Skocz do zawartości
Sylvek1986

duże spalanie, pomiary i dane z vaga

Rekomendowane odpowiedzi

Miałem wrażenie, że lepiej wchodziło na obroty, ale może to tylko siła sugestii
To nie bylo wrazenie, tylko fakt ;)

U mnie na 0.0 lepiej sie zbieral, ale palil 1.5-2l wiecej w miescie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli wnioski są takie, że przy korekcji wałka rozrządu na + auto mniej pali, lecz gorzej się zbiera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czyli wnioski są takie, że przy korekcji wałka rozrządu na + auto mniej pali, lecz gorzej się zbiera.
Chyba nie do konca. Kazdy mial inne spostrzezenia przy ustawieniu na 0.0, i nie kazdy pzy nich pozostal. Ja wrocilem na 2.2-2.8, bo tak mialem jak go kupilem. Sa i tacy co maja na minus.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam! Przepraszam ze się wcinam. ja natomiast zauważyłem ze po wymianie przepływomierza pali więcej.Wcześniej w tych samych warunkach i przy takiej samej jezdzie (mieszanej) wychodziło 6,8l w porywach do 7,0 teraz nie mogę zejść poniżej 7,8-8,0. Dodam ze wymieniłem tylko "lizak" był Pierburg wiec tez taki zakupiłem, niestety nowy mimo papierowego certyfikatu nie miał odlanego napisu jak jego poprzednik. Czy myślicie ze to mogło mieć taki wpływ? Czy może da się go jakoś wyskalować?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno przy walnietej przeplywce oprocz gorszych osiagow spada tez spalanie. Jesli wstawiles dobra, to normalne, ze teraz spalanie ci podskoczylo, przy czym i osiagi powinny wrocic do normy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja próbowałem zamiast boscha, który siedział u mnie włożyć pierburga w obudowę boscha. Efekt taki, że przy każdym dodaniu gazu auto miało 2 sekundowego muła po czym szło normalnie. Zmieniłem na boscha (regenerowany przy oddaniu starego) i wszystko wróciło do normy. Spalanie ciut wzrosło i też szukam logicznego wytłumaczenia???

Moja wypowiedź ma służyć tym, którzy chcą zamienić boscha Pierburgiem, więc odradzam. Jeśli już to z całą obudową, bo są zupełnie inne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Spalanie ciut wzrosło i też szukam logicznego wytłumaczenia???
Walnięty przepływomierz - ograniczona dawka paliwa, gorsze osiągi

Sprawny przepływomierz - większa dawka paliwa, osiągi w normie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak Jericho mógłbym się z Toba zgodzić, tylko ze autem jeżdże ponad trzy lata i na poczatku przepływka była dobra a spalanie raczej w normie. zastanawiam sie tylko czy hop nie wcisnoł mi jakiejs podróbki. Dodam ze kupiłem przez neta http://www.motoplatforma.com/index.php?p58,przeplywomierz-pierburg-7-22684-08-0-audi-seat-skoda-vw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Juz pare razy czytalem, zeby tylko oryginal brac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to niby co? Nie oryginał? Ja włożyłem dokładnie taki sam tylko kupiony w sklepie InterCars.

Z drugiej strony miał chyba przy wtyczce żółtą kropkę (farbę) - jakiś znak? HGW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. mam pytanie możliwe że związane z tym tematem. Posiadam b5 2001r 1.8T. wszystko było dobrze puki nie założyłem gazu. od tamtej pory dzieją się cyrki. auto dostało muła. byłem już pare razy u elektronika i wykasował błędy i mówił że robi adaptacje mapy paliwa lub coś takiego i auto znowu miało kopa. może ktoś wie o co dokładnie chodzi i jak to wykonać za pomocą vaga, gdyż już taki posiadam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
itam. mam pytanie możliwe że związane z tym tematem. Posiadam b5 2001r 1.8T. wszystko było dobrze puki nie założyłem gazu. od tamtej pory dzieją się cyrki. auto dostało muła. byłem już pare razy u elektronika i wykasował błędy i mówił że robi adaptacje mapy paliwa lub coś takiego i auto znowu miało kopa. może ktoś wie o co dokładnie chodzi i jak to wykonać za pomocą vaga, gdyż już taki posiadam

Na poczatek zczytac bledy.

A to niby co? Nie oryginał?
Oryginal ma znaczek VW Audi i nr wystepujacy w ETCE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

błędy dotyczyły sondy lambda ale sądy podobno chodzą prawidłowo. musze podobno zrobić porządek z gazem ale narazie nie mogę i muszę się męczyć na własna ręke. elektronik poprostu kasował błędy i robił adaptacje mapy paliwa z tego co mówił i samochud od razu rakieta

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam wszystkich zainteresowanych proszę o pomoc mianowicie chodzi mi o opis jak mam sprawdzić vagiem [3.11] lub [4.09]dawkę paliwa mam kabelek marki TELWIS moja bryka to 1.9 tdi 90 ps AHH

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
witam wszystkich zainteresowanych proszę o pomoc mianowicie chodzi mi o opis jak mam sprawdzić vagiem [3.11] lub [4.09]dawkę paliwa mam kabelek marki TELWIS moja bryka to 1.9 tdi 90 ps AHH

Wchodzisz w Engine ==> Means Block ==> w okienku lewym górnym wpisujesz 001, wciskasz enter i p polu nr 2 pojawia ci się wartość dawki na wolnych obrotach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam moj pasacik palił bardzo mało ale ostatnio zaczął więcej i więcej no i gorzej odpala. Rekord 4,7 litra ale prędkość max 100km/h trasa 90kilometrow. Podejrzewałem akumulator bo słaby, ale po zmianie nie ma efektu. Palił mi tak w mieszanym trybie 5,5 litra a teraz ciężko mi się wyrobić w 6,5 litra i nie wiem. Rozrząd mam wymieniać za 10 tysi. coś koło tego. Jeżeli macie jakieś pomysły to czekam.

Sprawdzałem i mam błąd czujnika cieczy chłodzącej, ciekawe jak po wymianie będzie.

Edytowane przez jachok

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam kolego jesli masz blad czujnika cieczy chlodzacej to go usuń jesli bedzie znowu to wymien czujnik bo podaje ci bledne info i dlatego wiecej pali

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sławek dzieki za pomoc , mam pytanko czy wiesz jak zrobić logi dynamiczne jeśli tak czy mógłbyś mi je opisać z góry dzięki. Zrobiłem pomiar dawki paliwa i na wolnych obrotach bez obciążenia wyszło mi 4.0-4.4 mg/R . Jak już pisałem mam 1.9 tdi 90km , ale mam włożone wtryski ze 110 i niewiem jaka powinna być poprawna dawka paliwa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dawka jest OK, można być zejść do 3 i tak zostawić.

Ważniejszy jestkąt wtrysku - ile u ciebie wynosi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć jak ustawiałem kąt na kompie to punkt pokrywał się prawie że idealnie na niebieskiej lini wartość liczbowych nie pamiętam ale tak mi się wydaje że chyba 46-48 nie jestem pewien musiałbym ponownie sprawdzić. Wyczytałem na forach że można dawkę zmniejszyć ustawiając na kompie ale tylko nieznacznie bo jeśli o większą wartość to tylko na nastawniku,ale ani w jednym ani w drugim przypadku nie wiem jak to zrobić . Może coś przeoczyłem,jeśli możliwe to proszę o pomoc. Dzięki...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi