jeżutp Zgłoś #481 Napisano 7 Czerwca 2025 (edytowane) Podaj jakie masz obecne kodowanie w abs to podam Ci gotowe wartości bajtu 24 i 29 albo pełne kodowanie abs (Podaj najlepiej cały wycinek dot abs z autoscana) Funkcji hamowania podczas manewrowania na 5Q0 nie uruchomisz (podejrzewam ze tą funkcje chcesz uruchomić tym bajt24bit5). Wymiana sterownika na 5QA919294 z literką B lub wyższy (ja założyłem E) plus kodowanie licznika adres17 bajt13bit0 i działa Edytowane 7 Czerwca 2025 przez jeżutp 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zygzak73 Zgłoś #482 Napisano 5 Lipca 2025 Cześć, odblokowałem LA w swoim bolidzie, działa świetnie, ale... Poruszam się na zmianę miasto/trasa i często włączam i wyłączam LA. Przeklikanie tego w menu za każdym razem staje się upierdliwe. Czy przełożenie manetki na tą z przyciskiem do LA to jest duży problem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kalinero Zgłoś #483 Napisano 6 Lipca 2025 20 godzin temu, zygzak73 napisał: Cześć, odblokowałem LA w swoim bolidzie, działa świetnie, ale... Poruszam się na zmianę miasto/trasa i często włączam i wyłączam LA. Przeklikanie tego w menu za każdym razem staje się upierdliwe. Czy przełożenie manetki na tą z przyciskiem do LA to jest duży problem? Dołączam się do pytania. Przeklikuję tak od paru miesięcy i też mnie to już irytuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kucharp Zgłoś #484 Napisano 6 Lipca 2025 1 minutę temu, kalinero napisał: Dołączam się do pytania. Przeklikuję tak od paru miesięcy i też mnie to już irytuje. A z przycisku na kierownicy nie możesz wyłączać LA? Bo ja mogę tym Naciskam i na zegarach wyświetlą się lista asystentów jakich mam zainstalowanych i potwierdzam przycikiem OK który jest po prawej stronie kiery. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
saper_wroc Zgłoś #485 Napisano 6 Lipca 2025 (edytowane) W dniu 5.07.2025 o 17:21, zygzak73 napisał: Cześć, odblokowałem LA w swoim bolidzie, działa świetnie, ale... Poruszam się na zmianę miasto/trasa i często włączam i wyłączam LA. Przeklikanie tego w menu za każdym razem staje się upierdliwe. Czy przełożenie manetki na tą z przyciskiem do LA to jest duży problem? Cały pająk do wymiany, więc może nie tyle duży problem technicznie (o ile zdejmowanie poduszki, kierownicy itp to nie problem), ale raczej koszt zabawy niewspółmierny do efektu. Prawidłowo zakodowane LA można wyłączać z menu w liczniku (w karcie asystentów powinna sie pojawić opcja on/off po zakodowaniu LA - o ile licznik ma stosowny soft który to widzi, bo bywały i takie co tego nie widziały, ale to w autach z 2014-15) - więc nie jest to jakiś wielki problem też (no chyba że ktoś faktycznie ciągle przez navi to przeklikuje). Ja tak na początku wyłączałem i włączałem LA, ale jak już się przyzwyczaiłem, przestałem i teraz jest ciągle włączone po prostu (w mieście rzadko przecież jeździmy szybciej niż to 63 km/h przy którym system się aktywuje) ? @Kucharp-w autach sprzed MY2019 nie było przycisku asystentów na kierownicy, a właśnie na czubku manetki kierunkowskazów. Edytowane 6 Lipca 2025 przez saper_wroc Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zygzak73 Zgłoś #486 Napisano 6 Lipca 2025 Ja mam tam przycisk „mode„ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shibby Zgłoś #487 Napisano 7 Lipca 2025 10 godzin temu, saper_wroc napisał: Prawidłowo zakodowane LA można wyłączać z menu w liczniku (w karcie asystentów powinna sie pojawić opcja on/off po zakodowaniu LA dokładnie tak miałem u siebie a Passat był z połowy 2015r. Jeżdżąc nim na co dzień miałem wyłączony LA. Włączałem tylko na dalekie trasy/ekspresówki... W obecnym Passasie nie mogę wyłączyć trwale LA (mimo dezaktywacji włącza się po ponownym odpaleniu silnika) ale już nauczyłem się z nim jeździć i nie przeszkadza w codziennym użytkowaniu (nie jest tak agresywny jak w poprzednim aucie) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zygzak73 Zgłoś #488 Napisano 7 Lipca 2025 13 godzin temu, saper_wroc napisał: Cały pająk do wymiany, więc może nie tyle duży problem technicznie (o ile zdejmowanie poduszki, kierownicy itp to nie problem), ale raczej koszt zabawy niewspółmierny do efektu. Prawidłowo zakodowane LA można wyłączać z menu w liczniku (w karcie asystentów powinna sie pojawić opcja on/off po zakodowaniu LA - o ile licznik ma stosowny soft który to widzi, bo bywały i takie co tego nie widziały, ale to w autach z 2014-15) - więc nie jest to jakiś wielki problem też (no chyba że ktoś faktycznie ciągle przez navi to przeklikuje). Mam prawidłowo zakodowane, LA jest w liczniku i navi. Włączam/wyłączam w liczniku przyciskami na kierownicy, niemniej zawsze jest to sekwencja 5-6 kliknięć. Nie chcę jeździć z tym na stałe, w mieście mi bardziej przeszkadza niż pomaga, zwłaszcza że aktywuje się przy odpowiedniej prędkości, więc trzeba stale prędkość kontrolować żeby wiedzieć jak się zachowa. Koszt wymiany nie wydaje się duży, można pająka znaleźć już za 200-300 PLN, np. tutaj Czy podane tam numery 5Q0 953 502 B, 3Q0 953 521 B, 5Q0 953 502 AJ to właściwe dla B8 przed liftem? Czy przy wymianie są jakieś trudności? wiem że trzeba odpiąć aku, ale czy są jakieś inne potencjalne pułapki? Robiłem to już w audi B7, nic takiego. Po wymianie trzeba coś zakodować? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kucharp Zgłoś #489 Napisano 7 Lipca 2025 W długim kodowaniu w jednostce A5 ustawiłem sobie żeby pamiętał ostanie ustawienie i jak wyłączę LA to jest wyłączone aż do momentu kiedy zmienię. i żeby pamiętała ostatnie ustawienia co do czułości z ustawień w menu Programowane OBD11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shibby Zgłoś #490 Napisano 7 Lipca 2025 w polifcie mi nie pamięta. W poprzednim pamiętał. Ogólnie to polift mało co reaguje na dawne i sprawdzone kodowania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Kucharp Zgłoś #491 Napisano 7 Lipca 2025 3 minuty temu, shibby napisał: w polifcie mi nie pamięta. W poprzednim pamiętał. Ogólnie to polift mało co reaguje na dawne i sprawdzone kodowania Ma polifcie 2020 produkcji model 2021my Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shibby Zgłoś #492 Napisano 7 Lipca 2025 mam MY2020, fabryczne LA + ACC + TJA i nie pamięta Na początku "walczyłem" z tym, szukałem działającego kodowania ale odpuściłem i po 2 latach użytkowania mogę powiedzieć że mi kompletnie to nie przeszkadza. Dodam, że raz, dosłownie raz, trochę z ciekawości wcisnąłem ten przycisk asystentów na kierownicy. Jak dla mnie mogłoby go nie być W MY2015 sam kodowałem LA i tam mi pamiętał. Jak potrzebowałem włączyć LA to wyklikanie tego na kierownicy trwało dosłownie 1-2sek. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artech Zgłoś #493 Napisano 11 Sierpnia 2025 (edytowane) Koledzy, poratuje ktoś plikiem .zdc do Passata B8 kombi 2018 r. Hardware number 3Q0980654A, software kamery 3Q0980654H, software version 0272. VCP w wersji 5.5.1 nie ma plików dla tego modelu kamery. Chcę aktywować TJA, mam aktywne LA powyżej 60km/h oraz ACC. Dziękuję za pomoc. @Pumpkin dzięki za wyjaśnienie (pliki są zaszyfrowane i nie da się ich wykorzystać w tej wersji VCP) Edytowane 12 Sierpnia 2025 przez artech Update Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VWflisia Zgłoś #494 Napisano 9 Kwietnia Cześć Śeledze wątek LA i trochę tzw zgłupiałem, może ktoś rozwieje moje wątpliwości. Posiadam B8 przedlift (MY19)z manualem, z tego co widzę kamera to (jak kolega wyżej) Hardware number 3Q0980654A, software kamery 3Q0980654H, software version 027 H09. Kontaktowałem się mailowo z jednym fachowcem od VW i twierdzi (po VIN), że w tym modelu nie da się aktywować Lane Assist bez dodania bebechów (wymiany komponentów). Dodam, że mam Front Assist, ACC, i rozpoznawanie znaków, co by wskazywało, że zgodnie z forum jest możliwe. BTW czy ktoś jest wstanie określić co da się jeszcze aktywować (TJA, EA)? dodam że mam led basic - wiem, że DLA nie ruszy (nie top led), ale czy jest opcja aktywowania autoamtycznego przełączania na długie/drogowe w basic led jest możliwa? Za wszelkie info będe wzięczny. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
turzol Zgłoś #495 Napisano 9 Kwietnia 8 godzin temu, VWflisia napisał: Cześć Śeledze wątek LA i trochę tzw zgłupiałem, może ktoś rozwieje moje wątpliwości. Posiadam B8 przedlift (MY19)z manualem, z tego co widzę kamera to (jak kolega wyżej) Hardware number 3Q0980654A, software kamery 3Q0980654H, software version 027 H09. Kontaktowałem się mailowo z jednym fachowcem od VW i twierdzi (po VIN), że w tym modelu nie da się aktywować Lane Assist bez dodania bebechów (wymiany komponentów). Dodam, że mam Front Assist, ACC, i rozpoznawanie znaków, co by wskazywało, że zgodnie z forum jest możliwe. BTW czy ktoś jest wstanie określić co da się jeszcze aktywować (TJA, EA)? dodam że mam led basic - wiem, że DLA nie ruszy (nie top led), ale czy jest opcja aktywowania autoamtycznego przełączania na długie/drogowe w basic led jest możliwa? Za wszelkie info będe wzięczny. Pozdrawiam W tej generacji kamery bez problemu da się aktywować Lane Assist + TJA + znaki + wydłużenie czasu działania asystenta + wydłużenie Stop&go do 10sekund zamiast standardowych 3sek. Light Assist również można zakodować przy zwykłych Basis LED. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
VWflisia Zgłoś #496 Napisano 10 Kwietnia Turzol widzę, że nie mam do Ciebie miliona kilometrów. I czy byłbyś wstanie pomóc w temacie (chętny). Instrukcję Lane Assist wydają się rozpisane logiczne i mógłbym spróbować sam (choć mam tylko doświadczenia z kodowaniem opla) , ale wolałbym nie uceglić czego co już mam. Co co Light Assist nic nie znalazłem dla Basis LED, aby to wykonać samemu. TJA fajnie też mieć choć bardziej interesowałoby mnie emergency assist (jeśli się da). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
turzol Zgłoś #497 Napisano 11 Kwietnia W dniu 10.04.2026 o 11:24, VWflisia napisał: Turzol widzę, że nie mam do Ciebie miliona kilometrów. I czy byłbyś wstanie pomóc w temacie (chętny). Instrukcję Lane Assist wydają się rozpisane logiczne i mógłbym spróbować sam (choć mam tylko doświadczenia z kodowaniem opla) , ale wolałbym nie uceglić czego co już mam. Co co Light Assist nic nie znalazłem dla Basis LED, aby to wykonać samemu. TJA fajnie też mieć choć bardziej interesowałoby mnie emergency assist (jeśli się da). Napisz na prv, zaproponuje jakiś termin. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach