Skocz do zawartości
ArturrO

Pasiasty ciągle zapala i gaśnie w trakcie jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Dawno się nie odzywałem bo jak przystało na porządną niemiecką maszynę wszystko działało ok... do czasu.

Objaw mam taki. Podczas jazdy gaśnie ale za chwile odpali ponownie więc jeżeli tylko jest na biegu to mogę jechać

coś na wzór kangura co ciekawsze dzieje się tak w miarę w równych odstępach czasu około 1 sek. Obstawiałem w

pierwszej kolejności cewkę ale wymiana nie pomogła. Ostatnio udało mi się taki efekt zaobserwować po jakimś czasie postoju. Pasek nie chciał odpalić. Po przekręceniu kluczyka rozrusznik normalnie kręcił natomiast gdy puściłem kluczyk

pojawił się ten objaw o którym pisałem wcześniej czyli słychać było cykanie przekaźników, pompę paliwa a kontrolki zapalały się i gasły w 1 sekundowych odstępach. Po jakimś czasie odpalił normalnie.

Wymieniłem jeszcze kostkę stacyjki co też nie dało efektów może to coś z przekaźnikami? Macie jakieś pomysły?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Główny przekaźnik zasilający wypadałoby sprawdzić... Ten, który załącza się po przekręceniu zapłonu i nie puszcza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Główny przekaźnik zasilający wypadałoby sprawdzić... Ten, który załącza się po przekręceniu zapłonu i nie puszcza.

Podpowiedział byś jakiś numer tego przekaźnika i gdzie go znajdę? Te które namierzyłem w skrzynce z bezpiecznikami to cos mi nie podchodzą do Twojego opisu. Ja mam po kolei od lewej:

133 - klima

72 - wycieraczki z tyłu

30 - to chyba zasilanie kompa

18 - odcinający przy rozruchu

21 - kierunkowskazy

drugi rząd:

99 - wycieraczki

53 - klakson

80 - pompa paliwa

I to na tyle Jeszcze znalazłem jakiś duży w komorze silnika ale po numerze mi wyszło że to od wentylatorów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdź luty w trzecim od lewej, górny rząd ale i tak stawiam na halla w aparacie, względnie wtyczka od niego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W moim samochodzie miałem podobne objawy. Jak zdjąłem klapkę zakrywającą bezpieczniki i przekaźniki, wyraźnie było słychać klapnięcie (odpuszczenie) przekaźnika w chwili jak gasł silnik.

Jak dotkniesz palcem obudowy przekaźnika, poczujesz lekkie puknięcie. To był właśnie ten z numerem "30". Poprawiłem zimne luty na płytce tego przekaźnika i jest OK.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja akurat czujnika halla bym o to nie podejrzewał. Owszem jak straci z niego sygnał to zgaśnie ale czy by po powrocie sygnału zachowywał się jak po przekręceniu kluczyka (zapalał kontrolki i pompował na chwilę paliwo) to już bym nie był taki pewien?

Wymontowałem na razie ten przekaźnik 30. Wprawdzie luty nie wyglądały na popękane ale dla pewności zalałem je nową cyną i zobaczymy co się będzie działo na razie jeździ i odpala normalnie ale mszę mu dać trochę czasu bo to się potrafiło pojawić raz na kilka dni. Dzięki za podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zapalał kontrolki i pompował na chwilę paliwo

Na to akurat ma wpływ tylko kręcenie kluczykiem, hall przejmuje władze nad pompką pośrednio przez sterownik dopiero w trakcie rozruchu.

Więc jak gasną kontrolki po zgaśnięciu silnika to raczej kostka stacyjki nawala.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi