Skocz do zawartości
pogromca

Wymiana licznika bez FIS na FIS - passat 3B i 3BG

Rekomendowane odpowiedzi

Mając auto bez MFA/FIS montując taki gadżet mamy do podpięcia tylko 4 nowe przewody pomiędzy licznikiem a manetką tak? Innych przewodów nie musimy podpinać/prowadzić z ECU (w celu spalania)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mając auto bez MFA/FIS montując taki gadżet mamy do podpięcia tylko 4 nowe przewody pomiędzy licznikiem a manetką tak? Innych przewodów nie musimy podpinać/prowadzić z ECU (w celu spalania)?

Innych przewodów nie trzeba prowadzić. Tylko licznik musi być dopasowany do sterownika silnika, chodzi o Can. U Ciebie pewnie nie ma Canu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jaki licznik kupić to już wiem hehe :D Pytam bo w innym VW montując MFA musiałem doprowadzić sygnał z ECU do licznika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam w mojej sprawie chyba problem inaczej się rozwiąże z wyświetlanie na fisie, ponieważ zamontowałem kierownice multifunkcyjną z przekaźnikiem 451 i okazuje się że musze dokupić TMC możecie mi podać który mam kupić by było wszystko ok?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki panowie działa wystarczyło tylko odświeżyć Can-Gateway dzięki wielkie za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sprawdziłem dokładnie radio faktycznie wersja D, zegary 920 849. 3 magiczne kabelki podłączyłem poprawnie bo sprawdzałem kilkakrotnie

Czyli co licznik 849, navi wer.D i masz komunikaty na Fisie po 3 kablach??

Jeśli tak to napisz to dużymi literami dla co poniektórych. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy mam szybkie pytanie. Posiadam passata 3b z konca roku 1997 i chce zmienic licznikna ful fis czy licznik bez can podejdzie bez zadnego przerabiania manetek i kabelkow? Podlanczam koduje i tyle?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czyli co licznik 849, navi wer.D i masz komunikaty na Fisie po 3 kablach??

Jeśli tak to napisz to dużymi literami dla co poniektórych. ;)

Tak nawigacja MFD wersja D zegary 849, połączenie 3 kabelkami i nie jest potrzebny TMC do tego. Wykonałem tak jak mówiłeś restet kodowania Can-Gateway, Radio, Licznik ii nawigacja zakodowana na 00002.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam potrzebował bym wsadu 3B0919890M najlepiej z passata B5 kombi aby wskazówka rezerwy się zaświecała tak jak ma być i poziom paliwa był bo mój szpec nie daje rady.Byłbym wdzięczny

Edytowane przez MARIANKRIMINAL

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jeżeli ktoś planuje zamontować w niedalekiej przyszłości oryginalną nawigację lub radio gamma V, proponuję pociągnąć od razu przewody, dzięki którym na wyświetlaczu będą wyświetlane komunikaty z radia i nawigacji. Dotyczy passatów 3BG z licznikami zakończonymi numerem 845,846,847. Nie dotyczy liczników 849.

Czy do licznika 1/2 fis z numerem 829 i radio gamma V są potrzebne przewody do komunikacji z radiem , czy na 1/2 fis są te komunikaty wyświetlane ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam mam passat-a z 99r silnik 2,3V5 i licznik o nr. 3BO 919 861 i zakupiłem licznik z pół FIS o nr. 3BO 920 822 nie mogę ściągnąć kodu pin z nowych zegarów używałem programu VAG K+CAN COMMANDER FULL 1.4. i nie można się połączyć

Kolega ma takiego passka z takim samym silnikiem vac-comem sobie sprawdziłem jaki ma numer licznika i takie same kupiłem.

w czym może tkwić problem lub jakiego programu użyć

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy po wymianie licznika trzeba zmienić WSC . Miałem przed wymianą WSC 11111 a teraz mam WSC 00000 .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

O ile się nie mylę WSC to numer serwisu lub kabelka, jeżeli używasz klona zmienia się na 00000.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tylko zapytaj autora czy sprawdzał to osobiście czy przerżnął opis z innych for. I inni teraz to powielają...

Kolego nikt tu niczego nie przerżnął, popatrz na datę tych tematów... próbujesz na nowo odkryć Amerykę w temacie, który został opanowany epokę temu przy współpracy kilku ludzi tego forum.

To, że komuś działa 849 i MFD D po 3 drutach to bardzo dobrze, jednemu działa, innemu nie. W każdym razie w passacie nigdy nie występowała taka konfiguracja, a w moich opisach starałem się wszystko robić jak fabryka chciała bo tak lubię.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kolego nikt tu niczego nie przerżnął, popatrz na datę tych tematów... próbujesz na nowo odkryć Amerykę w temacie, który został opanowany epokę temu przy współpracy kilku ludzi tego forum.

Może i temat został opanowany, ale nie do końca sprecyzowany. To, że nie było fabrycznie danej konfiguracji to nie znaczy, że nie ma prawa działać... Skoro ludzie nawet nie spróbują tego zrobić, a od razu powołują się na Twoje tematy i twierdzą, że się nie da, to co niby mam sobie pomyśleć o treści tam zawartej i jej autorze?? Czy ona powstała z własnego doświadczenia czy na podstawie serwisowych danych zawartych min. ETKA/ELSA... Skoro twierdzisz, że się nie da, a u mnie to działa u innego kolegi także to wychodzi na to, że ta "Ameryka" została jakoś słabo odkryta.

Ponadto wcale mi nie przeszkadza, że taka konfiguracja nie występowała i wielu innym pewnie też. Skoro temat opisany został oficjalnie to trzeba było myśleć też o innych nie tylko o sobie i o tym co lubisz i co fabryka chciała.

Ja osobiście także nie lubię rzeźby, ale taka konfiguracja jest moim zdaniem lepsza i wygodniejsza dla nie jednego użytkownika, który chce coś modzić przy aucie z licznikiem i navi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu jestem posiadaczem licznika Full fis wszystko przebiegło bez problemu tylko mam jedno "Ale" nie pokazuje temperatury zewnętrznej.

Wiem że trzeba puścić dodatkowy kabel do wtyczki zielonej w miejscu 26 ale w który pin go podpiąć w Climatronic żeby wszystko działało jak trzeba

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Może i temat został opanowany, ale nie do końca sprecyzowany. To, że nie było fabrycznie danej konfiguracji to nie znaczy, że nie ma prawa działać... Skoro ludzie nawet nie spróbują tego zrobić, a od razu powołują się na Twoje tematy i twierdzą, że się nie da, to co niby mam sobie pomyśleć o treści tam zawartej i jej autorze?? Czy ona powstała z własnego doświadczenia czy na podstawie serwisowych danych zawartych min. ETKA/ELSA... Skoro twierdzisz, że się nie da, a u mnie to działa u innego kolegi także to wychodzi na to, że ta "Ameryka" została jakoś słabo odkryta.

Ponadto wcale mi nie przeszkadza, że taka konfiguracja nie występowała i wielu innym pewnie też. Skoro temat opisany został oficjalnie to trzeba było myśleć też o innych nie tylko o sobie i o tym co lubisz i co fabryka chciała.

Ja osobiście także nie lubię rzeźby, ale taka konfiguracja jest moim zdaniem lepsza i wygodniejsza dla nie jednego użytkownika, który chce coś modzić przy aucie z licznikiem i navi.

Jest sprecyzowany na tyle dokładnie na ile było to możliwe w owym czasie, nie widziałem nigdzie dokładniejszego opisu a instrukcja bazuje na własnych doświadczeniach, nie jest skopiowana znikąd. Opisy jak modyfikować wsady, mało kto to wiedział a jak wiedział to niechętnie się tym dzielił, także podważanie przez Ciebie zawartości merytorycznej tego tematu jest trochę nie na miejscu.

Ogólnie nie bardzo chce mi się wchodzić w jakieś dyskusje poważniejsze, możesz myśleć o autorze co tam chcesz bo nie napisał, że można to czy tamto a Tobie się udało. Mnie się nie udało i m.in. dlatego napisałem tak, a wszystkie opisy, nawet nie tylko ten konkretny temat na forum radziłbym traktować jako sugestię wykonania danej operacji. Temat jest poprowadzony tak, że postępując zgodnie z treścią w nim zawartą każdy jest w stanie z sukcesem wymienić licznik i navi w passacie, ale jeżeli ktoś chce coś zrobić po swojemu to nic nie stoi na przeszkodzie, a potem założyć własny temat ze swoimi doświadczeniami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam kolego czytam te wszystkie posty odnośnie wymiany liczników i się trochę pogubiłem wiedz proszę pomóż mi to wszystko jakoś ogarnąć. Mam passka 99rok 1,9 tdi 115 km AJM i w tym aucie mam licznik VDO z małym wysfietlaczem MFA i mam kupiony licznik VDO z 1/2 fis z tego samego rocznika i modelu kodów imo z żadnego nie znam kluczyki to orginalne scyzoryki, a resztę co ma być zrobione to proszę o pomoc pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj nr licznikow będzie cos więcej wiadomo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi