Skocz do zawartości
Miszka

Hak holowniczy B8

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 24.07.2025 o 22:12, azurePL napisał:

Czy ktoś z forumowiczów montował hak wypinany pionowo np. Steinhoff V-149 i mógłby wrzucić fotki jak to wygląda z zamontowaną i zdemontowaną kulą?

Kilka razy montowałem zestaw z wypinaną kulą (Oris, Westfalia), ale nigdy nie Steinhoff, kilka razy demontowałem haki Steinhoff aby założyć oryginalne, ponieważ klient nie był zadowolony z takiego haka.

Możesz zamontować dowolny "metal" czyli hak, do niego przykręcić gniazdo 13PIN a drugi koniec tej wiazki do oryginalnego sterownika, nie musi być N, może być na 3 wtyczki ale ważne żeby był oryginalny i odpowiednio podłączony do auta. 

Jak potrzebujesz dowolną wiązkę ale do oryginalnego sterownika to pisz lub dzwon 516450452

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej mam pytanko. Których śrub używaliscie do montaża haka ? Etka pokazuje w sumie 3 rodzaje. Mam passata B8 z 2021r. 

Śruby różnią się długością 45mm lub 40mm.

Hak będzie oryginalny 3g5. Udało się trafić w dobrych pieniądzach na allegro. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, ropec napisał:

Ja kupowałem takie 4szt.:

https://allegro.pl/oferta/nowa-oryginalna-vag-sruba-belki-przedniej-strefy-zgniutu-oe-n91178401-15592611352?utm_medium=afiliacja&utm_source=ctr_2&utm_campaign=3be33499-d587-44e2-823c-57cc7dc13e76&utm_content=43c4653a9886#

Dziekuje. Jak się nie ma haka to w serwisie typują jako zestaw śrub pod innym numerem za 170 zł (doposażenie )stąd moje obawy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W serwisie masz na myśli w ASO? 170? Jakaś masakra. Sprawdziłem cenę wszystkich trzech numerów w Motorpolu i 2 typy to ok. 15,5 brutto za szt., trzeci ok. 22. Nie wiem skąd się wzięła cena 170 za 4 śruby.

Co do tego jaką powinieneś wybrać. Ja bym brał taką, jaką pokazuje etka dla Twojego rocznika (czasem nawet miesiąca). Mamy faktycznie 3 pozycje, no ale rocznikowo, to powinieneś wziąć N91256801:

image.thumb.png.fe7a4065ac80eda71556d6aa54958125.png

Znajdziesz je nawet po 10zł: https://allegro.pl/oferta/sruba-z-lbem-szesciokatnym-kombi-oe-vw-17599301220

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, kenhor napisał:

W serwisie masz na myśli w ASO? 170? Jakaś masakra. Sprawdziłem cenę wszystkich trzech numerów w Motorpolu i 2 typy to ok. 15,5 brutto za szt., trzeci ok. 22. Nie wiem skąd się wzięła cena 170 za 4 śruby.

Co do tego jaką powinieneś wybrać. Ja bym brał taką, jaką pokazuje etka dla Twojego rocznika (czasem nawet miesiąca). Mamy faktycznie 3 pozycje, no ale rocznikowo, to powinieneś wziąć N91256801:

image.thumb.png.fe7a4065ac80eda71556d6aa54958125.png

Znajdziesz je nawet po 10zł: https://allegro.pl/oferta/sruba-z-lbem-szesciokatnym-kombi-oe-vw-17599301220

tak dokładnie, po numerze VIN typuje śruby jako zestaw doposażenia 000 092 700.  btw pracowałem chwilę w motorpolu. niestety działa to tak, że obslugując auta po numerze vin w grupie 804 gdzie jest hak nie jest pokazywane nic bo haka fizycznie w aucie nie było to te śruby N91256801 się nie pojawiają :). stąd też moje pytanie jakie śruby montowaliście bo wg tego zestawu jest to śruba M10x45 a ta N91256801 jest M10x40.

image.thumb.png.4fdff35fc84afd8d69fb45e6edf8ccb0.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
On 10/4/2025 at 8:43 AM, mefjuww said:

tak dokładnie, po numerze VIN typuje śruby jako zestaw doposażenia 000 092 700.  btw pracowałem chwilę w motorpolu. niestety działa to tak, że obslugując auta po numerze vin w grupie 804 gdzie jest hak nie jest pokazywane nic bo haka fizycznie w aucie nie było to te śruby N91256801 się nie pojawiają :). stąd też moje pytanie jakie śruby montowaliście bo wg tego zestawu jest to śruba M10x45 a ta N91256801 jest M10x40.

image.thumb.png.4fdff35fc84afd8d69fb45e6edf8ccb0.png

No faktycznie widzę, że jest coś takiego. Mega drogie. Dobieranie po VIN chyba nie zawsze jest idealne, bo jak opisujesz w Twoim przypadku haka nie było i dobiera ten zestaw. Ja szukam po roczniku i pokazuje to, co wkleiłem. To jest darmowy serwis, ale dużo z niego korzystałem i korzystam, kupowałem różne części, sam dokładałem hak i nigdy, naprawdę ani razu nie zawiodłem się na danych z tego portalu. Stąd szedłbym w te, które wyszczególniłem. Pytania jeszcze są takie - jakie jest oznaczenie haka, który kupiłeś? Bo wychodziły nowe wersje w różnych latach. Masz kombi, czy sedana?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, kenhor napisał:

No faktycznie widzę, że jest coś takiego. Mega drogie. Dobieranie po VIN chyba nie zawsze jest idealne, bo jak opisujesz w Twoim przypadku haka nie było i dobiera ten zestaw. Ja szukam po roczniku i pokazuje to, co wkleiłem. To jest darmowy serwis, ale dużo z niego korzystałem i korzystam, kupowałem różne części, sam dokładałem hak i nigdy, naprawdę ani razu nie zawiodłem się na danych z tego portalu. Stąd szedłbym w te, które wyszczególniłem. Pytania jeszcze są takie - jakie jest oznaczenie haka, który kupiłeś? Bo wychodziły nowe wersje w różnych latach. Masz kombi, czy sedana?

Mam sedana. 

Hak który kupiłem jest z 2017r. 

3G5803881A

Co do programu też sporo z niego korzystam ?

Edytowane przez mefjuww

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
30 minutes ago, mefjuww said:

Mam sedana. 

Hak który kupiłem jest z 2017r. 

3G5803881A

Co do programu też sporo z niego korzystam ?

To trochę zmienia sytuację, bo de facto w sedanie wersja haka się nie zmieniała, od 2016 jest już 3G5803881A. I te śruby jak widać mają dopisek kombi, więc już pewności nie mam, czy podejdą. Ja mam kombi, więc nie miałem tych rozterek. Jednak jeśli, to wydaje mi się, że powinny iść 45 wg tego zestawu. W sumie to 0,5cm różnicy tylko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 minut temu, kenhor napisał:

To trochę zmienia sytuację, bo de facto w sedanie wersja haka się nie zmieniała, od 2016 jest już 3G5803881A. I te śruby jak widać mają dopisek kombi, więc już pewności nie mam, czy podejdą. Ja mam kombi, więc nie miałem tych rozterek. Jednak jeśli, to wydaje mi się, że powinny iść 45 wg tego zestawu. W sumie to 0,5cm różnicy tylko.

Kombi to rodzaj śruby nie auta w tym przypadku. ?

8 minut temu, kenhor napisał:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minutes ago, mefjuww said:

Wow, faktycznie. Tego nie wiedziałem, że tak się określa tego rodzaju zintegrowane śruby. Różnych tematów przerabiałem w życiu, ale tego określenia jakoś nie spotkałem. Dzięki za lekcję, człowiek uczy się całe życie...

To powinno ułatwić temat śrub, ale nie do końca tak jest. Bo pytanie jest, czy dobrać pod auto, czy pod hak (produkcja z 2017), w który de facto je wkręcamy? Ja bym wziął te N91173001 (czyli pod hak i vin), bo wg mnie, to są dokładnie te śruby, co idą w tym drogim zestawie, a skoro po vinie to wychodziło... Natomiast cena zupełnie inna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie szybkie pytanie. Jutro montaż. Czy ktoś wie na który pin w haku podać napięcie do silnika aby zwolnił hak? Ponieważ jak jest używany Chciałbym sprawdzić to przed montażem zanim rozbiore pół auta . 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 hours ago, mefjuww said:

Panowie szybkie pytanie. Jutro montaż. Czy ktoś wie na który pin w haku podać napięcie do silnika aby zwolnił hak? Ponieważ jak jest używany Chciałbym sprawdzić to przed montażem zanim rozbiore pół auta . 

Są dwa styki sterujące silniczkiem w haku, na które idzie 12V. To są piny 1 i 5 we wtyku do haka. Nie pamiętam już teraz dokładnie, które to piny we wtyku z wiązki, nie były obok siebie ani bezpośrednio nad sobą. Łatwo możesz to sprawdzić, zdejmij gumkę z wtyku z wiązki idącej do haka i tam będą numery pinów. Zasilasz później te odpowiadające w haku.

I teraz tak - sterownik do haka działa w trybie dwucyklowym, tj. podaje de facto zasilanie na hak, jak hak zareaguje i złoży/rozłoży się, to podaje odwrotną polaryzację, tak aby można go było na magnesie spiąć. Musisz zrobić to samo, tzn. jak już podłączysz odpowiednie piny, to podaj 12V z aku, wszystko jedno w jakiej polaryzacji, jak nie zareaguje, to zmień i zobacz. Jak już zareaguje, to będzie luźny i nawet jako go wysuniesz, czy ustawisz tak jak byłby schowany, to i tak nie zepnie się. Wtedy właśnie musisz podać odwrotną polaryzację i jak silniczek przejedzie cykl, to będziesz mógł go spiąć. No i tak dalej.

• Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@kenhor dziękuję za odpowiedź.

Panowie hak zamontowany natomiast brakuje mi jednego kodowania w jednostce aby hak pojawił się w asystentach. 

Czy ktoś poratuje kodowaniem ? 

Jest tak:

20251116_100318.jpg

Chciałbym, żeby było tak.

Screenshot_20251116_101455_Chrome.jpg

Edytowane przez mefjuww
  • Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy czy ktoś wie może jak rozmontować hak w miejscu obrotu? Musze to jakoś oczyścić i nasmarować bo bardzo ciężko już to chodzi. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy,

Chcę uzbroić mojego B8 Varianta TDI 200KM DSG7 r. 2021 w hak holowniczy. Skłaniam się ku rozwiązaniu oferowanemu w sklepie ehaki.pl, a mianowicie:

hak Oris montowany wertykalnie,

dedykowana wiązka 13 PIN.

Czy z Waszych doświadczeń wynikałoby, że powinienem spodziewać się kłopotów z zakodowaniem, uruchomieniem tego zestawu? A może to totalna pułapka i szukać czegoś innego?

Z pozdrowieniami,

Maciej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Panowie zamontowałem cały zestaw haka elektrycznego z modułem 5H907383, ale mam problem w module mam błąd B200044. Ale również problem ze złożeniem - tzn. nie rygluje się w pozycji złożonej. Rozłożony jest sztywny. A jak próbuję złożyć to spada i kontrolka na przycisku mruga. Czy również jest to problem z parametryzacją? Moduł z tego co wiem pochodził z Passka po lifcie a ja mam przed liftem. Z góry dziękuje za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 godzin temu, radinty napisał:

Witam,

Panowie zamontowałem cały zestaw haka elektrycznego z modułem 5H907383, ale mam problem w module mam błąd B200044. Ale również problem ze złożeniem - tzn. nie rygluje się w pozycji złożonej. Rozłożony jest sztywny. A jak próbuję złożyć to spada i kontrolka na przycisku mruga. Czy również jest to problem z parametryzacją? Moduł z tego co wiem pochodził z Passka po lifcie a ja mam przed liftem. Z góry dziękuje za pomoc.

Wgraj na nowo dataset, B200049 to błąd uszkodzonego sterownika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
13 godzin temu, turzol napisał:

Wgraj na nowo dataset, B200049 to błąd uszkodzonego sterownika.

Dziękuję za podpowiedź. Zmieniło się na tyle, iż nie mam już błędu. Ale nadal hak nie rygluje się w pozycji zamkniętej. Opada swobodnie, a w pozycji "pracy" zapina się dobrze. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, radinty napisał:

Dziękuję za podpowiedź. Zmieniło się na tyle, iż nie mam już błędu. Ale nadal hak nie rygluje się w pozycji zamkniętej. Opada swobodnie, a w pozycji "pracy" zapina się dobrze. 

Przycisk się podświetla?

Błędy w 69?

Hak nowy czy używka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi