia szyba w tym stylu

numer tego to 5K0907044FN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi