Jump to content
GODZIL

President johny II nadaje lecz nie odbiera.Dlaczego?

Recommended Posts

witam posiadam CB president z antena sirio 1.5m problem tkwi w tym ze moge nadawac mobile mnie slysza lecz nie moge odbierac nie słysze ich? co jest nie tak?czy wina lezy w radiu czy moze cos z antena?

Edited by GODZIL

Share this post


Link to post
Share on other sites

no kolego gdy pytam o droge to mnie słysza ale gdy oni odp to głucho. niby wszystko ok. ale moze masz racje jak ruszam gain-em to nie ma reakcji jak by zasiegu wogóle nie było nawet nie szumi?

Share this post


Link to post
Share on other sites
no kolego gdy pytam o droge to mnie słysza ale gdy oni odp to głucho. niby wszystko ok. ale moze masz racje jak ruszam gain-em to nie ma reakcji jak by zasiegu wogóle nie było nawet nie szumi?

Nowy zestaw czy już go kiedyś używałeś ?

I zmień ten tytuł bo zaraz temat na śmietnik poleci ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

President Johny II z automatyczną blokada szumów antena sirio 1,5 m.tak jak pisałem wyzesz radio nadaje słyszą mnie lecz nie odbiera.Fakt gdy krece rfgainem to zero reakcji zasieg nie wzrasta zadne diody sie nie swieca jak wczesniej. Co jest nie tak? Zestaw nie jest nowy uzywałem go juz ponad rok i do tej pory było ok.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Standard masz ustawony na pl? wez rf na maxa w prawo a squelch na 9. Sprawdz tez przy okazji przejscie na przewodzie miedzy wtyczka a podstawa bo one tez lubia sie odlutowac.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak na mnie to bym załatwił na szybko od kogoś pożyczył drugi zestaw CB i sprawdził jak działa i wtedy będzie wiadomo po czyjej stronie leży wina czy radia czy anteny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uszkodzony filtr pośredniej częstotliwości. Zwykły, nie ceramiczny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam ten sam problem tylko z radiem Uniden 520,mnie słychać ale ja nic nie słyszę,jak ktoś mówi to diody na radiu się zapalają ale nic nie słychać? co może być przyczyna,głośnik czy coś innego?

Share this post


Link to post
Share on other sites
co może być przyczyna,głośnik czy coś innego?

Spróbuj podpiąć głośnik zewnętrzny albo chociażby słuchawki do gniazda z tyłu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale przecież to standard w tych radiach, że pada filtr pośredniej częstotliwości ;)

Sprawdź tylko czy głośnik działa w ogóle. Filtr na aukcji kupisz, 20 zeta Cię to urządzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Johnny, harry - filtr pośredniej 455khz

 

Nie trzeba takiego drogiego (20zł), murata się ceni. Wystarczy taki niebieski (trzy pin) odpowiednio wlutować i po problemie. W alanach są nie do zdarcia, więc warto z wylutu.

 

 

 

Uniden - końcówa LA4445, podatna jest na zimne luty i jak już są to czasem tylko lutowanie a czasem wymiana.

 

Czasem w sporadycznych przypadkach filtr pośredniej też leci, ale pamietajcie, że tu jest inny, 450khz, bo na innym kwarcu.

 

Ale najważniejsze przede wszystkim, to sprawdzić mikrofon i całe jego połączenie( gniazdo mikrofonu również), bo przy nie przykręconym potrafi się na płycie zrobić problem.

Edited by napsterek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

Korzystając ze strony akceptujesz nasz Terms of Use oraz Privacy Policy