Skocz do zawartości
pobs

ZAGRANICZNY OFF TOPIC - czyli rozmowy o wszystkim

Rekomendowane odpowiedzi

powiem Ci luke__t ze gryze sie z tym od telefonu do aso po ktorym sie dowiedzialem ze pasek byl robiony natomiast pompa nie.jak czytalem na forum to opinie sa rozne.pompa chodzi cicho i jest sucha.jakbym sie jednak zdecydowal na to czesci beda drozsze niz 60 fuli bo chyba wszysko trzeba jeszcze raz wymienic do nowego paska?mam tez problem z warsztatami w okolicy bo lipa straszna i do serwisu jezdze wiec nie tanio:(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak ma się nie gryźć skoro barany Ci nie wymienili-to co mają powiedzieć, tak powinno się wymienic ale zapomnieliśmy? Jasne jest, że powiedzą Ci, że nie trzeba. Opisałem na poprzedniej stronie, jak kupowałem rozrząd to nie sprzedali mi rolki prowadzącej-na pytanie dlaczego jej mi nie dali skoro prosiłem o pełny zestaw rozrządu, usłyszałem, że oni tego nie wymieniają...!!! Mi to się w głowie nie mieści-jak mogą rolki nie wymienić??? Jak poprosiłem o rolkę, to znów nie dostałem nakrętki do niej, na pytanie dlaczego nie dali mi nowej nakrętki (przypominam koszt ok 1,5 funta) usłyszałem, że jeśli już wymieniają tę rolkę to zakłądają starą nakrętkę...

To co napisałem dobitnie świadczy o "profesjonaliźmie" aso. Słuchając ich można tylko i wyłącznie wrócić do nich....na lawecie.

Pompa w tym silniku jest elementem układu rozrządu i powinna być wymieniona razem z rozrządem. Oczywiście niektórzy twierdzą, że można wymieniać co drugi pasek, ale są też tacy, którzy twierdzą, że nie trzeba wogóle jeśli dobra....

A teraz głos rozsądku-co wolę? Dodać 35 funtów (tyle kosztuje nowa pompa w aso przy oddaniu starej) i mieć święty spokój, czy pożałować tych kilku funtów i w najlepszym wypadku za pół roku np. ponosić jeszcze raz koszt rozrządu bo pompa się sypła, a w najgorszym przypadku szukać nowego silnika, bo stara pompa się zatarła, wykosiła zęby na pasku i tym sposobem dokonała sieczki w silniku?

Dla mnie wybór jest oczywisty.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzis bylem w aso i rozrzad bedzie kosztowac 370 fuli z pompa.jutro pojade do innego aso i zobacze ile tam beda chcieki.mam tez olej do wymiany takze wszystko za jednym razem zrobie;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja mam mechanika co za 100 wymiena tak 150 to max jaki moze wziac mechanik ale i tak sam bede wymienial czekam tylko na blokady ktore zamowilem za 20 fuli
Wie ktos moze o jakie blokady chodzi koledze?Wyslalem mu priv ale nic nie odpisal.Czy dzieki tym blokada dalo by rade zrobic rozrzad samemu?Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Np coś takiego:

http://allegro.pl/item869561230_blokady_1_9_tdi_starszy_nowszy_okazja_tarnow_germ.html

U mnie wałek rozrządu zablokowałem sobie wiertłem i żadnych innych blokad nie potrzebowałem. Ale jak ktoś się boi to dla świętego spokoju może to sobie sprawić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam :)

Czesto na drogach mozna spotkac auta z wydziwianymi tablicami (nie mam na mysli "pivate plate") typu logo marki pojazdu zamiast UK itp...

Ja mam niestety "stare" tablice czyli sam numer + pod spodem drobniutka czcionka nazwe dilera. Wlasnie dla tego chcialem sobie zrobic jakies ciekawsze tylko nie bardzo wiem gdzie mozna to zrobic aby te tablice byly legalne. Tak samo nie wiem jak daleko moge sie posunac przy projektowaniu tablic ?

Czy ktos ma z tym jakies doswiadczenia ?

There are only two fonts permitted on road legal number plates - standard (plain legal) and 3D font. Personalisation, non-standard images, or honeycomb backing are no longer legal. The spacing of the numbers and letters in your registration must match that printed in your V5C logbook (registration document). If you are unsure of the current legal requirements for road legal plates then visit the DVLA website. If you are looking to place your order through our plate-maker, it will only show legal options.

jesli nie znasz ang. to ci przetlumacze na pl na PW. zajzyj na DVLA a dowiesz sie wszystkiego cio jest legalne i co nie. A przypadki sa takie, jak w pl = zalezy na kogo trafisz.

////pobs////

Edytowane przez pobs

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam ;)

podepne sie troche zeby kolejnego nie zakladac o legalnosci ;)

zastanawiam sie nad zalozeniem HID-a, ale szczerze mowiac troche sie obawiam, bo nie chcialbym miec z tego powodu zadnych problemow z police ;) moze sie ktos orientuje jak to wyglada tutaj? mial ktos jakies przygody (mile, lub i mniej) z tego powodu?

z gory dzieki za wszelkie podpowiedzi

pozdrawiam z exe :cool:

luke

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.autoexpress.co.uk/videos/featuresvideos/204742/xenon_test.html

Osobiscie zalecam kupic samochod z HID a nie przerabiac - bo to mnie najbardziej smieszy

( osobiscte odczucie nie z zamiarem obrazy) lub przerobki 1.9tdi 90KM na 300KM :D bo to juz jest najlepsze. ;)

Oto moj kolejny projekt do przerobki ;) --->

zuk.jpg

Edytowane przez luke__t

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki za linka - ciekawy material

Osobiscie zalecam kupic samochod z HID a nie przerabiac

ale jezeli juz kupilem i teraz bym chcial dolozyc cos takiego klik

pytalem o ewentualnych problemach zwiazanych z kontrola policyjna, gdy mam hid-a a nie mam spryskow do lamp.

Oto moj kolejny projekt do przerobki

ciekaw jestem jak to bedzie wygladalo po przerobce, nie zapomnij dac znac no i oczywiscie foto ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przykro mi, napisalem to co wiedxzialem. Osobiscie, nie slyszalem zeby ktos mial taki problem. Na pewno jak im sie cos nie spodoba to zatrzymaja, ale co dalej? Nie wiem. Powodzenia :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam Hidy w swojej B6'tce od ponad roku i nie mialem jeszcze zadnych nieprzyjemnosci z tego powodu. Policja mnie nie zatrzymuje a dokladnie 10 grudnia przeszedl MOT w autoryzowanym serwisie VW bez problemu wiec zakladac i smigac. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponad 40 tyś mil, 2.5 roku, dwa moty=zero problemów. Założyłem bo iałem omege z xenonami i jak się przesiadałem do paska to mnie szlag trafiał. Oczywiście każdy to robi na własną odpowiedzialność. Na pewno nie założył bym tego do otwartego reflektora, jednak soczewka h7 w passacie jest taka sama jak d2s, więc przy dobrze ustawionych lampach i dbaniu o czystość reflektora nie robimy krzywdy innym.

Co do kupowania auta z xenonami, w 2007 roku szukałem auta, moje miało xenony i mnóstwo innych fajnych zabawek mimo iż było z 98, więc następne też chciałem z xenonami i zabawkami. Głównym kryterium było kombi w dieslu, automacie i ze skórą do 7 tyś funtów-niestety nie znalazłem wtedy takiego, który by spełnił wszystkie te wymogi i miał xenony-bardzo mało aut miało wogóle xenony z tych co oglądałem (głównie marki niemieckie-drogie w zakupie wieć ludzie często kupują z minimalnym wyposażeniem). We francuzach to już częściej, ale to nie dla mnie. W końcu znalazłem auto które spełniło moje podstawowe warunki i niestety musiałem dołożyć xenon sam. Chętnie kupiłbym oryginalne lampy, ale niestety w pasku 3bg widziałem je w uk dwa razy w ogłoszeniu i dwa razy na drodze, więc znaleźć je na rynku wtórnym jest póki co trudne. Nigdy na ebay.uk nie widziałem niestety.

Edytowane przez Patrick

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy jestem jak sie maja hidy do ubezpieczenia ???

Czy w razie kolizji nie bedzie wina po stronie samochodu z hidami

jak kierujący drugim pojazdem powie ze zostal oslepiony.

Próbował ktoś to zgłaszać do ubezpieczalni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja mam pytanko czy trzeba zglosic do ubezpieczalni jesli sie wstawilo chipa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej napewno tak, każda zmiana powinna być zgłoszona mam na mysli

na przyklad zmiane felg,zawieszenia,czy nawet filtr stożkowy trzeba zgłosić

ja osobiście zgłaszałem przyciemnienie szyb

teraz płace chyba 60 funtów więcej rocznie.

Najlepiej zadzwoń to się dowiesz.

Ja jak dzwonilem to miałem już szyby przyciemnione i zapytałem ile będe musiał więcej

płacić jak bym przyciemnił (jak by było bardzo duzo to bym nie zgłosił) cena była ok to powiedzialem żeby odrazu zmieniła bo będe przyciemniał :)

Co do chipa nikt Ci tego chyba nigdy nie sprawdzi :P

Edytowane przez matho78

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich.

Czy ktos może z Was szanownych grupowiczów kupował szpachel w Anglii? Proszę o porady jak się za to zabrać.

A jakie koszta by zrobić to w UK? Malowanie?

Znalazłem to na stronach Halforda:

http://www.halfords.com/webapp/wcs/stores/servlet/SearchCmd?catalogId=10151&storeId=10001&categoryId=165625&langId=-1&action=listrefine&constraints=sor%7C%7CPrice%7C%7C1%7C%7Cpag%7C%7C5

ale jest tego pełno i nie wiem który dobry, a który g773wno wart. Zdażył mi sie dziś wypadekz rana wracając z roboty, ledwo się zmieściłem pomiędzy cieżarówkami, ale zahaczyłem lewym bokiem.

cytat z innego działu: Przeorałem lewy bok począwszy od przednich drzwi pasażera (UK version) koncząc na tylnym błotniku i zaginionym kołpaku w akcji. Jak?

Wracając 20 minut temu z roboty, na 4 pasmówce (2 pasy w każdym kierunku), jechałem drugim pasem wyprzedzając kilka ciężarówek, a z naprzeciwka jakiś typ ciężarówką wyjechał poza oś jezdni i niestety musiałem odbić w lewo, orając lewy bok o metalowe ''schodki'' kabiny cieżarówki. Za wąsko, za wąsko!!!

I jeszcze jedno, wiem że to nie fachowa robota, chciałbym to prysnąć farbą z puszki. Efekt będzie ciulowy, ale chodzi o to że na wakacje bym to zrobił porządnie w Polsce, więc myślę że tymczasowo to wystarczy.

Załączam fotki

P1253155_1024x768.jpg

P1253156_1024x768.jpg

P1253158_1024x768.jpg

P1253159_1024x768.jpg

P1253162_1024x768.jpg

P1253164_1024x768.jpg

P1253165_1024x768.jpg

P1253167_1024x768.jpg

P1253168_1024x768.jpg

P1253172_1024x768.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nie wyglada to ciekawie, ale myslisz ze bedzie wygladalo lepiej jak wrzucisz jakas szpachle i ...

chciałbym to prysnąć farbą z puszki.

ja bym poczekal do wakacji, albo... gdzies mi sie obil o ucho blacharz na forum, wiec moze po koleżeńsku by pomogl ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja bym nie robił tego w UK ja bym poczekał aż wrócę do kraju i tu zrobił a i u trochę cię wyjdzie robota bo masz dwa elementy do malowania 300zł i trzeba błotnik i drzwi wyklepać to nastepne 200 300zł to jesli chcesz mieć dobrze zrobione a jesli nie to zrób jak piszesz i tez bedziesz miał podobny efekt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym tego też tu nie ruszał zrobil bym w polsce , u angola malowanie pewnie od 100 za element albo i jeszcze wiecej (chyba że znajdziesz polskiego lakiernika to bedzie o polowe taniej) + szpachlowanie do tego dolicza z 50 za godzine roboty + vat i z 500 jak nic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby nie ten blotnik, to drzwi bym kupil cale i prawdopodobnie w tym samym kolorze. Gdybym tamtego drania dorwal co mi wjechal na droge, to bym go z ubezpieczenia pociagnal. A tu dupka. Do swojej nie mam co isc bo to ja otarlem sie. Nic, zastanowie sie co z tym fantem zrobic, jak bede mial wolne to sprobuje sie podjac wyklepania blotnika i wyrownanie szpachla. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Dzieki koledzy i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Korzystając ze strony akceptujesz nasz Warunki użytkowania oraz Polityka prywatności