neswiedz Zgłoś #21 Napisano 5 Sierpnia 2024 (edytowane) W dniu 24.06.2024 o 17:29, gregor_bs napisał: Wrócę trochę do tematu. Jestem rowniez posiadaczem B8 2.0 TDI Biturbo. Samochod mam od niedawna. Dzisiaj jadąc w korku 1-2, 1-2 w pewnym monencie doszlo do takiego szarpnięcia, że jakbym nie miał zapietych pasów to na bank uderzam głową w kierownicę. Jakby ktoś z impetem nacisnąl na hamulec. Co tu sie wydarzyło? Jechalem spokojnie ale na S, biegi zmieniał bez problemu. Dodam ,ze to druga taka sytuacja. Za pierszym razem przy powolnym toczeniu zareagował tak samo ale z mniejszym impetem. Jakby się na chwile zawiesił. Ktoś, coś? Mogę zrobić adaptację, mam vcds ale boję się ze coś napsuje. U mnie mam podobne objawy w postaci niespodziewanych szarpniec jak by na ułamek sekundy puścić nagle gaz i z powrotem gwałtownie wcisnąć. Zdarza się to na różnych biegach 2, 3, 4, 5 , 6. Częstotliwość losowo, w drodze na wakacje do Chorwacji raz szarpneło w Polsce, raz w Czechac, raz w Austri, w Słowieni ani razu, dwa razy w Chorwacji - wiec 5 szarpniec na 1200km. Innym razem w drodze miedzy miastami (50km), tak w 3/4 trasy szarpneło 5 razy podrząd co 500m, a potem reszta trasy spokoj. Szarpnięcie może wystąpić zarówno jak się delikatnie przyśpiesza, ale też było jak miałem gaz do podłogi, żeby włączyć się do ruchu. Potrafi też jadąc przy stałych obrotach to się pojawić. Przy zmianach biegów nie są gładkie, tzn. czuć że zmienia biegi, a przy redukcjach sa słyszalne głośne dzwięki redukowanego biegu, takie drobne szarpniecia (w porównaniu do tych niespodziewanych szarpnięć) to te przy redukacji są bardzo lekkie, po prostu je czuć że są. Za to te w trakcie przyśpieszania lub stałej jazdy to szarpie tak, że rzuca z fotela do przodu. Czy komuś z Was udało się uporać z takimi szarpnięciami? Jeden mechanik twierdzi, że sprzęgła się kończą, ale on nie specjalizuje sie w skrzyniach. Auto ma obecnie 208k km, szarpniecia pojawily sie jak mial tak z 190k km. Od przebiegu 130k km go mam i od poczatkiu bylo czuc gdy zmienia biegi ale przy redukcjach nie bylo słychach stuków. Dwumasa wymieniana była przy ok 180k km. Tam mechanik nic nie powiedzial o sprzegłach - ani że ok ani że sie kończą. Edytowane 5 Sierpnia 2024 przez neswiedz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregor_bs Zgłoś #22 Napisano 6 Sierpnia 2024 W dniu 5.07.2024 o 19:12, dr_walduś napisał: Czy możliwe, że u Ciebie to radar wyczuł, że w korku zbyt blisko podjechałeś do poprzedzającego samochodu i awaryjnie zahamował? Brałem to pod uwagę poniewaz w tym momencie przejechał kolo mnie motor. Moze mu się coś pomieszało. Na ten moment problem nie wystepuje. Co prawda biegi nie są zmieniane aksamitnie, nawet po programie u tunera (shift points). Moze taki urok tej skrzyni. Jezdzilem dq 200 czy dq 250 to nic takiego nie występowało. Nawet nie bylo czuć zmiany. To stara skrzynia, wiec moze taki jej urok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Andrew_88 Zgłoś #23 Napisano 19 Listopada 2024 Witam, ktoś może rozwiązał problem z szarpaniem przy redukcji . 4->3 itd. tak jak to opisywali poprzednicy ? U mnie Transporter T5.1 z DQ500, przebieg 195tys prawdziwy ? Na zimnym masakra, a na ciepłym nic jakby ręką odjął ??♂️ Jest też coś takiego, że po odpaleniu auta i wrzuceniu D czekam, czekam i czekam nawet kilka ładnych sekund i wtedy jak w końcu zapnie bieg to jest szarpnięcie i dopiero rusza ??♂️ Olej w skrzyni i w silniku zmieniany 3tys km temu i jakby jest gorzej po tej wymianie. Soft skrzyni i chip też zrobiony jakieś 5tys km temu. proszę o jakieś rady gdzie szukać dziury ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jopstons Zgłoś #24 Napisano 17 Grudnia 2025 Podbijam temat do góry z czystej ciekawości, czy ktoś go rozwiązał. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Exenrb Zgłoś #25 Napisano 18 Grudnia 2025 Każdy przypadek jest pewnie inny... ale ja tak sobie myślę, że ilość oleju w skrzyni może mieć znaczenie... Celowo nie piszę o jakości oleju i częstotliwości jego wymiany, gdyż zakładam, że wymieniamy i nie widzimy poprawy a wręcz czasem pogorszenie jakości pracy skrzyni. Pytanie, czy dolać, czy upuścić jeszcze ewentualnie...? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
borsook Zgłoś #26 Napisano 26 Stycznia Ja też zmagam się z podobnym problemem. Miałem wymieniane zaworki w mechatroniki ale niewiele to zmieniło. Adaptacja pomaga na 2-3k km. Najwięcej dało upuszczenie ok 150ml oleju. Zaczęło chodzić delikatnej. Dając 50ml więcej niż zero było gorzej. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach