Skocz do zawartości
CHOROSZ

Maty bitumiczne

Rekomendowane odpowiedzi

jedna warstwa na drzwi od srodka (nie oklejalem mechanizmu od podnoszenia szyby) te maty sa ciezkie a samochod stary wiec dodatkowe kilkogramy w drzwiach przyspieszaja ich opadanie a z efektu jestem zadowolony tj. maty zatrzymuja dzwiek w samochodzie i nie slychac z zewnatrz jak to bylo przed.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to ile takich mat potrzeba mi do wygłuszenia drzwi przednich w b3?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zalezy ile chcesz wygluszac?

czy tak jak ja czyli jedna warstwa.

czy moze 2 warstwy, jedna na drzwi 2 na mechanizm od podnoszenia szyb.

kup sobie kilka sztuk zrob jedna strone zobacz uile ci poszlo i dokup reszte na druga strone.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie jednak przekonano do tasmy dekarskiej ....

(2 warstwy) wewnatrz/zewnatrz i podobno efekt 100% lepszy z racji iz wlasnie nie pekaja

i sa elastyczne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co mogę rozumieć przez pojęcie taśma dekarska

bo jest kilka rodzai i którą wybrałeś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam panowie.

mam dwa pytania i jesli mozna to chcialbym dostac odpowiedz pokoleji na kazde:)

1. czy jesli chce wygluszyc samochod a nie chodzi mi o jakos dzwieku glosnikow itp tylko o to zeby nie dochodzily dwieki z zewnatrz(glownie zeby obnizyc glosnosc pracy silnika w srodku) to czy ta mata http://moto.allegro.pl/item525299412_app_boll_mata_wygluszajaca_bitumiczna_warszawa.html bedzie odpowiednia??chcialbym wygluszyc wszystkie drzwi, dodatkowo maske(pod ta oslone co juz jest seryjnie) oslone silnika i skrzyni i grodzie miedzy silnikiem i kabina. czy ta mata do tego sie nadaje??

2. w jakie miejsca najlepiej dawac dwie warstwy maty i czy jest jakas znaczna roznica miedzy jedna a 2 warstwami??jesli tak to gdzie proponujecie dac po dwie warstwy.

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak cchesz wygluszac silnik to musisz uzyc maty z aluminium np:

http://www.allegro.pl/item552096210_aluminiowe_maty_wygluszajace_gluszace_warszawa.html

do drzwi:

http://www.allegro.pl/item551863885_app_boll_miekka_mata_wygluszajaca_bitumiczna.html

podloga,nadkola:

http://www.allegro.pl/item552066210_maty_z_filcem_bitumiczne_wygluszajace_warszawa.html

chociaz ja sie jednak zdecydowalem na tasme dekarska

o wiele latwiej w montazu,bez jakis cyrkow z temperatura

latwiej dostepna/szybszy montaz i cena (a jakosc dobra)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam pytanie czy można tą mate w b5 3b nakleic na tą blachę co jest widoczna po zdjęciu tapicerki z drzwi?? do której jest zamocowany silniczek itp czy zdejmowac to odpinac szybę i bezpośrednio na blachę drzwi?? bo widziałem dwie opcje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie bardzo rozumiem o co chodzi z wygluszaniem nadkoli...jak to sie robi i w ktorym miejscu nakleja sie maty

Edytowane przez robertAVF

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Naklejamy zarówno na jedną jak i druga blachę. Nie wiem ile daje oklejenie samej blachy pod tapicerką ale jestem bardzo ciekaw bo nie bardzo chce mi sie demontować zamki i szyby.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam wygłuszać całość - inaczej kontroler ZAiKSU przywali Ci karę za publiczne odtwarzanie utworów ;) Lubię głośno słuchać muzyki, z drugiej strony nie lubię się z tym odnosić i robić przysłowiowego festynu. Chcę żeby grało dla mnie i pasażerów, przechodniom pozostaje iPod. Do tego przynajmniej u mnie zewnętrzna blacha na drzwiach wpada w rezonans i robi wrażenie jakby drzwi miały odpaść za moment.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Polecam wygłuszać całość

Oczywiście , że całość. Kolumny głośnikowe też mają wytłumione wszystkie ścianki, a nie tylko te z przodu ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chociaz ja sie jednak zdecydowalem na tasme dekarska

Kupiłeś tę z podanego linka?

Ważne pytanie - jak bardzo ta mata śmierdzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taśma dekarska, jak sama nazwa wskazuje nie służy do wygłuszania! Z drugiej strony jak ktoś lubi zapach smoły w swoim aucie i uważa, że wygłuszone drzwi to takie co się głucho zamykają, to czemu nie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tasma dekarska to straszny kibel.

Nie daje nic.

Przeczytaj sobie moj watek:

http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=43152

Do dzis czuc ja w aucie i na wielkanoc bede ja zrywal.

Polecam za to maty SinusLive. W polsce cena wysoka,

ale w Niemczech kupisz za pol ceny (informacje rowniez w powyzszym watku).

Zeby nie bylo goloslownie to mata dekarska (uzylem Soudala) nie nadaje sie z kilku powodow

1. Smierdzi

2. nic nie daje w porownaniu z matami Sinus Live (ciekawy jestem jak wypada Dynamat Extreme w porownaniu z Sinus Live)

3. Nie usztywnia. Wykleilem boczek (po raz trzeci odsylam do mojego watku) i nic to nie dalo. W jednym miejcu przyklilem jedna mate SinusLive i w koncu boczek przestal "pierdziec"

Nastepne auto zrobie na dynamacie :)

Maty soudala waza 5kg m^2 wiec moje drzwi (kazda sztuka) przytyly o jakies 7-8kg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi