Skocz do zawartości
kononowicz

Spryskiwacz tylnej szyby (Kombi)

Rekomendowane odpowiedzi

Ja kolego użyłem rurki antysplątaniowej którą kupiłem w sklepie wędkarskim idealnie pasuje. Jedynie musiałem zrobić większą dziurkę w tej rurce użyłem do tego małego wiertła. Pozdrawiam. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jedno proste pytanie czy tylni spryskiwacz daje strumień płynu (tak jest u mnie) czy powinien rozpylić na część szyby jak w przypadku przedniej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
jedno proste pytanie czy tylni spryskiwacz daje strumień płynu (tak jest u mnie) czy powinien rozpylić na część szyby jak w przypadku przedniej

daje strumień

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktos wie gdzie mozna dostac kolanko do rurek spryskiwacza tylnego (to co jest w tylnym schowku z lewarkiem itp.) - kapie mi stamtad ciagle plyn. Uszczelnilem to cholerstwo tasma, ale ciecz jak to ciecz zawsze znajdzie ujscie.

Najlepiej w Trojmiescie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ktos wie gdzie mozna dostac kolanko do rurek spryskiwacza tylnego (to co jest w tylnym schowku z lewarkiem itp.) - kapie mi stamtad ciagle plyn. Uszczelnilem to cholerstwo tasma, ale ciecz jak to ciecz zawsze znajdzie ujscie.

Najlepiej w Trojmiescie

W sklepie ogrodniczym, bądź z tego typu przewodami. :P

Ewentualnie szrot.

W/g ETKi ta część nie występuje.

ukadspryskiwaczy.th.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok, dzieki

bede walczyc :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Jestem w trakcie naprawy spryskiwacza tylnej szyby (uda się tanim sposobem), jak rozebrałem mechanizm to wypadł mi mały kapselek średnicy około 10mm i kompletnie nie wiem gdzie powinien być i do czego służy może ktoś pomóc?

Dzięki.

Edytowane przez p_fredol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego chodzi co o ten szary kapselek z jednej strony wypukły a z drugiej z wgłębieniem?

Jak tak to on po prostu jest nakładany na bolec łączący dwa ramiona które przenoszą obrót z koła na wycieraczkę.Myślę że chyba wiesz o co chodzi jak nie to wstaw zdjęcie to ci wskażę. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśni o to chodziło.

Wielkie dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przed chwilą miałem misję z tylna wycieraczką, okazalo się ze w tej rurce co przechodzi przez silniczek był czop mniej wiecej 2 cm, który musialem przewiercic wiertełkiem hehe. z czego oni robia te plyny do spryskiwaczy?!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie,

ja zamknąłem się w kosztach naprawy.....15 zł. :)

1. W Leroy Merlin kupuje się za 3,5 zł mosiężną 100 cm rurkę FI 4 mm.

2. W tymże miejscu kupujemy za następne 3,5 zł rurkę termokurczliwą też 100 cm FI 6 mm ( kurczy się do 3 mm)

3. Kupujemy porządny smar tez w tym samym sklepie za 8 zł.

4. Odcinamy potrzebny kawałek rurki mosiężnej nakładamy / wciskamy go na pozostały kawałek oryginalnej rurki ( 1 cm wystarczy ). Następnie odcinamy ok 4-5 kawałek rurki termokurczliwej, zakładamy na środku połączenia naszych dwóch rurek i zgrzewamy to wszystko zapalniczką ( ok 5-10 sekund wystarczy).

5. Porządnie smarujemy prowadnicę naszej rurki spryskiwacza, i wkładamy ją do prowadnicy. Może się okazać że trzeba będzie trochę dyszę spryskiwacza owinąć w miejscu gdzie wchodzi do rurki taśmą teflonową ( żeby mocno siedział i się nie ruszała )

Zakładamy wszystko i cieszymy się praktycznie niezniszczalnym po takim zabiegu spryskiwaczem.

U mnie hula już od pół roku bez najmniejszych problemów :)

Pozdr

;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

koledzy u mnie problem jest taki ze wogole nie leci plyn na tyl,jak wlaczam manetke to nie slysze zeby pompka pracowala, czy moze byc cos w manetce? ostatnio dokładałem tempomat, dostałem dwie manetki to wymieniłem całość.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może styki są zaśniedziałe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Może styki są zaśniedziałe.

hehe a może kockodo zamontował manetkę od sedana :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
hehe a może kockodo zamontował manetkę od sedana

nawet sie ucieszylem ze moze to byc dobry powód :) ale wycieraczka tylnia reaguje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość Mireck

Odswierze troche ten tamat, bo dzisiaj tez zortientowalem sie ze spryskiwacz tylnej szyby nie podaje plynu(3bg 2003)

Rozwiazanie w moim przypadku bylo banalne :) poprosty gdy wkladalem butelke z olejem do schowka z lewej strony bagaznika, niechcacy zahaczylem o przewod(gumowa rurke) ktora byla polaczona z inna za pomoca plastikowego kolanka a ze ta rurka byla troszke napieta, rozlaczyla sie z kolankiem.Przeszukiwalem cale auto w poszukiwaniu defektu, pompka pracowala a plynu nie bylo.Przez przypadek przy wyjmowaniu szmaty zauwazylem znaczna ilsc plynu wlasnie w tym schowku na plastikowym dnie.

Mam nadzieje,ze to wam pomorze na przyszlosc przy braku tylnego spryskiwacza .

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Siemanko,

moja dysza kręci sie razem z wycieraczką, co zapewne oznacza, że się ukręciła. Ale nie zauważam wycieków na zewnątrz (tzn. między blachę klapy a tapicerkę).

Jeżdżę tak 2 lata i jest OK. Dziś postanowiłem ponownie rozebrać mechanizm i zobaczyć jak sie sprawy mają.

Małe fotostory jest w tym albumie.

Na jednym ze zdjęć widać korozję stalowej tulei razem z wzerami (tej, w której jest ta cienka mosiężna rurka). To "zapiekaniae się" najprawdopodobniej jest jedna z przyczyn awarii zespołu tylnej wycieraczki. Papier ścierny, WD-40, smar... i wszystko hula na nowo :D

A podążający za wycieraczką spryskiwacz...mnie to nie przeszkadza, a nawet lepiej...wycieraczka nie szoruje po szybie na sucho. Dyszę ustawiłem tak, by pryskała na środek wycieraczki tuz przed jej piórem.

Edytowane przez Navkol

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Navkol, mam ten sam problem co Ty, tyle , ze mi to przeszkadza:) Bowiem jak dysza pryska przed piorem, to pioro tylko w jedna strone ma poslizg, a w druga juz jedzie na sucho.

Trzeba wszystko rozebrac, zeby to naprawic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja miałem ten sam problem, z tym że przy spryskiwaniu szyby trochę płynu leciało na nią a trochę do klapy i wylewało się przy otwieraniu.

Po rozebraniu wyjąłem tą ukręconą rurkę i zastąpiłem ją plastikową z płynu do mycia szyb, pokleiłem zmontowałem, napakowałem smaru żeby nic się nie zatarło i śmiga

pozdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi