Skocz do zawartości
DeuuMatiz

diesel Przybywa oleju w silniku

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie forumowiczów. Poszukuję porady. Pacjent to 1.9TDi AVF pd. Jakieś 1000km temu zmieniałem olej i zalałem płukankę (zwykle tak robię). Wlałem specjalnie nie całe 4 litry oleju, żeby było go mniej niż na max (wychodzę z założenia, że lepiej robić dolewki niż przelać)(olej castrol 5w30, oraz płukanka ma professional jeśli ma to znaczenie). Auto od zmiany oleju jeździ po mieście. Dzisiaj z ciekawości sprawdziłem poziom oleju na bagnecie i było go z 1cm powyżej maxa. Skąd tego oleju przybyło? Nie dokonywałem żadnych dolewek oleju, płyn chłodniczy stoi w miejscu (nie ubywa go, więc raczej wykluczam to że miesza się z olejem), paliwa też nie ubywa, spala tyle co zwykle. W jaki sposób jest to możliwe? I czy jest możliwe to, że przez ostatnie mrozy jak silnik się dogrzewa i podaje większą dawkę paliwa, paliwo nie dopala się i miesza się z olejem? A może poprostu woda się skrapla od zimna? Może ktoś miał podobny problem albo wiedzę na ten temat i mógłby poratować? Spuścić go żeby był w normie? Czy wstrzymać się?

Edytowane przez DeuuMatiz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

możliwe, że płukanka zniszczyła uszczelniacze na pompowtryskiwaczu, wąchałeś może olej, śmierdzi jak taki z diesla czy czuć intensywnie paliwem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, Hubi14 napisał:

możliwe, że płukanka zniszczyła uszczelniacze na pompowtryskiwaczu, wąchałeś może olej, śmierdzi jak taki z diesla czy czuć intensywnie paliwem?

czuć ewidentnie paliwem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to masz odpowiedź, jak capi paliwskiem to na 90% stawiam uszczelniacze na pompkach które zostały zniszczone albo przez płukankę albo po prostu gniazda w głowicy się wyrobiły. Może też być uszkodzony wtryskiwacz który leje paliwem, krótkie odcinki to musiałbyś robić chyba ze 2km dziennie nie więcej i tak codziennie to może by tyle paliwa przybyło. Bez rozbierania można sprawdzić BIP'y i jakie są korekty wtryskiwaczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, Hubi14 napisał:

to masz odpowiedź, jak capi paliwskiem to na 90% stawiam uszczelniacze na pompkach które zostały zniszczone albo przez płukankę albo po prostu gniazda w głowicy się wyrobiły. Może też być uszkodzony wtryskiwacz który leje paliwem, krótkie odcinki to musiałbyś robić chyba ze 2km dziennie nie więcej i tak codziennie to może by tyle paliwa przybyło. Bez rozbierania można sprawdzić BIP'y i jakie są korekty wtryskiwaczy.

auto robi średnio 30km dziennie. no to nic, rozbieram i zobaczymy. dam znać na dniach co wyjdzie. z góry dzięki za nakierowanie ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@DeuuMatizjak trzaskasz dziennie 30km to jeżeli wtryski nie leją to uszczelki na wtryskach tylko licz się z tym, że jak to ruszysz to też głowica może być do roboty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, miałem ten sam problem z przybywaniem oleju w misce. Silnik ten sam rocznik samochodu również 2001 przebieg 411000km. okazało się, że pomimo braku jakichkolwiek oznak braku ciśnienia ponieważ kontrolka oleju się ani razu nie zapaliła nie było smarowania na wałku rozrządu. Krzywki rozrządu się powycierały do tego stopnia, że prawdopodobnie przez niedomykające się zawory paliwo dostawało się do oleju i jego stan się zwiększał. zdejmij pokrywę zaworów i obejrzyj stan krzywek wałka rozrządu, jeżeli są powycierane to silnik nadaje się na złom powód to problem ze smarowaniem wałka rozrządu. Masz zdjęcia  w jednym z popychaczy krzywka zrobiła dziurę. W oleju po spuszczeniu przez bibułę było mnóstwo opiłków. Sprawdzałem możliwości wymiany silnika na używkę koszt w 2023 roku około 1500pln, silnik po remoncie w firmie z założonym rozrządem to koszt minimum 4500 pln dane z 2023, roku plus turbina intercoler, weże,  uszczelki, olej filtry, koszty mechanika  przekraczają wartość auta. Mój poszedł na złom.

popychacze.jpeg

panewki wałka rozrzadu.jpeg

Uszczelniacze na pompowtryskach były całe.

Edytowane przez kajaru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, kajaru napisał:

Cześć, miałem ten sam problem z przybywaniem oleju w misce. Silnik ten sam rocznik samochodu również 2001 przebieg 411000km. okazało się, że pomimo braku jakichkolwiek oznak braku ciśnienia ponieważ kontrolka oleju się ani razu nie zapaliła nie było smarowania na wałku rozrządu. Krzywki rozrządu się powycierały do tego stopnia, że prawdopodobnie przez niedomykające się zawory paliwo dostawało się do oleju i jego stan się zwiększał. zdejmij pokrywę zaworów i obejrzyj stan krzywek wałka rozrządu, jeżeli są powycierane to silnik nadaje się na złom powód to problem ze smarowaniem wałka rozrządu. Masz zdjęcia  w jednym z popychaczy krzywka zrobiła dziurę. W oleju po spuszczeniu przez bibułę było mnóstwo opiłków. Sprawdzałem możliwości wymiany silnika na używkę koszt w 2023 roku około 1500pln, silnik po remoncie w firmie z założonym rozrządem to koszt minimum 4500 pln dane z 2023, roku plus turbina intercoler, weże,  uszczelki, olej filtry, koszty mechanika  przekraczają wartość auta. Mój poszedł na złom.

popychacze.jpeg

panewki wałka rozrzadu.jpeg

Uszczelniacze na pompowtryskach były całe.

Dziękuję bardzo za zainteresowanie i doceniam, ale teraz pojawia się pytanie czy to jest w ogóle możliwe że to stało się tak nagle. Ponieważ olej wymieniałem 1000km temu, sprawdzałem filtr oleju to był czyściutki, żadnych opiłków ani nic co by mogło niepokoić. Silnik też brzmi i pracuje normalnie, nie kopci, moc ma, tylko delikatnie podszarpuje jak da mu się w podłogę i to tylko i wyłącznie do 2tys obrotów. Powyżej 2tys już nie szarpie. Przy zmianie tylko płukanka była. Według mnie to nie pojawiłoby się tak nagle(chyba że się mylę). A jak u ciebie z tym było? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

436762742_waek1.thumb.jpeg.50ea70ffd96b65dffabf6b40969739bf.jpeg

Silnik też pracował w miarę normalnie do samego końca.  Zdejmij pokrywę zaworów i obejrzyj krzywki wałka rozrządu jeżeli będą ok to przyczyny musisz szukać dalej.

Możesz  też posłuchać pracy silnika czy nie ma dziwnego odgłosu jakby dudnienia od strony filtra powietrza, jeżeli będzie słychać jakiś dziwny dźwięk to niestety ten sam problem co w moim przypadku.

Silnik pracował na motulu i nic nie wskazywało na problem ze smarowaniem ale niestety skończyło się jak widać na zdjęciach. Znalazłem zdjęcia wałka rozrządu  krzywki były masakrycznie wytarte. Mechanik to mój dobry znajomy odpalił na zdjetej pokrywie zaworów i niestety na klawiature pompa nie podawała oleju

wałek 2.jpeg

Edytowane przez kajaru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
32 minuty temu, kajaru napisał:

Możesz  też posłuchać pracy silnika czy nie ma dziwnego odgłosu jakby dudnienia od strony filtra powietrza, jeżeli będzie słychać jakiś dziwny dźwięk to niestety ten sam problem co w moim przypadku.

Dźwięków żadnych niepokojących nigdzie nie słyszałem. W następnym tygodniu rozbiorę i zobaczę tą klawiaturkę. Jak narazie to próbuję poszukać możliwych przyczyn żeby niepotrzebnie nie rozbierać za dużo jak to się mówi. Dziękuję za informacje, będę się odzywał i pytał jeżeli to nie problem. A jeszcze jedno. Mogłoby to mieć coś związanego z pompą tandem że puszcza gdzieś paliwo do oleju?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pompę też sprawdzałem uszczelnienia były ok, w moim przypadku nie było to przyczyna przedostawania się paliwa do oleju niepotrzebnie wydałem kasę na uszczelnienie pompy.

Nie pamiętam co jest droższe uszczelka pokrywy czy wymiana uszczelnienia pompy tandem. 

Możesz pytać jeżeli dam rade odpowiedzieć to nie problem, ja przez 3 miesiące zastanawiałem się czy naprawiać czy nie, na szczęście dzięki koledze mechanikowi miałem czym jeździć w tym czasie. Stanęło na tym , że poszedł na złom koszty przewyższały korzyści  z naprawy.

Tak na marginesie może w wyniku płukania silnika jakieś  śmieci spowodowały blokadę kanałów olejowych w głowicy i  stad twoje problemy pytanie ile masz przejechane?

Znalazłem też info  na stronie https://grupawilk.pl/produkt/silnik-avf-awx-1-9-tdi-130-km-vw-passat-skoda-audi-2/SŁUPEK SILNIKA WZMOCNIONY Z WYELIMINOWANĄ WADĄ KONSTRUKCYJNĄ

Niestety nie wiem o jaką wadę może chodzić.

Edytowane przez kajaru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
36 minut temu, kajaru napisał:

Tak na marginesie może w wyniku płukania silnika jakieś  śmieci spowodowały blokadę kanałów olejowych w głowicy i  stad twoje problemy pytanie ile masz przejechane?

Nalotu ma 340 tysięcy, po płukance na nowym oleju przejechane już 1000 km. Z ciekawości wyjąłem bagnet bo zalałem niecałe 4 litry i właśnie wtedy zobaczyłem że jest 1cm ponad maxem i pachnie paliwem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@DeuuMatizw sumie zapomniałem o pompie tandem, zanim będziesz rwał klawiaturę to wymień uszczelki między tandemem a blokiem silnika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grzebane było, głowica do regeneracji, powycierane gniazda, wtryski powyrabiane. Tak to mniej więcej wygląda. No uszkodzenia dość spore

Resized_20250115_143931_1736949466040.jpeg

Resized_20250115_143937_1736949463128.jpeg

Resized_20250115_143901_1736949472427.jpeg

Resized_20250115_143906_1736949470947.jpeg

Resized_20250115_143911_1736949468451.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no no, szkoda że tak się to skończyło ale z drugiej strony wstawisz te mosiężne tulejki, dać te wzmocnione szklanki, wałek, olej wymieniać co 10k km i dopóki nie wymyślą głupich obostrzeń do starszych aut to długo posłuży

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

posłuży tylko trzeba szykować z 3tysiące pewnie na regeneracje wtrysków, głowicy, upa i pewnie jeszcze rozrząd jak się klawiature rozbierze. z drugiej strony szkoda troche teraz na złom oddawać bo całkiem niedawno przebudowa całego tylniego zawieszenia w tym wózka 4motion była, a może jeszcze posłuży

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za 3 koła to raczej tego nie ogarniesz chyba że sam se to porobisz a liczysz jedynie koszty części

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpalał dobrze czy się dusił na zimnym zanim zapalił?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 16.01.2025 o 22:38, StreamHD napisał:

Odpalał dobrze czy się dusił na zimnym zanim zapalił?

Przepraszam za czas odpowiedzi. Tak, można to tak nazwać. Przez dłuższą chwilę kręcił jakby na sucho a potem zaczęło płynąć paliwo i dusił się az w końcu łapał. I to nie tylko na zimnym. Po dłuższym postoju 6h+ tak się działo również

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi