Skocz do zawartości
ziomek1988

Po wymianie pompowtryskiwaczy dalej kopci na czarno

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

jakiś czas temu zobaczyłem, że mój passek jak go przycisnę to kopci na czarno. Poczytałem forum i pierwsze co pomyślałem do padających pompkach no ale...pompki wymienione w ramach akcji serwisowej a on dalej kopci.

Co to może być? Dym jest typowo czarny i wydostaje się jak mu przycisnę między 2,5-3,5 tys obrotów. Jak go mocniej przegonię na trasie to przez chwile mam spokój - tak jakby cały dym wyleciał i wszystko grało heheh :P

Najbardziej efekt kopcenia jest widoczny jak postoję trochę w korkach miejskich i później przycisnę

Logi dynamiczne nic złego nie wykazały, no może poza tym, że geometria do czyszczenia bo turbo za dużo pompuje w pewnym zakresie...czy to może być bezpośrednią przyczyną tego dymienia? Jeśli nie to co?

Edytowane przez ziomek1988

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak masz DPF'a to nie powinien kopcić, a jeśli nie masz to każdy diesel jak mu dasz w palnik będzie kopcił, nawet jeśli wtryski są dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No DPF'a nie mam...ale kolega też nie ma filtra w passku i jemu tak nie kopci...to taka duża czarna chmura :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego sprawdź i wyczyść EGR - może pomóc :) (w znajomym Audi A4 B7 wzmożone kopcenie było początkiem końca EGRu)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To rzeczywiscie sprobuj tak jak mowi grzelmo. Moze to rzeczywiscie EGR.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma moc, nie oslabl? Sprawdz moze szczelnosc dolotu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moc ma, właśnie nawet ponad moc bo na hamowni seria 149KM :) ale to przez przeładowujące turbo...we wtorek jadę na czyszczenie vnt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam kolego ziomek1988

I pytam czy znalazłeś problem z tym dymieniem.

Ja mam 2.0 TDI BKP i przy dodaniu gwałtownym dodaniu gazu lub przy wyprzedzaniu zostaje chmurka wtryski mam wymienione wszystkie 4.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nieszczelność w dolocie i tyle :>

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie objawy były takie same. Moc była, nowe pompki i kopcił. Winowajcą okazała się turbina. Dokładnie nie powiem CI co w niej robili. Pamiętam, że wymienili gruszkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też miałem taki sam problem z kopceniem na czarno, przy gwałtownym przyśpieszaniu. Problem tkwi moim zdaniem we wtryskiwaczach. Otóż nasze silniki są 140 konne, a te same wtryski są dedykowane także do silników 170 konnych. Po prostu fabrycznie jest troszeczkę za duża dawka paliwa. Ja w swoim robiłem tuna i po tym zabiegu już nie mam tego kopcenia, oczywiście jest trochą czarno za mną jak pedał dam do dechy.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ten twój to chyba prototyp,bkp z 2002?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak pisali wyżej. Sprawdzić układ dolotowy( dokładnie ) łączenia rur itp. EGR może być zapaćkany ...

u mnie w b5 waliło na czarno . co zrobiłem? rozebrałem egr wyczyściłem (syf niemiłosierny) przewód "S" rozerwany zaraz przy turbinie...

po wymianie przewodu (gdy dałem po garach) wystrzeliło łączenie rur z dolotu (przez syf) nie wspominając o wpadaniu auta w tryb awaryjny.

po oczyszczeniu całego układu ok 3-4 godz pracy problem znikł i od roku się nie pojawia

może w waszych b6 być podobnie. pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Słuszna uwaga zapomniałem zmienić roku. Wcześniej było b5 z 2002

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi