Skocz do zawartości
pzi1967

Podgrzewana kierownica

Rekomendowane odpowiedzi

Tez miałeś błąd maty grzewczej? Ja mam 5q0953549D, musiałbym sprawdzić wersję softu. Sprawdziłem wersja softu to 0140 i nie ma nowszej. Próbowałem wgrywać starsze nic to nie dało. 

Edytowane przez tomolowski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Mam pytanie czy w przypadku wymiany kierownicy w Passat B8 z 2018 z podgrzewaną kierownicą na wersję z poliftowego z przyciskiem podgrzewania w kierownicy muszę coś dodatkowo robić? Czy to będzie działać? Czy przycisk obok lewarka będzie włączał grzanie? Będę wdzięczny za odpowiedź. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupić kierownicę, dołożyć wiązke, zmienić taśmę, zakodować

ELDAR ci ogarnie

20240629_133145.jpg

Edytowane przez rodzyn889
  • Thanks 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 15.01.2024 o 21:07, turzol napisał:

19 bramka can-> kodowanie i wybierz MFL

[VO]_Multi_function_steering_wheel_control_module Wartość kodowania:
[LN]_Heated_steering_wheel_button: [VN] _nieaktywny -> [VN]_aktywny

A w bloku klimatycznym aktywujemy przycisk ogrzewania kierownicy z przycisku na kierownicy.
Kodowanie:
[LO]_Heated_steering_wheel_version: brak => [VO]_LRH_Gen_2

Turzol dziękuje ci za podpowiedź. Trochę mi zeszło zanim zrozumiałem o co Ci chodzi. Teraz wklejam foto do instrukcji Turzol-a by nikt nie musiał głowić się co zrobić by uruchomić przycisk podgrzewania ten NA kierownicy . Mega to sprawa kiedy nie muszę odrywać wzroku i jednym, guzikiem na kierownicy mogę załączyć ogrzewanie kierownicy. Pewnie zaraz będzie przydatne.

20240903_200836.jpg

20240903_201009.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.01.2024 o 08:15, koala106 napisał:

Ogarnąłem już kilka kierownic wymianę na grzane rline z Passata b8.5 z dotykowymi klawiszami. W skrócie: taśma do wymiany - można dać 5q0 - małe przeróbki lub 5q1 - więcej zabawy i przewód do BCM. Oba warianty działają. Po montażu kodowanie klimatronika, taśmy (jak5q0) BCM (jak 5q1)  a jak kiera dotykowa jak moja to dodatkowo gateway trzeba ustawić. 
Kierownicę mam takie z poduchami, pomogę z montażem. Zima rewelacja 

IMG_8777.jpeg

IMG_9067.jpeg

powiedz mi ta kiera podchodzi bez problemu - zmieniłeś zwijak i załozyłeś ją bez problemu w sensie dotykowe przyciski działają czy trzeba dodatkowo kodować jeśli bym chciał nawet bez kodowania założyć ? podoba mi się ona bardziej ze względu na grubość i bicepsy i myślę, czy nie ma z tym problemu jako P&p bo rozumiem patrząc na tą kierownicę, że ona jest grubsza od zwykłej tylko zastanawiam się czy trzeba coś jeszcze zmieniać czy będą działaly przyciski dotykowe 

Edytowane przez Skubiszek85

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 24.04.2025 o 12:13, Skubiszek85 napisał:

czy ktoś może podpowiedzieć ? :) 

Tak trzeba kodować. Musisz mieć też odpowiednią wersję GW, żeby wszystko chodziło jak trzeba. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.01.2024 o 08:15, koala106 napisał:

Ogarnąłem już kilka kierownic wymianę na grzane rline z Passata b8.5 z dotykowymi klawiszami. W skrócie: taśma do wymiany - można dać 5q0 - małe przeróbki lub 5q1 - więcej zabawy i przewód do BCM. Oba warianty działają. Po montażu kodowanie klimatronika, taśmy (jak5q0) BCM (jak 5q1)  a jak kiera dotykowa jak moja to dodatkowo gateway trzeba ustawić. 
Kierownicę mam takie z poduchami, pomogę z montażem. Zima rewelacja 

IMG_8777.jpeg

IMG_9067.jpeg

Kolego proźba czy mógłbyś pomóc ogarnąć temat,  mam kierownicę podgrzewana  dotykowa chciałbym zmienić w Touran  2.0tdi  2018r oczywiście odpłatnie.Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam panowie, mam pytanie. 

Kupiłem kierownicę z pikowaną skórą, podgrzewaną i tzw. bicepsami i modułem 5H0959542N

Kierownica pochodzi z Golfa 8 miała też pasować do Passata (mój błąd, że nie zdjąłem swojej kierownicy wcześniej) 

Przeglądając filmy w necie, zauważyłem, że multifunkcję wraz z ramką można przełożyć do kierownic "dotykowych"  i pasuje 1:1

Przy demontażu swojej kierownicy zauważyłem, że poduszka ma inne mocowanie oraz moduł jest zupełnie inny - 3G0959542A, moduł ten montowany jest na środku kierownicy, w tej od Golfa 8 i rzekomo też od Passata B8 jest z boku.

Moje pytanie brzmi, czy da się to podłączyć  oraz czy wymagana jest zmiana poduszki? 

Nie potrzebuję grzania kierownicy, bardziej chodziło mi o sam kształt i pikowaną skórę. 

c74bc660430bb1546c9ea2064437.jpeg

3G0959542A.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 12.11.2025 o 12:47, Skubiszek85 napisał:

też chcę na taką zmienić jak kupiłeś (1 zdjęcie) 

Z racji braku odpowiedzi poszperałem trochę i wygląda na to że poduszka jest inna. Więc u mnie odpada. Gdybyś miał jednak to szczęście i poduszkę już pod tą kierownice to mogę oddać swoją za symboliczne 5 dych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Skubiszek85 napisał:

którą powiedz ? 

Ta która jest na zdjęciu bez przycisków. Ale już poszła na allegro lokalnie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy macie może numer zwijaka pod grzana kierownicę? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dobra to jeszcze inaczej... 

mam paska z taką kierownicą vw-passat-b8-golf-7-kierownica-5g0419091dj-5g0419091gb-5g0-419-091-dj-5g0-419-091-gb-skorzana-multifunkcyjna-e74-czarny-polo.thumb.jpg.f6899218276db64e8c65e6300676c53b.jpg

chce założyć taką:

KIEROWNICA-VW-GOLF-8-PASSAT-B8-TIGUAN-PODGRZEWANA-5H0959542N-SZARA-RAMKA.thumb.jpg.a2d81d76eeb78f04f5e31eea37d582b8.jpg

co muszę zmienić, kupić itp ?

Mam DSG, łopatki, aktywny tempomat - nie mam grzania. 

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.12.2025 o 22:58, pdpiotrek2 napisał:

Koledzy macie może numer zwijaka pod grzana kierownicę? 

Nie wiem, czy to jakaś tajemnica...? Może ktoś podpowiedzieć jakiego zwijacza użyć do przedlifta z [DSG z łopatkami, ACC, multifunkcja] aby można było użyć/wymienić kierownicę na podgrzewaną...???
1. Jaka taśma w przypadku chęci wymiany na kierownicę przedliftową [czyli taka jak jest aktualnie] + z podgrzewaniem?
2. Jaka taśma w przypadku chęci zmiany na kierę poliftową?

Dobra...
Edyta [07-02-2026]: mam już kierownicę i taśmę oraz przelotkę wraz z pinami zasilającymi.

Taśma: 5Q0.953.569.B / C

Wszystko zakodowane CARscannerem.

obraz.thumb.png.9aa6119f1c9a8085af98f9660d831242.pngobraz.thumb.png.5846bab63f13707b4d961e2081921344.png

Edytowane przez Exenrb
update

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 26.02.2025 o 15:08, Skubiszek85 napisał:

powiedz mi ta kiera podchodzi bez problemu - zmieniłeś zwijak i załozyłeś ją bez problemu w sensie dotykowe przyciski działają czy trzeba dodatkowo kodować jeśli bym chciał nawet bez kodowania założyć ? podoba mi się ona bardziej ze względu na grubość i bicepsy i myślę, czy nie ma z tym problemu jako P&p bo rozumiem patrząc na tą kierownicę, że ona jest grubsza od zwykłej tylko zastanawiam się czy trzeba coś jeszcze zmieniać czy będą działaly przyciski dotykowe 

Panowie podpowie ktoś jak uruchomić kiere dotykową? Bardziej chodzi mi o kodowania lub adaptacje które trzeba zrobić by to wszystko działało. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
43 minuty temu, miikii napisał:

Panowie podpowie ktoś jak uruchomić kiere dotykową? Bardziej chodzi mi o kodowania lub adaptacje które trzeba zrobić by to wszystko działało. 

Adaptacje w Gateway.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, turzol napisał:

Adaptacje w Gateway.

Podpowiedź proszę dokładniej. By nie szukał tego w nieskończoność. Proszę ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, miikii napisał:

Podpowiedź proszę dokładniej. By nie szukał tego w nieskończoność. Proszę ? 

a przeczytałes chociaz posty na tej stronie ?

są nawet screeny 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi