Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chłopaki, chcę kupić Uniroyal RainExpert 205/55/16 91V, oponki pójdą do Audi A4 B5.

Czt te oponki posiadają rant ochronny felgi? I czy cena 258zł/szt jest dobrą ceną?

Mogą mieć rant, ale nie muszą. Opony z rantem ochronnym, to nie jest jakiś specjalny model. To jest coś takiego, jak na przykład XL (wzmocnienie). To, czy jest rant, czy nie ma ustala sobie producent. Przy określonych podwyższonych indeksach nośności i prędkości dodają rant.

Opona w tym samym rozmiarze może go mieć, ale nie musi. Producenci opon produkują ten sam rozmiar opony na rynek wtórny i dla producentów samochodów. Niektórzy klienci sobie życzą opony z rantem, inni nie...

Przy zakupie musisz sprawdzić u sprzedawcy, czy te konkretnie mają, a jak nie, to czy ma w tym modelu i rozmiarze w ofercie takie z rantem ochronnym.

---------- Post added at 21:52 ---------- Previous post was at 21:48 ----------

witam zamierzam kupic nowe oponki 205/55/r16. interesuja mnie oponki dobrze klejace na suchym i mokrym oraz ciche, styl jazdy dynamiczny

Też polecał bym Turanzę ER300. Mam bardzo dobre doświadczenia z tą oponą.

Wcześniej w Pasku miałem Dunlopy Sport coś tam, ale nie wypowiem się, bo były już zjechane. Dawały radę, ale wymieniam, bo już prawie slicki były.

Klebery mogą być dobre - mam zimówki i bardzo sobie chwalę, ale to nie musi znaczyć, ze letnie będą równie dobrze się sprawowały.

Może sprawdź Brudgestone Potenza RE050? Też sobie chwalą moi znajomi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prymas, dziękuję za wyczerpującą odpowiedź. W poniedziałek będę wydzwaniał za oponami, więc będę pytał o ten szczegół. Punkcik poleciał :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W poniedziałek będę wydzwaniał za oponami, więc będę pytał o ten szczegół.

Tylko nie daj się wydymać na teksty, że nie ma i że bzdur ktoś nagadał...

Bridgestone w tym rozmiarze [205/55 R16] ma 13 rodzajów opon oferowanych z rantem. Dwa modele bieżnika i różne kombinacje indeksów i wzmocnień. Wszysko dla różnych klientów.

Firestone są dwa modele

Dayton: 4

---------- Post added at 22:18 ---------- Previous post was at 22:14 ----------

GoodYear ma te z rantem np.

205/55R16 91W GOODYEAR EAGLE F1 GSD 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam 205 ale bez rantu indeks w

---------- Post added at 01:42 ---------- Previous post was at 01:42 ----------

made in france

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja mam GoodYear Exellence i spełnia twe wymagania w 100%
ile juz na nich przejechales?? jak ze scieralnoscia?? niema z nimi zadnych problemow na mokrej drodze i w zakretach ciasnych ??

---------- Post added at 17:21 ---------- Previous post was at 16:10 ----------

Też polecał bym Turanzę ER300
jak wyglada glosnosc tych oponek ?? zalezy mi na ciszy i super przyczepnoscia na mokrej nawierzchni

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jak wyglada glosnosc tych oponek ?? zalezy mi na ciszy i super przyczepnoscia na mokrej nawierzchni

Co do głośności tych oponek, to zdania są podzielone. To jest jak najbardziej subiektywna ocena i tak naprawdę, dopóki sam nie ocenisz, nie będziesz wiedział.

Dla mnie opony są ciche. Jeżdżę na nich w Vectrze B i nie narzekam. Mam zamiar je zamontować teraz w Passacie.

Co do przyczepności, trochę wcześniej wypowiadałem się na ich temat. Wg mojej oceny i doświadczeń z tą oponą, to na mokrej nawierzchni trzymają się rewelacyjnie.

Oczywiście nie ma gwarancji, że nie stracisz przyczepności. Przy jakichś 45 km/h wjechałem na rondo i ostro skręciłem w pewnym momencie kierownicą (celowo), żeby sprawdzić co się będzie dziać. Minimalnie przednia oś zaczęła uciekać, ale już po chwili "zaczep" i jak po torach.

Wcześniej przy 40 km/h nie wykonując zbyt gwałtownych ruchów o mały włos nie przywaliłem w faceta na zewnętrznym pasie. Jechałem na Summerstarach Continentala...

To był gwóźdź do ich trumny. Szybko wymieniłem na ER300

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a

Co do głośności tych oponek, to zdania są podzielone. To jest jak najbardziej subiektywna ocena i tak naprawdę, dopóki sam nie ocenisz, nie będziesz wiedział.

Dla mnie opony są ciche. Jeżdżę na nich w Vectrze B i nie narzekam. Mam zamiar je zamontować teraz w Passacie.

Co do przyczepności, trochę wcześniej wypowiadałem się na ich temat. Wg mojej oceny i doświadczeń z tą oponą, to na mokrej nawierzchni trzymają się rewelacyjnie.

Oczywiście nie ma gwarancji, że nie stracisz przyczepności. Przy jakichś 45 km/h wjechałem na rondo i ostro skręciłem w pewnym momencie kierownicą (celowo), żeby sprawdzić co się będzie dziać. Minimalnie przednia oś zaczęła uciekać, ale już po chwili "zaczep" i jak po torach.

Wcześniej przy 40 km/h nie wykonując zbyt gwałtownych ruchów o mały włos nie przywaliłem w faceta na zewnętrznym pasie. Jechałem na Summerstarach Continentala...

To był gwóźdź do ich trumny. Szybko wymieniłem na ER300

a co mozesz powiedziec na temat

Continental PremiumContact 2 ??? sa tez Continental PremiumContact 2 E czym sie roznia??

i co mozna powiedziec o Uniroyal Rainsport

jutro planuje zakup wiec bede wdzieczny za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a

Continental PremiumContact 2 ??? sa tez Continental PremiumContact 2 E czym sie roznia??

i co mozna powiedziec o Uniroyal Rainsport

jutro planuje zakup wiec bede wdzieczny za pomoc

continental premium contact 2 są ciche z tego co wiem , natomiast są śliskie.Moje Exellence jest bardzo dobra na wode i trzyma sie bardzo dobrze drogi , hamowanie na śliskiej nawieżchni oki i przyczepność też jest bardzo dobra praktycznie nie słychać oponek.Kupiłem tertaz do ojca seata GoodYeara EfficientGrip maja bardzo dobre opinie sa bardzo ciche i dobrze sie trzymaja na drodze ale to tylko opinie użytkowników , ja na nich jeszcze nie jeżdzilem bo jest za zimno by zakładać, kosztuja 210zł sztuka , cena bdb.Tutanza uchodzi za super oponke na śliskiej drodze i suchej niestety wielu ludzi nażeka na jej głośność ale tak jak mówie opinie podzielone.Panowie z mojej strony taka rada!!!!!!!!!Kupujcie teraz oponki bo niedługo idą do góry ceny o 10%.Najlepiej na allegro bo tam czasem można w najlepszej cenie kupić.

Edytowane przez szczupak28

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czym się różnią te opony, może to jakiś tylko indeks, który się dodaje w zależności od parametrów opony. Nie znalazłem nigdzie na necie różnicy.

Ogólnie ludzie sobie chwalą ten bieżnik - ma bardzo dobre opinie. Osobiście nic nie mogę powiedzieć o niej, bo nie mam z nia żadnych doświadczeń, ani nie znam nikogo, kto by miał.

Jest to model opony klasy Premium, także jest z górnej półki.

Co do Uniroyal... osobiście nie jestem przekonany do tej firmy.

Ale to tylko moje prywatne zdanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co do Uniroyal... osobiście nie jestem przekonany do tej firmy.

Ale to tylko moje prywatne zdanie.

Pytanie, czy jeździłeś na tych oponach... Wg mnie opony bardzo niedocenione u nas. A szkoda, bo są świetne, szczególnie na mokrym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Pytanie, czy jeździłeś na tych oponach...

Osobiście nie jeździłem, ale mam opinię jednego "oponiarza", u którego kiedyś kupowałem opony. Nie polecał, a jemu wierzę...

Tak, jak napisałem, to jest moja prywatna opinia, do Michelinów też nie jestem przekonany, a sam nie posiadam, chociaż tutaj wielu moich znajomych korzystało i wymieniło.

Mam również zaufanie do Continentala (nieco już mniejsze po doświadczeniach z Sommerstar) i GoodYear. Po prostu firmy te są raczej solidne i zbierają sporo pochlebnych opinii...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

uniroyal dobry na mokrym bo miekka guma ale szybko sie sciera kolega mial teraz ma fulde na mokro to tez w ulewe nie bedziesz jechal 200 km/h turanza nie jest az tak znowu glosna porównywalna z innymi moze ciut ciut glosniejsza bo czytalem w testach ale nie odbiegala poziomem glosnosci ale zalezy jak oni ten poziom badaja turanza jest dobra w zakretach trzyma tor jazdy do granic fizyki goodyery to porownywalna liga z bridstone scieralnosc zalezy od wielu czynnikow

---------- Post added at 01:37 ---------- Previous post was at 01:34 ----------

wejdz na testy adac i zobacz poziomy glosnosci

---------- Post added at 01:43 ---------- Previous post was at 01:37 ----------

ja tam na glosnosc nie narzekam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
uniroyal dobry na mokrym bo miekka guma ale szybko sie sciera kolega mial teraz ma fulde na mokro to tez w ulewe nie bedziesz jechal 200 km/h

Dlatego właśnie odradzali mi zakup tych opon, zwracali uwagę na szybkie zużycie i ząbkowanie.

Z porównywaniem bym uważał. Dla sprawiedliwości powinno się porównywać raczej opony z tego samego przedziału (średnie ze średnimi, premium z innymi z klasy premium).

Mniej więcej powinny mieć zbliżone parametry w podobnych przedziałach cenowych.

Wtedy, jeżeli ktoś ma więcej na opony, może sobie sprawdzić opony droższe (premium) o wyższych parametrach i lepszych właściwościach.

Jeżeli kogoś nie stać na drogie opony, skupił bym się na średnich lub niższej klasy, ale nie oczekiwał bym "ciszy", przyczepności na mokrym i suchym na wysokim poziomie itd.

W moim poprzednim aucie miałem przy zakupie zamontowane Fuldy - jak pojechałem po zimówki... Facet od razu powiedział kiwając głową, żeby darować sobie te opony. Nie pamiętam, jaki konkretnie model miałem, ale ogólnie mówił, że szybko się zużywają i ząbkują. Wtedy właśnie polecił mi Summerstary. Wtedy po zimie właśnie zamontowałem już Summerstary, a Fuldy poszły na śmietnik.

Było to ze 3-4 lata temu, także teraz jakość tej firmy mogła pójść do przodu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jakieś opinie na temat opon MAXXIS ?

dokładnie interesuje mnie MA-Z1 victra XL

225/40/18

taka jak w linku

http://allegro.pl/225-40r18-225-40-18-92w-rf-victra-ma-z1-maxxis-i1441753569.html

Kolego nie kombinuj z tym wynalazkiem........ta opona to jakiś wynalazek i Bóg wie co się może dziać po zamontowaniu jej i ruszeniu w trase.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam po

witam zamierzam kupic nowe oponki 205/55/r16. interesuja mnie oponki dobrze klejace na suchym i mokrym oraz ciche, styl jazdy dynamiczny prosze o porade

Goodyear EXCELLENCE 205/55 R16

Goodyear OPTIGRIP 205/55 R16

Goodyear EFFICIENTGRIP 205/55 R16

Goodyear EAGLE F1 GSD3 205/55 R16

Kleber DYNAXER HP3 205/55 R16

Hankook K110 205/55 R16

a moze jakies inne ??

no wiec dzis ok 19 jade wymienic oponki ktore zakupilem razem z autem (roadstone n3000 kaszana na maxa slizgie i wibruja itd) zdecydowalem sie na Michelin energy saver ma ktos doswiadczenia z ta oponka ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakieś doświadczenia ?

W uk opona bardzo popularna i polecana przez tutejszych drifterów i tunerów

jeszcze bardziej znana jest ta opona w usa ale widze że w pl też jest w sprzedaży dlatego pytam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zdecydowalem sie na Michelin energy saver ma ktos doswiadczenia z ta oponka ??

mam je od 1,5 roku no i nigdy więcej michelin energy saver są strasznie głosne ,na mokrym trzeba uważać no może na suchym jeszcze ujdzie ,jeden plus to że bieżnik nie zużywa się mam zrobione już około 24 tys km a niewidac żeby cos ubylo ,wczesniej miałem maxxisy po poprzednim włascicielu nie miały co prawda dużo bieżnika ale były cichsze i chyba lepiej nawet wychodziło spalanie ,wczesniej w innym samochodzie miałem goodyeary i było cicho.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witam po

no wiec dzis ok 19 jade wymienic oponki ktore zakupilem razem z autem (roadstone n3000 kaszana na maxa slizgie i wibruja itd) zdecydowalem sie na Michelin energy saver ma ktos doswiadczenia z ta oponka ??

Tak oczywiście..........to przereklamowana opona i śliska jak piernik kolega w pracy ją ma to ją przekląć chce!!!!!!! PLUS tylko taki że mało się zdziera i pojeżdzisz 20 tyś więcej niż na innej oponce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi