Skocz do zawartości
Gość jabol79

Temperatura silnika - szybkość nagrzewania

Rekomendowane odpowiedzi

koledzy, a co się dzieje jeżeli termostat zatnie się w pozycji zamkniętej?

Sytuacja mniej więcej wygląda tak:

Górny wąż gorący, dolny zimny jak lód. Po jakimś czasie silnik grzeje się powyżej 100stopni, robi się zaj....cie duże cisnienie i górny wąż puchnie, a dolny jak i cała chłodnica zimny. Auto stało jakieś 3tygodnie na polu ze zdemontowanym pasem przednim i spuszczonym płynem z układu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
oledzy, a co się dzieje jeżeli termostat zatnie się w pozycji zamkniętej?

Sytuacja mniej więcej wygląda tak:

Górny wąż gorący, dolny zimny jak lód. Po jakimś czasie silnik grzeje się powyżej 100stopni, robi się zaj....cie duże cisnienie i górny wąż puchnie, a dolny jak i cała chłodnica zimny. Auto stało jakieś 3tygodnie na polu ze zdemontowanym pasem przednim i spuszczonym płynem z układu

Ale o co chodzi?

Masz zamkniety i tyle. Ew. nie zalany do konca uklad, i do termostatu od strony silnika nie dolatuje plyn i nie moze go odpowiednio podgrzac by sie otworzyl.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kolego toto_20 wyciągnij termostat i go gotuj w garnku.

Przekonasz się czy faktycznie się otwiera.

Dużo ryzykujesz tak jeżdżąc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Ile przyjdzie mniej więcej u mechanika wymiana termostatu razem z robocizną? (płyn też chyba trzeba doliczyć)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do płynu to jak paproki nie będą robiły to płyn zostanie stary.

Polecam wymianę samemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Co do płynu to jak paproki nie będą robiły to płyn zostanie stary.

Polecam wymianę samemu.

Chętnie bym wymienił sam ale nie mam za bardzo czasu i warunków (kanału). Więc pytam ile mnie więcej muszę szykować gotówki żeby podjechać szybko i mi wymienili.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam. Ile przyjdzie mniej więcej u mechanika wymiana termostatu razem z robocizną? (płyn też chyba trzeba doliczyć)
Qurna, ciezko zadzwonic do paru i sie samemu dowiedziec?

Jak dla ciebie 50zl za sama robote. Moze byc?

Edytowane przez Jericho

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja dzis sprawdziłem swoja temperature na climatroniku i pokazywał mi od 66*c-69*c na liczniku wskazowka byla na 81*C, czyli tak jak wcześniej ktoś mi z was pisał do wymiany mam termostat?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poczytaj troszkę forum. Jednoznacznie nikt ci nie odpowie.

Najpierw wypnij i wepnij kilka razy kostkę od czujnika temp. co wskazuje na deskę i na ecu po to co by styki oczyścić i znowu sprawdź jak wskazuje.

Rozumiem że nie masz vaga?

Po jakim dystansie masz taką temperaturę?

Po ilu km dolny wąż od chłodnicy robi się ciepły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie sprawdzalem dolnego weza, taka temperatura utrzymywala mi sie na dystansie 64km.

A gdzie dokladnie znajduje sie kostka od czujnika temp ? nie mam vaga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

vagiem było by najprościej zdiagnozować czujnik.

Najpierw po nocy jak silnik całkiem zimny przejedź z 3-4 km i sprawdź wąż dolny od chłodnicy albo inaczej wąż za termostatem jeżeli będzie ciepły,to raczej termostat padł.

Ja mam inny silnik u mnie czujnik jest na wężu między ścianą grodziową a silnikiem po prawej stronie pod tą osłoną z wierzchu silnika zaraz jak kończy się pokrywa klawiatury zaworowej obok węża odmy.

U ciebie nie wiem poczytaj o tym na forum jest tego mnóstwo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktos pisal wczesniej, ze jesli pokaze na vagu uszkodzony czujnik temp to nie koniecznie bedzie to swiadczylo o jego uszkodzeniu, bo moze byc rowniez uszkodzony termostat.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Być może ale robi się logi i sprawdza czujniki na ENGINE pozycja 07 i INSTRUMENTS pozycja 03 rano po nocy i jeżeli temperatury się różnią więcej jak 2 stopnie plus minus to znaczy że czujnik do wymiany bądź ma zanieczyszczone styki- tak było u mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Być może ale robi się logi i sprawdza czujniki na ENGINE pozycja 07 i INSTRUMENTS pozycja 03 rano po nocy i jeżeli temperatury się różnią więcej jak 2 stopnie plus minus to znaczy że czujnik do wymiany bądź ma zanieczyszczone styki- tak było u mnie.
U siebie na razie zauwazylem, ze czy jest na dworze 0C czy 6C to climatronic pokazuje temp silnika na poziomie 4C. Po odpaleniu silnika temp rosnie. Nie mialem jeszcze okazji sprawdzac tych parametrow w nizszych temp. zewn.

Dzisiaj natomiast zauwazylem takie cos:

temp. zewn. ok 5C, silnik nie w pelni zagrzany, bo dopiero zrobilem pare km. Nawiew na 1szy czy 2i bieg i 18C (w kabinie jak jest zimno to i tak przy 18C idzie maxymalne grzanie). Dojezdzam 70km/h do momentu drogi, w ktorym zaczyna sie lekki spad. W tym momencie mialem na climatronicu 79C. Noga z gazu, 5 bieg zapiety (TIPTRONIC), spalanie na fisie 0.0l. Po zjechaniu tak ok 500-600m temp silnika na climatronicu spadla o 5C.

Zastanawia mnie ten spadek, bo walcze z dlugim nagrzewaniem sie silnika od 40C w zwyz. Dolny waz chlodnicy dlugo pozostaje zimny. Chyba pozostaje mi tylko czujnik temp. do wymiany ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
kolego toto_20 wyciągnij termostat i go gotuj w garnku.

Przekonasz się czy faktycznie się otwiera.

Dużo ryzykujesz tak jeżdżąc.

Nie ryzykuje, bo jak pisałem wyżej auto stało 3 tygodnie pod chmurką, z racji napraw blacharskich. Pytałem czy to objawy zamkniętego termostatu, ponieważ wszystko z wyjątkiem tego puchnacego górnego węża od chłodnicy pasowało do zacietego termostatu. Wczoraj wyciągnąłem termostat, złożyłem bez niego i niestety chyba sprawdziły się moje przypuszczenia, górny wąż nadal puchnie i widzę w zbiorniku wyrównawczym bąble powietrza (spalin).. Moim zdaniem Wygląda na to że jest przedmuch z cylindra do płaszcza wodnego, chyba że ktoś ma jakiś inny pomysł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Moim zdaniem Wygląda na to że jest przedmuch z cylindra do płaszcza wodnego, chyba że ktoś ma jakiś inny pomysł?
Moze niedrozna chlodnica.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może jakiś gryzon zrobił sobie domek w chłodnicy jak była ściągnięta hehe ;) a tak poważnie to sprawdze to jak tylko wrócę z pracy, dzięki za sugestie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli sugerujesz uszczelkę pod głowicą?

Przedmuchy walą do węża zanim termostat się otworzy i auto się grzeje.

Jak z olejem w silniku nie przybywa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

UPG, albo tuleja opadła/ podniosła się. . Myśle że chyba innych możliwości jak te dwie nie ma, aby spaliny dostawały się do płynu chłodniczego; przecież gdyby pękła tuleja albo głowica to byłby odrazu majonez zamiast oleju,a Olej w normie, bez majonezu więc płyn nie idzie do oleju. Sam już nie wiem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Próbowałeś bez korka czy jest też duże ciśnienie?

Jest ponoć test na spaliny w zbiorniczku, przykładają na odkręconym korku papierek powiedzmy zielony i jak się zabarwi na jakiś tam kolor to spaliny.

Jeżeli bez korka będzie przewód miękki to proponuję wymienić korek zbiorniczka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi