Skocz do zawartości
Szelbi

Bi ksenon B7 19 a 21

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich na forum , posiadam Passata b7 , postanowiłem zmienić sobie lampy ze zwykłych na bixenon z ledami , kupiłem lampy z nr 19 , kupiłem na Allegro adaptery z których wychodziły 2 kable które trzeba było podłączyć do BCM w kostkę c nr 48 i 49 , zrobiłem wszystko jak kazali , niestety w tym miejscu zaczyna się problem , lampy świecą lecz wyświetlają się błędy na liczniku odnośnie przeplonych żarówek , brak zmiany na auto z led na xenon , muszę ręcznie przestawiać z postojowych na mijania oraz nie działają przesłony które włączają światła długie , zamiast długich włączają się halogeny , walczę z tym już 2 tydzień , czy jest ktoś w stanie mi pomoc , podpowiedzieć co robię zle , przekodowalem w vcds na bixenony , ściągnąłem z drugiego auta który ma oryginalne bixenony z led wsZystkie ustawienia i nic .... brak sił . imageproxy.php?img=&key=4ac350283c2c00a8

714DE936-933D-4A45-ACE1-64C232B98B41.jpeg

242ED442-89D3-450D-ADC3-E062D764C433.jpeg

87644A61-80C6-4C3F-84CC-81BCF1FCA8D5.jpeg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Warto by było wkleić autoscan, zakodowanie bix'ów w gw to średni pomysł, jeżeli nie masz modułu AFS, niezbędnego do prawidłowego działania bixenon'ów. Napisz do tych specjalistów co Ci opierniczyli ten wspaniały zestaw(zapewne nie tanio) aby Ci podali jak masz to zakodować.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kłania się kodowanie bajtu 18.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 minuty temu, mkpol napisał:

Kłania się kodowanie bajtu 18.

Możesz podpowiedzieć jak to zakodować ? Będę wdzięczny .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie. Kodowanie zależy od tego jaką masz wersję oświetlenia w aucie. Tak jak napisał Wolfe. Niech ci sprzedawca poda jakie ma być kodowanie. A tak z innej beczki to gdzie masz spryskiwacze i układ samopoziomowania?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Kolegów, może sprawa dla jednych się wydawać głupotą. Ale ja mam ogromny problem. Mianowicie mam problem z reflektorami, elektryk pyta się jakie to lampy (19 czy 21) w serwisie nic im nie wiadomo tylko podali mi numer części. Czy ktoś by był w stanie mi rozszyfrować jakie to reflektory jakie sterowniki jaka cyferka skrętne czy nie? ogólnie specyfikacje bo oszaleje chyba :/ nr:  3AB941043

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Opisz jaki masz problem. Co mechanik ma na myśli z tym 19 21. Inaczej temat bez szans na ogarnięcie i trafi do kosza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

19- ksenon ze światłem kierowanym

21-ksenon z dynamiczną światłem drogowym

Twój to 21

Edytowane przez grabotg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich. Piszę z pomocą do fachowców w temacie wymiany reflektorów w VW CC po lifcie 2012 rok. Zaczął mi parować jeden reflektor, w tym przypadku będę musiał go wymienic. I teraz nieznania mi kwestia...chciałbym wymienić oba reflektory na xenony z kropkowanym paskiem LED do jazdy dziennej. W tym momencie mam reflektory bez tych diod. Czyli żarówkę PW24W w światłach do jazdy dziennej. Czy jest opcja aby założyć te "wspanialsze" reflektory czy nie ma takiej opcji? Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopie temat, liczę że może komuś pomogę :) a i się czegoś dowiem. Oczywiście z okazji świąt postanowiłem, pogmerać w staruszku B7 i coś wymodzić. Poszedł mod na xenon 21. Pojawił się problem bo moduł j519 piny 48, 49 są wykorzystywane do sterowania światłami dziennymi led w reflektorach, ale oryginalnie te piny były używane do dziennych w zderzaku, więc poszła wymiana. Teraz pojawił się problem bo doświetlanie ze zderzaka to inne piny na module i zero problemów, ale pytanie gdzie wpiąć piny od przeciwmgłowych w module j519? Ma ktoś pomysł lyb schemat dla tych przeciwmgłowych? 

Ewentualnie może ktoś ma opis dla różnych lamp w zderzaku, wiem że są trzy wersje, same dziennie P21, 2xh8 i trzecia opcja P21 i h8 - temat dotyczy tej ostatniej, h8 robią za doświetlanie i przecwimgłowe, a p21? zbytek przy xenonie czy można coś wymodzić?

Kodowania:

kodowanie przed zmianami ORYGINALNE WYPOSAŻENIE HALOGENY:040000000000000000180088740000E443510088436D87606488E7200041

kodowanie po zmianach MOJA MODYFIKACJA WERSJI R - OBECNY MODUŁ W AUCIE: 040000000000000000180088740029E443550088436DA760648CE7200049

kodowanie oryginalne nowego modułu R (taki był jak go załatwiłem, przed włożeniem do auta) : 000A000000000000049800805400297423D54B88626DAD60E480C7240041

Pojawił się problem, na nowym kodowaniu znikły dzienne w lampach xenon, wcześniej były? Jakieś pomysły? Bajt 18 nie ruszany, wcześniej halogen j519 model G, obecnie j519 model R .

Edytowane przez mark2121

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, mark2121 napisał:

pytanie gdzie wpiąć piny od przeciwmgłowych w module j519?

A25/C25 - tak jest w każdym modelu.

10 godzin temu, mark2121 napisał:

Ewentualnie może ktoś ma opis dla różnych lamp w zderzaku, wiem że są trzy wersje, same dziennie P21, 2xh8 i trzecia opcja P21 i h8 - temat dotyczy tej ostatniej, h8 robią za doświetlanie i przecwimgłowe, a p21? zbytek przy xenonie czy można coś wymodzić?

W wersji xenon były montowane tylko 2xH8. Zewnętrze - p.mgła (piny A25/C25), wewnętrzne - doświetlanie statyczne (piny C43/A2). Jak nie chcesz zmieniać tych lamp, to olej P21W i korzystaj tylko z H8 jako p.mgła i statyczne doświetlanie (zmień wtedy bajt 14. z 29 na 89).

11 godzin temu, mark2121 napisał:

Pojawił się problem, na nowym kodowaniu znikły dzienne w lampach xenon, wcześniej były? Jakieś pomysły? Bajt 18 nie ruszany, wcześniej halogen j519 model G, obecnie j519 model R .

W xenonach dzienne i pozycyjne to te same LEDY, zmienia się tylko ich moc w zależności od trybu pracy. Podłączone są do pinów C26/A44. Piny C48/C49 nie są wykorzystane w takiej wersji.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.12.2024 o 00:28, nTomek napisał:

A25/C25 - tak jest w każdym modelu.

W wersji xenon były montowane tylko 2xH8. Zewnętrze - p.mgła (piny A25/C25), wewnętrzne - doświetlanie statyczne (piny C43/A2). Jak nie chcesz zmieniać tych lamp, to olej P21W i korzystaj tylko z H8 jako p.mgła i statyczne doświetlanie (zmień wtedy bajt 14. z 29 na 89).

W xenonach dzienne i pozycyjne to te same LEDY, zmienia się tylko ich moc w zależności od trybu pracy. Podłączone są do pinów C26/A44. Piny C48/C49 nie są wykorzystane w takiej wersji.

Dzięki Tomasz, jak zwykle fachowa wiedza :) i pomoc. Jednak wszystko to i tak lipa, moduł, który założyłem to R i niestety nie będzie działać, brak pinu na DSG czyli pin 30 - nie ma go fizycznie. :( Czekam na wersję J. Wtedy biorę się za kodowanie. Lampy w zderzaku mam H8 i P21W, więc przeciwmgłowe doświetlanie poszło na A25 i C25 jak pisałeś w poradniku, nie wiedziałem co z tymi drugimi,  - może coś z nich się uda zrobić. Czyli źle podpiąłem, bo ledy od xenonów podpiąłem na C48, C49. Hmm, sugerowałem się schematem elektrycznym, gdzie tak lampy są wpięte do C48, C49??, nigdzie nie widziałem w schemacie wpięcia na C26 i A44. Masz jakiś shcemat?

Wg mojej wiedzy: J519 nasz moduł elektryki : złącze T52c/49 idzie to lampy MX2 T14e/11 i to są dzienne 

pozostałe to:

MODUŁ J519        WTYCZKA STARA DO HALOGENOWEJ LAMPY      WTYCZKA NOWA DO BIXENON

T52c/52 =>                                            T10e/6 =>                                           T14e/6 - mijania

T52a/44 =>                                            T10e/10 =>                                         T14e/10 - pozycyjne

T52C/50 =>                                            T10e/9 =>                                           T14e/9 - prawy kierunek

T52c/46 =>                                             T10e/8 =>                                           T14e/12 - drogowe

T10e/5 =>                                           T14e/ 5 połączona z 7 - masa

SC8 => T14e/4 - zasilanie z bezpiecznika   - TEGO PRZEWODU BRAKOWAŁO

CAN 2x => T14e/1 i /2 - can - TYCH PRZEWODÓW BRAKOWAŁO

T52c/49 => T14e/11 - TEGO PRZEWODU BRAKOWAŁO

Dynamic Light Assist (DLA) - potrzebuje kamery w szybie (znaki, linie itd)

HBA - asystent świateł drogowych - potrzebna mini kamera w lusterku od strony szyby lub duża jw.

ANALOGICZNIE DRUGA LAMPA , z tym że: T52c/48 i SC(powinien być drugi niezależny bezpiecznik) na T14e/4 - można oczywiście zabrać napięcie nie z bezpieczników, a z innego miejsca z wtyczki (mostek).

OCZYWIŚCIE NIE OBEJDZIE SIĘ BEZ INGERENCJI W BAJT 18 :) DLA WIĘKSZOŚCI TO WARTOŚĆ 65 lub 5F, ALE TO JUŻ RÓŻNIE, KAŻDE AUTO JEST INNE I MA INNĄ KONFIGURACJĘ.

SYSTEM BĘDZIE DZIAŁAĆ PRAWIDŁOWO Z MODUŁEM POZIOMOWANIA (55) AFS, KTÓRY JEST POŁĄCZONY DO CZUJNIKA POZIOMOWANIA NA TYLNEJ OSI LEWE KOŁO. AFS ŁĄCZY SIĘ CAN Z LAMPAMI - TAM WPINAMY CAN OD LAMP. 

kodowanie informacje dodatkowe bajt 18,  żarówka drl ze zderzaka stanie się światłem drogowym, ponieważ jest podłączona do pinów 48 i 49, można zostawić ją podłączoną tak jak jest i użyć plusa z niej do zasilania elektromagnesu świateł drogowych do pinu 11

Bajt 14  bit 3 Reflektory biksenonowe (z przesłonami) zainstalowane
Bajt 15 bit 3 Światła do jazdy dziennej (DRL) nieaktywne z kierunkowskazami
Bajt 15  bit 6 Światła do jazdy dziennej (DRL) za pomocą oddzielnych świateł aktywne (To już można sprawdzić)
Bajt 17  bit 2 Biksenon z dodatkowymi światłami drogowymi
Bajt 18 (To jest konfiguracja świateł i po zmianie nie ma powrotu, jeśli było 00, ponieważ jest to tylko maskowanie, można spróbować wartości 65, 
Bajt 25 bit 7
Bajt 25 bit 2 Światła drogowe z przesłonami aktywne/zainstalowane

INFORMACJA ODNOŚNIE AFS (55 - inaczej J431) W kontrolerze 55, bajt 1, bit 3 tekst etykiety brzmi „Informacje o poziomowaniu za pośrednictwem czujnika(ów) i NIE za pośrednictwem CAN”.  wydaje się wskazywać na to, że informacje o poziomowaniu można uzyskać za pośrednictwem CAN - tylko jeśli mamy już zawieszenie aktywne DCC.

12345678.jpg

Edytowane przez mark2121

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam sobie odpowiem, ale może ktoś podpowie kodowanie, dla potomnych: by zamontować reflektor biksenonowy w passacie B7, należało usunąć istniejące przewody w bcm odpowiadające halogenowym światłom do jazdy dziennej (DRL) obok świateł przeciwmgielnych, aby użyć pinów C48 i C49 do biksenonów. Światło do jazdy dziennej (DRL) należało podłączyć do pinów C43 i A2, aby działało jak fabryczne statyczne światła doświetlające zakręty! To jeśli chodzi o Załatwienie lamp w zderzaku ;) , nadal pozostaje pytanie o kodowanie... Co do wyjścia DSG pin 30 w J519, dziwne, bo auto odpala i jeździ, ale to chyba nie do DSG tylko oświetlenie/przygaszanie lampek na pulpicie licznika...

Edytowane przez mark2121

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 31.12.2024 o 11:12, mark2121 napisał:

Wg mojej wiedzy: J519 nasz moduł elektryki : złącze T52c/49 idzie to lampy MX2 T14e/11 i to są dzienne

Tak. Ten sygnał jest podłączony do lampy Xenon ale wtedy steruje siłownikiem dynamicznego doświetlania zakrętów (V319). Patrz twój schemat - połączenie oznaczone gwiazdką dlatego wcześniej pisałem, że nie używane, bo tak jest opisane w VAGHelper. Mój błąd.

W dniu 31.12.2024 o 11:12, mark2121 napisał:

nigdzie nie widziałem w schemacie wpięcia na C26 i A44. Masz jakiś shcemat?

Na twoim schemacie jest T52a/44 -> T14e/10 czyli moje A44 - opisane jako 58R co oznacza "światła postojowe", które pełnią też funkcję DRL.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, nTomek napisał:

Tak. Ten sygnał jest podłączony do lampy Xenon ale wtedy steruje siłownikiem dynamicznego doświetlania zakrętów (V319). Patrz twój schemat - połączenie oznaczone gwiazdką dlatego wcześniej pisałem, że nie używane, bo tak jest opisane w VAGHelper. Mój błąd.

Na twoim schemacie jest T52a/44 -> T14e/10 czyli moje A44 - opisane jako 58R co oznacza "światła postojowe", które pełnią też funkcję DRL.

Super , dzięki za info, staram się właśnie aktualizować wątek, co prawda odnośnie xenonów , a nie doświetlania zakrętów, ale może komuś nie przydać. Teraz podmiana J519 na J z R, i biorę się za kodowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
41 minut temu, mark2121 napisał:

Światło do jazdy dziennej (DRL) należało podłączyć do pinów C43 i A2, aby działało jak fabryczne statyczne światła doświetlające zakręty!

Bez wymiany na 2xH8 to będzie marny skutek bo wersja P21W oprócz tego że ma dużo mniejszą moc (21W vs 55W) to jeszcze reflektor świeci na wprost zamiast doświetlać kąty. Już lepiej doświetlają przeciwmgłowe.

43 minuty temu, mark2121 napisał:

Co do wyjścia DSG pin 30 w J519, dziwne, bo auto odpala i jeździ

Ten pin nie ma nic wspólnego z DSG (przynajmniej w Passacie). Był używany w starszych wersjach bez systemu Start/Stop. Jeśli masz u siebie SS to nie potrzebujesz go...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 minutę temu, nTomek napisał:

Bez wymiany na 2xH8 to będzie marny skutek bo wersja P21W oprócz tego że ma dużo mniejszą moc (21W vs 55W) to jeszcze reflektor świeci na wprost zamiast doświetlać kąty. Już lepiej doświetlają przeciwmgłowe.

Ten pin nie ma nic wspólnego z DSG (przynajmniej w Passacie). Był używany w starszych wersjach bez systemu Start/Stop. Jeśli masz u siebie SS to nie potrzebujesz go...

Masz rację, ale na początek musi tak zostać, później wlecą 2xh8, ale martwi mnie wtyczka od lampy złącze nr 7 w reflektorze xenon, w schemacie jest że to masa, ale na forum rosstech piszą, że to powinno być połączone z 3 wtyczki starej halogenowej. Nigdzie nie mogę znaleźć schematu lamp 21.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, mark2121 napisał:

martwi mnie wtyczka od lampy złącze nr 7 w reflektorze xenon, w schemacie jest że to masa, ale na forum rosstech piszą, że to powinno być połączone z 3 wtyczki starej halogenowej.

Na pinie 3 wspomnianej wtyczki też jest masa, więc wszystko się zgadza.

37 minut temu, mark2121 napisał:

Nigdzie nie mogę znaleźć schematu lamp 21.

Schemat który podałeś opisuje obie wersje: 19 i 21. Ta druga ma to opcjonalne połączenie - dynamiczne doświetlanie.

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
38 minut temu, nTomek napisał:

Na pinie 3 wspomnianej wtyczki też jest masa, więc wszystko się zgadza.

Schemat który podałeś opisuje obie wersje: 19 i 21. Ta druga ma to opcjonalne połączenie - dynamiczne doświetlanie.

Dobra wykonano test w jeździe, jest ok, wszystkie lampy led świecą, ale mam błąd w module 55 AFS (ruch lewostronny???), jak robię nastawy podstawowe nic się nie dzieje??, test wyjść działa: góra dół, lewo prawo, ale nie działa mi skręt lamp przy kręceniu kołem kierownicy. Sterowanie z modułu jest, więc coś trzeba jeszcze gdzieś zakodować, moduł kierownicy??? No i co zauważyłem, nie mam długich?!?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc po kolejnych bojach, ruch lewostronny - błąd - odchaczyć w liczniku travel mode i jest czysto. Światła skręcają itd, ale pozostał : usterka AFS A , czyli nie ma długich i DLA. Na postoju jak klikam długie zapala się kontrolka i załączają się, ale po zapłonie i w trybie auto i innym nie ma długich??? Domyślam się, że to chodzi o kodowanie, ale czego? Bajt 18 innej wartości dla lamp 21? Czy moduł AFS (J745),  lub Kamery (R242)?? W kamerze zauważyłem ciekawą rzecz, jak załączam FLA_Headinglight_type na Xenon to wraca po ponownym razie na Halogen, a coding_FLA z LA modus 1 nie chce się zmienić. W AFS nie mogę załączyć w bajcie 04 bit 6 - asystent świateł dynamicznych - warunki brzegowe itd.... Wychodzi na to, że ten system jest jakoś powiązany z modułem elektryki i bajtem 18. Może, ktoś ma jakiś pomysł?? Podpowiedź?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi