Skocz do zawartości
bbbb

Gwizd z okolic alternatora i sprężarki klimy

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie. Od pewnego czasu zauważyłem, że podczas przyspieszania(zwiększania obrotów) występuje gwizd bardzo podobny lub wręcz taki sam jak przy nieszczelności rury od turbo. Dodam, że nie jest to pisk taki jak czasem pasek klinowy, ale dokładnie taki jak gwiżdże turbina. Włożyłem głowę pod maskę i słuchałem(żona dodawała gazu). I co się okazało? W okolicy turbiny i węży cisza, a charakterystyczny gwizd dochodził od strony alternatora. Pytanko, czy taki objaw występuje przy kończących się łożyskach alternatora czy to raczej sprężarka klimy, bo nie wiem do kogo się zgłosić elektryka czy klimatologa. A może to świst powietrza od jakiś łopatek alternatora i niepotrzebnie sram ogniem? Nie jest to jakiś mocno głośny świst ale jest słyszalny spod maski.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

może pasek piszczy lub napinacz kończy żywot jakbyś mógł zapodać jakiś filmik lub audio z tym dźwiękiem to byłoby łatwiej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ja tez w moim vw słysze taki świst o jakim piszesz... twój post jest z grudnia czy dowiedziałeś sie co to było czy niepotrzebnie się denerwowałeś?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie nic z tym nie robię. VCDS nic nie pokazuje, kontrolki nie zapalają się, auto jeździ normalnie. Ale chyba trzeba będzie odwiedzić jakiegoś mądrego mechanika. Gdy uda Ci się ustalić przyczynę tego świstu to napisz co i jak. Tak dla potomnych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlatwiej na szybko wymienic sam pasek i zobaczysz czy trzeba bedzie dalej grzebac czy nie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U kolegi taki świst załatwił mechanik piskiem wd-40 w okolice paska, to on tak świszczy układając się na rolce.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WD40 po pasku?! :wmorde

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No cóż. Ja tylko mówię co zrobił, zadziałało, pasek się nie ślizga, nie rozpuścił się też, popiskiwać też przestał więc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy, dzięki za szczere chęci ale czy dokładnie czytaliście post? To NIE JEST PISK! Jest to ewidentne gwizdanie, niemal identyczne jak nieszczelność w dolocie do turbiny.Różnica jest jedynie taka, że "mój" gwizd jest cichszy od tego "turbinowego" i mój jest z lewej strony w okolicy alternatora i sprężarki klimy. Tak go przynajmniej lokalizują moje uszy. Dokładniej, gwizd nasila się ze wzrostem obrotów silnika i cichnie(a może jest zagłuszany przez silnik?) przy ok. 2000 obr/min.

W pewnym momencie zastanawiałem się, czy łożyska mogą wydawać takie dźwięki, ale nie chce mi się demontować alternatora i sprężarki.

Edytowane przez bbbb

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny efekt w swoim wozie.

Objawia się to takim jakby syczeniem po stronie właśnie paska wielorowkowego.

Takie zachowanie występuje od czasu do czasu.

Po wymianie paska wielorowkowego oraz roki dociskowej efekt nie ustąpił.

Fachowiec który to robił sprawdzał niby alternator i takie tam ale mówił że nic nie słychać.

Próbowałem potem na własną rękę nadal szukać ale bez rezultatu.

Poczekam aż będzie cały czas to słychać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba muszę przeprosić kolegów sugerujących turbo. Nie dawał mi spokoju ten świst, więc zdjąłem osłonę silnika(tą srebrną z góry) i wtedy okazało się, że świst jest słyszalny(na zimnym wyraźniej) pomiędzy silnikiem, a ścianą grodziową. Zatem duże prawdopodobieństwo(graniczące z pewnością), że nieszczelność gdzieś koło turbiny, a wcześniejsza lokalizacja obok sprężarki i alternatora zapewne wynikała z tego, że osłona silnika "wygłuszała dźwięk i przenosiła bokami. Problem w tym, że nic tam nie widać, a nie mam kanału, żeby od spodu popatrzeć. VCDS też milczy na ten temat. Zatem chyba czeka mnie wizyta u mechaniora. Cholera znów kasa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy jakieś sugestie odnośnie mojego gwizdu? Jest niemal identyczny jak ten:

Szczerze powiedziawszy nie bardzo chce mi się wierzyć aby przy ok. 60 tys km padła turbina, ale nie takie rzeczy filozofowie widzieli. Od góry wsadziłem głowę i rękę na ile się dało i nie widziałem(czułem) aby coś dmuchało. Na dolnej osłonie silnika też nie widziałem oleju. Słychać w zakresie do ok. 2000 obr/min, a później nie słyszę-może silnik zagłusza. I o wiele wyraźniej słychać na zimnym silniku przy ruszaniu to na ciepłym tego nie słychać, a w każdym razie zdecydowanie mniej. Ręką przetarłem rury i były jedynie zabrudzone i delikatnie tłuste, ale jednak bez wycieków. Olej od wymiany do wymiany bez dolewki.

Zastanawiałem się czy może to wina stylu jazdy jaki preferuję tzn. przeważnie cykl miejski i raczej spokojny(wyrosłem z wieku mistrz kierownicy ucieka, co nie znaczy, że czasami np. przy wyprzedzaniu nie dmuchnę mu w gardło), a może wina chipa(jak w podpisie)?

Rozmawiałem z mechanikami i jeden mi mówił, że zamuliłem auto, a drugi, że to wina chipa i coś mi mówi, że obydwaj są po jednych pieniądzach

Trochę się obawiam gdyż w wakacje czeka mnie wycieczka do ciepłych krajów i nie chciałbym się zdziwić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Kolego bbbb mógłbyś napisać czy udało Ci się wyjaśnić temat?

Mam u siebie podobne objawy. Na wolnych obrotach silnik pracuje normalnie, natomiast od 1100 obr słychać dziwny dźwięk z okolicy alternatora. Podczas jazdy słychać w kabinie coś w rodzaju rezonansu, natomiast przy przyśpieszaniu silnik pracuje wyraźnie głośniej.

Aktualny przebieg lekko powyżej 60 tyś. Ostatnio byłem w ASO na przeglądzie i stwierdzili że wszystko ok. W sobotę u zaprzyjaźnionego mechanika wymieniałem opony, okazało się że przednie były nierówno starte i mechanik stwierdził że do wymiany są końcówki drążka kierowniczego. Zrobił co potrzeba no i pojawił się hałas. Nie wiem, czy on coś spartolił podczas wymiany, czy niepotrzebnie się denerwuję. Pasior jeździ tak jak wcześniej, żadnego spadku mocy, tylko te irytujące dźwięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie nic nie robię. Błędów nie ma żadnych, auto chodzi jak trzeba, a ten gwizdek słychać w zasadzie tylko przy zimnym silniku. Oleju nie bierze(wręcz ja musiałem ubrać, bo oddałem do warsztatu na wymianę, pierwszy i ostatni raz i nalali ponad stan paproki), silnik suchy, więc po co psuć. Chyba, że ktoś mądrzejszy ode mnie stwierdzi co to może być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie też ten gwizdek irytuje, ale co tam. Wygląda na to, że taka jego uroda. Znajomy mechanik też nie dopatrzył się problemów. Zasugerował jedynie abym częściej auto przegonił tak, żeby turbina co nieco się wysiliła.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wydaje mi się, że znam odpowiedź. Z tego co powiedzieli mi w moim ulubionym serwisie to gwizd ten faktycznie dochodzi z okolic turbiny ale nie z niej samej tylko z jakiejś rurki dolotowej (o ile dobrze zrozumiałem). Objawia się podczas przyśpieszania na niskich obrotach i niknie właśnie wtedy gry turbina się "załącza". Po 2009 roku coś tam przeprojektowali i tego dźwięku już nie ma. Dźwięk ten nie świadczy o żadnej wadzie czy awarii. Jest to cecha tego silnika (2.0tdi 140km). Według mnie ma to nawet swój urok :-) Aha, ja przejeździłem z tym dźwiękiem ponad 60k km i nic się nie stało. Bardziej mnie wkurzają dźwięki z okolic mocowania pasa bezpieczeństwa u kierowcy ale to już inna bajka ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mogę doradzić, jak ktoś ma dostęp do VCDS/Vaga, to wystarczy sobie uruchomić auto, włączyć basic settings w grupie 011 i iść oglądać pod maskę - jeżeli to turbosprężarka lub jakaś dziurka, to na 90% się ją zdiagnozuje (będzie słychać).

ps. silnik nagrzany do 90 stopni i kilma wyłączona.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dźwięk ten nie świadczy o żadnej wadzie czy awarii. Jest to cecha tego silnika (2.0tdi 140km)

Sęk w tym, że ja mam 1.9 BLS. Ale w chwili wolnego sprawdzę wg wskazówek:

Mogę doradzić, jak ktoś ma dostęp do VCDS/Vaga, to wystarczy sobie uruchomić auto, włączyć basic settings w grupie 011 i iść oglądać pod maskę - jeżeli to turbosprężarka lub jakaś dziurka, to na 90% się ją zdiagnozuje (będzie słychać).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kolego bbbb

Mam prośbę. Widzę, że masz taki sam silnik jak mój.

Czy mógłbyś sprawdzić jedną rzecz i dać mi odpowiedź, lub zrobić zdjęcie i zamieścić.

Chodzi mi o czujnik lub elektrozawór

Wszędzie gdzie zobaczysz kogoś ze swoim oznaczeniem silnika,będziesz opisywał

własne problemy/prośby nie na temat? :wmorde

Masz chłopie priva to z niego korzystaj a nie bur..... (bałagan) robisz po tematach.

Następnym razem ostrzeżenie. (pewnie będą później lamenty ,,za co? '' )

Blop.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wszędzie gdzie zobaczysz kogoś ze swoim oznaczeniem silnika,będziesz opisywał

własne problemy/prośby nie na temat? :wmorde

Masz chłopie priva to z niego korzystaj a nie bur..... (bałagan) robisz po tematach.

Następnym razem ostrzeżenie. (pewnie będą później lamenty ,,za co? '' )

Blop.

Ok. Chłopie, po co te emocje...

wystarczy:" następnym razem pisz do kolegi na priv" i po sprawie.

Kolego bbbb, jeżeli możesz daj odp. na priv.

Co do syczenia, to również mam to samo, z okolic alternatora. U mnie nie słychać tego zaraz po odpaleniu auta, ale po jeździe, jak stoję pod garażem. Chciałem zlokalizować, ale nie dałem rady, napinacz paska wymieniony na nowy i dalej piszczy. Jakby wąż puszczał, albo jakiś zawór.

M

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi