Skocz do zawartości
jarex5

Trzeszczenie paska alternatora

Rekomendowane odpowiedzi

Od dłuższego czasu słyszę trzeszczenie paska alternatora przy skrecaniu kół oraz nierówną pracę silnika(jakby łożysko), wymieniłem już napinacz, dwumasówkę, pompe wspomagania, dodam że alternator i wiskoza wyglądają wporządku teraz podejzenie padło na maglownicę. Dodam że widać jak pompa wspomagania zwalnia jakby ją coś blokowało.

Mógłby mi ktoś doradzić jak się do niej dobrać nie mogę znalezć do niej dojścia, może ktos miał podobny przypadek? Auto to Passat 130tdi 2001.

Z góry dziękuję.

//zmień temat na taki, który opisuje usterkę - kuczlaw

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Maglownicy najlepiej podejść od spodu (z kanału/podnośnika).

Odkręcamy koła > drążki kierownicze > odkręcić przewody ciśnieniowe > zlać nieco płynu (będzie ciekło owinąć szmatą) i wyciągamy w bok przez zakole. Nowa maglownica kosztuje około 3.500zł.

Sposób odpowietrzania wspomagania opisał kiedyś kolega Jafo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za wskazówki, co sądzisz dobrze prognozuję?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość lukass

Kolego ja bym sprawdził, czy nie zablokowało się sprzęgiełko w kole pasowym w alternatorze- bo jeżeli tak to pasek normalnie będzie skakał i wydawał różne dźwięki szczególnie przy wzroście obciążenia paska np. poprzez ruszanie kierownicą

Żeby spr. musisz zdjąć pasek alternatora , najlepiej wsadzić śrubokręt poprzez otwory w obudowie tak żeby zablokować wirnik, następnie złapać za koło alternatora i spróbować pokręci zgodnie z zegarem nie powinno się dać przekręcić , natomiast do tyłu sprzęgiełko powinno upuścić i powinieneś kołem przekręcić mimo zablokowanego wirnika.

Napisz czy coś znalazłeś. :ok:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobione , jednak koło pasowe alternatora- dzięki dla Lukassa. Najdziwniejsze to że drgania widać było tylko na pompie wspomagania, pasek drgał i pompa widocznie zwalniała.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość hha
dzięki dla Lukassa.

To daj mu punkt POMÓGŁ bo w końcu się mu to należy. :cisza:

HHA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość radzio3313
:D Mialem taki sam problem tak samo wszystko wymieniŁem , zacięte sprzęgiełko, koszty cholerne, auto staŁO MIESIĄC W SERWISIE I NADAL TAK SAMO A TU TYLKO CHODZILO O TAKĄ PIERDUŁKĘ!!! NIE POLECAM BOSH SERVICE W KUTNIE TO SĄ ZŁODZIEJE!!!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślę że wina kółka ze sprzęgiełkiem na alternatorze. dokładnie opisał to jeden z poprzedników. koszt kółka w serwisie ok 240 zł i 50 zł wymiana. U mnie ustąpiło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość cacy35

w/wymienione mankamenty to prawda , lecz jest jeszcze jeden powód dla którego trzeba wymienić niesprawne "sprzęgiełko alternatora " (tak na marginesie z tego co wiem występuje tylko w A4 i B5) padnięte sprzęgiełko powoduje znaczne zużycie napinacza alternatora ( 280 zł ) drgania powodują wygięcie sprężyny napinacza i mamy następny wydatek . Nie czekajcie , bo mnie to kosztowało 520 zł własnej robocizny nie liczę

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy uszkodzone sprzęgiełko będzie jakoś charakterystycznie pracować podczas uruchomionego silnika? Np szumieć jak wyjeżdżone łożysko?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
w/wymienione mankamenty to prawda , lecz jest jeszcze jeden powód dla którego trzeba wymienić niesprawne "sprzęgiełko alternatora " (tak na marginesie z tego co wiem występuje tylko w A4 i B5) padnięte sprzęgiełko powoduje znaczne zużycie napinacza alternatora ( 280 zł ) drgania powodują wygięcie sprężyny napinacza i mamy następny wydatek . Nie czekajcie , bo mnie to kosztowało 520 zł własnej robocizny nie liczę

Dokładnie tak było w moim pasku sprzęgiełko wykończyło rolkę+napinacz+pasek wszystko wraz ze sprzęgłem 800zł :przestraszony::mur:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość MMarcu

Wymieniłem ponad 2 tygodnie temu koło pasowe alternatora, które jak rozumiem, zawiera wewnątrz problematyczne sprzegiełko. Przed wymianą w odstępie tygodnia, może półtora, jedynie 3 razy słyszałem trzeszczenie. Wymieniłem w serwisie, fachowcy powiedziali, że wyjeli alternator i sprawdzili, że sprzęgielko się blokuje. Wydawało się, że jest OK...

Niestety po tych dwóch tygodniach dziś znowu usłyszałem ten dziwęk przy skręcaniu na wolnych obrotach w lewo (wcześniej tez tylko słyszalem jak kręciłem kierą w lewo).

Czy to może odzywac się napinacz alternatora? Czy wymienione kółko może szlag trafić?

Co radzicie?

Swoją drogą zastanawiam się, czy aby wymienić to kółko pasowe alternatora to czy trzeba wyjmowac alternator?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość darek01011974

Witam . Czy do wymiany tego sptzręgiełka bedę potrzebował jakieś specjalne klucze? Czy trzeba zdjąc alternator? BaRDZO Prosze o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość michal1985

heh mam ten sam problem ale w piatek postaram sie go zlikwidowac wiec dam znac jak cos.U mnie objawy to wlasnie dziwnie piszczenie na pasku podczas skrecania na postoju i przy szybkich ruchach kierownica slychac jakby maglownica padla i miala luzy dziwne bo to szybko sie objawilo.Do tego podczas jazdy slychac cykanie tak jakby napinacz mial luz a sprawdzalem go ostatnio i pasek napiety prawidlowo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam takowe pytanie, przy sprawdzaniu sprzegiełka podanym przez was sposobem rolka blokowana była w obie strony:/ czy może być to powodem uwalonego napinacza??

aha i jeszcze jedna sprawa nie wiem co jest grane ale ostatnimi czasy gdy silniki jest włączony a ja nacisnę jednocześnie 2 guziki od szyb widoczne jest osłabnięcie świateł i fisa. akumulator jest ok bo odpala bez problemu tak więc nie wiem czy to może regulator napięcia w alternatorze??

za wszystkie sugestie dziękuje z góry

pozdrawiam

Edytowane przez bauer

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czy może być to powodem uwalonego napinacza??

Jeśli koło pasowe stoi to jak najbardziej może być powodem uwalonego napinacza. Nie prawidłowa praca rolki - napinacz dostaje po pupci.

aha i jeszcze jedna sprawa nie wiem co jest grane ale ostatnimi czasy gdy silniki jest włączony a ja nacisnę jednocześnie 2 guziki od szyb widoczne jest osłabnięcie świateł i fisa

Prawidłowo - po prostu dodatkowe obciążenie dajesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aha czyli to norma bo pamiętam jak ktoś w poście napisał, że gdy abs mu się włącza to właśnie przygasają światła i chyba tak ma być.

no to nic pozdrawiam i dzięki za info

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość darek01011974

Witam

Poniewaz nie uzyskałem odpowiedzi na moej pytania a uporałem sie ze sprzegięłkiem poczęści Waszym opiniom to dodam ze do wymiany sprzęgięłka potrzebny jest specjalny klucz do odkrecenia sprzegiełka .... koszt to okło 50 zł na Allegro . Oraz potrzebny jest klucz imbus do odkręcenia wiskozy i klucz do blokowania kół zębatych który jest bardzo kosztowny bo okolo 100- 200 zł ale tego klucza nie zakupiłem i odwiedziłem kilka serwisów samochodowych i faktycznie nie które serwisy za taka usługe chcą kasowac 150 - 200 zł i po zadaniu im pytania w jaki sposób beda wymiac mi sprzegiełko to kilka razy padła odpowiedz ze trzeba rozbierać cały przód a to jest kompletna bzdura poniewaz wystarczy odkręcic wiskoze imbusem i wyjąć ją goórą z wentylatorem i mamy juz dojście do Alternatora .

Dziekuje za Wasze opinie dzięki któym mogłem utrzeć nosa mechanikom tkz cwaniakom którzy się nie znają dokładnie

Pozdrawiam darek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy w moim AVF mogę wymienić samo sprzęgiełko sposobami przed blokiem czy muszę mieć jakieś specjalistyczne klucze wiec wymiana przed blokiem nie da rady? trzeba wykręcić całkowicie alternator? ktoś to robił w AVF i moze się podzielić informacją?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli rozumiem ze nikt nie wie, no nic trzeba auto na warsztat odstawić :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi