Skocz do zawartości
Gość jabol79

Temperatura silnika - szybkość nagrzewania

Rekomendowane odpowiedzi

ja tak miałem i jak wymieniłem czujnik to było już ok

Kolego naprawde zagrzewa ci sie po 7km przy -10st,a jak dlugo rano chodzi na wolnych obrotach,jaka prekoscia jedziesz te7km i masz wlaczone ogrzewanie??????bardzo mnie ciekawi twoja odpowiedz bo mam AJMa czyli podobny silnik,moj po rannym zapaleniu pare minut na postoju po 10km wlaczonym ogrzewaniu ledwo rusza wskazowka z 50:rozpacz a jak juz sie zagrzeje do tych 90 po 25km to po zatrzymaniu temp spada gdy podkrece ogrzewanie,dodam ze wymieniony termostat(orginal serwis)nowy plyn,nowe swiece zarowe i te do podgrzewania plynu rowniez,o uszczelce nie wspomne.Pytam z ciekawosci bo ja juz zrezygnowalem pozdr

aha jak mozesz dodaj gdzie kupiles czujnik i za ile???dzieki

Edytowane przez kermit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o AJM'a przy -10st to na pewno nie jest to zaraz po 7km.

Tą samą trasą codziennie wracam z pracy bez butowania i czekania na wolnych obrotach, jak jest w granicach 5st - 10 to wskazówka stoi na baczność po 7-8km stałej jazdy do ok 90kmh. Natomiast przy ostatnich mrozach, temp powietrza równe -10st i ten sam odcinek, żeby się zagrzał pokonał z licznikiem w ręku po 15km, przejechałem jeszcze 2km pod garaż, poszedłem po klucze bo nie miałem przy sobie, chwila moment wracam niecała minuta i temperatura poleciała na łeb na szyję. Nie dziwi mnie to bo poprzednie 2 turbo diesle identycznie przy takich mrozach się zachowywały

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzisiaj rano godz. 6.00 na komputerze -14.5 stopnia auto pod praca chodziło na "luzie" jakaś minute a potem 4km przez miasto i około 5 km z prędkością 90-100 km i po 9 km wskazówka była na 90 stopniach. wymieniłem w ciągu 2 tygodni czujnik i termostat. nie wiem jak u was ale u mnie sie szybko grzeje i jestem bardzo zadowolony:D no i oczywiście włączone ogrzewanie( climatronic- nawiew na szybę na 2 kreski)

Edytowane przez seba1988

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moj za nic w swiecie nie zagrzał by sie w 9 km zreszta nawet jak pochodzi na luzie 10 minut przed wyruszeniem to i tak nie złapie temp w 10km chyba ten typ tak ma i koniec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wcześniej też tak miałem ale sam się zdziwiłem że przy takich mrozach tak szybko się nagrzewa silnik:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówka wejdzie na 90 stopni po 9 km, na programie jednak jak sprawdzisz to przy -16 nie jest to jeszcze pełne 90 stopni tylko około 70-80.

Najszybciej jednak nabiera na 5 biegu z tego co zauważyłem i tak 100-120 to moment.

Zanim wjadę z miasta co zajmuje mi jakieś 5-10 minut i jakieś 4 km to mam około 60-70 stopni na programie a wskazówka podnosi się dopiero jak silnik osiągnie około 50 stopni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze dla pewności numery tych części (termostat wahler'a? ) i koszt ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, zrobilem mala przerobke w 1.8T i troche szybciej sie nagrzewa.

Zmniejszylem droznosc przewodu odpowietrzajacego, ten ktory idzie do gornej czesci zbiorniczka.

Wczesniej jak wskazowka temp dzwigala sie z 50C to zbiorniczek juz byl lekko cieply. Teraz dopiero przy ok 80C robi sie lekko cieply.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

termostat "Meyle"50 zł, czujnik "febi" 30zł, kolega mi takie doradził i poskutkowało:)

czujników są 2 rodzaje: końcówka kwadratowa i owalna - EPS 830258 to po małym lifcie( kierunkowskazy z przodu białe)mi pasował ten drugi a termostat to chyba jeden rodzaj. nie duże koszta a efekt bardzo dobry:D

Edytowane przez seba1988

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

termostat jeden rodzaj w VP jak i w PD 4264.87D wahler

czujnik najczesciej jest zielony półokrągły 1.830.258 eps

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

myślicie że egr wpływa jakoś znacząco na nagrzewanie się silnika ?

masakra z tym dizlem, wczesniej jezdzilem benzynową hondą nagrzewała sie 15 razy szybciej :|

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

chyba nie,ale nie jestem pewien i o tym nigdy nie slyszalem,kolego trzeba było dalej kupic benzyne te nasze diesle tak maja ja wczesniej mialem golfa 2 w benzynie minus 15 a on juz po 200metrach dmuchal cieplym nie widze lepszego auta na zime

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
chyba nie,ale nie jestem pewien i o tym nigdy nie slyszalem,kolego trzeba było dalej kupic benzyne te nasze diesle tak maja ja wczesniej mialem golfa 2 w benzynie minus 15 a on juz po 200metrach dmuchal cieplym nie widze lepszego auta na zime
Kumpel ma Meganke 1.5dCi i u niego szybciej sie zagrzewa niz AVB w passku.

Dzisiaj sie tez dowiedzialem, ze np w Pugu 407 mozna programowo zmienic przeznaczenie eksploatacyjne auta, od ktorego zalezne jest tempo nagrzewania sie silnika. Ponadto kolega po zastapieniu oprogramowania z 2004r. na 2010r. stwierdzil spadek zuzycia paliwa o ok 1,5l.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
mialem golfa 2 w benzynie minus 15 a on juz po 200metrach dmuchal cieplym nie widze lepszego auta na zime

Miałem V6 3litrowe w benzynie. Ani się nie obejrzałem i już miała 90 na liczniku w zimę, nie mówiąc już o ciepłym powietrzu, bo to to było w momencie od uruchomienia...ehh to był silnik-same plusy, po za jednym-koszty paliwa i ubezpieczenia...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Paska kombi B5 i dojeżdżam do pracy 36 km autostrada. Za cholerę nie chce mi się nagrzewać auto. Wskazówka ledwie dochodzi do 1/3 wysokości ( w skali do 90stopni ) Ledwie cieple powietrze. Temperatura na zewnątrz -16. Czy coś da przysłonięcie wlotów powietrza z przodu ? A może coś innego ? Może mam coś nie tak ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam Paska kombi B5 i dojeżdżam do pracy 36 km autostrada. Za cholerę nie chce mi się nagrzewać auto. Wskazówka ledwie dochodzi do 1/3 wysokości ( w skali do 90stopni ) Ledwie cieple powietrze. Temperatura na zewnątrz -16. Czy coś da przysłonięcie wlotów powietrza z przodu ? A może coś innego ? Może mam coś nie tak ...

Wymień termostat i nic nie zasłaniaj.

Dzisiaj -14 stopni

2 min na wolnych obrotach

3km po lesie wskazówka nie drgnęła

3km po obwodnicy 140 km/h temp ruszyła i doszła do 70 stopni

5km po mieście i doszło do 90 stopni

Przed wymianą termostatu też miałem skazówkę na 70 stopni i nic więcej.

Edytowane przez andrzejek73

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Jak zaslonisz i temp ci sie podniesie, to bedziesz wtedy mial pewnosc ze teromstat masz walniety.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz mi polecić jakiś termostat? Jaki to koszt ..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Możesz mi polecić jakiś termostat?.
Najlepiej ori z ASO, ew. WAHLER.

Jaki to koszt ..
Google twoim przyjacielem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wyżej napisałem mój pasek szybko osiąga 90 stopni. dzisiaj rano 5:58 -15.5 i po przejechaniu 8 km przez miasto miałem około 85 stopni na wskazówkę i przez cały czas włączony nawiew na przednią szybę:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi