Skocz do zawartości
Kewin1503

Composition / Discover Media PQ

Rekomendowane odpowiedzi

Podłączyłem dzisiaj Mib2 do Tiguana 2013r, radio z 2018r, trzeba było przepiąć przewody przy module BT pod siedzeniem jak i w kostce bo nie działał mikrofon, potem update bo nie działał zegarek + CP off.
Wykodowanie z CAN telefonu powodowało błąd o złym kodowaniu, nie miałem wcześniej nawigacji więc pamiętajcie że antena ma być z wtyczką kątową bo prosta się nie mieści i musiałem przerabiać.
Następnie podniesienie software w CAN-Gateway żeby mieć 5F, po updacie bramki Haldex stracił komunikację więc trzeba było zrobić update Haldexa.
Więc bez odisa możecie napotkać na różne dziwne przeszkody jak i błędy których nie da się wykasować a u mnie musi być wszytko na tip top.
Po update softa w radiu nie mam ikonek w radiu DAB, wcześniej chyba wskakiwały automatycznie teraz można zrobić to tylko ręcznie, może tak ma być.

20231014_110509.jpg

370207253_2562495057249545_3589664091964036059_n.jpg

20231013_193044.heic 20231014_145847.heic 20231014_184210.heic 20231014_213719.heic

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy może ktoś miał problem w Discovery media + aid że po aktualizacji zniknęła nawigacja z zegarów. 

Mam puste pole jak na foto, wygrałem nawigację ze strony na fabryczny sd i aktualizacja przeszła, najnowszy wypust Navi Europa. 

Rok 2019/mod 2020

20231202_150140.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie jestem w trakcie wymiany radia z RNS315 na MIB STD2 PQ. Quadlocka starego wywalam i montuje nowego pasującego pod MIB. Ale w starym QD jest kabel żółty na pinie 16 opisany jako: Permanent plus, connected to PIN 15, anti-theft alarm system. Zostawić to luźno z izolacją ? czy trzeba to wpiąć w nowy QD ? W nowym QD nie ma takiego opisu gdzie ten kabel wpiąć. 

QD-old.jpg

W wczoraj u dealera VW w DE dowiedziałem się że jest to pin który ma zasilanie i jest to "sygnał sterujący dla urządzenia antykradzieżowego, SAFE". Gdy wyciągniemy radio lub zasilanie na jakiś czas zostanie uruchomiona procedura antykradzieżowa czyli "kod" radia. W nowych jednostkach jest to już inaczej rozwiązane. 

Edytowane przez kalvin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie. Mój DM zaczął żyć własnym życiem. Podejrzewam dotyk. Pierwsze objawy pojawiły się przy nawigacji- sam sobie wytyczał jakąś absurdalna trasę,  aktywował przyciski u dołu ekranu, a teraz sam sobie uruchamia menu, przełącza stacje radiowe, cuda. Sprzęt działał poprawnie od co najmniej 4- 5 lat.Odłączenie.akumulatora nic nie zmieniło. Ktoś miał podobny przypadek? Gdzie szukać uszkodzenia?

Edytowane przez wektor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 25.02.2025 o 19:29, wektor napisał:

Witajcie. Mój DM zaczął żyć własnym życiem. Podejrzewam dotyk. Pierwsze objawy pojawiły się przy nawigacji- sam sobie wytyczał jakąś absurdalna trasę,  aktywował przyciski u dołu ekranu, a teraz sam sobie uruchamia menu, przełącza stacje radiowe, cuda. Sprzęt działał poprawnie od co najmniej 4- 5 lat.Odłączenie.akumulatora nic nie zmieniło. Ktoś miał podobny przypadek? Gdzie szukać uszkodzenia?

Kup nowy wyświetlacz są na alii.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na pewno wyświetlacz? Właśnie z powodu ocieplenia chciałem sprzęt wydłubać i sprawdzić połączenia  kabelków i/lub taśmy  łączącej ekran z resztą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

albo lcd 

also driver od lcd na płycie LCD 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba wymienić sam dotyk. Coś ponad 100zł na alliexpers i wszystko wróci do normy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Decyzja podjęta.. Muszę rozebrać DM,żeby sprawdzić numer katalogowy.

Edit: 

Wymieniłem  bez odklejania starszego, dużo łatwiejsza robota.Ale są 2 ( pułapki).

1.Kupilem z przyciemnioną szybką, DM musiałem dać na wysoką jasność, ale i  tak trochę światła z ekranu wytłumił.

2.Dotyk dokłada około 1mm na grubości  i nie przeszkadza to w złożeniu pakietu,wprawdzie zatrzaski nie łapią ale jest ok.Niestety, przez to 2 górne przyciski  z lewej i prawej mają za dużą odległość do styków na płytce drukowanej i nie łączą.Ponowna rozbiórka, wywalenie acetonem cienkiej gąbeczki z ramki stalowej  i małe dogięcie uchwytów ekranu ( aluminium) i lekka korekta otworków iglakiem załatwiła sprawę.

Edytowane przez wektor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 20.04.2022 o 14:10, g_b napisał:

Hej

Nie passat a Touran, zakodowałem kamerke w 5f i 10 , niestety brak obrazu oraz kompletny brak ops na ekranie miba, slychac tylko akustyczny sygnal parktronika. o co kaman?

ENG122229-ENG117711-Car_Function_List_BAP_Gen2-parking_assist_0x0A_msg_bus

Jaki parametr tutaj ustawic? mam Termial 15

Jak sobie poradziłeś?

W dniu 28.07.2022 o 16:39, henzi napisał:

Ktoś z was to ogarnął koledzy? Mam ten sam problem z czujnikami parkowania raz się pojawia ikona auta parkującego na ekranie raz nie. Jak to zaadoptować vcds ? Krok po kroku?

U mnie wygląda to tak.....

IMG_20220727_194335.jpg

IMG_20220727_194813.jpg

Też mam ten problem u Znajomego w aucie. Coś udało się wskórać?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
19 godzin temu, alvaroalvaro78 napisał:

Jak sobie poradziłeś?

Też mam ten problem u Znajomego w aucie. Coś udało się wskórać?

wklej autoscan 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi