Skocz do zawartości
Neos97

Częste wypalanie dpf

Rekomendowane odpowiedzi

10 godzin temu, [email protected] napisał:

Dzień dobry, również mam podobny problem z wypalaniem DPF. Wypala średnio co 150 km i również przeskakuje z ilości sadzy 13, 14 na 22 gramy. Czy ktoś uporał się z tym problemem? Jeżdżę tak już z 2 lata, ale może ktoś coś podpowie. Wcześniej wypalało tak co 250 do 300 km w mieście.

W skrócie: Warto sprawdzić czujnik(i) różnicy ciśnień.

Bardziej szczegółowo:
Są 2 główne warunki (jest jeszcze trzeci, ale na razie nie będziemy o nim szczegółowo mówić) rozpoczęcia procesu regeneracji - gdy obliczona lub zmierzona massa sadzy przekroczy ustawiony limit (22-24g w zależności od silnika i jego przebiegu).
Nagły wzrost obliczonej ilośći sadzy do 22 g oznacza, że zmierzona wartość osiągnęła już limit, przy którym rozpoczyna się proces regeneracji filtra.
W przybliżeniu tak, jak na poniższych zrzutach ekranu. Różnica między nimi wynosi około minuty.

PS. Jestem prawie pewien, że korekty czujnika (offset, dyn. offset) pokażą zawyżone wartości, dalekie od 0.

Screenshot_2023-03-11-22-49-26-568_com.applagapp.vagdpf.jpg

Screenshot_2023-03-11-22-51-17-042_com.applagapp.vagdpf.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć,

Mam Passka od kilku miesięcy (2.0CRLB). Też dość często wypala mi się DPF i sądząc po ilości wpisów na forach zastanawiam się czy to faktycznie problem/usterka czy taka natura tego auta. Mianowicie u mnie wygląda to tak. Jak jeżdżę tylko po mieście w godzinach szczytu, a więc dużych korkach wypalanie następuje w okolicach 110-130km, ale na przejechanie ich w takich warunkach potrzeba ponad 300 minut. W trasie wypalanie następuje rzadziej np po 370-440 km (mowa o jeździe autostradowej).

DPF sprawdzam za pomocą aplikacji VAG DPF. Widzę, że sporo osób pytało czy udało się rozwiązać ten problem. Zapytam więc i ja? Czy ktoś ma jakiś patent? 

Może rzeczywiście wystarczy wymienić czujnik(i) różnicy ciśnień bo podają one nieprawidłowe wartości do komputera i regeneracja wyzwalana jest szybciej niż to konieczne? Może zmiana mapy silnika na taką jaka była stosowana w autach z początku produkcji? Też o tym słyszałem. Czy ktoś coś podpowie? Ewentualnie poda orientacyjne koszty tego typu zabiegów? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten typ chyba tak ma.U mnie w dfha wypalanie średnio co 350 km.Jazda 50/50.Masto?autostrada.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ale jednak średnio 350km między wypaleniami to nie to samo co 110-130km. Ja mam podobnie, tzn. 350km między wypaleniami przy mieszanej eksploatacji. Na trasach/autostradach wypala co 500-600km, a przy jeździe 90% w mieście 250-300km. Wg mnie <200km między wypaleniami, nawet w ruchu 100% miejskim, świadczy o problemie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja kupuje co 2-3 tys km specyfik do paliwa i po miescie teraz smigam to mi wypala co 400-450 km ;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, Jedenastka napisał:

ja kupuje co 2-3 tys km specyfik do paliwa i po miescie teraz smigam to mi wypala co 400-450 km ;

Też tego parę razy użyłem, ale u mnie to wydłuża okres między wypaleniami dopóki to pływa w baku. Po kolejnym tankowaniu efekt znika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, kalinero napisał:

Wg mnie <200km między wypaleniami, nawet w ruchu 100% miejskim, świadczy o problemie.

No nie koniecznie...

To komputer oblicza kiedy ma się wypalać i jakie warunki muszą być przy tym spełnione.

Jakby był problem to na pewno byś to ujrzał na wyświetlaczu.

Wydaje mi się ,że za bardzo się przejmujecie tym dpf. Ja osobiście nie zważam na takie rzeczy,eksploatuje auto normalnie ażeby mieć radość z jazdy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

warto też diode kupić dpf control za ok 200 zł by wiedzieć kiedy wypalanie bedzie i kiedy już koniec ;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 minut temu, Jedenastka napisał:

warto też diode kupić dpf control za ok 200 zł by wiedzieć kiedy wypalanie bedzie i kiedy już koniec ;

Nie trzeba diody kupować ,na radiu przycisk car->wybór->status samochodu ->info start stop .Jak jest informacja "konieczna praca silnika" to robi regenerację , jak "start stop dostępny" to nie robi regeneracji .

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.10.2024 o 11:11, Jedenastka napisał:

on podnosi temperaturę co powoduje uruchamianie pośredniego wypalania w trakcie jazdy na odcinkach na których normalnie taki proces by nie mógł zajść  inaczej niż jadąc autostradą może utrzymywać poziom sadzy na jednym poziomie przez długi czas. Pytanie czy to zdrowe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam prośbę o opinię, poradę.

Auto to B8FL 2.0TDI DSG7 150KM - stan licznika 46kkm, wypalanie DPF średnio co 220km. Auto użytkowane prawie codziennie na drodze szybkiego ruchu - 25km do pracy i 25km z powrotem. Po zgłoszeniu do VW stwierdzili że wszystko jest ok - stan zapełnienia filtra popiłem 9g. Temat monitoruję przez VAGDPF od kilku miesięcy i nie zauważyłem skoków zapełnienia. Dodam tylko, że staram się aby co pewien czas, auto dostało "obciążenia" i "temperatury".

Na moje "oko" ta sytuacja nie jest prawidłowa i ponieważ za miesiąc kończy się gwarancja, mam prośbę o Waszą opinię - jakie kroki w serwisie mogę podjąć aby temat ogarnąć? 

Vag_DPF_log.txt

Edytowane przez bystra

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W miare ok wszystko, żebyś miał 40 km to by wypalał się co 500, cieżko coś tu będzie zgłosić no i w aso orły już nie pracują tylko przeciętne spece ;

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi