Skocz do zawartości
marcink

Ile wytrzymało Wam oryginale sprzęgło w B5 1.9 TDI ??

Rekomendowane odpowiedzi

220 tysiecy.. wymienione ze względu na poszarpywanie przy ruszaniu na wzniesieniu i długotrwałej jeździe miejskiej.. przy okazji dwumasa wymieniona również. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie przy 235 zmenione przy okazji częsci wyjęte dale jezdzą w innych autach bez problemu .Wsadzony kit Valeo za 1500 i jest spoko ułożyło się i nie czuć żadnej różnicy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi zaczyna ślizgać dośc poważnie mam na licziku 175 tys dwumas cicho i nie szarpie na szczescie ale sprzeglo woła o pomste do nieba... według mojego mechanika koszt ok 700 ze wsztsko sprzegło "LUK" czyli tarcza doscisk i łożysko...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze sprzęgło dojechało do 150000 km. Faktów nie znam, auto jeszcze nie było moje :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie jak czytam te wasze przebiegi to smiech na sali ja mam fiata 126p w garazu ktorego mam od nowosci 1992rou stoi juz w tym garazu 8 lat a na liczniku ma 130tys km ,co do sprzegla w moim pasku mam ori 310tys km i jest git malina.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcinie jeśli auto fruwało po niemieckich autostradach gdzie sprzęgło praktycznie nie dostaje to polata spokojnie 300k.

Daj kobiecie, niech polata półtora roku po mieście klekotem po programie to po 50 tyś wymienisz :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jeśli auto fruwało po niemieckich autostradach gdzie sprzęgło praktycznie nie dostaje to polata spokojnie 300k.
Po angielskich)))))) mam sasiadke co w wieku 40 lat zrobila prawko i w swoim golfie II zaciapala 3 sprzegla w miesiac,wiec z twierdzeniem o babie za kierownica sie zgadzam heheh.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój AFN ma 504 tysi km ale goniony jest w trasie sprzęgło git malina lepi dobrze ale DM mówi ze go coś boli,

Następny Passat ATJ 420 tysi km również lepi bez zastrzeżeń i DM w porządku,

AFN ale w CCCO 460 tysi km sprzęgło lepi, DM bez uwag

Kumpla Passat AJM 416 tysi sprzęgło działa bez uwag jak i DM.

W powyższych TDI siedzi ori sprzęgło z DM.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jest jak jeździ się po męsku. Ja mam 336 tyś km i wg papierów w ASO dwumasa ciągle w oryginale z komplecikiem sprzęgła :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panowie jak czytam te wasze przebiegi to smiech na sali ja mam fiata 126p w garazu ktorego mam od nowosci 1992rou stoi juz w tym garazu 8 lat a na liczniku ma 130tys km ,co do sprzegla w moim pasku mam ori 310tys km i jest git malina.

Zgadzam się w 100%-tach.

To jest porażka ,u nas ludzie chyba lubią być oszukani (wtedy lepiej się czują).

AFN/AHU 98 z przebiegiem 250K

B5 Fl 00/01 z podobnym ?

Są trzy opcje.

1.Auto nowe ,salonowe z polski (po rodzinie :) )

2.Auto z Włoch ,Francji (ale wtedy z innymi przypadłościami)

3.Auto Swajcarskie ,ale tam pomimo dużej $ nikt ideału nie sprzedaje.

Niemcownia ,Belgia itd to średnio 20-30 k/km na rok.

Przelicznik prosty....

U mnie sprzęgło po 440.000 nie było jeszcze wytarte do nitów,ale sprężyny wysrane.

Dwumas zakończył żywot.Duże luzy (delikatne piski i stukanie)

Oczywiście orginał 10-11/97 (Fabryczny !!)

Tak że Wsza fantazja odnośnie przebiegu i uszkodzonego sprzęgła przy 200-240 k/km powinna Wam dać do myślenia.....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poprzedni Passat AJM, sprzęgło wytrzymało 350 tysięcy km.

Padł dwumas, więc wymieniłem je razem z dwumasem przy okazji. A nie wiem ile jeszcze by wytrzymało.

Niemniej, jak czytam posty wyżej, że czyjeś B5 ma 150 tysięcy, to poprawia mi się humor :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

270.000 wymienione z dwumasa bo sie slizgalo,dwumasa jeszcze b.dobrym stanie, jak cos to mam na opchanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

320,000tyś km, oryginalne sprzęgło z dwumasem i zero jakichkolwiek objawów zużycia

Edytowane przez krzysiek8

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

370.000 km, sprzęgło i dwumas ciągle fabryczne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim 245 000 km autentycznego przebiegu i na dzień dzisiejszych żadnych objawów zużycia. Znajomy w swoim 3BG ma 480 000 km i sprzęgło z dwumasą nie ruszana. Auto ma od nowości. W nowszych konstrukcjach jak chociażby B6 dwumasy lecą po 100 000 km.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W nowszych konstrukcjach jak chociażby B6 dwumasy lecą po 100 000 km.

Audi A4, 2005 rok, 2.0tdi (blb - ponoć najgorszy z wszystkich 2.0, taa ;) ), przebieg - 280kkm i co? ano sprzęgło nadal ori, dwumasa nadal ori, pompowtryski też nadal ori ;) kupiony w 2008 roku z przebiegiem 110kkm w niemieckim aso(ktoś zostawił w rozliczeniu podczas kupowania nowszej a4), od tamtej pory cały czas w rodzinie i w sumie jeden kierowca ;) także ja na 2.0tdi złego słowa nie powiem ;) Jedyne co to wymienialiśmy sławny imbus jakieś 100kkm temu, który faktycznie miał sie już ku końcowi ;)

A co do sprzegła w 3BG. W naszym AVB z 2001 roku, przelot 295kkm i przy 283 wymieniliśmy komplet, ale tylko dlatego że rozsypało się łożysko igiełkowe i zablokowało skrzynie :) Po demontażu skrzyni dwumas faktycznie miał już jakieś tam luzy, za to sprzęgło do nitów miało jakieś 2mm, więc pewnie jeszcze by polatało ;) Jednak wymieniłem wszystko, bo dwa razy robić jedną robotę to bez sensu ;) Stare sprzęgło i dwumasa zostały na czarną godzinę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Passat mojego brata w Anglii AJM kupiony za 1000 funtów 5 lat temu z przebiegiem 450 tys km od pierwszego właściciela Niemca na weekendy smigajacego nim do domu,teraz przebieg prawie 680 tys sprzęgło nie tykane jedyne co bylo robione to wymienilem mu rozrząd a on sam wymienia olej,i raz wymieniona osłoną przegubu,jest tez do czyszczenia geo turbiny bo go wywala lece w marcu to mu wyczyszcze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

290 tys. i sprzęgło się ślizga. Dumas ok.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest możliwe żeby sprzegło wytrzymalo tylko 50 tyś bo tyle km przejechałem od wymiany kompletnego sprzegła i dwumasu ?? Przy normalnej jeździe ?! Dzisiaj w drodze do domu przy redukcji z 3 na 2 poprostu zgubiły sie biegi , na zgaszonym normalenie wchodza i da sie ruszyć ale na odpalonym to juz lipa :/ Czy jednak szukać przyczyny gdzie indziej ? Np w lince ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jest możliwe żeby sprzegło wytrzymalo tylko 50 tyś bo tyle km przejechałem od wymiany kompletnego sprzegła i dwumasu ?? Przy normalnej jeździe ?! Dzisiaj w drodze do domu przy redukcji z 3 na 2 poprostu zgubiły sie biegi , na zgaszonym normalenie wchodza i da sie ruszyć ale na odpalonym to juz lipa :/ Czy jednak szukać przyczyny gdzie indziej ? Np w lince ?

Sprzęgło jest hydrauliczne więc linka odpada :-) Sprawdź płyn hamulcowy, a jeśli dawno nie był wymieniany to trzeba to zrobić. Spróbuj jeszcze odpowietrzyć układ.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi