Skocz do zawartości
Ysebulba

Dołożenie fabrycznych Lampek ostrzegawczych w tylnych drzwiach.

Rekomendowane odpowiedzi

Wymieniłem BCM na wyższy. Może coś jest nie tak w adaptacjach. Po wymianie auto nie widziało wogóle tylnich drzwii ale uporałem się z tym. Czyli adaptacje. Może ktoś wie gdzie włączyć to oświetlenie przycisków?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć Panowie, mam wersję Highline i pomyślałem że dobrze byłoby dołożyć podświetlenie otwartych tylnych drzwi, czy dobrze rozumiem że nie trzeba nic dodatkowo kodować a jedynie wpiąć się do sterownika, według wcześniej podanego schematu?

Zamierzam wygłuszyć tylne drzwi i chciałbym zrobić podświetlenie, zanim zabiorę się właśnie za wygłuszenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.05.2023 o 08:52, Stylishh napisał:

Cześć Panowie, mam wersję Highline i pomyślałem że dobrze byłoby dołożyć podświetlenie otwartych tylnych drzwi, czy dobrze rozumiem że nie trzeba nic dodatkowo kodować a jedynie wpiąć się do sterownika, według wcześniej podanego schematu?

Zamierzam wygłuszyć tylne drzwi i chciałbym zrobić podświetlenie, zanim zabiorę się właśnie za wygłuszenie

Zacznij od tego czy wogóle masz sterowniki .Jeśli tak to wspinasz się do wg schematu i potem musisz w sterownikach te lampki zakodować . Jeśli nie masz sterowników to wpinasz się do złącza zamka z masą , a plus bierzesz z silnika szyby .

• Like 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 6.07.2018 o 16:39, PatrikS napisał:

Mam Passat Comfortline, nie mam jednostek w tylnych drzwiach. Zrobiłem to jak w Golfie 7 i jest w OK

http://www.vw-club.cz/viewtopic.php?f=290&t=322669&start=0

W tylnych lewych drzwiach plus jest przymocowany do sworznia 1 podnoszonego okna. Szkielet przełączający łączy się ze stykiem 2 złącza blokującego.
W tylnych drzwiach po prawej stronie plus jest przymocowany równo do silnika i szkieletu do sworznia 5 złącza blokującego.

@Ysebulba @PatrikS @SeBa_

mam problem z podłączeniem tylnych lampek. + jest na PIN2 (pierwszy gruby biały kabelek) natomiast na kostce zamka nie ma nigdzie - . O co chodzi? Passat 2021

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 13.07.2025 o 22:12, Janinho5 napisał:

@Ysebulba @PatrikS @SeBa_

mam problem z podłączeniem tylnych lampek. + jest na PIN2 (pierwszy gruby biały kabelek) natomiast na kostce zamka nie ma nigdzie - . O co chodzi? Passat 2021

Mam ten sam problem, tylne lewe drzwi zgodnie z pomocą dydaktyczną udało się zrobić ale już w tylnych prawych jest problem bo nie mogę znaleźć na wiązce zamka kabla odpowiadającego za zgaszenie lampki po zamknięciu. Na jednym kablu lampka się zapala ale nie gaśnie a na reszcie za słabe napięcie żeby ją w ogóle zapaliło. Jak to można rozwiązać ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że rzadko tu tu już ktoś zagląda. Więc odgrzewam temat bo dostałem pytanie na które nie potrafię odpowiedzieć. 
Czy osoby które dokładały lampki w tylne drzwi metodą masa - zamek , plus - silnik zauważyły że w całkowitej ciemności lampki się lekko żarzą ? 
Jeśli tak to w czym leży problem i jak go wyeliminować ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tak jest, ale jeszcze nic z tym nie zrobiłem. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja po dołożeniu lampek mam to samo.

Widać jak obie tylne świecą słabo cały czas po zamknięciu drzwi.

Kolega, który trochę zna się na elektryce i elektronice doradził mi dolutowanie rezystora. Podobno najlepsze parametry i żeby sie nie grzał to : 470 ohm, moc 10 W.

Czy ktoś z Was zna jakiegoś elektryka samochodowego aby to potwierdzić? Chciał bym to zrobić raz i mieć z głowy, ale niestety nie znam się na elektryce I nie wiem co tam dobrać. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie.

Czy ktoś już rozwiązał problem z żarzeniem się lampek w tylnych drzwiach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a pamiętasz w jakie piny się wpinałeś i w które kostki?

ps. robiłem niedawno u siebie i nic nie świeci po zamknięciu drzwi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a próbował ktoś małym przekaźniczkiem to wysterować? tak aby masa do lampki szła przez przekaźnik (30/87) z karoserii samochodu a sterowanie przekaźnika z masy zamka (85/86)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi