Skocz do zawartości
zuse

BLACHA aulu zamiast plastikowych oslon pod silnikiem...moj pomysl

Rekomendowane odpowiedzi

Może jakiś rysunek w Autocad ktoś by zrobił :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moja osłona odleciała na autostradzie, dobrze że nie narobiła szkód za mną

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A nie ma nikt ochoty zrobic gotowca i sprzedawac z malym zyskiem ? Pewnie wielu chetnych by sie znalazlo ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśliby się znaleźli chętni, to mogę zrobić takie osłony...

...materiał do wyboru, alu lub nierdzewka lub wedle upodobań

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nierdzewka to duuża waga..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem ciekaw co by sie stało gdyby ta oslona wyrwala sie i wpadła gdzies miedzy koło. Plastik proste, że sie połamie a aluminium juz tak łatwo nie odpuści i moze narobic wiele szkod. Nie wiem czy podczas uderzenia od spodu nie narobi wiecej jak plastikowa, mozna dzieki niej polamac zderzak gdyz cos musi odpuscic, a aluminium napewno nie ustąpi plastikowi.

Edytowane przez kokos363

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jestem ciekaw co by sie stało gdyby ta oslona wyrwala sie i wpadła gdzies miedzy koło. Plastik proste, że sie połamie a aluminium juz tak łatwo nie odpuści i moze narobic wiele szkod. Nie wiem czy podczas uderzenia od spodu nie narobi wiecej jak plastikowa, mozna dzieki niej polamac zderzak gdyz cos musi odpuscic, a aluminium napewno nie ustąpi plastikowi.

no to napewno fakt. Nie wyobrażam sobie jakby blacha urwała się z przodu i stanęła na "sztorc" :/

A co do rozwiązania, to jeśli ktoś chce mieć pancerne podwozie to już kwestia właściciela samochodu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś się orientuje jak wygląda porównanie wagi plastikowej osłony i aluminiowej? Nie ma tam chyba dużo punktów mocujących więc trochę się martwię o to.

Ostatnio niestety zerwałem osłonę. Cofałem, skosiłem koleinę ze śniegu płytą, załapało śniegu i się urwało :( Oryginalnie na tej plastikowej osłonie są jakieś maty? U mnie nic nie było - sam plastik fantastik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kolega pisał, że alu 2 mm grube, to to musi trochę ważyć. Chociaż aluminium jest lekkim metalem. jakby tak z nierdzewki 2 mm zrobić, to by się zrobił potężnie podsterowny :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze dodam słówko w sprawie tych wlotów powietrza w oryginalnej osłonie. Nadają się one tylko do tego wątku:

http://forum.vw-passat.pl/showthread.php?t=7229

Jak jadę po ośnieżonej drodze to te wloty zgarniają śnieg i wpychają go nad osłonę. Zauważyłem to wtedy gdy urwało mi ją, bo nie wytrzymała naporu tego śniegu. Jak ją zdemontowałem to z komory silnikowej wysypałem 6 szufli śniegu ( to około pół taczki).

Śnieg sięgał wyżej filtra oleju, topił się od ciepłego silnika z później zamarzał. W ten sposób też doszedłem co tak waliło podczas jazdy. Półosie napędowe obracały się w lodzie obijając się o niego.

Także jeśli zrobię tę osłonę to NA PEWNO będzie bez tych wlotów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jak tam, nikt nic nie wymodzil? Odrysowałbym sobie ale problem w tym, że wogole nie mam osłony :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja posiadam nówkę osłonę, bo niedawno kupiłem na Alledrogo i jeszcze jej nie zamontowałem bo zimno i jakoś nie mam natchnienia :D Tak myślę że można by to jakoś odrysować na jakimś papierze bądź kartonie i podesłać komuś kto chciałby robić z alu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo jakbyś mógł wymiary podać, tylko ta osłona troche nieforemna jest :/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Komora silnika powinna być odpowiednio przewietrzana.Niepokojące w tej sytuacji może być tylko to że przedłużyłeś osłonę o 1m.Co może powodować jej słabsze przewietrzanie a w wyniku tego FIRE.Dotyczy szczególnie silników doładowanych.Innej krytyki nie mam.Przychylam się do wniosku racjonalizatorskiego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wytnie się kratkę w zderzaku żeby łapała powietrze i nie trzeba będzie go łapać spod samochodu do wietrzenia komory.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Postaram się ją zmierzyć we wszystkich możliwych kierunkach.Zrobię fotkę, popisze wymiary i wrzucę. Może komuś to pomoże w wykonaniu manuala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto i fotki mojej osłony wraz z wymiarami.Może komuś się przydadzą. :one:

Na drugiej fotce jest widok z boku i zaznaczona odległość wygięcia od dołu do zderzaka.

Dorzuciłem jeszcze fotkę z podanymi wymiarami rozstawu otworów ;)

Os?ona 1+wym..JPG

os?ona 2+wym..JPG

os?ona+rozstaw.JPG

Edytowane przez VWMarcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

świetna robota Kolego! ;)

Tylko jeśli chce Ci się jeszcze to prosiłbym o podanie lokalizacji otworów montażowych.

Po sesji zamierzam sie z tym pobawić

Edytowane przez dezerter_sdz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, czy znalazłby się chętny jakiś forumowicz z Małopolski lub Śląska, który mógłby zrobić osłonę pod silnik(ewentualnie silnik i skrzynię biegów) z blachy aluminiowej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawe co by powiedział ubezpieczyciel jakby któremus urwało sie to aluminiowe ustrojstwo i sypneło komuś jadącemu z tyłu na autostradzie np: w szybę. Wolałbym nie znac odpowiedzi na to pytanie ;)

Ogólnie to podoba mi sie ta osłona, ale biorąc pod uwagę wszystkie za i przeciw to więcej mam tych drugich. Najważniejszą kwestią jest solidne zamontowanie i wtedy napewno jest to dobre i bezpieczne. Ile waży taka osłona?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi