Skocz do zawartości
Gość Grinch

Dziwne Stuki w silniku AVF

Rekomendowane odpowiedzi

no niby tak a jak by się okazało za niskie ciśnienie to czy w pompie jest jakaś regulacja ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czy w pompie jest jakaś regulacja
nie ma tylko wymiana lub regeneracja (czego nie polecam)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciśnienie sprawdzone mechanik mówi że jest ok wskazania na fotkach ciepły 90st i zimny ok 40st co dziwne podczas pomiaru ostro go gazowałem aby się rozgrzał i nie stukał no może delikatnie jak dojechałem do domu to tez było ok nie wiem co to jest raz klepie a raz nie[ATTACH=CONFIG]71505[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]71504[/ATTACH]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Grinch
ciśnienie sprawdzone mechanik mówi że jest ok wskazania na fotkach ciepły 90st i zimny ok 40st co dziwne podczas pomiaru ostro go gazowałem aby się rozgrzał i nie stukał no może delikatnie jak dojechałem do domu to tez było ok nie wiem co to jest raz klepie a raz nie[ATTACH=CONFIG]71505[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]71504[/ATTACH]

... A to proste kolego raz się otwiera zawór a raz nie. Na bank wywalony wałek PD.

Zdejmij pokrywę zaworów i zobacz co się dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie było to samo wałek szklanki panewki na wałku razem 2000zł Pozdro:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"A to proste kolego raz się otwiera zawór a raz nie" o jakim zaworze piszesz ?? pokrywę miałem zdjętą i to co zobaczyłem widac na wcześniejszych moich zdjęciach osobiście nie sadzę aby to był wałek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, odgrzebie ten temat, poleciał u mnie wałek i szklanki. Mechanik powiedział, że lepiej kupić używkę niż wstawiać nowe zamienniki, jednak jakoś nie do końca chce mi się w to wierzyć. Jak Wy to widzicie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mechanik ma racje , temat o wałku jest,

wałek dobra używka

szklanki nowe

najlepsza opcja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://forum.vw-passat.pl/threads/14628-Walek-rozrzadu/page5

Kolego w tym temacie już jest wałkowany ten problem. W skrócie, jeśli potrafisz ocenić stan używanego wałka to spoko, twoja decyzja. Jeżeli mechanik ma zająć się szukaniem używki to radzę uważać. Mój mecher takie cudo mi wsadził że strach jeździć. Nieświadomy zrobiłem 13 tyś na tym bublu. Niedawno, chcąc sprawdzić synchro rozrządu i korekcje pompek u mechera z ASO wyszło szydło z worka takie że 2 wałek na śmieci.

Co do wałka jest jeszcze jeden temat na forum, w miarę aktualny. W sumie na jeden temat jest 3 tematy obok siebie tylko inaczej nazwane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Jestem nowym forumowiczem i chciał bym nieco odgrzać temat. Mam Paska z 2002r. 1,9 AVF automat

Mój problem polega na tym że jak przychodzą bardzo gorące dni temperatura po wyżej 30C silnik po rozgrzaniu zaczyna metalicznie stukać nie umiem jednoznacznie namierzyć miejsca z którego wydobywają się owe stuki mam wrażenie że dochodzą gdzieś z okolic pompy vacum , ale równie dobrze może to być z pod pokrywy zaworów. Dolegliwość tą zauważyłem już w zeszłym roku latem , ale potem wszystko było ok. W tym roku temat zaczyna się powtarzać w każdy bardzo gorący dzień , wystarczy że auto postoi około 40 min i stuków nie słychać do momentu mocnego rozgrzania silnika np.postój w korku. Dodam tylko że olej wymieniam regularnie co 12tyś. a leję olej Castrol EDGE 5W40 Jeśli ktoś z Was miał podobny problem to będę wdzięczny za pomoc.

Pozdrawiam

Jarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak ja miałem taki przypadek i okazało się żę podczas wysokich temperatur blacha aluminiowa między silnikiem a skrzynią sie odkształcała i zaczynała ocierać delikatnie o koło dwymasowe od strony silnika :), tak jak piszesz działo się mi to tylko w upalne dni jak np postałem w korku w bardzo wysokich temperaturach i wtedy zaczeło skukac, a bardziej bym powiedział że to takie metaliczne tarcie, ocieranie się dwóch metali o siebie :P, problem zanikał w mniej gorące dni, w zimę znikł zupełnie a pojawiał się latem, chwilowy postój w właśnie te gorące dni pomagał i blacha przestawała trzeć do momntu ponownego nagrzania rozwiązaniem u mnie było demontaż skrzyni i odpowiednie odgięcie tej blachy tak żeby była jak najbliżej bloku silnika a zarazem jak najdalej od koła zamachowego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Dziękuję za podpowiedź i sądzę że może w tym coś być ponieważ 2 lata temu remontowali mi skrzynię biegów i pewnie jak ją wkładali to musieli zgiąć tą blachę. Skrzynię robiłem zimą dlatego wszystko było ok a jak przyszły upały to się cyrki zaczęły dziać.

Nurtuje mnie jeszcze tylko pytanie czy w automacie też na 100% jest ta blacha bo z tego co czytam to Twój przypadek tyczył się chyba

skrzyni manualnej?

Pozdrawiam

Jarek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No tak ja mam skrzynie manualną ale myślę że w automacie jest taka sama ta blacha :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam mam problem z passatem b5 fl awx 2001r 1.9 tdi 130km , puka mi coś w silnik, myślałem, ze to dwumas i wymieniłem na nowy, ale nic to nie pomogło stuki nadal są, zauważyłem też wyciek oleju od strony koła pasowego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi