Skocz do zawartości
Gość rofor

Czujniki parkowania

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie, od jakiegoś czasu w moim Passacie B7 podczas deszczu daje się we znaki przedni czujnik parkowania - tj. pojawia się info. o bezpośredniej przeszkodzie - prawdopodobnie gdzieś zaczyna zwierać a na jego przedniej części widać objaw korozji pod lakierem. Zakupiłem nowy czujnik, polakierowałem go i zamierzałem go dzisiaj wymienić jednak zdjęcie grila nie daje dostępu do czujnika. Dlatego mam pytanko tj. aby wymienić ten czujnik należy zdemontować zderzak czy jest jakiś inny sposób. Jeżeli tak to może ktoś to już robił i podpowie jak się do tego zabrać i jak zdjąć przedni zderzak. Nadmienię jeszcze, że chodzi o czujnik ten przy tablicy rejestracyjnej. Z góry dziękuję za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Benio.

Zakladam teraz pdc do passata cc . Elsa mowi ze sterownik powinien sie znajdowac za deska rozdzielcza. Pisales ze za malym schowkiem.

To znaczy ze mozna to zamontowac od dolu czy trzeba rozbierac deske zeby zamomtowac sterownik w dedykowanym miejscu.

A moze to olac i zamontowac gdzies indziej pod kierownica ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pompeusz666 - powodzenia w CC ;) szczególnie z tyłu gdzie są specjalne w ciul drogie uchwyty w dodatku lakierowane i mają specjalne wycięcie. Oczywiście jest na to rozwiązanie dużo tańsze i szybsze. Co do modułu to zależy jaką masz wiązkę. Jak masz ori z rocznika to montujesz z przodu jak masz starszą to montujesz z tyłu jak w sedanach. Zrobisz jak chcesz nie wiem czy zakładasz tylko tył? czy tył i przód? CC jest trochę innym autem i bardzo specyficznym. Ogólnie fajne ale zastosowano nietypowe rozwiązania i mocowania np. zderzaków. Daj Boże zdrowie tym co je zdejmują. Robiłem to kilka razy i za każdym razem bluzgam jak szewc. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie montuje tylko tył.

Samochód niestety kupiłem z założonym jakimś aftermarketem dlatego kable mi odpadają bo wykorzystam te które są pociągnięte.

Sprawdziłem miejsce z przodu i tam założę sterownik jest miejsce.

Jeszcze nie ściągałem zderzaka ale według ELSA to nie jest jakieś trudne, zobaczymy.

Problemem może się okazać że te czujniki które są teraz założone pozostawią dziury w zderzaku i będę musiał kombinować.

Zrobię fotki może się komuś przyda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie rób rzeźby błagam załóż normalna wiazke będziesz mógł kiedyś dolozyc przod. Zderzak w kolor kupisz za 150 zł. Może Ci się uda kupić pod pdc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kabel to kabel i do tego sprawdzalem i jest ten sam przekroj wiec tylko kostki z obu stron podmieniam. Wsztsyko lutowane wiec bedzie jak oryginal.

Srerownik bedzie z przodu wiec kable na przod i tak nie beda prowadzone razem z tylem. :cool

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie do elektroników. Mam zamontowane czujniki parkowania Valeo. Chciałbym podłączyć ich włączanie i wyłączanie pod oryginalny przycisk czujników parkowania przy lewarku. Czy da radę to podłączyć poprzez przekaźnik bistabilny, czyli taki gdzie włączanie i wyłączanie jest sterowane poprzez impuls zasilania z przycisku?

Oczywiście podświetlenie przycisku podłączone zostanie do innego przycisku, a lampa sygnalizująca wyłączenie również poprzez przekaźnik tak żeby podawał zasilania na lampkę wyłączenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wie ktoś jaka jest różnica pomiędzy czujnikami :

1H0 919 275

1S0 919 275

Wiem że 1S0 były produkowane od 1.11.2011 i są nowsze ale czy coś poza tym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Beni0

Miałeś rację uchwyty są nietypowe. Trzeba kupić osłonkę + mocowanie + uszczelkę czyli razem za tył (bez malowania) - 250PLN.

Trochę masakra ale trudno, trzeba być OEM.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zawsze mam rację poza chwilami kiedy się mylę ale to bardziej z pośpiechu i to że głowa szybciej myśli niż palce piszą. Powodzenia w wycinaniu otworów. Proponuję oddać do ASO na zrobienie otworów. Jeśli się zgodzą oczywiście.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Otwory wyciąłem wyrzynarką + pilnik , wyszło idealnie nic nie odstaje ładnie siadły, także się da :)

Ładnie wszystko jest wyrysowane w środku także wystarczy podążać za liniami.

Okablowanie puściłem do czujników + do CAN, w sobotę jeszcze muszę polutować i odpalamy.

Co ciekawe, dowiedziałem sie podczas tego montażu że mój CC ma składaną kanapę tylną a przez 3 lata o tym nie wiedziałem :ocochodzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak może do wiadomości dla wszystkich, ale to nie żadna nowość, schemat podłączenia czujników tył (PDC+OPS).

W większości vw tak jest to podłączone.

PDC_CC.jpg

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No i gdzie to pytanie???

:P

Pytanie jest takie, ze z przodu sa cztery czujniki. Dwa po bokach sa zamontowane , jak w kazdym normalnym samochodzie a dwa srodkowe sa wsadzone listwe nizej. Problem jest w tym, ze gdy woda splywa po np. masce, to dla tych dwoch jest to po prostu przeszkoda i non stop wyja. Serwis caly czas nie wiedzial co z tym zrobic a glowny serwis odpowiedzial, ze to norma. Chyba volsvagenowska .....

- - - - - aktualizacja - - - - -

pompeusz666 - powodzenia w CC ;) szczególnie z tyłu gdzie są specjalne w ciul drogie uchwyty w dodatku lakierowane i mają specjalne wycięcie. Oczywiście jest na to rozwiązanie dużo tańsze i szybsze. Co do modułu to zależy jaką masz wiązkę. Jak masz ori z rocznika to montujesz z przodu jak masz starszą to montujesz z tyłu jak w sedanach. Zrobisz jak chcesz nie wiem czy zakładasz tylko tył? czy tył i przód? CC jest trochę innym autem i bardzo specyficznym. Ogólnie fajne ale zastosowano nietypowe rozwiązania i mocowania np. zderzaków. Daj Boże zdrowie tym co je zdejmują. Robiłem to kilka razy i za każdym razem bluzgam jak szewc. ;)

Pozwole sobie BeniO zadac pytanie - czy mial Pan stycznosc z oryginalnymi czujnikami przednimi w CC?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się tylko pochwale że założyłem wszystko , podłączyłem tak jak mój post wyżej i mogę się połączyć ze sterownikiem PDC, ale ....

jeden czujnik okazał się padnięty (masakra). Teraz znowu ściąganie zderzaka tylnego.

A tak przy okazji to znalazłem patent na zderzak. Psikasz smarem w spray po zatrzaskach i pięknie gładko zeskakują.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. od jakiegoś czasu przestał mi działać system czujników , zupełnie nic nie sygnalizuje, na RNS510 nie wyświetla się widok pojazdu podczas parkowania, za to od czasu do czasu w czasie jazdy słychać trzeszczenie z okolic głośnika na podszybiu (tego od parktronika).

macie jakieś pomysły jak to ugryźć, od czego zacząć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzić błędy ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie jutro z kolegą będziemy wymieniali czujnik parkowania z przodu wiemy który jest padnięty.A moje pytanie jest takie czy po wymianie trzeba coś adaptować czy po prostu ruszy to od razu po wymianie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
czy po wymianie trzeba coś adaptować

Jeśli się nie mylę to nic nie trzeba robić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Panowie jutro z kolegą będziemy wymieniali czujnik parkowania z przodu wiemy który jest padnięty.A moje pytanie jest takie czy po wymianie trzeba coś adaptować czy po prostu ruszy to od razu po wymianie?

Ma ruszyć samo. Jeśli nie ruszy, to wina nowego czujnika. Jeśli to oryginał VAG, to powinno być OK. Jeśli to zamiennik, to ChGW, zdarza się nie raz, że mimo, że nówka, to zamiennik nie zadziała. Wiem z doświadczenia własnego i wpisu innych użytkowników.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ma ruszyć samo. Jeśli nie ruszy, to wina nowego czujnika. Jeśli to oryginał VAG, to powinno być OK. Jeśli to zamiennik, to ChGW, zdarza się nie raz, że mimo, że nówka, to zamiennik nie zadziała. Wiem z doświadczenia własnego i wpisu innych użytkowników.

Czujnik wymieniony na oryginalny,zaczął od razu funkcjonować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi