ideally Zgłoś #761 Napisano 27 Listopada 2010 (edytowane) Oczywiście zwracam honor Tak to jest jak się nie jest wyspanym. To ładny silnik, ale kosztowny widzę. 11,5k? Hmm. Ja dałem do tej pory dałem 3,5k, ale w tym wymieniłem zawieszenie, dałem nowe amorki, sprężyny, nie liczyłem już nawet opon nowych i alufelg. Auto zrobiłem dla siebie, bo wolę wiedzieć czym jeżdżę. Zawsze sprzedaję auto w lepszym stanie niż kupiłem... szkoda, że inni tak nie robią gdy je kupuję... Edytowane 27 Listopada 2010 przez ideally Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzidek1988xx Zgłoś #762 Napisano 27 Listopada 2010 Rozpisałbym się Ideally bardziej ale to nie ten temat z silniku 2.5 TDI wiem już sporo pozdro i zamelduje się w poniedziałek, opiszę jakie zmiany po wymienia termostatu firemka Wahler bodajże Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patrick Zgłoś #763 Napisano 27 Listopada 2010 Na Twoim miejscu kupiłbym tylo ori prosto z serwisu. Kilku już tu zgłaszało problemy z wahlerem. Chyba nie chcesz drugi raz za to płacić? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzidek1988xx Zgłoś #764 Napisano 27 Listopada 2010 Wydaje mi się, że już jest za Późno... Termostat już wmontowali, do poniedziałku czekają na rolę od wieloklinów... Mi koleś powiedział, że zazwyczaj montują właśnie Wahlera bo mają go już sprawdzonego... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patrick Zgłoś #765 Napisano 27 Listopada 2010 Wahler ponoć dobra firma i ponoć robi oryginały, jednak biorąc pod uwage koszt wymiany u Ciebie, nie brałbym nic innego jak tylko ori pod uwagę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzidek1988xx Zgłoś #766 Napisano 27 Listopada 2010 No niestety... No ale cóż, głupi dwa razy płaci... A Właściwie niedoinformowany. Ale najważniejsze, żeby mi tylko tą zimnę przetrzymał ktoś chętny na passka za 22tyś ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jericho Zgłoś #767 Napisano 27 Listopada 2010 Na Twoim miejscu kupiłbym tylo ori prosto z serwisu. Kilku już tu zgłaszało problemy z wahlerem. Chyba nie chcesz drugi raz za to płacić? A kto robi oryginaly dla VW? Wahler robi tez na 1szy montaz, m.in. do Vectry B. Aczkolwiek mi po roku padl w Vectrze i go reklamowalem. Dopiero po odwolaniu sie od ich decyzji o nie uznaniu rozszczen, zwrocono mi kaske. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patrick Zgłoś #768 Napisano 27 Listopada 2010 Ja o tym wiem: Wahler ponoć dobra firma i ponoć robi oryginały, jednak biorąc pod uwage koszt wymiany u Ciebie, nie brałbym nic innego jak tylko ori pod uwagę. Jednak nigdy tak do końca nie wiadomo, czy na pewno dostaniemy część takiej samej jakości jak oryginał. A często bywa i tak, że znane firmy są podrabiane-w aso raczej nikłe szanse na kupno podróby. I generalnie pomijając moje zboczenie do kupowania oryginałów, to wydając na wymianę 400 zł to chyba lepiej dodać 40 i być spoojnym, że się zrobiło wszystko co w naszej mocy by nie wywalić pieniędzy w błoto. Także jak ktos chce kupic wahlera, to ja tego nie neguje, na pewno lepszy niż wyrób termostato podobny Vernet czy inne dziadostwa. Mozna sobie poeksperymentować gdy wymiana zajmuje 15 minut, lub kosztuje 40zł, ale nie gdy kosztuje 400. W każdym razie juz i tak po zawodach i miejmy nadzieje Dzidek, że będziesz zadowolony bo to najważniejsze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jericho Zgłoś #769 Napisano 27 Listopada 2010 Jednak nigdy tak do końca nie wiadomo, czy na pewno dostaniemy część takiej samej jakości jak oryginał. A często bywa i tak, że znane firmy są podrabiane-w aso raczej nikłe szanse na kupno podróby. Przy jego robocie to i racja, lepiej doplacic te kilka zlotych, niz klikaset jak sie okaze ze skopany. Chyba, ze kupujesz u mechanika z robota, wtedy cie to mizia, bo zaklad bierze na siebie odpowiedzialnosc gwarancyjna za czesc. Co do ASO tam tez czesto pracuja niekompetentni ludzie, wiec nigdy nie wiadomo . Nawet Toyota w Polsce lala do silnikow D4D olej 15W40, mimo ze w instr. jest napisane jaki trzeba lac. Najlepsze jest to, ze kazdy serwis stosowal olej jaki mu pasowal, a nie rekomendowany. Kumpel ma Fabie I i do silniczka 1.4Pb wlewaja mu olej 5W60 - porazka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patrick Zgłoś #770 Napisano 28 Listopada 2010 A dokładnie dokładnie, dlatego jak ja kupuje część, to sobie sprawdzam w Etce, potem drukuje i z obrazkiem i numerem częśći wędruje do ASO. A w sumie nie do aso, bo za daleko tylko, na drugą stronę ulicy do niezależnego warsztatu specjalizującego się w autach vag. W każdym razie części oryginał na drugi dzień zawsze od nich mam A olej, to leje oczywiście motulka i w aso to pewnie o nim nawet nie słyszeli Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzidek1988xx Zgłoś #771 Napisano 28 Listopada 2010 No Gwarancja leży na warsztacie. Ja poszedłem tylko, powiedziałem co chciałem Znaczy wymiana termostatu ( nie sugerowałem im, że ta czy inna firma) z robocizna więc jakby coś było nie tak to wszystko na ich głowie. Jutro wieczorkiem się zamelduje co i jak. Ps. Jakie mogą być skutki dłuższego niedogrzania silnika? Oczywiście poza podwyższonym spalaniem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jericho Zgłoś #772 Napisano 28 Listopada 2010 Jakie mogą być skutki dłuższego niedogrzania silnika? Oczywiście poza podwyższonym spalaniemSzybciej zawalony katalizator??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dzidek1988xx Zgłoś #773 Napisano 28 Listopada 2010 katalizator to juz mam zawalony dawno na postoju jak przygazuje do 4tys to wywala mi sadze z ukladu ;P cos poza tym sie moze stac? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
solar Zgłoś #774 Napisano 28 Listopada 2010 Wahler ponoć dobra firma i ponoć robi oryginały ''Ponoć'' -robi różnicę , w moim przypadku początek otwarcia był dopiero przy stu stopniach . W sumie na blacie 90 i gdybym nie sprawdził na vag-u pewnie bym jeżdził... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Patrick Zgłoś #775 Napisano 28 Listopada 2010 Dlatego napisałem, ponoć, bo wiem, że wielu ludzi chwali i twierdzi, że to to samo co oryginał, a ja twierdze, że ori to ori. Ja jak zwykle kupiłem ori i ponad rok parametry jak z książki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
xDonicx Zgłoś #776 Napisano 29 Listopada 2010 Witam Mam pytanie bo mam podejrzenia ze u mnie w passacie jest coś nie tak temperatura silnika nie dochodzi do 90 gdy jest włączony klimatronik a jak go wyłączę to dojdzie. Mam podejrzenia ze termostat jest do wymiany chciał bym znać wasze opinie na ten temat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Chworz Zgłoś #777 Napisano 29 Listopada 2010 Mtemperatura silnika nie dochodzi do 90 gdy jest włączony klimatronik a jak go wyłączę to dojdzie. Masz VAG-a? Podepnij i zrób sobie wycieczkę. Przy wyłączonym, a potem włączonym klimatroniku. Z prędkością 60 i 120 km. I będziesz wszystko wiedział. Potem zrób sobie z loga wykresik i podziwiaj. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
daniel19799 Zgłoś #778 Napisano 29 Listopada 2010 zdecydowanie termostat mialem podobna sytuacje.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jericho Zgłoś #779 Napisano 29 Listopada 2010 Mam pytanie bo mam podejrzenia ze u mnie w passacie jest coś nie tak temperatura silnika nie dochodzi do 90 gdy jest włączony klimatronik a jak go wyłączę to dojdzie.JAk jest klima wlaczona to dziala caly czas elektryczny wentylator na chlodnicy. Jesli termostat puszcza wczesniej bo jest skopany, to normalne, ze temp. silnika bedzie nizsza niz powinna byc. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
0x7B3 Zgłoś #780 Napisano 29 Listopada 2010 JAk jest klima wlaczona to dziala caly czas elektryczny wentylator na chlodnicy. Jesli termostat puszcza wczesniej bo jest skopany, to normalne, ze temp. silnika bedzie nizsza niz powinna byc. Tak samo obniża temperaturę silnika nagrzewnica i pracujący wentylator nawiewu. W sumie nie wiadomo co autor miał na myśli pisząc o wyłączaniu climatronic-a. Czy nawiew, czy kompresor. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach