Skocz do zawartości
GRZECHHH

Darmowy, przyjazny program do edycji wsadów EDC15P

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie możecie potwierdzić iż ten dołek w SOI w zakresie 1500-2250 jest tylko ze względu na ekologię?

Czy można go bezpiecznie wygładzić aby polepszyć spalanie? W awx soi jest opoźnione nawet o ok.5'

O ile maksymalnie zwiększać bezpiecznie SOI?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
pytane było głupie

nie ma głupich pytań :) Pamiętaj jeszcze o "undo changes" zanim zamkniesz edytor mapy jakbyś coś.. zje...chał ;-) możesz się tym ratować :)

Panowie możecie potwierdzić iż ten dołek w SOI w zakresie 1500-2250 jest tylko ze względu na ekologię?

ja tam ekologię mam w... głębokim mniemaniu 004.gif ale nie jestem w stanie Ci tego potwierdzić, najbardziej gładkie SOI jakie znalazłem było w tym polo ASZ co wypluło ponad 200KM

http://www70.zippyshare.com/v/84504253/file.html tylko ono ma też sporo innych modów jak FMIC BRD itd..Ale SOI ma mocno ruszone 004.gif

A tu masz dośc ciekawą dyskusję o duration i SOI

http://www.ecuconnections.com/forum/viewtopic.php?f=152&t=20640&start=50

http://www.ecuconnections.com/forum/viewtopic.php?f=2&t=12176&hilit=SOI

Edytowane przez arsen

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tematy z ecuconnection znam, jednak duzo technicznego angielskiego nie pozwala mi wszystkiego zrozumieć.

Jak dobrze widze to auto kolegi waynemodz. Jendak w sofcie on ma zmienione jedynie soi dla wysokich dawek paliwa co jednak z ekonomia ma malo wspolnego.

Tak patrzac po mapach to widze ze asz jest osprzetowo identyczny jak moj awx, wiec czy moge wrzucic ten program do siebie bezproblemowo? Oczywiscie nie bezposrednio. Czy jednak za duzo tam jest pomieszane dla ori awx. Jedyna roznica to inne turbo i brak fmic, ale cisnienie 1,55 to mysle ze bezproblemowo rowniez moja 1749va przyjmie. Co myslicie?

Edytowane przez Madzia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie przyjmie, znaczy.. przyjmie ale nie bedzie to rozsądne... PW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale on do ATJa nie podejdzie za nic, w dodatku jest pod turbo BRD... ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak patrzac po mapach to widze ze asz jest osprzetowo identyczny jak moj avf, wiec czy moge wrzucic ten program do siebie bezproblemowo? Oczywiscie nie bezposrednio. Czy jednak za duzo tam jest pomieszane dla ori avf. Jedyna roznica to inne turbo i brak fmic, ale cisnienie 1,55 to mysle ze bezproblemowo rowniez moja 1749va przyjmie. Co myslicie?

Jeżeli masz identyczne pompki tak.

VA nie zalecam więcej niż 1.45b, ale każdy robi jak uważa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ale on do ATJa nie podejdzie za nic, w dodatku jest pod turbo BRD... ;-)

nie chodzi o to czy podejdzie czy nie

chciaem zobaczyć co zrobili z soi

sam pisałeś ze zanim zaczniesz cokolwiek grzebać porównuj rózne programy orginały i mody

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
VA nie zalecam więcej niż 1.45b,

ja jeździłem moim ASZtem rok na 1,5 :D I jeździł :D teraz mu zdjąłem do 1,45 :P i jest mułowato :P

co wiecej, wiem że jest soft jaśnie rogala w AWX na 1,6(chociaż realnie to ledwo dmucha 1,48) :P

Wysłałem Ci ten soft kolego lukas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dobra zrobiłem switch off-a dla EGRa w moim paździochu, a vag dalej mi pokazuje wartości 4,8% a wydaje mi się że tej wartości w ogóle tam nie powinno być... żadnej??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam pare pytań odnośnie oprogramowania w silniku atj

Jest 6 map injector duration jedne są kalibrowane do 65mg inne do 55mg

1.na jakie podstawie mam stwierdzić maksymalną wydajność pompowtrysku jak jest taka duża rozbierzność między nimi,

2.na jakiej podstawie komp zmienia te mapy (nie znalazłem selektora)która kiedy ma działać?

3.która mapa jest od pełnego obciążenia injector duration00 czy injector duration01 ?

4.na podstawie których czujników działa torque limiter?

5.ponieważ jest to atj i ma tylko jedno SOI dla 0 stopni C czy jest jescze jakaś korekta w programie która koryguje te SOI?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panowie mam pare pytań odnośnie oprogramowania w silniku atj

Jest 6 map injector duration jedne są kalibrowane do 65mg inne do 55mg

1.na jakie podstawie mam stwierdzić maksymalną wydajność pompowtrysku jak jest taka duża rozbierzność między nimi,

2.na jakiej podstawie komp zmienia te mapy (nie znalazłem selektora)która kiedy ma działać?

3.która mapa jest od pełnego obciążenia injector duration00 czy injector duration01 ?

4.na podstawie których czujników działa torque limiter?

5.ponieważ jest to atj i ma tylko jedno SOI dla 0 stopni C czy jest jescze jakaś korekta w programie która koryguje te SOI?

1. W większości przypadków na postawie Duration 01, bo przeważnie ta mapa jest aktywna przy 4000obr (należy sprawdzić SOI i znaleźć selektor - wtedy będziesz wiedział która mapa kiedy działa)

2. Na podstawie selektora, który zmienia Duration na podstawie SOI

3. To zależy od SOI

4. Limiter momentu jest na sztywno zadany i nie ma żadnych czujników

5. ATJ/AJM na jedno SOI dla 90*C, nie ma żadnej korekty w tym sterowniku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1. W większości przypadków na postawie Duration 01, bo przeważnie ta mapa jest aktywna przy 4000obr (należy sprawdzić SOI i znaleźć selektor - wtedy będziesz wiedział która mapa kiedy działa)

2. Na podstawie selektora, który zmienia Duration na podstawie SOI

3. To zależy od SOI

4. Limiter momentu jest na sztywno zadany i nie ma żadnych czujników

5. ATJ/AJM na jedno SOI dla 90*C, nie ma żadnej korekty w tym sterowniku

Daron w programie edc15siute wchodząć w opje tuning i wybierająć injector duration wyskakuje mapa duration00 więc mam rozumieć żę tylko tą mape powinno sie odpowiednio zmodyfikować apozostałe zostawić w orginale?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem nawet skąd taka myśl że tylko Duration 00 ?

Napisałem wyraźnie, że jest selektor który wybiera mapy Duration na podstawie SOI. Najpierw go znajdź (podpowiem mapa 6x1), daj odpowiedni mnożnik na oś X, a dowiesz się które mapy Duration trzeba ruszyć (od razu mówię, że nie tylko 00).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie wiem nawet skąd taka myśl że tylko Duration 00 ?

Napisałem wyraźnie, że jest selektor który wybiera mapy Duration na podstawie SOI. Najpierw go znajdź (podpowiem mapa 6x1), daj odpowiedni mnożnik na oś X, a dowiesz się które mapy Duration trzeba ruszyć (od razu mówię, że nie tylko 00).

program EDC 15P+ Suite sugeruje tą mape w opcji tuning -injection duration (wyskakuje właśnie mapa duration00)

dla tego też zadaje takie pytanie

A czy możnaby do sterownika z atj wgrać wsad z auy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś się orientuje czy Vag K+Can commanderem odczyam wsad ze sterownika? Moje Galleto chyba jest martwe bo wogóle się nie komunikuje- nie wiem czy go kiedyś przypadkowo nie sflashowałem... natomast k+can commander łączy się ale dość szybko zrywa łączność i nie mogę pobrać całego wsadu- nie wiem czy to wogóle jest możliwe???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koledzy mam problem ze ściągnięciem tego programu:( podrzucicie instalke ? [email protected]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A czy możnaby do sterownika z atj wgrać wsad z auy ?

Nie mozna. Nie nalezy wgrywac softow z innych silnikow, o innym SW tym bardziej ze AUY różni sie osprzętowo od atj.

Tak w ogóle w atj raczej nie masz po co ruszać map duration, bo i tak powietrza braknie.

koledzy mam problem ze ściągnięciem tego programu podrzucicie instalke ? [email protected]

A może być koleżanka?

Sciągaj stąd

http://www.sendspace.pl/file/f0a7226cbce90f40e2e62e5

P.s znalazłam ciekawe badania wpływu EGR, paliwa i SOI na spalanie, zawartosć NOx, ciśnienie doladowania, EGT. Jak ktoś chętny można poczytać.

http://www.vestforsk.no/filearchive/03-ptnss-2011-egr_b100_v6._2-col.pdf

Porobiłam logi przy różnych stałych prędkościach i chciałabym pomodzić trochę z SOI w celu obniżenia spalania. Jak myślicie ile bezpiecznie można przyśpieszyć SOI. O ile jest opóźniany przez producenta w celu ekologii?

Edytowane przez Madzia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A może być koleżanka?

ona nie ma wa..ka :D

Jakie Ty masz to spalanie w tym ATJ że chcesz tak obniżać?? Ja mam teraz spalanie, przy normalnej jeździe, nie na dziada starego, ale też nie na sandał ok 5,5L/100km

Gdybym miał starego softa z mojego AJM bym Ci go udostępnił, ale spanky go "zgubił" i niestety..,.tam spalanie jadąc ok 120 non stop, przy 5biegowej skrzyni nigdy nie przekraczało 5L!! 4-4,5 to był standard!! około 150KM było zrobione(fakture za chipa - z wpisem wartości 150KM- mam jeszcze w domu na 900ojro :D )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi