Skocz do zawartości
viking

co zrobic po wygranej aukci allegro ??? by odebrac przedmiot

Rekomendowane odpowiedzi

witajcie

Co zrobić po wygranej aukcji allegro?

A mianowicie przypadkiem wygrałem internetowa aukcje allegro, na której koleś wystawiał forda modeno po małej rozbiórce, ale było w nim zawieszenie silnik i deska rozdzielcza wiec mi się opłacało licytować, ale niespodziewałem się ze wygram cos takiego za 51zł http://allegro.pl/mondeo-mk1-na-czesci-w-calosci-1-6-16v-i1337220195.html

Cudo to to nie jest, ale posiada wszystko to, co potrzebuje mam zamiar z finalizować i pojechać po to auto koleś troszkę się miga powiedziałem mu ze nie jestem tzw. świnią i mu dopłacę parę zł do ceny złomowej, ale obawiam się tylko jednego ze powykręca jeszcze cos i mam pytanie czy mogę zadąć od niego wydania tego wszystkiego, o czym mowa i widać na zdieciach i czy w razie by Niechciał mi wydąć auta mogę wezwać policje czy to cos da pytam, bo nie usmiecha mi się jechać 180km w jedna stronę z laweta na darmo powiedzcie, co wogle Sadzicie o tym wszystkim, co robić???? Teoretycznie wygrałem aukcje wiec mogę zadąć wydania przedmiotu z aukcji

Napiszcie, co otym myślicie

:dolamam:dolamam

Edytowane przez viking

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teoretycznie to co wystawił i wygrałeś jest Twoje, jak jest nr konta to od razu wyślij kasę

postrasz go zgłoszeniem do allegro i policji, itd

ale z wzywaniem fbi trzeba raczej ostrożnie - "auto bez papierów z niemiec"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no racja auto bez kwitów ale i tak musi mi cos na przejazd wypisac ze auto nie jumane kasy przelac nie moge bo płatnosc przy odbiorze ale jak wezne policje a z autem cos bedzie nie tak np kradzione to koles bedzie mniał problem a nie ja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze nic nie piszecie czy to znaczy ze mam przesrane z odbiorem i jak koles mi nie wyda mi tego auta to nic mu niezrobie???? kurcze odpiszcie cos bo sie juz martwie planuje w poniedziałek pojechac po to auto bo predzej niemoge

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postrasz policją, jak bez papierów to pewnie sie przestraszy i auto wyda. Jak auto jest krojone to oprócz tego rozebranego zarekwirują mu też to do którego wpakował części.

A jak to nie pomoże to zostaje chyba tylko sąd.

Edytowane przez cysiokysio

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sprzedający odpowiada za stan prawny auta - spisz z nim jakąś umowę, w której będzie podpunkt o stanie prawnym samochodu. Jak był kradziony, to mogą ci go najwyżej zarekwirować. Stracisz 51zł i to co za lawetę. Policja też nie jest palcem robiona i przegląda "okazje" na allegro. Więc gdyby to auto było trefne to myślę, że by się tym już zainteresowali.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygrana licytacja na Allegro to umowa kupna-sprzedaży, ze wszystkimi konsekwencjami.

Przedmiot jest Twój za dokładnie taką kwotę za jaką go wylicytowałeś.

Sprzedający ma obowiązek wydać Ci przedmiot.

Było już wiele procesów w Polsce (ostatni: facet nie ustawił ceny minimalnej i jego land rover poszedł za około 25 tysięcy zł, przy jego wartości rynkowej ponad 40 tysięcy. Kupujący oczywiście sprawę wygrał)

Auto jest już Twoje :)

Jak do tego podejdziesz to indywidualna sprawa ale człowiek, który Ci to sprzedał - ma związane ręce, musi Ci auto wydać bo w przeciwnym razie zrobi to po wyroku sądu plus konsekwencje finansowe.

Sam kiedyś miałem głupią sprawę bo nie przypilnowałem aukcji i moja książka warta 80 zł poleciała za 1 zł. Na szczęście kupujący był wyrozumiały i odpuścił ale jakbym trafił gorzej to olewanie sprawy pomogłoby tylko na krótką metę. Za chwilę by ją wyegzekwował i narobił mi problemów dodatkowo :)

Edytowane przez Matee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zanim polecisz na komisariat to proponuje zapytac sprzedawcy co ze sfinalizowaniem transakcji

akcja Zakończona (śro 01 gru 2010 00:08:29 CET)

dzis mamy 2 grudnia

sprzedajacy ma jeszcze chyba troche czasu co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zanim polecisz na komisariat to proponuje zapytac sprzedawcy co ze sfinalizowaniem transakcji

akcja Zakończona (śro 01 gru 2010 00:08:29 CET)

dzis mamy 2 grudnia

sprzedajacy ma jeszcze chyba troche czasu co?

no własnie nie ma czasu bo ja znim rozmawiałem telefonicznie i koles cos sciemnia pisze mi e mail typu ile proponuje za to auto bo były mrozy i silnik mógł sie zepsóc to sie w k....... i dzwonie i pytam co to za głupawe e-maile ze silnik costam i ile proponuje to ja mu na to 51 zł tyle za ile wygrałem aukcje, i mówie mu ze trzeba było ustalic cene minimalna a nie teraz kombinowac ,ale mówie mu ze moge mu dac 150 zł by niepłakał i ani złotówki wiecej i mam nadzieje ze nic niebedzie juz wykrecał z auta, bo ja chce taki stan jak na foto i mam tez nadzieje ze obejdzie sie bez polici no i koles troszke zmiekł wiec jade w poniedziałek po auto i jak koles cos bedzie kombinował to wezwe policje niech spisza raport bym mniał jakis kwit do sadu ze niechce mi wydac auta , bo jak kolega wczesniej pisał wygrana aukcja to w koncu umowa kupna sprzedazy

oto nowa wiadomosc najpierw koles sciemiał ze w sobote i niedziele mu nie pasuje bo bedzie w szczecinie ok , to napisałem ze styka mi poniedziałek a on dzisiaj mi napisał ze mam byc w sobote albo niedziele bo w poniedziałek wyjeżdża do szweci ale k.... kreci nic wynajmuje w niedziele lawete i jade te 170km po to auto jak kolesia nie bedzie czy cos bedzie chachmecił to wzywam policje niech spisza raport , przyda sie w sadzie ze nie było go lub nie chciał wydac auta co wy na to dobra mysl ??? by tak zrobic ???

Edytowane przez bimbol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wszystko masz na zasadach allegr, kupiłeś koleś popełnił błąd , ze bez ceny minimalnej no i bum :D nie wiem jak ci naprawdę zależy to możesz walczyć o swoje, jesteś na wygranej pozycji .. tylko jak już wezwiesz policje i zgłosisz sprawę do sądu to będziesz musiał jeździć na jakieś pewnie rozprawy duperele , trochę z tym zejdzie podejrzewam , no ale nawet jeśli auto z wędki to i tak Ty nie poniesiesz żadnych kosztów , ani za sprawe ani za nic no jedynie za paliwo i tą wynajętą lawetę :) no jak uważasz :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisz w temacie regionalnym, może ktoś z forumowiczów mieszka nie daleko i bedzie mógł obczaić ten samochód.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kurcze chyba niemam wyjscia biore w niedziele lawete i jade mam nadzieje ze bedzie wszystko ok, i niestrace kasy za wypozyczenie lawety i paliwo a jak nie wyda auta to i tak wezwe policje niech go sprawdza tak dla zasady czy wszystko ok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak się będzie migał przed wydaniem Ci auta, to wystaw negatywa i obsmaruj go. Koleś trochę handluje na allegro, więc zasady zna i powinien ponieść konsekwencje swojego niedopatrzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak się będzie migał przed wydaniem Ci auta, to wystaw negatywa i obsmaruj go. Koleś trochę handluje na allegro, więc zasady zna i powinien ponieść konsekwencje swojego niedopatrzenia.

sadze ze obsmarowanie to troszeczke za mało ja kupiłem to auto nie na handel tylko po to bo potrzebuje sprzegło maske i kilka czesci z silnika wiec szkoda by było tak łatwo odpóscic co nie???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
sadze ze obsmarowanie to troszeczke za mało ja kupiłem to auto nie na handel tylko po to bo potrzebuje sprzegło maske i kilka czesci z silnika wiec szkoda by było tak łatwo odpóscic co nie???

że tak zapytam

Masz kolegów nazwijmy ich Z DUZYMI KARKAMI ?? Jak tak to weź ich a koles wymięknie :ok: Ja tak juz robiłem i zawsze wychodzilo po mojemu :)

Policje zostaw na ostatecznośc chyba że chcesz sprawdzić legalnosć auta Ale wątpie żeby koleś sie bawił w wystawianie "lewego" auta - no chyba że jest aż tak popierd....ny :zeco bo sa różni ludzie na tym świecie...

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
że tak zapytam

Masz kolegów nazwijmy ich Z DUZYMI KARKAMI ?? Jak tak to weź ich a koles wymięknie :ok: Ja tak juz robiłem i zawsze wychodzilo po mojemu :)

Policje zostaw na ostatecznośc chyba że chcesz sprawdzić legalnosć auta Ale wątpie żeby koleś sie bawił w wystawianie "lewego" auta - no chyba że jest aż tak popierd....ny :zeco bo sa różni ludzie na tym świecie...

Pozdrawiam

kurcze niemam kolegów karków same patyczaki ale jade z dwóma bracmi no i zobaczymy co na to koles ale jak ktos chetny i wyglada i ma duzy kark to zapraszma hehe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witajcie

wczoraj byłem u goscia przyjeżdżam a zaden tel kontaktowy nie działa wiec wale pod adres z allegro , pogadałem z jego rodzina i koles sie znalazł odebrałem auto nie miał problemów wszystko ok dałem mu jeszcze raz tyle co aukcja nie jestem az taki , po drodze niestety jeszcze zarobiłem 100zł mandatu ale to szczegół wazne ze przywiozłem auto i koles wypisał papiery i auto nie jest jakies lewe .

pragne podziekowac wszystkim którzy sie udzielali w moim temacie ,i prosba do moderatora by zamknął temat

Edytowane przez bimbol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi