Skocz do zawartości
Tomek77

START/STOP- ostateczne rozwiązanie kwestii dezaktywacji

Rekomendowane odpowiedzi

Dziwne bo w mi ten przycisk wyszedł bez problemu.

Może zależey czy automat czy manual i który rocznik. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja nawet tego mieszka nie umiem wyciągnąć. Na filmiku jest, żeby tam dwoma kciukami wcisnąć i ładnie wychodzi, ale nie u mnie. Lepiej to podważyć śrubokrętem np. albo czym plastikowym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
5 godzin temu, Dzonzi napisał:

Lepiej to podważyć śrubokrętem np. albo czym plastikowym?

plastikowym i to dość mocno (mieszek od góry trzyma się na dwóch dość sporych zaczepach).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.07.2023 o 08:04, shibby napisał:

zakupiony i zamontowany - działa rewelacyjnie.

dokładnie tak. U mnie skończyło się na zdemontowaniu mieszka i odkręceniu całego panelu, podniesieniu go nieznacznie i wypięcia wtyczki start&stop od spodu.

1) podważamy niewielki kawałek plastiku od dołu

1689659572073.thumb.jpg.70954d58ebb506ee3f03b473d9ed32f4.jpg

2) od góry podważamy mieszek - są dwa duże zaczepy

1689659572083.thumb.jpg.d2f5ffe3d3ccdd02c36658582c15bf63.jpg

3) Odkręcamy 4 torxy i podnosimy całość nieznacznie do góry - to da nam dostęp do wtyczki od dołu (można też wyciągnąć cały panel ale trzeba zdemontować najpierw maskownicę od ekranu radia i klimatyzacji - ja tego nie robiłem)

1689659572080.thumb.jpg.ce7a3193ea0fd6d7f7b462a14f330908.jpg

Podpinamy chiński kabelek i gotowe.

Odkreciłem 4 sruby i ani drgnie o co kaman?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, kimiliii napisał:

Nie musisz demonizować mieszka lewarka jeśli chcesz zdemontować przycisk start//stop. Ja to robię tak jak na tym filmiku. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, Kucharp napisał:

Nie musisz demonizować mieszka lewarka jeśli chcesz zdemontować przycisk start//stop. Ja to robię tak jak na tym filmiku. 

Tak tez probowalem drutem i tez ani drgnie :-( Prędzej sie polamie niz wyjdzie :-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
9 minut temu, kimiliii napisał:

Tak tez probowalem drutem i tez ani drgnie :-( Prędzej sie polamie niz wyjdzie :-(

Te szczypce tez mam i lipa

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, kimiliii napisał:

Te szczypce tez mam i lipa

Wyszlo w koncu ale bylo ciezko Nic nie uszkodzodzone Masakra Wlozony kabalek z ali i działa ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 23.03.2024 o 15:00, Kucharp napisał:

to u mnie tak się nie dało a ciągnąłem naprawdę mocno. Widać nawet na ostatnim zdjęciu jak poharatałem plastik od szczypiec. Jak pisał Kamiliiii, prędzej bym połamał niż wyciągnął.

W dniu 23.03.2024 o 13:56, kimiliii napisał:

to dziwne, u mnie całość gładko się podniosła po wykręceniu torxów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
6 godzin temu, shibby napisał:

to u mnie tak się nie dało a ciągnąłem naprawdę mocno. Widać nawet na ostatnim zdjęciu jak poharatałem plastik od szczypiec. Jak pisał Kamiliiii, prędzej bym połamał niż wyciągnął.

to dziwne, u mnie całość gładko się podniosła po wykręceniu torxów?

U mnie bylo ciezko nawet po wykreceniu torxow ale poszlo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na dziś mam wyłączony start stop w pasku b8 przedlift 2.0tsi. Jedyne co się wyświetla w sekcji CAR to duże zapotrzebowanie na energię. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Alltracka MY23 wiec z końcówki wypustu modelu.

Zakupiłem kabelek deaktywujący.

Działa, ale tylko przez 3-4 godziny. Potem jak auto dłużej postoi to przy ponownym uruchomieniu auto znów domyślnie startuje z fabrycznym ustawieniem. Nie pamięta dezaktywacji.

Nacisnę przycisk i znów podobnie kilka godzin jest ok a potem wszystko wraca do fabryccznych ustawień.

Nie ma to zwiazku z zamykaniem auta. Nawet jak postoi otwarte przed domem przez dłuższy czas to też wraca do ustawień fabrycznych.

Ktoś ma podobne doświadczenia z poliftami z końća produkcji?

Czy kabelek felerny?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 27.06.2025 o 10:03, Dirkdiggler napisał:

Mam Alltracka MY23 wiec z końcówki wypustu modelu.

Zakupiłem kabelek deaktywujący.

Działa, ale tylko przez 3-4 godziny. Potem jak auto dłużej postoi to przy ponownym uruchomieniu auto znów domyślnie startuje z fabrycznym ustawieniem. Nie pamięta dezaktywacji.

Nacisnę przycisk i znów podobnie kilka godzin jest ok a potem wszystko wraca do fabryccznych ustawień.

Nie ma to zwiazku z zamykaniem auta. Nawet jak postoi otwarte przed domem przez dłuższy czas to też wraca do ustawień fabrycznych.

Ktoś ma podobne doświadczenia z poliftami z końća produkcji?

Czy kabelek felerny?

Rozwiazałeś problem, mam to samo w Passat b8 polift, jak dezaktywuje rano SS to przez cały dzień użytkowania auta jest wyłączony, ale po dłuższym postoju, po nocy jest znowu aktywny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 4.01.2026 o 10:47, wojtasm napisał:

Rozwiazałeś problem, mam to samo w Passat b8 polift, jak dezaktywuje rano SS to przez cały dzień użytkowania auta jest wyłączony, ale po dłuższym postoju, po nocy jest znowu aktywny.

Problem rozwiazałem sprzedając auto?

Niestety na innym kabelku bylo to samo więc zakładam że to wina najnowszych strerowników auta które wracają do nastaw fabrycznych. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wojtasm @Dirkdiggler mam to samo. Y2020 polift. Przez 3 lata kabelek spisywał się bezbłednie a od ok 2 tygodni mam ten efekt co opisujecie. Rano jadąc do pracy muszę wyłączać start/stop przyciskiem i przez cały dzień mogę normalnie jeździć (nawet jak auto przez 8h stoi pod pracą) ale następnego dnia znów start/stop jest aktywowany.

Edytowane przez shibby

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A mój własnej roboty (projekt jeszcze kilka lat przed chińskimi) działa do dzisiaj:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi