Skocz do zawartości
gregga

bixenon wymiana soczewek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Nie znalazłem nic podobnego, więc zakładam nowy temat.

Do rzeczy - czy któryś z szanownych użytkowników tegoż forum wie, czy po wyjęciu lamp typu bixenon produkcji fabrycznej da sie bez specjalnej ingerencji w nie wyjąć soczewki? Soczewki będą wyjmowane w celu wymiany ich na nowe.

A jeżeli już sie da, to czy ktuś wie może gdzie można by nabyć takie cudo?

dzieki za odp. i pozdrawiam

Grzegorz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Soczewki będą wyjmowane w celu wymiany ich na nowe.

tak się wtrącę... a po co?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla jaj

_pomysl

Edytowane przez Łysy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolego, da radę wyjąc soczewki, razem z ich mocowaniem.

Nie ma potrzeby ich wymiany, wystarczy wyczyścić i będzie OK.

no chyba, że są popękane, to wymiana.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
że są popękane

spotkał się ktoś z samoczynnym pękaniem soczewki? bo ja nie widziałem takiego zjawiska...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie - po co?

szukam w etce, ale nie ma soczewek jako części zamienne - tylko razem z kloszami.

ale mocny w tym programie jeszcze nie jestem i mogłem coś przeoczyć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam,

Nie znalazłem nic podobnego, więc zakładam nowy temat.

Do rzeczy - czy któryś z szanownych użytkowników tegoż forum wie, czy po wyjęciu lamp typu bixenon produkcji fabrycznej da sie bez specjalnej ingerencji w nie wyjąć soczewki? Soczewki będą wyjmowane w celu wymiany ich na nowe.

A jeżeli już sie da, to czy ktuś wie może gdzie można by nabyć takie cudo?

dzieki za odp. i pozdrawiam

Grzegorz

Kolego,a nie chodziło Ci o wymianę odbłyśnika??Bo jakoś nie widzę sensu wymiany samych soczewek...

---------- Post added at 10:36 ---------- Previous post was at 10:35 ----------

spotkał się ktoś z samoczynnym pękaniem soczewki? bo ja nie widziałem takiego zjawiska...

Ja też nie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest mało prawdopodobne, ale możliwe, jeśli soczewki się nagrzeją a lampa będzie nieszczelna i skropli się na niej woda... Kropelka na soczewkę i trzask... Mój mechanik, u którego 'serwisuje się' sporo taksówkarzy widział taki przypadek, ale z 'ksenonami' z Alledrogo. Tam przy okazji stopiła się część klosza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Mam założone xenony do lampy soczewkowej która fabrycznie posiadała zwykłe żarówki. Jeżdżę tak od trzech lat i nic nigdy się nie działo. Nawet przez jakiś czas jeździłem z suniętą gumą z tylnej części lampy i nic. Soczewka sama z siebie nie ma prawa się uszkodzić, prędzej palnik xenonowy się uszkodzi.

Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć że jak założyłeś lampy/zamienniki z alle... to na pewno będą świecić cienko. Taki urok chińszczyzny. A jeżeli są to oryginały proponuję przeczyścić odbłyśniki i będzie super.

PS no i oczywiście palniki w temperaturze 4300 lub 6000. Wszystko co ma więcej lub mniej świeci gorzej :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

do administratora:

"Zastanów się czy Twoja wypowiedź wnosi cokolwiek do tego tematu?

Tego typu wypowiedzi będą "nagradzane" ostrzeżeniami."

było odpowiedzią na pytanie "po co" - jak dla mnie równie bez sensu co moja odpowiedź...

koniec "do administratora".

dzieki za odpowiedzi...

ps. - do koleki Patryk_ - w bixenonie 3bg nie ma czegoś takiego jak odbłyśnik - w przeciwieństwie do konstrukcji np, forda mondeo, gdzie soczewki nie ma - a jest właśnie odbłyśnik - chyba że chodzi ci o sreberko, którym wyściełana jest lampa - w przypadku samego ksenonu nie spełnia ono żadnej innej roli jak dekoracja (nie wiem jak w przypadku świateł drogowych, ale też nie wydaje mi sie). Soczewki chcę wymienić bo zżókły, ale być możę pomoże ich wyczyszczenie, tak jak radzi kolega jjacekkx.

btw - jak da rade wyjąć to super, dzieki za odp. wszystko wiem

pozdr,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
chyba że chodzi ci o sreberko, którym wyściełana jest lampa

tak to właśnie jest odbłyśnik!

Soczewki chcę wymienić bo zżókły

i nie można było tak od razu?

Soczewki chcę wymienić bo zżókły, ale być możę pomoże ich wyczyszczenie, tak jak radzi kolega jjacekkx.

powodzenia w czyszczeniu żółtych soczewki :rotfl: Wyczyść sobie szkło lampy bo to ono jest pożółknięte a nie sama soczewka! Soczewka co najwyżej może być lekko zakurzona, wystarczy delikatne przetarcie!

polecam przeczytanie 330 wartościowych postów http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=12400&highlight=lamp+przednich ;P

Edytowane przez adams

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
kolego, da radę wyjąc soczewki, razem z ich mocowaniem.

Nie ma potrzeby ich wymiany, wystarczy wyczyścić i będzie OK.

raz już napisałem to co wyżej :)

Da się wyczyścić i będą jak nowe ;)

W poprzednim autku wyciągałem je, lecz nie do czyszczenia, a czyścił soczewki u siebie kolega zuse i efekt był super :)

Wyczyść sobie szkło lampy bo to ono jest pożółknię

Arku to nie szkło ;)

mówimy tu o oryginalnych lampach ksenonowych w 3BG.

img40414az.th.jpg

Pozdrawiam

Edytowane przez makeć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
do administratora:

"Zastanów się czy Twoja wypowiedź wnosi cokolwiek do tego tematu?

Tego typu wypowiedzi będą "nagradzane" ostrzeżeniami."

było odpowiedzią na pytanie "po co" - jak dla mnie równie bez sensu co moja odpowiedź...

koniec "do administratora".

dzieki za odpowiedzi...

ps. - do koleki Patryk_ - w bixenonie 3bg nie ma czegoś takiego jak odbłyśnik - w przeciwieństwie do konstrukcji np, forda mondeo, gdzie soczewki nie ma - a jest właśnie odbłyśnik - chyba że chodzi ci o sreberko, którym wyściełana jest lampa - w przypadku samego ksenonu nie spełnia ono żadnej innej roli jak dekoracja (nie wiem jak w przypadku świateł drogowych, ale też nie wydaje mi sie). Soczewki chcę wymienić bo zżókły, ale być możę pomoże ich wyczyszczenie, tak jak radzi kolega jjacekkx.

btw - jak da rade wyjąć to super, dzieki za odp. wszystko wiem

pozdr,

No to jakaś nowość dla mnie :)

Soczewki są jak najbardziej do wyczyszczenia,a w oro lampach mają poprostu takie lekkie zabarwienie...Wyobraź sobie sam palnik ułożony przed soczewką bez odbłyśnika-jaki będzie efekt?Dwie plamy światła przed autem...

Pzdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jjacekkx lampę którą pokazujesz jest od zwykłych świateł a nie xenonów

W oryginalnej lampie xenonowej masz na zewnątrz światła mijania, w śroku kierunkowskaz a od wewnątrz drogowe. Ty pokazałeś lampę taką jak ja mam.

Gregga przy każdej lampie jest odbłyśnik chyba że jest to lampa na twoim biurku :)

Żeby uzyskać kierunkowy snop światła trzeba zastosować "lustro wklęsłe".

Następnie światło zostaje spolaryzowane w celu uzyskania odcięcia i rozproszone przez soczewkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

schowek01kp.th.jpg

http://dieselteam.pl/forum/viewtopic.php?t=2654 masz - Zuse już dawno popełnił tego manuala. Tam wsio, jak rozkręcać i jak wyjmować.
dokładnie ;)

... a ja szukałem tego gdzieś u nas na forum :P

pozdrawiam

Edytowane przez makeć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

dzieki za odp... temat troche zszedł na inny tor, ale nie ważne...

w każdym razie troche zapędziłem się z tym odbłyśnikiem - okej - jest, ale kolego adams - cały czas podtrzymuje, że to "sreberko" w lapmie bixenon z 3bg nie spełnia żadnej fukncji odbijającej/rozpraszającej....

jak dla mnie temat do zamkniecia

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz nasz Warunki użytkowania oraz Polityka prywatności