Skocz do zawartości
Gość jabol79

Temperatura silnika - szybkość nagrzewania

Rekomendowane odpowiedzi

Ale posiadam też B5 lifting ;] w kombi więc nie wiem chłopie o co ci chodzi ;] akurat pisałem o b5 nie o b3;)

Teraz to nie wiadomo o co Tobie chodzi. Dobrym zwyczajem jest cytowanie, zwłaszcza starszych wypowiedzi, a bez wątpienia wypowiedź z ponad miesiąca napisana osiem stron wcześniej do najmłodszych nie należy...

A skoro w profilu masz B3 to każdy wnioskuje, że o nim piszesz-po to to jest. Nikt nie jest tutaj wróżką. Napisz choćby w podpisie, że masz B3 i B5, albo napisz w poście, że chodzi o B5 i wszystko będzie jasne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

90 stopni po 3-4 km

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy taka wartosc pokazywana przez climtaronic po calonocnym staniu jest normalna, przy temp. zewn. -9C i nizszej?:

9bed8dd502870a95m.jpg

Po odpaleniu silnika po chwili pokazuje sie 4C i temp. stopniowo rosnie w czasie jazdy.

Niestety VAGa zdazylem podlaczyc na zimnym silniku, ale gdy temp zewn. wynosila ok -6C i bledu nie ma.

Edytowane przez Jericho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
90 stopni po 3-4 km

Jeszcze napisz ,że stoi całą noc pod chmurką i jest -20/-25C

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie to nie jest dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy taka wartosc pokazywana przez climtaronic po calonocnym staniu jest normalna, przy temp. zewn. -9C i nizszej?:

..chyba nie, u mnie po całonocnym postoju w temperaturze ok -15 stopni pokazuje zawsze 4 stopnie a vag pokazuje na minusie ok. -13 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
90 stopni po 3-4 km

Kolego jak jedziesz na 1 biegu z wciśniętym pedałem w podłogę przez te 3-4 km to może.

Inaczej masz czujnik walnięty zwłaszcza przy tych temperaturach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

u mnie też na początku długo się nagrzewał , termostat wymieniony , ale odkąd zasłoniłem chłodnicę ( 3 min roboty ) przy - 20 stopniach po ok. 8 km mam już 90 stopni .

wcześniej przy takich samych warunkach i takiej samej trasie temperatura 90 po ok. 30 km

I niech nikt nie mówi o małym i dużym obiegu bo przez grilla i chłodnicę to na nasze silniki wpada mnóstwo lodowatego powietrza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
90 stopni po 3-4 km
Kolego jak jedziesz na 1 biegu z wciśniętym pedałem w podłogę przez te 3-4 km to może.

Inaczej masz czujnik walnięty zwłaszcza przy tych temperaturach.

To, że 90 na wskaźniku to nie znaczy, że tak jest faktycznie. Wskazania ze wskaźnika można sobie włożyć. Tylko VAG prawdę powie, a wiedzą Ci który podłączyli, sprawdzili i porównali wskazania licznikowe z VAG.

Może szleje Ci panel klimatronika od mrozu. Gdybyś faktycznie miał takie wskazanie byłby problem z uruchomieniem auta przy tych mrozach.

Po odpaleniu silnika po chwili pokazuje sie 4C
pokazuje zawsze 4 stopnie

To chyba minimalna temperatura kanału 45.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Może szleje Ci panel klimatronika od mrozu. Gdybyś faktycznie miał takie wskazanie byłby problem z uruchomieniem auta przy tych mrozach.
NIe koniecznie bylyby problemy, bo na ECU moze isc prawidlowa wartosc. To jest czujnik 2w1.

Ale nie bede mial pewnosci poki nie podlacze VAGa, gdy bede mial te 127C na climatronicu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ie koniecznie bylyby problemy, bo na ECU moze isc prawidlowa wartosc.

Jasna sprawa ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
90 stopni po 3-4 km

chyba jak klekota cala noc na wolnych obrotch to bedziesz mial 90 stponi po tych 4km.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
To chyba minimalna temperatura kanału 45.

U mnie przy -11 na licznikach pokazało -10 na kanale 45.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hej ze wzgledu na te temperatury udalo mi sie uprosic ojca zeby mnie wpuscil o ogrzewanego garazu,wczoraj wieczorem wjechalem,temp na zewn bylo -25 w garazu ok +10,dzis wpadam ok 17 przekrecam kluczyk a tu kontrolka o swiec zapalila sie i po paru sekundach zgasła całkiem jakby stał na zewnatrz a i zapalil tez troche dziwnie jakby z trudem,czyzby czyjnik temp podawał zła temp????i to było powodem????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WITAM!!

mam taki problem w moim pasku:

jakiś czas temu wymieniłem czujnik temperatury bo żle wskazówka pokazywała, jakieś 2 tygodnie póżniej padł termostat i go wymieniłem. Teraz podczas mrozów gry włączam ogrzewanie z kratek leci letnie powietrze. Wczoraj przejechałem dłuższą trasę i sprawdziłem te 2 rurki co idą od zbiorniczka wyrównawczego i były zimne. Pewnie dlatego nie grzeje:( jaki może być tego powód?? znowu Termostat Padł?? Dodam że 0 błędów na climatronicu

Edytowane przez seba1988

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
hej ze wzgledu na te temperatury udalo mi sie uprosic ojca zeby mnie wpuscil o ogrzewanego garazu,wczoraj wieczorem wjechalem,temp na zewn bylo -25 w garazu ok +10,dzis wpadam ok 17 przekrecam kluczyk a tu kontrolka o swiec zapalila sie i po paru sekundach zgasła całkiem jakby stał na zewnatrz a i zapalil tez troche dziwnie jakby z trudem,czyzby czyjnik temp podawał zła temp????i to było powodem????

Fakt przy 10 stopniach powinien odpalić na dotyk, praktycznie kontrolka od świec powinna mrugnąć tylko.

Podpinałeś się pod program?

Jak masz klimatronik to sprawdź jaką temperaturę podaje na kanale 45 przed odpaleniem.

Jak świece żarowe?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tak zawsze palił przy plusowych temp,i kontrolka tylko mrugała,mam manualna klime a w tamtym tygodniu mi padł laptop wiec nie sprawdze,w tamta sobote wymieniłem komplet swiec bo cos mi słabo palil wczesniej na strzala nawet przy mrozach po wymianie okazało sie ze wszysykie sprawne w 100%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli najlepiej było by go podłączyć pod lapka.

Może ktoś ze znajomych ma a jak masz kabel to programik szybko i podpiąć.

Tak raczej najlepiej by było.

Wygląda na to, że dostaje jakiś zły sygnał, ale z drugiej strony jak kontrolka długo paliła to i świece powinny długo grzać zatem powinien zapalić elegancko w garażu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolego to mnie tak nie martwi bo zapalił,ale podobno swiece grzeja gdy temp spada ponizej -5 wiec tu sie nie powinny wlaczy czyzby czujnik podawał zanizona temp??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego Ci piszę jak podepniesz lapka bo nie masz klimatronika to powinien wyskoczyć w instruments błąd.

Albo z rana porównaj temperatury na kanale engine i instruments i powinno się wyjaśnić. Było tego sporo na forum.

Możesz jeszcze poruszać tymi wsuwkami na czujniki bo może zaśniedziały, styku nie ma itp. Wtedy zobacz co się dzieje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi