jago86 Zgłoś #21 Napisano 18 Lutego 2009 jedna warstwa na drzwi od srodka (nie oklejalem mechanizmu od podnoszenia szyby) te maty sa ciezkie a samochod stary wiec dodatkowe kilkogramy w drzwiach przyspieszaja ich opadanie a z efektu jestem zadowolony tj. maty zatrzymuja dzwiek w samochodzie i nie slychac z zewnatrz jak to bylo przed. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kostia Zgłoś #22 Napisano 18 Lutego 2009 to ile takich mat potrzeba mi do wygłuszenia drzwi przednich w b3? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jago86 Zgłoś #23 Napisano 18 Lutego 2009 zalezy ile chcesz wygluszac? czy tak jak ja czyli jedna warstwa. czy moze 2 warstwy, jedna na drzwi 2 na mechanizm od podnoszenia szyb. kup sobie kilka sztuk zrob jedna strone zobacz uile ci poszlo i dokup reszte na druga strone. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CHOROSZ Zgłoś #24 Napisano 19 Lutego 2009 mnie jednak przekonano do tasmy dekarskiej .... (2 warstwy) wewnatrz/zewnatrz i podobno efekt 100% lepszy z racji iz wlasnie nie pekaja i sa elastyczne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ekurek Zgłoś #25 Napisano 19 Lutego 2009 co mogę rozumieć przez pojęcie taśma dekarska bo jest kilka rodzai i którą wybrałeś Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CHOROSZ Zgłoś #26 Napisano 19 Lutego 2009 np,: http://moto.allegro.pl/item559046504_tasma_mata_dekarska_tytan_soudal_wygluszajaca.html Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robertAVF Zgłoś #27 Napisano 19 Lutego 2009 witam panowie. mam dwa pytania i jesli mozna to chcialbym dostac odpowiedz pokoleji na kazde:) 1. czy jesli chce wygluszyc samochod a nie chodzi mi o jakos dzwieku glosnikow itp tylko o to zeby nie dochodzily dwieki z zewnatrz(glownie zeby obnizyc glosnosc pracy silnika w srodku) to czy ta mata http://moto.allegro.pl/item525299412_app_boll_mata_wygluszajaca_bitumiczna_warszawa.html bedzie odpowiednia??chcialbym wygluszyc wszystkie drzwi, dodatkowo maske(pod ta oslone co juz jest seryjnie) oslone silnika i skrzyni i grodzie miedzy silnikiem i kabina. czy ta mata do tego sie nadaje?? 2. w jakie miejsca najlepiej dawac dwie warstwy maty i czy jest jakas znaczna roznica miedzy jedna a 2 warstwami??jesli tak to gdzie proponujecie dac po dwie warstwy. pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
CHOROSZ Zgłoś #28 Napisano 19 Lutego 2009 jak cchesz wygluszac silnik to musisz uzyc maty z aluminium np: http://www.allegro.pl/item552096210_aluminiowe_maty_wygluszajace_gluszace_warszawa.html do drzwi: http://www.allegro.pl/item551863885_app_boll_miekka_mata_wygluszajaca_bitumiczna.html podloga,nadkola: http://www.allegro.pl/item552066210_maty_z_filcem_bitumiczne_wygluszajace_warszawa.html chociaz ja sie jednak zdecydowalem na tasme dekarska o wiele latwiej w montazu,bez jakis cyrkow z temperatura latwiej dostepna/szybszy montaz i cena (a jakosc dobra) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ekurek Zgłoś #29 Napisano 19 Lutego 2009 mam pytanie czy można tą mate w b5 3b nakleic na tą blachę co jest widoczna po zdjęciu tapicerki z drzwi?? do której jest zamocowany silniczek itp czy zdejmowac to odpinac szybę i bezpośrednio na blachę drzwi?? bo widziałem dwie opcje... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
robertAVF Zgłoś #30 Napisano 19 Lutego 2009 (edytowane) nie bardzo rozumiem o co chodzi z wygluszaniem nadkoli...jak to sie robi i w ktorym miejscu nakleja sie maty Edytowane 19 Lutego 2009 przez robertAVF Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
fakamada Zgłoś #31 Napisano 20 Lutego 2009 Naklejamy zarówno na jedną jak i druga blachę. Nie wiem ile daje oklejenie samej blachy pod tapicerką ale jestem bardzo ciekaw bo nie bardzo chce mi sie demontować zamki i szyby. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
artuj Zgłoś #32 Napisano 22 Lutego 2009 Polecam wygłuszać całość - inaczej kontroler ZAiKSU przywali Ci karę za publiczne odtwarzanie utworów Lubię głośno słuchać muzyki, z drugiej strony nie lubię się z tym odnosić i robić przysłowiowego festynu. Chcę żeby grało dla mnie i pasażerów, przechodniom pozostaje iPod. Do tego przynajmniej u mnie zewnętrzna blacha na drzwiach wpada w rezonans i robi wrażenie jakby drzwi miały odpaść za moment. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
0x7B3 Zgłoś #33 Napisano 24 Lutego 2009 Polecam wygłuszać całość Oczywiście , że całość. Kolumny głośnikowe też mają wytłumione wszystkie ścianki, a nie tylko te z przodu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zegarek Zgłoś #34 Napisano 25 Lutego 2009 chociaz ja sie jednak zdecydowalem na tasme dekarska Kupiłeś tę z podanego linka? Ważne pytanie - jak bardzo ta mata śmierdzi? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
a.m.o.s Zgłoś #35 Napisano 26 Lutego 2009 Taśma dekarska, jak sama nazwa wskazuje nie służy do wygłuszania! Z drugiej strony jak ktoś lubi zapach smoły w swoim aucie i uważa, że wygłuszone drzwi to takie co się głucho zamykają, to czemu nie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
topek Zgłoś #36 Napisano 26 Lutego 2009 Tasma dekarska to straszny kibel. Nie daje nic. Przeczytaj sobie moj watek: http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=43152 Do dzis czuc ja w aucie i na wielkanoc bede ja zrywal. Polecam za to maty SinusLive. W polsce cena wysoka, ale w Niemczech kupisz za pol ceny (informacje rowniez w powyzszym watku). Zeby nie bylo goloslownie to mata dekarska (uzylem Soudala) nie nadaje sie z kilku powodow 1. Smierdzi 2. nic nie daje w porownaniu z matami Sinus Live (ciekawy jestem jak wypada Dynamat Extreme w porownaniu z Sinus Live) 3. Nie usztywnia. Wykleilem boczek (po raz trzeci odsylam do mojego watku) i nic to nie dalo. W jednym miejcu przyklilem jedna mate SinusLive i w koncu boczek przestal "pierdziec" Nastepne auto zrobie na dynamacie Maty soudala waza 5kg m^2 wiec moje drzwi (kazda sztuka) przytyly o jakies 7-8kg. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach