Skocz do zawartości
Gość adriankolek@poc

Irytujace pasy bezpieczenstwa!!

Rekomendowane odpowiedzi

Jest jeszcze sposob zapięcia pasów bez pasażera.

Zapinasz pasy i dopiero pózniej wsadasz w fotel. :aniolek

Za plecami czujesz jedynie pasy.

Znajomy tak już dłuższy czas jeżdzi jak pozmieniasz ustawienia w kompie to przy sprzedaży możesz mieć problem i zeby zmienić spowrotem ustawienia (niepotrzebne kombinowanie).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o jednorazowe przejazdy to po chwili pikanie się wyłączy i będzie tylko kontrolka na desce. Ja tak miałem jak jechała ze mną koleżanka w ciąży i nie mogła zapiąć pasów to po chwili jazdy pikanie ustało a ja miąłem tylko kontrolkę na desce choć w codziennym użytkowaniu nie jest to na pewno zbyt wygodne rozwiązanie ale jednorazowo w trasie można to tak obejść.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mozna tez zapiac pas ale puszczajac go za fotelem - odpada problem siedzenia na pasie - widzialem takie sposob u kilku taksiarzy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście w pasach trzeba jeździć, nie wyobrażam sobie że bez. Założyłem że przypadkiem jest postawienie torby na fotelu pasażera, i nie chcemy żeby był dźwięk ostrzegawczy. Moja żona jest w ciąży i zapina pasy, wolę jak przy mocniejszym hamowaniu pas troszkę uciśnie, niż miałaby się zatrzymać brzuchem na desce. Ale to temat na inne forum;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ze wszystkim sobie można poradzić, także z pasami na wiele sposobów (VAGiem, zakupem wtyczek, zapięciem pasów pasażera itp.), ale jeżeli zależy Wam na życiu pasażerów - na swoim Wam może nie zależeć, to radzę pasy zapinać. Ludzkie ciało podczas dachowanie "krąży" z dużą energią po wnętrzu auta i taki ktoś może wszystkich pozabijać swoją bezmyślnością. Cóż, i tacy się rodzą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Instrukcja wylaczenia kontrolki w jettcie [LINK] + włączenia doświetlania zakretów za pomocą halogenów :)[LINK]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no, to jeszcze ja coś dorzucę w temacie posłużenia się VAG-iem.....

cyt.

Musisz wejść w adres 17 - Instruments, nacisnąć kodowanie i od liczby oznaczonej pytajnikami (00??x0x) odjąć 2, czyli jeżeli masz np. 0023203, to od 23 odejmujesz 2 i masz 21: 0021203. Zakodować i gotowe!

najprostsze jest jednak wypięcie małej czarnej kostki pod fotelem kierowcy (biały i brązowy przewód) zero pipkania, zero kontrolki, zero nerwów

Edytowane przez d1roman

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ludzkie ciało podczas dachowanie "krąży" z dużą energią po wnętrzu auta i taki ktoś może wszystkich pozabijać swoją bezmyślnością. Cóż, i tacy się rodzą.

Bez przesady, jak mam podjechać z jednego marketu do drugiego gdzie prędkość jest nie większa niż 40km/h nic się wielkiego nie stanie!

Ja niestety zrobiłem chamsko, mój pies nie ma pasów bo wpiąłem jego zabezpieczenie(pasy),w fotele (kierowcy i pasażera) .Położę Torbę z przodu i już pipa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jestem pewien ale niech ktoś z biegłych się wypowie - czy jak będziesz miał nie zapięte pasy czy poduszki wypalą? Jak masz do przejechania niewielki odcinek to po ok 1 minucie sygnał się wyłączy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Bez przesady, jak mam podjechać z jednego marketu do drugiego gdzie prędkość jest nie większa niż 40km/h nic się wielkiego nie stanie!

może i to głupota ale pomyśl jaka ja miałem sytuacje, jeździłem samochodem dostawczym marki Iveco to było ponad z 10 lat temu i stałem w korku akurat ja byłem ostatni ja się patrze za mną tir i nie wyhamował wpadł we mnie a ja na kolejne auto przede mną i powiem Ci że pasy są jednak potrzebne nawet przy nie wielkich prędkościach to jak bym ich nie miał to zmiażdżyło by mi klatkę piersiową a tak to miałem tylko stłuczenie... Pasy od tego są żeby je jednak zapinać, to jest moje zdanie i go nie zmienię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bez przesady? Kolega w zeszłym tygodniu jechał 20km/h i udeżył w niego motocykl z prędkością 200km/h - na takiej liczbie zatrzymał się prędkościomierz. Policjanci powiedzieli, że gdyby nie miał zapiętych pasów, skończyłoby się to dla niego tragicznie. Motocyklista zginął na miejscu. Twój wybór.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Allegro można zakupić tylko tą końcówkę pasa z "wisiorkiem", aby nie zgubić i problem zażegnany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Na Allegro można zakupić tylko tą końcówkę pasa z "wisiorkiem", aby nie zgubić i problem zażegnany.

ale po co kombinować jak można łatwo i sprawnie, beż żadnych problemów wypiąć wtyczke pod siedzeniem? w drugim samochodzie (toyota corolla) pasy są przeciągniete za oparciem i wczepione i problem z głowy.ale w pasku jednak nie wypiada takiej wiochy robić :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście jeżdżę w pasach i nie popieram jazdy bez nich. Dla osób które nie muszą z pasów korzystać oferuję wykonany z blachy nierdzewnej skobel który wpina się w ich miejsce. Takie rozwiązanie poza ekonomią (koszt 30 zł.) ma wiele innych zalet:

1. W dowolnej chwili możemy z niego zrezygnować wypinając skobel

2. Wożenie ciężkich rzeczy na fotelu pasażera - wystarczy wpiąć drugi skobel w fotel pasażera

3. Raz kupiony skobel możemy używać w tym samochodzie którym się aktualnie poruszamy

Nie we wszystkich samochodach daje się w prosty sposób wyprogramować "pikanie", czy oszukać instalację wypięciem wtyczki. Tak więc używanie skobla wydaje się być najprostszym rozwiązaniem.

Pozdrawiam wszystkich i życzę rozsądku przy decyzji o nie korzystaniu z pasów bezpieczeństwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W passacie mam rozłączoną sygnalizację zapięcia pasów.

Do drugiego auta kupiłem na szrocie oryginalne klamry od pasów.

Po 20zł za sztukę... ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie z innej beczki czujnik w pasie mi świruje tzn. tylko jak jest gorąco jak sie bardziej napina podczas hamowania zaczyna mi pikać, tylko fotel kierowcy jak jest chłodniej problem znika. Czy ten uchwyt jest jakoś rozbieralny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a czy jest mozliwe wylaczenie samego dzwieku bez wylanczania kontrolki?????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na 99% nie !!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a czy jest mozliwe wylaczenie samego dzwieku bez wylanczania kontrolki?????
na 99% nie !!!

Dodam, że na 100% nie.

Cieszcie się, że w passacie kontrola zapięcia pasów obejmuje tylko przednie fotele, ostatnio na wyjeździe wypożyczyłem peugeota 207 i tam wszystkie 5 foteli ma ten system :). Wystarczy z tyłu na środkowym coś położyć i już niemiłosiernie piszczy, musiałem na pustym fotelu zapiąć pas i dopiero wtedy był spokój.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi