ArturrO Zgłoś #1 Napisano 24 Maja 2014 Witam Dawno się nie odzywałem bo jak przystało na porządną niemiecką maszynę wszystko działało ok... do czasu. Objaw mam taki. Podczas jazdy gaśnie ale za chwile odpali ponownie więc jeżeli tylko jest na biegu to mogę jechać coś na wzór kangura co ciekawsze dzieje się tak w miarę w równych odstępach czasu około 1 sek. Obstawiałem w pierwszej kolejności cewkę ale wymiana nie pomogła. Ostatnio udało mi się taki efekt zaobserwować po jakimś czasie postoju. Pasek nie chciał odpalić. Po przekręceniu kluczyka rozrusznik normalnie kręcił natomiast gdy puściłem kluczyk pojawił się ten objaw o którym pisałem wcześniej czyli słychać było cykanie przekaźników, pompę paliwa a kontrolki zapalały się i gasły w 1 sekundowych odstępach. Po jakimś czasie odpalił normalnie. Wymieniłem jeszcze kostkę stacyjki co też nie dało efektów może to coś z przekaźnikami? Macie jakieś pomysły? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
polonez15 Zgłoś #2 Napisano 24 Maja 2014 Główny przekaźnik zasilający wypadałoby sprawdzić... Ten, który załącza się po przekręceniu zapłonu i nie puszcza. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArturrO Zgłoś #3 Napisano 24 Maja 2014 Główny przekaźnik zasilający wypadałoby sprawdzić... Ten, który załącza się po przekręceniu zapłonu i nie puszcza. Podpowiedział byś jakiś numer tego przekaźnika i gdzie go znajdę? Te które namierzyłem w skrzynce z bezpiecznikami to cos mi nie podchodzą do Twojego opisu. Ja mam po kolei od lewej: 133 - klima 72 - wycieraczki z tyłu 30 - to chyba zasilanie kompa 18 - odcinający przy rozruchu 21 - kierunkowskazy drugi rząd: 99 - wycieraczki 53 - klakson 80 - pompa paliwa I to na tyle Jeszcze znalazłem jakiś duży w komorze silnika ale po numerze mi wyszło że to od wentylatorów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lebow Zgłoś #4 Napisano 24 Maja 2014 Sprawdź luty w trzecim od lewej, górny rząd ale i tak stawiam na halla w aparacie, względnie wtyczka od niego. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
zyga0440 Zgłoś #5 Napisano 25 Maja 2014 W moim samochodzie miałem podobne objawy. Jak zdjąłem klapkę zakrywającą bezpieczniki i przekaźniki, wyraźnie było słychać klapnięcie (odpuszczenie) przekaźnika w chwili jak gasł silnik. Jak dotkniesz palcem obudowy przekaźnika, poczujesz lekkie puknięcie. To był właśnie ten z numerem "30". Poprawiłem zimne luty na płytce tego przekaźnika i jest OK. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ArturrO Zgłoś #6 Napisano 26 Maja 2014 Ja akurat czujnika halla bym o to nie podejrzewał. Owszem jak straci z niego sygnał to zgaśnie ale czy by po powrocie sygnału zachowywał się jak po przekręceniu kluczyka (zapalał kontrolki i pompował na chwilę paliwo) to już bym nie był taki pewien? Wymontowałem na razie ten przekaźnik 30. Wprawdzie luty nie wyglądały na popękane ale dla pewności zalałem je nową cyną i zobaczymy co się będzie działo na razie jeździ i odpala normalnie ale mszę mu dać trochę czasu bo to się potrafiło pojawić raz na kilka dni. Dzięki za podpowiedzi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lebow Zgłoś #7 Napisano 27 Maja 2014 zapalał kontrolki i pompował na chwilę paliwo Na to akurat ma wpływ tylko kręcenie kluczykiem, hall przejmuje władze nad pompką pośrednio przez sterownik dopiero w trakcie rozruchu. Więc jak gasną kontrolki po zgaśnięciu silnika to raczej kostka stacyjki nawala. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DJ.Tuning Zgłoś #8 Napisano 27 Maja 2014 JA bym jeszcze sprawdził klemy na aku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach